10 Onbekende toffe plekken in Groningen!

Wat leuk dat je Groningen wilt gaan ontdekken! De grootste stad van het noorden staat natuurlijk bekend om de Martinitoren, de Grote Markt en het Groninger Museum, maar deze keer willen wij je, samen met The Green Tourist, meenemen naar wat minder bekende (maar wel toffe) plekken in Groningen. Na het lezen van dit artikel zal je merken dat Groningen nog veel meer te bieden heeft dan dat je op voorhand misschien zou denken. Lees je met ons mee?

1. De Groninger Prinsentuin

Wil je even ontsnappen aan de drukte van de stad? Dan raden wij je aan om de Groninger Prinsentuin eens te bezoeken. Door de volledige ommuring kun je hier genieten van een oase aan rust terwijl je je in het centrum van de stad begeeft. Wat ons betreft een unieke ervaring, waar je meer kunt leren over de geschiedenis van deze renaissancetuin én kunt genieten van heerlijke thee in de theeschenkerij. Ook is de Prinsentuin de locatie voor het jaarlijkse evenement “Dichters in de Prinsentuin”.

2. De Akerk

De Akerk is minder bekend dan de Martinitoren, maar wat ons betreft zeker niet minder indrukwekkend. De toren van de kerk is bijna vanuit elke hoek van de stad te zien en vandaag de dag worden er in de Akerk culturele evenementen georganiseerd. Tip! Let vooral op het orgel, de toren en de gewelven!

3. Puddingfabriek

Dit voormalige industriële pand is omgetoverd tot een creatieve verzamelplaats waar regelmatig evenementen, markten en exposities worden gehouden. Het pand stamt uit 1931 en in de jaren 60 sloot de fabriek haar deuren. Na enkele tijd te hebben leeggestaan, werd er in 2003 besloten om er een evenementenlocatie van te maken. Vandaag de dag kun je er, zoals gezegd, terecht voor het organiseren/bijwonen van evenementen, terwijl je de karakteristieke stijl van de vroegere jaren kunt ervaren! Ook is het mogelijk om een rondleiding te krijgen, zodat je een goed beeld krijgt van hoe hier destijds pudding werd geproduceerd.

4. Wall House #2

Wall House #2 (ook wel Bye House genoemd) is een opvallend woonhuis aan de rand van het Hoornsemeer in Groningen dat werd ontworpen door de Amerikaanse architect John Hejduk. Sinds 2016 is het Groninger Museum beheerder van Wall House. Mocht je er heen willen gaan: het gebouw is voor publiek geopend in het weekend. Ook worden er regelmatig tentoonstellingen in het gebouw georganiseerd.

Leuk weetje: Wall House #2 is het enige ontwerp uit Hejduks vroege periode dat daadwerkelijk is gebouwd.

5. Het Nederlands Stripmuseum

Het Nederlands Stripmuseum is niet extreem onbekend, maar wordt wél vaak vergeten tijdens een bezoek aan Groningen. Het museum beschikt over een uitgebreide collectie van Nederlandse en internationale strips. In 2019 verhuisde het museum vanuit winkelcentrum Westerhaven naar het moderne Forum Groningen. Sinds deze verhuizing ligt de focus van het museum steeds meer op computerspellen en animaties, vandaar ook de naamsverandering naar “Storyworld”.

Nu hoor ik je denken: “Welke strips kan je hier bewonderen?” Dat leggen wij je graag uit! De collectie wisselt regelmatig, maar de afgelopen jaren kon je er onder andere strips van Avatar, Donald Duck, Kuifje en Suske en Wiske bekijken.

6. Europapark

Hou je van moderne architectuur en designs? Dan raden wij je aan om de wijk Europapark te bezoeken. Europapark is een moderne wijk aan de zuidoostkant van Groningen, met innovatieve architectuur en het Groningen Europapark station (stadion van FC Groningen).

Tip! Ga je Groningen per trein bezoeken en wil je graag Europapark ontdekken? Begin je trip dan hier, door uit te stappen bij station Europapark! Dit is het laatste station voordat je op het hoofdstation van Groningen aankomt.

7. Ebbingekwartier

Het Ebbingekwartier, ook wel bekend als het Ciboga-terrein, is een nieuwe wijk, waarbij de focus ligt op kunst, cultuur, duurzaamheid en creativiteit. De wijk is gelegen rond de oude gasfabriek en groeit door nieuwe bouwplannen razendsnel.

Tip! Bij een bezoek aan het Ebbingekwartier raden wij je aan om sowieso het Regulateurshuis, het Scheikundig Laboratorium en het Ketelhuis en Filtergebouw te bekijken! Ook vind je hier één van de beste restaurants in Groningen, namelijk Florentin.

8. Hofjes in de binnenstad

We hebben hierboven de Prinsentuin al benoemd, maar Groningen heeft nog veel meer historische hofjes die vaak een verborgen bestaan leiden. Het Pepergasthuis en het Sint Anthony gasthuis zijn goede voorbeelden van rustgevende plekjes midden in de stad. Wat ons betreft perfecte locaties om even uit te rusten van een stadswandeling of fietstocht door Groningen!

9. Het gotische huis

Het gotische huis is één van de oudste stenen huizen in Groningen. Het pand in de Brugstraat is, op het Calmershuis (1250) na, het oudste bewaard gebleven woonhuis in de stad. Het huis is niet altijd open voor publiek, maar de architectuur van buiten bewonderen is ook de moeite waard. Zo krijg je alsnog een goed beeld van hoe uniek het is dat er in die tijd al een stenen huis gebouwd kon worden.

10. De Biotoop

Net buiten Groningen ligt het dorp Haren. Hier staat een voormalig biologisch centrum dat is omgetoverd tot een, zoals ze het zelf noemen, creatieve broedplaats in Noord-Nederland. Vandaag de dag wordt hier gewoond, gewerkt en gecreëerd. Je kunt het dus zien als een gemeenschap van creatievelingen, kunstenaars en (kleine) bedrijven. Een interessante plek om te bezoeken: door de open studio’s krijg je een goed beeld van hoe hier gewerkt wordt aan creatieve projecten.

De volgende artikelen vind je mogelijk ook interessant om te lezen:

Dit artikel is geschreven in samenwerking met The Green Tourist. Wij geloven dat duurzaam leven en reizen goed te combineren zijn.

Kopfoto © Shutterstock