10x doen met kinderen in Parkstad (Zuid-Limburg)

Last updated:

Parkstad Limburg is de zuid-oostelijke regio van Zuid-Limburg. Bekende plaatsen die je hier kunt vinden zijn Heerlen, Kerkrade en Landgraaf. Deze regio is zeer kindvriendelijk en er valt dan ook van alles te beleven! Van wandelingen en kastelen, tot aan pretparken. In dit artikel delen wij 10 leuke activiteiten die je met kinderen kunt doen in Parkstad Limburg.

Familiepark Mondo Verde

Om het lijstje af te trappen noemen we als eerst het Familiepark Mondo Verde. Naar een pretpark met kinderen is natuurlijk altijd een goed idee! Mondo Verde bestaat uit drie delen:

 • de wereldtuinen, hier is het ooit allemaal mee begonnen;
 • een aantal dieren;
 • en attracties waaronder ook een tof waterpark!

Mondo Verde kent een all-inclusive concept. Dit houdt in dat een groot deel van het eten en drinken bij de entreeprijs is inbegrepen. Friet en snacks moet je helaas wel apart betalen, maar de prijzen hiervan zijn gelukkig niet enorm hoog.

Adres: Groene Wereld 10, 6372 PW Landgraaf (wanneer je op het adres drukt, kom je direct uit in Google Maps)
Website: www.wereldtuinenmondoverde.nl/

Klik hier om kaartjes met 24% korting te kopen!

Lees ons artikel voor een uitgebreider verslag: Themapark Mondo Verde in Landgraaf (Limburg)

Kasteel Hoensbroek

Kasteel Hoensbroek is ook enorm leuk om te bezoeken met kinderen! Vanaf de buitenkant zal je het wellicht niet verwachten, maar het is een zeer ruim kasteel. Tijdens je bezoek ontdek je het kasteel letterlijk van onder (vanuit de gevangenis in de kelder), tot boven (in de toren waar je kunt genieten van het uitzicht).

Bij binnenkomst krijg je een sleutel waarmee je interactieve schermen kan activeren waarbij je meer informatie krijg over de ruimte waar je op dat moment bent. Wanneer je kind oud genoeg is, laat je kind de sleutel dragen. Vinden ze leuk!

Kinderen kunnen op speurtocht naar stempels door het kasteel. Dus geen ingewikkelde vragen, maar lekker stempelen! Op de plattegrond van de stempelkaart kan je zien waar je ze ongeveer kunt vinden. En wat tot slot ook nog erg leuk is zijn de spelletjes die je kunt spelen. Denk hierbij aan bowlen maar ook aan ringwerpen.

Adres: Klinkertstraat 118, 6433 PB Hoensbroek
Website: www.kasteelhoensbroek.nl

Klik hier om kaartjes met 45% korting te kopen!

GaiaZOO

Ook in Zuid-Limburg vind je een dierentuin: GaiaZOO. Deze dierentuin is opgedeeld in een aantal gebieden: Rainforest, Savanna, Taiga en Limburg. Zodra je door de entree bent, sta je midden in de jungle!

Wat een grote hit is onder kinderen is de DinoDome waar ook nog een leuke speeltuin bij te vinden is. Er is hier ook water aanwezig, dus neem voor de zekerheid een handdoek mee en/of een extra set droge kleding voor je kids.

Adres: Gaiaboulevard 1, 6468 PH Kerkrade
Website: www.gaiazoo.nl

Klik hier om kaartjes met 26% korting te kopen!

Lees ons artikel voor een uitgebreider verslag: Stap in de jungle in het Limburgse GaiaZOO

Miljoenenlijn

Een absolute must-do voor treinliefhebbers! Verken het Zuid-Limburgse heuvelachtige landschap per stoomtrein tijdens een ritje op het spoorwegtraject de Miljoenenlijn. Wij stapten zelf op bij het treinstation van Simpelveld en gingen tot aan Schin op Geul en weer terug. Onze kinderen hadden minder interesse in de omgeving, maar kregen in de trein een kleurplaat. Ook wordt er in de iets te drinken en snacks zoals koek of chips verkocht.

Hieronder zie je het spoortraject in een afbeelding weergegeven:

Afbeelding © Miljoenenlijn

Tip! Check goed van te voren de rijdagen én tijden, Het is namelijk een zeer populaire activiteit en de trein rijdt ook niet op alle dagen.

Bij station Simpelveld is ook nog een Brasserie waar je een hapje kunt eten, een winkeltje, kleine speeltuin met als thema treinen en een miniatuurbaan voor de kids waar o.a. Thomas de Trein op voorbij komt.

Website: www.miljoenenlijn.nl

Discovery Museum

Het Discovery Museum is een verrassend leuk museum voor jong én oud. Het leuke aan dit museum is namelijk dat je er ook echt mag DOEN in plaats van enkel kijken. Er zijn diverse ruimten. Zodra je binnenkomt zie je diverse robots waaronder ook Wall-E en Iron Man van de gelijknamige films. Maar daarna begint het! Je kan hier allerlei proefjes/experimenten doen en zelf aan de gang gaan met knutselen in het Lab.

Binnenkort zullen wij over dit museum een uitgebreider artikel op onze website plaatsen voor een nog betere indruk.

Trek er gerust een dagdeel voor uit voor wie ook echt alle activiteiten in het Discovery Museum wil doen. Het museum is leuk voor kinderen vanaf een jaar of 5 à 6. Kinderen kunnen hier ook een kinderfeestje vieren, wat zeker een groot succes zal worden!

Adres: Museumplein 2, 6461 MA Kerkrade
Website: www.discoverymuseum.nl

Adventure Valley

De plaats Landgraaf is o.a. bekend van SnowWorld, waar je de langste indoor piste van Nederland vindt. Maar wist je dat er bij SnowWorld ook nog een klimpark is? Adventure Valley Landgraaf is met maar liefst 25.000 m2 één van de grootste klimparken van Europa!

Bij Adventure Valley zijn er diverse activiteiten te doen:

 • Klimmen – Geschikt voor kinderen vanaf 120 cm onder begeleiding van een volwassene en zelfstandig vanaf 140 cm;
 • Ziplines – Toegankelijk vanaf een lengte van 160 cm en een minimaal gewicht van 50 kg;
 • Rodelbaan – Toegankelijk vanaf 3 jaar onder begeleiding van een volwassene en zelfstandig vanaf 8 jaar;
 • Adventure trail – een aangelegd wandelpad langs het klimpark waarbij er 2 routes mogelijk zijn. Wil je meer? Reserveer dan voor de Trail Hunt (speurtocht).

Adres: Witte Wereld 1, 6372 VG Landgraaf
Website: www.snowworld.com/landgraaf/nl/klimpark

BloteVoetenPark

Wanneer je in Zuid-Limburg bent, neem dan ook zeker de moeite om de natuur in te gaan. In Brunssum vind je in het BloteVoetenPark het grootste blotenvoetenpad van de Benelux! Deze wandeling is ongeveer 4 km lang en duurt ongeveer 1,5 uur. Tijdens de wandeling kom je diverse leuke speelplekken voor kinderen tegen waaronder een doolhof en speeltoestellen.

In het restaurant de BloteVoetenHut kan je aanschuiven voor een heerlijke lunch of diner. Enne ook niet geheel onbelangrijk wanneer je met kinderen gaat: dit restaurant heeft speelmogelijkheden voor hen.

Adres: Ganzepool 15, 6443 WZ Brunssum
Website: blotevoetenpark.nl

Afbeelding © BloteVoetenPark Brunssum

Wandelend langs de Voerendaalse Kastelen

In Parkstad Limburg zijn diverse leuke wandelingen voor kinderen. Eén daarvan is de wandeling ‘Middeleeuwse Avonturen in Voerendaal’ welke je langs diverse kastelen in Voerendaal brengt. De wandelroute bestaat uit twee lussen: het ridderrondje en het roversrondje. Wij deden met de kinderen ‘het roversrondje’ welke ongeveer 4 km lang was. Voor kinderen is deze namelijk extra leuk want halverwege de route mogen zij over stapstenen heen lopen wat zij helemaal geweldig vinden.

Tijdens de wandeling beluister je via je telefoon audiofragmenten van Ridder Kuno. De wandeling wordt zo een écht avontuur voor kinderen. Heel erg leuk. Tijdens het ridderrondje gaan kinderen op zoek naar de antwoorden op de ridderraadsels. Tijdens het roversrondje gaan zij als geocachers op zoek naar de verstopte roversschat.

De wandeling is niet geschikt voor kinderwagens of buggy’s. Ben je nou net zo eigenwijs als ik en neem je toch de buggy mee? Dan zal je een stuk moeten omlopen. Je kunt dit prima zien via Google Maps.

Adres start wandelroute: Stationsplein in Voerendaal
Website: www.visitzuidlimburg.nl/te-doen-in-zuid-limburg/routes-in-zuid-limburg/detail/wandelroute-middeleeuwse-avonturen-in-voerendaal/388496/

LeisureDome

In het LeisureDome in Kerkrade is voor iedereen wel iets te beleven. Een opsomming van de mogelijkheden:

 • Vue Cinemas – Bekijk de nieuwste films in de bioscoop;
 • Ballorig – Binnenspeeltuin voor kinderen;
 • Glowgolf – Glow in the dark golfen in een sprookjesthema;
 • Bowlo Bowling – Hier kan je gewoon bowlen maar ook hyperbowlen (aanrader!);
 • X-Cube – Escape Room, geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar;
 • Gamestate – Een gamehal voor jong en oud;
 • Adrenaline Xperience – Een plek waar je virtueel kunt racen.

Ook kun je in het LeisureDome terecht voor een hapje eten:

 • Happy Italy – Een Italiaans restaurant met binnenspeeltuin
 • Parkstad Plaza ‘Werelds’ Restaurant – Een restaurant waar je kunt genieten van gerechten uit verschillende landen. Ook dit restaurant heeft een binnenspeeltuin voor de kids.
 • Burger King – Niet in het LeisureDome, maar wel er tegenover zit de Burger King.

Adres: Roda J.C. Ring 2H, 6466 NH Kerkrade

Kinderstad Heerlen

Kinderstad Heerlen is een indoor pretpark met maar 11 verschillende attracties. Leuk voor degene die net iets meer willen dan een ‘gewone’ binnenspeeltuin. Kinderen kunnen hier in attracties zoals een authentieke draaimolen, een achtbaan, boomstamattractie en van de reuzenglijbaan.

Wat bijzonder is aan deze indoor pretpark is dat je ook je eigen consumpties mee mag brengen. Bij de meeste binnenspeeltuinen is dit namelijk niet toegestaan.

Kinderstad Heerlen is leuk met kinderen tot ongeveer een jaar of 10.

Adres: Parallelweg 4, 6411 ND Heerlen
Website: www.kinderstad.nl

Klik hier om kaartjes met 33% korting te kopen.

De volgende artikelen vind je mogelijk ook interessant om te lezen:

Dit artikel is tot stand gekomen d.m.v. een samenwerking met Visit Zuid-Limburg en bijbehorende partners. Desondanks zullen wij ten allen tijde onze eigenlijk mening en/of ervaringen delen op onze website.

Foto’s © Opwegmetmama.nl