12x de leukste dagjes uit in de provincie Noord-Holland

Of je nou graag iets met een jong gezin of juist wat met oudere kinderen wilt ondernemen: in de provincie Noord-Holland is echt voor iedereen iets leuks te beleven! Hieronder vind je een lijst met de twaalf leukste dagjes uit in deze provincie. Van dierentuin tot museum, van kasteel tot speeltuin. Lees, kies en plan dat dagje in Noord-Holland! 

Sprookjeswonderland – Enkhuizen

Zoals de naam al doet vermoeden, staat dit attractiepark volledig in het teken van sprookjes. Bezoek de kabouters in het kabouterbos, waarschuw Hans en Grietje voor de boze heks en dans mee met Sneeuwwitje en de zeven dwergen. Een leuk dagje uit voor de jongste sprookjesliefhebbers. Voor meer informatie lees dit artikel of bezoek de website.

Entreeprijzen:

 • 0 en 1 jaar: gratis
 • vanaf 2 jaar €11,- per persoon.

Openingstijden:

Het park is tot 27 oktober dagelijks geopend vanaf 10.00 uur.

Adresgegevens:

Kooizandweg 9
1601 LK
Enkhuizen

In het artikel ‘Sprookjeswonderland, één van de leukste pretparken voor de allerkleinsten‘ kun je lezen waarom wij dit één van de leukste pretparken voor jonge kinderen vinden.

Zuiderzeemuseum – Enkhuizen

In het Zuiderzeemuseum wordt de historie van de voormalige Zuiderzee in beeld gebracht. En zeker niet op een saaie manier, maar zeer interactief. Bekijk hoe mensen in die tijd leefden door de huizen te bezoeken, hun werk te bekijken of met de kinderen mee te spelen. Je kan zelfs een handje meehelpen in het huishouden. Slechts een greep uit alle belevenissen in dit openluchtmuseum. Leuk voor kinderen vanaf ongeveer 5 jaar oud. Voor meer informatie, bezoek de website.

Entreeprijzen:

 • 0 t/m 3 jaar: gratis
 • 4 t/m 12 jaar: €11,-
 • vanaf 13 jaar: €17,-
 • parkeren: €5,-

Openingstijden:

Tot en met zondag 27 oktober is het museum dagelijks geopend van 10.00 – 17.00 uur. Vanaf 28 oktober is alleen het binnenmuseum geopend, in weekend en vakanties van 10.00 – 17.00 uur.

Adresgegevens:

Wierdijk 12-22
1601 LA
Enkhuizen

Lees ook ons artikel: ‘Zuiderzeemuseum Enkhuizen is leuk voor jong en oud!

Marinemuseum – Den Helder

Het Marinemuseum is een maritiem museum. Het museum beschikt over drie schepen: een mijnenveger, een ramschip en een onderzeeër. Alle drie de schepen mag je bezoeken, zelfs de onderzeeër. Daarnaast vind je in de bijhorende gebouwen alle informatie over het verleden, het heden en de toekomst van de Nederlandse Marine. Zeker een bezoekje waard voor kinderen vanaf een jaar of 7. Voor meer informatie, bezoek de website.

Entreeprijzen:

 • 0 t/m 3 jaar: gratis
 • 4 t/m 12 jaar: €6,50
 • vanaf 13 jaar: €10,50

Openingstijden:

Het museum is van april tot november iedere dag geopend van 10.00 – 17.00 uur. Van november tot en met maart zijn zij van dinsdag tot en met zondag geopend van 10.00 – 17.00 uur. In vakanties zijn zij dan ook op maandag geopend.

Adresgegevens:

Hoofdgracht 3
1781 AA
Den Helder

Beeld en Geluid – Hilversum

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is naast een audiovisueel archief, ook een museum. In het museum zijn verschillende tentoonstellingen te zien, spellen omtrent televisie te spelen en workshops te volgen. Voor kinderen t/m 6 jaar is er Ukkieland, zodat zij ook spelenderwijze kunnen leren hoe de media zijn invloed kan uitoefenen. Ook kun je in het treintje van de Hillywood Tours stappen die je een uitgebreide rondleiding over het Media Park geeft. Kijk voor meer informatie op de website.

Entreeprijzen:

 • 0 t/m 3 jaar: gratis
 • 4 t/m 12 jaar: €9,50
 • vanaf 13 jaar: €17,-

Openingstijden:

Het museum is dinsdag tot en met zondag geopend van 10.00 – 17.00 uur.

Adresgegevens:

Media Parkboulevard 1
1217 WE
Hilversum

Wij vinden het Beeld en Geluid een enorm leuk museum en hebben het gewaardeerd met een 8,5! In het artikel ‘Beeld- en geluidmuseum in Hilversum kun je een impressie krijgen van dit museum. 

NEMO – Amsterdam

In het NEMO Science museum staat technologie en wetenschap centraal. Er zijn verschillende testen uit te voeren, tentoonstellingen te bezoeken en lezingen te volgen. Niet alleen een leuk en gezellige dagje uit, maar je leert er ook nog heel veel van. NEMO is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 7 jaar oud. Voor meer informatie, bezoek de website.

Entreeprijzen:

 • 0 t/m 3 jaar: gratis
 • vanaf 4 jaar: €17,50

Openingstijden:

NEMO is dagelijks geopend van 10.00 – 17.30 uur.

Adresgegevens:

Oosterdok 2
1011 VX
Amsterdam

Lees ook het artikel ‘Wetenschap voor kinderen in het NEMO Science Museum in Amsterdam‘ voor een indruk. 

Muiderslot – Muiden

Het Muiderslot is een middeleeuws kasteel dat nog in zeer goede staat is. Het kasteel is in 1285 gebouwd, sindsdien is het regelmatig gerestaureerd. Muiderslot bewaart een boeiende geschiedenis vol interessante bewoners. Er is veel kunst te bewonderen en door middel van een rondleiding krijg je een goed beeld hoe mensen hier ooit hebben gewoond. Leuk voor wat oudere kinderen. Voor meer informatie, bezoek de website.

Entreeprijzen:

 • 0 t/m 3 jaar: gratis
 • 4 t/m 11 jaar: €9,-
 • vanaf 12 jaar: €15,50

Openingstijden:

Tot en met 31 oktober 2019 is het slot maandag tot en met vrijdag geopend van 10.00 – 17.00 uur. Op zaterdagen, zondagen en feestdagen is het slot geopend van 12.00 – 17.00 uur.

Vanaf november 2019 is het slot op maandag gesloten en van dinsdag tot en met zondag geopend van 10.00 – 17.00 uur.

Adresgegevens:

Herengracht 1
1398 AA
Muiden

Linnaeushof – Heemstede

Moet ik meer zeggen dan: Europa’s grootste speeltuin? Deze speeltuin bevat meer dan 350 attracties om van te genieten, zowel binnen als buiten. Ook op warme dagen is het Linnaeushof een goede keuze, ze hebben namelijk een verfrissend waterpark. Er is voor groot en klein genoeg te beleven. Voor meer informatie, bezoek de website.

Entreeprijzen:

 • vanaf 2 jaar: €13,50 (kassa), €12,50 (online)
 • parkeren €7,50

Openingstijden:

Linnaeushof is dagelijks geopend van eind maart tot eind september vanaf 10.00 uur.

Adresgegevens:

Glipperweg 4c
2104 AK
Heemstede

Dierenpark Hoenderdaell – Anna Paulowna

Dierenpark Hoenderdaell staat bekend als één van de meest diervriendelijke dierentuinen van Nederland én is al meerdere keren door de ANWB uitgeroepen als leukste uitje van de provincie. Bij Hoenderdaell wordt rekening gehouden met het natuurlijk gedrag van de dieren en de verblijven zijn hier dan ook zoveel mogelijk op ingericht. Ook is in Hoenderdaell Stichting Leeuw gevestigd. Deze stichting vangt verwaarloosde, grote katachtigen vanuit de hele wereld op. Op het jagersinstinct van deze dieren wordt ingespeeld door de jaagsimulator. Door middel van katrollen worden grote stukken vlees door de ruimte bewogen wat de dieren stimuleert om te gaan jagen. Als bezoeker kan je dit iedere dag aanschouwen. Dierenpark Hoenderdaell is een uitje voor alle leeftijden. Voor meer informatie, bezoek de website.

Entreeprijzen:

 • 0 t/m 2 jaar: gratis
 • 3 en 4 jaar: €5
 • vanaf 5 jaar: €12 (april t/m oktober), €11 (november t/m maart)

Bij online aankoop van tickets krijg je €1,- korting per kaart.

Openingstijden:

Het dierenpark is iedere dag geopend van 9.30 – 17.30 uur.

Adresgegevens:

Van Ewijckskade 1
1761 JA
Anna Paulowna

Lees ook ons artikel ‘Dierenpark Landgoed Hoenderdaell en Stichting Leeuw‘ en ontdek waarom wij zo positief zijn over deze dierentuin. 

De Goudvis – Sint Maartenszee

Attractiepark De Goudvis bestaat uit een buitengedeelte van 3,5 ha groot en een overdekt gedeelte van 2200m2 groot. Een perfect dagje uit voor iedere weersomstandigheid dus. Buiten is onder anderen een klimtoren, kabelbanen, trampolines en waterfietsen. Binnen vind je ballenbakken, glijbanen, tunnels en nog veel meer.  Beide gedeeltes zijn aantrekkelijk voor alle leeftijden. Voor meer informatie, bezoek de website.

Entreeprijzen:

 • 0 jaar: gratis
 • 1 jaar: €4,25
 • vanaf 2 jaar: €8,50
 • vanaf 18 jaar: gratis
 • parkeren : €3,-

Openingstijden:

Van april tot en met september: maandag t/m zondag 10.00 – 18.00 uur.

Van oktober tot en met maart: woensdag t/m zondag 10.00 – 18.00 uur.

Adresgegevens:

Zeeweg 91
1753 BB
Sint Maartenszee

Broekerveiling – Broek op Langedijk

Wil je weten hoe vroeger groenten werd geveild? Breng dan een bezoek aan de Broekerveiling in Broek op Langedijk. In dit museum neem je plaats in de veilingbanken en zie je de groenten met schuiten voorbij komen. En je mag echt mee bieden. Naast meedoen met een veiling, valt er nog veel meer te beleven: bak een broodje boven een kampvuur, huur een bootje of leer over de oogst in de herfst. Een heel leerzaam uitje voor kinderen vanaf ongeveer vijf jaar oud. Voor meer informatie, bezoek de website.

Entreeprijzen:

 • t/m 3 jaar: gratis
 • 4 t/m 12 jaar: €9,25
 • vanaf 13 jaar: €17,50

Openingstijden:

Het museum is geopend op dinsdag tot en met zondag tussen 10.00 – 17.00 uur. In de maandag juli en augustus is het museum ook op maandag geopend.

Adresgegevens:

Broekerplein 10
1721 CX
Broek op Langedijk

Ecomare – De Koog

Ecomare is een informatiecentrum over de Waddenzee, de Noordzee en Texel. Er zijn verschillende exposities waarbij je de natuur van het waddengebied ontdekt. Je leert er welke dieren er rond Texel leven, kunt skeletten en opgezette vogels bewonderen en de wereld rond microben aanschouwen. Naast een informatiecentrum is Ecomare ook een zeehondenopvang. Tijdens het voedermoment verteld de verzorger alles wat je moet weten over deze lieve dieren. Maar er zijn meer levende dieren te bezoeken, zoals vogels, bruinvissen en heel veel verschillende zeedieren in het zeeaquarium. Een leerzaam en leuk dagje uit voor kinderen vanaf ongeveer twee jaar oud. Voor meer informatie, bezoek de website.

Entreeprijzen:

 • 0 t/m 3 jaar: gratis
 • 4 t/m 13 jaar: €9,50
 • vanaf 14 jaar: €13,50

Openingstijden:

Ecomare is iedere dag geopend van 9,30 – 17.00 uur.

Adresgegevens:

Ruijslaan 92
1796 AZ
De Koog (Texel)

Holle Bolle Boom – Tuitjenhoorn

Zin in een dagje flink wat speelplezier? Bij de Holle Bolle Boom kunnen kinderen al hun energie kwijt in drie verschillend belevenissen: Binnen, Buiten en Plons. De belevenis Binnen is een indoorspeeltuin vol glijbanen, ballenbakken en klimtoestellen. En het is hier altijd droog! Buiten vind je glijbanen, een fonteinplein, springkussens en een buitenbad. Plons staat natuurlijk voor waterplezier. Het is geen zwembad maar een waterspeeltuin. Alles wat een normale speeltuin te bieden heeft, maar dan in het water. Holle Bolle Boom is een dagje uit voor kinderen van alle leeftijden. Voor meer informatie, bezoek de website.

Entreeprijzen:

Bij Holle Bolle Boom betaal je per belevenis of een combinatie van belevenissen (Binnen, Buiten en Plons).

Eén belevenis:

 • 0 jaar: gratis
 • 1 jaar: €2,65
 • 2 t/m 17 jaar: €8,90
 • vanaf 18 jaar: €3,70
 • 65+: €2,65

Twee belevenissen:

 • 0 jaar: gratis
 • 1 jaar: €3,50
 • 2 t/m 17 jaar: €13,40
 • vanaf 18 jaar: €6,-
 • 65+: €3,50

Drie belevenissen:

 • 0 jaar: gratis
 • 1 jaar: €3,50
 • 2 t/m 17 jaar: €15,40
 • vanaf 18 jaar: €6,-
 • 65+: €3,50

Openingstijden:

De Holle Bolle Boom is op maandag tot en met donderdag geopend van 9.00 – 18.00 uur en van vrijdag tot en met zondag van 9.00 – 19.00 uur.

Adresgegevens:

Bongerdlaan 3
1747 CA
Tuitjenhoorn

Heb jij nog leuke aanvullingen voor deze lijst? We horen het graag!

Foto’s © Opwegmetmama.nl

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.