6 manieren om je kind(eren) tegen de zon te beschermen

Met de zomer in aantocht, betekent het dat de zonkracht ook steeds sterker wordt. Op zich hartstikke fijn natuurlijk, maar aan de andere kant neemt het risico op o.a. verbranden ook toe. In dit artikel laat ik je een aantal manieren zien waarop je je kind(eren) tegen de zon kunt beschermen. 

De UVA en UVB stralen van de zon

De termen UV-straling, UV A en UV B zullen je vast niet onbekend in de oren klinken. Maar wat is dit nu precies? Om precies te zijn zijn dit elektromagnetische stralen van de zon welke niet zichtbaar zijn met het menselijk oog. Dit maakt het tegelijk ook zo gevaarlijk, helemaal wanneer deze straling ook nog eens worden gereflecteerd door bijvoorbeeld water en zand, dan krijg je de straling dubbelop.

  • UV A-stralen zijn verantwoordelijk voor de bekende huidveroudering en kan mogelijke allergieën opwekken. Je zult deze dit type staling echter niet verbranden.
  • Type UV-B kan wel voor verbranding zorgen, wat kan leiden tot veranderingen in je cellen wat weer huidkanker tot gevolg kan hebben. UV B-stralen hebben ook nog een iets positiever doel: namelijk het aanmaken van vitamine-D, wat o.a. erg goed is voor je botten, spieren en immuunsysteem.
  • Er bestaat ook UV C-straling. Echter hoor je hier minder over doordat deze type straling ons niet bereikt, de straling wordt namelijk al tegengehouden door de ozonlaag.

Manieren om je kind(eren) tegen de zon te beschermen

Zonnebrandcrème

Laten we aftrappen met het smeren van zonnebrandcrème. Waarschijnlijk is dit één van de eerste dingen waar je aan zult denken. Denk er bij het smeren aan dat je op tijd doet, voor de beste bescherming dien je dit te doen ten minste een half uur voordat je de zon in gaat.

Het is aan te raden om je kind(eren) om ongeveer de twee uur in te smeren. Door de lichamelijk activiteiten als beweging, zweten en ook water, slijt de crème van het lijfje van je kind af en neemt het risico op verbranden toe. Pin je niet te erg vast op de term waterproof/waterresistentie!

Gaan je kinderen naar het kinderdagverblijf, dan zullen de leidsters in de meeste gevallen daar je kind in smeren als ze naar buiten gaan. Op scholen doen ze dat meestal niet. Dus gaat je kind al naar school, dan kun je er voor kiezen om voor de zekerheid een flesje zonnebrandcrème in de tas van je kind mee te geven.

Smeer niet zomaar alle zonnebrandcrèmes op het lijf van je kind, sommige zonnbrandcrèmes kunnen namelijk ongezonde ingrediënten bevatten zoals hormoonverstorende en/of kankerverwekkende stoffen. Dat wil je dus niet! De volgende ingrediënten kun je het beste proberen te vermijden:

  • Benzophenone-3 / oxybenzone
  • Ethylhexyl methoxycinnamate / octinoxate / octylmethoxycinnamate
  • Parabenen, met name butylparparabenen en propylparabenen
  • Siliconen als cyclopentasiloxane
  • Phenoxethanol
  • Nano
  • PEG’s
  • Aluminium

Het is een hele lijst, maar onthoud sowieso dat smeren altijd beter is dan niet smeren! Kies bij voorkeur voor een zonnebrandcrème met minerale filters.

UV-werende kleding

Tegenwoordig zie je het steeds vaker: UV-werende kleding. Het verschil met gewone kleding is dat de stof op een speciale manier in geven en heeft niets te maken met een chemisch proces. De meeste UV-kleding hebben een factor van 50+ wat ongeveer 98% van de UV-straling tegenhoudt. Een normaal wit t-shirt komt bijvoorbeeld overeen met een factor 10.

Je doet er dus wijs aan om je kinderen, zeker op de momenten van de dag waarop de zon het felst is, UV-werende kleding aan te trekken. Bijvoorbeeld in het zwembad. Nog een voordeel: de factor van UV-werende kleding neemt niet af, waardoor je ook niet steeds opnieuw hoeft te smeren. Erg handig dus wanneer je een aantal waterratjes hebt.

Hoedjes en zonnebrillen

Het hoofd en de ogen zijn plekken waar je niet of moeilijk kunt smeren. Toch zijn ook deze gebieden enorm belangrijk om goed te beschermen tegen de zon.

Je kunt het hoofd beschermen met een hoedje of petje. Voor de allerkleinsten worden tevens ook hoedjes verkocht met een flap aan de achterkant die tegelijkertijd ook de nek beschermd tegen de zon.

Sla ook zeker je ogen niet over: er bestaan niet voor niets zonnebrillen. Langdurige blootstelling van de ogen aan de zon, kan er voor zorgen dat je (op latere leeftijd) een verhoogde kans op staar krijgt, één van de meest voorkomende oogziektes bij ouderen in ons land. De ogen van kinderen zijn tevens nog veel kwetsbaarder voor veel zonlicht omdat hun pupil groter is en hun ooglens minder beschermend pigment bevat dan die van volwassenen. Onthoud dat hoe jonger het kind, hoe kwetsbaarder de ogen zijn. Leer je kind dus als zo jong mogelijk om een bril op te houden.

Zoek de schaduw op

Tussen 12.00 en 15.00 uur is de zonkracht het sterkst. Er wordt dan ook aangeraden om op dit moment van de dag de schaduw op te zoeken. Dit betekent niet dat je direct binnen hoeft te gaan zitten, maar zorg er op zijn minst voor dat je niet direct in het zonlicht zit. Bijvoorbeeld d.m.v. een parasol.

Let op! Een parasol is NIET van UV-werend materiaal en houdt ongeveer 40% van de straling tegen. Smeer je dus ook onder de parasol goed in. Ook als het bewolkt is, is het belangrijk om goed te smeren. Wolken laten namelijk 80% van de UV-stralen door.

Zorg voor voldoende hydratatie 

Ook niet heel erg onbelangrijk: zorg ervoor dat je voldoende water drinkt. Op warme dagen zweet je sneller en verlies je dus sneller vocht, wat natuurlijk ook weer aangevuld moet worden. Water is nodig voor het goed functioneren van het lichaam. Het beste kun je er voor zorgen dat je ieder uur iets drinkt. Wanneer je te weinig drinkt, kun je o.a. last krijgen van hoofdpijn maar ook van uitdroging. Uitdroging kun je herkennen aan de volgende symptomen:

  • dorst hebben (dit is meestal het eerste symptoom)
  • minder naar het toilet hoeven
  • rusteloos of slaperig zijn
  • minder tranen

Neem contact op met je huisarts wanneer de volgende symptomen zich voordoen:

  • weinig speeksel en dus een droge, plakkerige mond
  • geen urine meer hebben (of droge luiers bij jongere kinderen)
  • geen tranen
  • een zeer vochtarme huid (dit kun je testen door een stukje huid vast te pakken en los te laten)

Op welke manier(en) bescherm jij je kind(eren) tegen de zon?

Foto’s © Bigstock.com