aardbeienland-horst-limburg-sprookjesbos-peuter-kleuter

Aardbeienland: Voor een leerzaam én lekker dagje uit in Limburg

Last updated:

Ben je op zoek naar een relatief goedkoop, leerzaam én lekker dagje uit in de provincie Limburg waar je ook met slecht weer terecht kunt? Dan is een bezoekje aan Aardbeienland misschien wel wat! In dit kleinschalige themapark staat ‒ hoe kan het ook anders ‒ de aardbei centraal. Je bent hier aan het juiste adres voor een sprookjesachtig themapark, verzamelkasten vol met aardbeienspulletjes en uitdagende speurtochten. En natuurlijk kan je hier de lekkerste aardbeien proeven!

Een dagje uit naar Aardbeienland in Horst

Op de zoveelste regenachtige vakantiedag in Limburg zochten we naar een leuk uitje waar we met onze 3.5 en 5.5 jarige kids heen konden gaan. Al snel kwamen we uit op Aardbeienland in Horst. Niet alleen omdat het dicht in te buurt van ons vakantieadres zat, maar ook omdat het een relatief goedkoop uitje was.

Eerlijk gezegd wist ik van te voren niet goed wat ik kon verwachten omdat de reviews op het internet erg wisselend waren. Maar uiteindelijk hebben we hier een hele leuke en leerzame ochtend gehad.

In dit artikel vertel ik je wat er in Aardbeienland allemaal te zien en te doen is.

Aardbeiensprookjes

Je begint je bezoekje in de kassen die zijn omgetoverd tot een waar Aardbeiensprookjesbos. Je kunt hier van de meest bekende sprookjes een aardbeienvariant van het verhaal lezen én bekijken.

Hier zegt de heks uit Hans en Grietje bijvoorbeeld Knibbel, knabbel, knuisje, wie eet daar aardbeien van mijn huisje?, en moet Vrouw Holle worden geholpen bij het plukken van aardbeien.

In sommige sprookjeshuisjes kunnen kinderen ook echt naar binnen en kunnen ze zo maar verstopte tunnels tegenkomen. Ook kan je in dit deel zo hier en daar even klimmen en klauteren.

Ronddwalen in sprookjesachtige sferen

Naast de aardbeiensprookjes zijn er nog een aantal mooi gedecoreerde gangen te bekijken. In de middelste gang is een heus kabouterdorp te zien. Hier waren we onze jongens trouwens wel eventjes kwijt nadat ze een trap naar een hooizolder hadden ontdekt. Vanaf daar konden ze met een supersnelle steile glijbaan naar beneden roetsjen en beneden mochten ze spelen op een heuse tractor!

In de laatste gangen die wij bekeken was een aardbeiendroomwereld te bewonderen. Wederom van onder tot boven prachtig versierd met sfeervolle verlichting en talloze aardbeien, kabouters en elfjes.

Tussen de verschillende gangen in staan trouwens hele nisjes en vitrinekasten vol met verzamelingen van allerlei aardbeienspullen. Eigenlijk is hier alles waar maar een aardbei op staat wel te vinden! Zo is er bijvoorbeeld een kamer vol met verschillende smaakjes aardbeienthee en bijpassende theekopjes en koffieserviezen. Deze spulletjes zijn in de afgelopen 20 jaar verzameld door de vorige eigenaar en komen van over de hele wereld.

Verder is het mogelijk om buiten in het kabouterbos rond te lopen. Ook het bos moet helemaal in stijl aangekleed zijn. Helaas kwam het tijdens ons bezoekje echt met bakken tegelijk uit de lucht zetten en zijn wij binnen gebleven.

Verschillende speurtochten

Met simpelweg door Aardbeienland heen slenteren ben je redelijk snel klaar. Je maakt je bezoekje wel zo leuk door voor € 1.25 een puzzeltocht te kopen en deze samen met je kids op te lossen.

Er zijn maar liefst zes verschillende speurtochten uitgezet: Vier voor volwassenen en oudere kinderen en twee bedoeld voor kinderen in de bovenbouw van de basisschool. Wij hebben voor een speurtocht voor volwassenen gekozen en zijn samen met onze boys op boterhammenjacht gegaan.

Op bordjes in de vorm van een boterham staan steeds leuke aardbeienweetjes en is een deel van de oplossing te vinden. Maar vergis je niet… Deze bordjes zijn heel goed verstopt. Onze jongens vonden het echt geweldig om overal tussen en in te mogen speuren en bordjes te vinden op plekken waar volwassenen niet zo makkelijk bij kunnen komen 😉

En natuurlijk… Aardbeien eten!

En wanneer je alle boterham- of aardbeienbordjes van de speurtocht hebt gevonden, is het natuurlijk tijd om heerlijk te genieten van een portie lekkere Zomerkoninkjes. Of je nu voor aardbeien met slagroom, op een pannenkoek, ondergedompeld in de chocola of in een smoothie kiest: Smakelijk is het zeker!

Onze favoriet is toch wel de heerlijke Limburgse aardbeienvlaai, want je bent tenslotte in de regio waar ze de lekkerste vlaaien maken.

Een blik naar de toekomst

Sommige stukken van het park geven het idee dat het vergane glorie is. Nog geen twee jaar geleden is Aardbeienland van eigenaar gewisseld, en de nieuwe eigenaren zijn op dit moment hard bezig alles een volledige upgrade te geven. Daarom is het buitenterrein op dit moment ook deels gesloten.

Het is de bedoeling dat Aardbeienland in 2025 is omgetoverd tot attractiepark Berry Briljant. Dan kan je niet alleen alles leren over de aardbei, maar ook over de frambozen, bessen en bramen die lokaal geteeld worden.

Wij zijn erg benieuwd hoe het park er over een jaartje of twee uit zal zien, want de upgrade waar ze nu mee bezig zijn belooft veel goeds.

Praktische informatie over Aardbeienland

Aardbeienland stond erom bekend dat je tijdens je bezoek zelf een bakje verse aardbeien van het land mocht plukken. Helaas is dat op dit moment niet meer mogelijk omdat de aardbei-kabouters hard bezig zijn om het park en de bijbehorende tuinen op te knappen.

Als je zeker wil weten of je zelf aardbeien mag plukken tijdens jouw bezoekje, is het aan te raden om vooraf even de website van Aardbeienland te checken.

Met een buggy naar Aarbeienland?

Wil je met een baby of een dreumes in een kinderwagen of buggy een bezoekje brengen aan Aardbeienland? Houd er rekening mee dat je in sommige delen door mul zand en over onverharde paden moet lopen. Een draagdoek of draagzak is daarom zeker een aanrader.

Tip! Vanwege het zand is het trouwens ook aan te raden om niet de mooiste nieuwe witte kleren aan te treken! 😉

Adresgegevens en openingstijden

Het adres van Aardbeienland is: Kreuzelweg 3, 5961 NM, Horst.

Wanneer je met het openbaar vervoer komt, kan je het beste uitstappen bij bushalte Oude Lind (buslijn 89, Venray-Horst) of Nieuwe Lind (buslijn 87, Venray-Venlo). Vanaf daar is het nog tien minuten tot een kwartiertje lopen.

Je kunt Aardbeienland op dinsdag tot en met vrijdag bezoeken tussen 10:00 en 17:00. Op zaterdag en zondag is het park een uurtje langer geopend. Wanneer je in het naseizoen wil komen, doe je er verstandig aan om vooraf even te checken of ze wel open zijn.

Entreeprijzen

Voor een bezoekje aan Aardbeienland betaal je zeker niet de hoofdprijs. Kinderen tot en met 2 jaar én ouderen van 85+ mogen gratis naar binnen. Bezoekers tussen de 3 en 84 jaar betalen €5.00 entree. En wel zo fijn: je hoeft hier geen (dure) parkeermunt aan te schaffen!

Voor welke leeftijd?

Aardbeienland is een leuk uitje voor gezinnen met kinderen in de basisschoolleeftijd. Kinderen halen het meeste uit een bezoekje als ze zelf de vele bordjes met aardbeiensprookjes, rijmpjes, en weetjes kunnen lezen.

Jongere kinderen hebben zeker meer dan genoeg te zien en te doen, maar je zal waarschijnlijk dan wel wat sneller door het park gaan. Daarentegen zullen wat jongere kinderen bij mooi weer erg veel plezier beleven aan de mooie buitenspeeltuin.

Ben je op zoek naar andere toffe uitjes in de buurt van Aardbeienland? Lees dan vooral het artikel “De leukste uitjes met kinderen in de provincie Limburg“.

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Jolien