Zo organiseer je een actieve vakantie met kinderen

Wat is er leuker dan er als gezin actief op uit te gaan tijdens de vakantie. Het is natuurlijk heel gemakkelijk om een vliegvakantie te boeken en neer te strijken in een resort, maar juist actief er op uit trekken kan zoveel meerwaarde bieden voor jullie als gezin. Voorwaarde voor succes is wel dat de vakantie vol afwisseling wordt samengesteld. Combineer rustdagen met actief stedenbezoek, wandelingen, fietstochten, om vervolgens weer een rustdag in te bouwen. Hoe je dat precies aanpakt lees je hier!

Heerlijk: een actieve vakantie plannen voor het gezin!

Europa is een geweldig continent voor gezinsvakanties; landen met een indrukwekkende natuur en geheel eigen cultuur zijn gemakkelijk aan te rijden. Is de bestemming net even te ver weg, dan plan je van te voren al een overnachting. Met z’n allen op avontuur: dat is het idee. Dingen doen, dingen zien. Ook al zijn je kinderen misschien nog klein, overal is wel iets te vinden wat voor allemaal leuk en boeiend is.

Waar gaat de reis naar toe?

Heb je even? We kunnen wel honderduit vertellen over de mooiste bestemmingen binnen Europa, maar dat wordt dit een boekwerk in plaats van een artikel! Het handigste is het om de wegstreep methode te gebruiken om tot de beste vakantiebestemming te komen:

  • Mag het land warm tot heet zijn in de zomer of ga je liever voor iets koelers?
  • Willen jullie ook naar het strand kunnen?
  • Welke afstand rijden mag de bestemming maximaal zijn?
  • Willen jullie kunnen fietsen in het land? Zijn er dan ook veilige fietsroutes aanwezig?
  • Willen jullie meerdere landen bezoeken?
  • Horen bos en berg/heuvel wandelingen tot de wensen?
  • Zijn er specifieke kinderattracties waar jullie naar toe willen kunnen, zoals Disneyland, Moviepark of Legoland?

Zodra je het een en ander op een rij hebt kun je de planning gaan maken.

Planning voor jullie reis

Bij de ANWB kun je op geweldige wijze een autovakantie boeken; er is vaak een ruime keuze uit allerhande accommodatie door heel Europa. Nemen jullie de fietsen mee, iets wat super leuk kan zijn om de omgeving intensief te ervaren, controleer dan de mogelijkheid of jullie auto geschikt is voor fietsdragers.

Probeer altijd een centraal gelegen vakantiewoning te boeken, van waaruit het ideaal is om vele afwisselende activiteiten te plannen. Centraal gelegen wil eigenlijk zeggen dat natuur, cultuur, en eventueel het strand allemaal ‘om de hoek liggen’ bij wijze van spreken.

Het schema

Probeer met kinderen een actieve reis te plannen waarbij je 2 tot 3 dagen achtereen wisselende activiteiten onderneemt en de 4e dag een rustdag houdt in de omgeving van het huisje. Kiezen jullie voor een Landal Greenpark (best een aanrader eigenlijk; zij zijn in vele landen van Europa vertegenwoordigd), dan zijn er meestal faciliteiten voor kinderen aanwezig, zoals het tropisch zwemparadijs, of juist een natuurwater en waterspeeltuin. De kinderen kunnen dan lekker in de buurt van het huisje ravotten, zonder dat je de hele dag intensief bezig bent. Succes verzekerd!

Kopfoto © Shutterstock