Krijg jij het ook benauwd van alle knutseltutorials op facebook of ben je niet die moeder die gezegend is met cupcake bakskills of inmiddels ook wel uitgekeken bent op Netflix of Disney+, dan is dit artikel misschien wel iets voor jou!
Begin je eigen camping
Kleine kinderen zijn over het algemeen gek op hutten, tenten en alles wat enigszins in de buurt daarvan komt. Ik ga een aantal varianten bespreken die hier de afgelopen weken thuis of bij vrienden de revue hebben gepasseerd:
De tafeltent
Deze tent is hier thuis populair op het moment dat het slecht weer is. Groot kleed over de keukentafel. Kussens, poppen, knuffels in de tent en een radiootje aan. In deze tent kan ook prima fruit of lunch gegeten worden. Er zijn ook speciale tafelkleden te koop online die bedrukt zijn met een huis- of kastelenprint, maar een oud dekbedovertrek werkt ook prima.
De strandtent
Je neemt een windtent of een kleine tent en plaatst deze in de tuin. Wij kozen ervoor om de windtent aan de zandbak en naast de watertafel te plaatsen om toch nog een beetje het strandgevoel na te bootsen. Ik had nog een zak schelpen liggen, die heb ik uitgestrooid in de zandbank, zodat er zoals op een echt strand schelpen gezocht konden worden. Uiteraard zijn er ook zandkastelen gebouwd. Onze dochter wilde graag een kampvuur en we hadden op dat moment geen vuurkorf. Via een vriendin kreeg ik de tip om een schaal met kaarsen aan te steken. Satéprikkers en marshmallows te kopen en op die manier toch een kampvuur te maken. Simpel, maar zeer geliefd bij een peuter.
Mocht je een echte kampeertent hebben, dan kun je er nog een dimensie aan toe voegen. Je kunt als je kinderen wat ouder zijn dan ook echt in de achtertuin slapen.
De mini camping plus het papa en mama animatieteam
De credits hiervan gaan naar een vriendin. Zij pakte het wat uitgebreider aan met haar zoon. Ze plaatste een tipitent in de woonkamer en noemde de camping heel toepasselijk ‘Mini camping de Wigwam’. Ze maakte een bord in de woonkamer met verschillende pictogrammen met alle ‘faciliteiten’ die deze camping te bieden had, zodat de campinggast zelf zijn dagprogramma kan indelen. Zo waren er o.a. de opties bellen blazen, minidisco, knutselen, voetballen en speeltuin.
Groene tips
Kikkerdril vangen
Tijdens het halen van een frisse neus, zagen we ineens kikkerdril in een vijver drijven. Dat bracht ons op het idee om een beetje kikkerdril mee te nemen en zo de kinderen te laten zien hoe kikkers opgroeien. Hoe je dit aanpakt? Wij hebben hiervoor de tips van Natuurmonumenten gebruikt via deze link.
Speurtochten voor peuters en kleuters
Wat ook een optie is voor een kleine wandeling in je omgeving zijn afvinkkaarten. Deze kun je gebruiken afhankelijk van waar je woont en waar je dus met je kinderen even naar buiten kan om een frisse neus te halen. Deze kaarten bestaan uit plaatjes waardoor ze makkelijk zijn voor jonge kinderen. Op bijvoorbeeld Pinterest kun je diversen afvinkkaarten vinden welke je kunt gebruiken.
Je kunt er ook voor kiezen om de plaatjes van de natuurspeurtocht uit te printen en op een lege eierendoos te plakken. De kinderen kunnen dan per plaatje iets ‘verzamelen’ en in het doosje stoppen. Dit werkte vooral goed bij peuters om hen te motiveren wat langere wandelingen zelf te maken.
Tuinvogelbingo
Hang wat vogelvoer her en der in je tuin of op je balkon. Liefst wat gevarieerd voer zoals een pindaslinger, vogelpindakaaspot en een buis met zadenmix. Naast dat het dan ineens een stuk gezelliger wordt in je tuin, heb je direct weer een leuke opdracht voor je kids, namelijk de tuinvogelbingo. Wij gebruikten hiervoor de kaart van deze link.
Music Maestro
Trommelen, rammelen en slaan
Deze optie kan zelfs met de allerkleinste al gedaan worden. Wij hebben zelf wat simpele houtenmuziek instrumenten van de Hema. Zoals een xylofoon en een sambabal, maar je kunt hiervoor ook prima allerlei potten, pannen en bakjes uit huis gebruiken. Je kunt ervoor kiezen om zelf te zingen en je kinderen ondertussen muziek te laten maken of je kunt voor de moderne variant kiezen waarbij je nummers van youtube aanzet en ondertussen de kinderen lekker mee laat doen. Uit eigen ervaring kan ik aangeven dat als je Safri Duo (ja een gouwe ouwe) aanzet, de kinderen vrij snel de slag te pakken hebben.
YouTube karaoke
Een collega tipte mij over karaokeversie van bekende nummers die op YouTube staan. Leuk met wat oudere kinderen om met zijn alle te zingen en te dansen in de woonkamer.
Paco
Je kunt Paco en zijn vrienden niet vroeg genoeg in je huishouden introduceren. Deze boekjes zijn een complete hit zowel hier thuis als bij onze vrienden en kennissen. Ze zijn o.a. te verkrijgen via deze link.
Paco beleefd in allerlei wereldsteden en landen muzikale avonturen. De genres lopen behoorlijk uiteen. Zo is er een Paco en Mozart, maar ook Paco en de rockband of Paco en de Afrikaanse muziek. Het leuke aan deze boeken is dat je er zelf als ouder ook nog iets van opsteekt en ze leuk zijn voor het hele gezin.
Heb je nog meer leuke tips? We horen het graag zodat deze lijst nog veel langer kan worden! 😉
Foto bovenaan artikel © Shutterstock
Foto’s in artikel © Anne