10 activiteiten voor kinderen om te doen wanneer het regent

Je kind buiten laten spelen in de regen klinkt waarschijnlijk wel gek. In de ogen van veel mensen is het normaal dat je warm en droog binnen zit wanneer het regent. Toch is het goed en stiekem ook wel leuk om hier zo nu en dan een uitzondering voor te maken, afhankelijk van hoe hard het regent natuurlijk. Er zijn voldoende leuke activiteiten die je juist in de regen kunt doen dus stap uit je comfort zone!

10 activiteiten voor kinderen om te doen wanneer het regent

Lekker in de plassen stampen!

Met name jonge kinderen vinden het stampen in de plassen hartstikke leuk. En geef ze eens ongelijk! Kinderen houden nou eenmaal van kliederen en vinden het al helemaal niet erg om vies te worden. Wanneer je zorgt voor waterdichte laarzen, regenkleding en voor de zekerheid wat oude kleding voor eronder, is er niets aan de hand. De kleding gooi je gewoon in de wasmachine en je kind doe je lekker in bad of onder de warme douche.

Wormen zoeken

Er zijn dieren die het heerlijk vinden wanneer het regent en juist dan tevoorschijn komen. Denk eens aan wormen, kikkers of slakken. Kinderen vinden dit soort dieren hartstikke interessant. Neem een glazen pot mee en stop daar wat aarde en bladeren in.  Kies er bijvoorbeeld voor om wat wormen te vangen en doe deze ook in de pot. Prik vervolgens een aantal gaten in de deksel voor wat verse lucht en draai de deksel weer op de pot. Het is leuk om de wormen op deze manier te kunnen volgen.

Maak een regenmeter

Maak samen met je kind een regenmeter door bijvoorbeeld een plastic fles (waar je de bovenkant van af snijdt) of glazen pot te pakken en hier met een watervaste stift streepjes op te zetten. Je kunt er voor kiezen om eerst met een maatbeker steeds 50 ml (of welke eenheid je ook wil) in de fles te gieten en daar een streepje bij te zetten zodat je daadwerkelijk weet hoeveel regen er straks in is gevallen. Wanneer je daar klaar mee bent, hoef je de regenmeter enkel nog buiten neer te zetten en dan nog wachten tot de regenbui echt begint.

Wandelen in het bos

Wanneer je er voor zorgt dat iedereen goed gekleed is tegen de regen, kun je prima het bos in duiken. Een leuke ervaring om het bos ook eens op een andere manier mee te maken. Daarbij werken de bladeren van de bomen vaak enigszins als een paraplu. Indien jullie met de auto naar het bos zijn, is het raadzaam om droge kleding in de auto te leggen. Ga na de wandeling lekker wat pannenkoeken eten of neem een lekkere beker warme chocolademelk.

Springen over plassen

In plaats van in plassen te springen, kun je er natuurlijk ook overheen springen. Hier kun je ook leuk een wedstrijdje verspringen mee maken. Kom je toch in de regenplas terecht, dan is dit alleen maar grappig. Bij deze activiteit geef ik je een lach-garantie. 😉

Maak een regenschilderij

Met regen én aquarelverf kun je mooie regenschilderijen maken. Koop bijvoorbeeld bij de Action wat aquarelverf of stoepkrijt en breek deze in stukjes met een hamer. Strooi de stukjes uit over een groot stuk papier of plastic en leg het in de regen. Hoe kleiner de stukjes zijn, hoe meer je een verfeffect zult krijgen. Indien stukjes te groot zijn, kun je deze ook platdrukken door er bijvoorbeeld een stukje folie op te leggen. Door de regen wordt het materiaal namelijk wel zacht.

Bellenblazen in de regen

Bellenblazen doe je vrijwel altijd wanneer het droog is of in bad. Probeer het eens buiten in de regen. Dit is een leuke activiteit voor een wedstrijdje welke luchtbel het langst heel blijft. Voor deze activiteit moet het natuurlijk niet al te hard regenen.

Muziek maken 

Verzamel diverse materialen als glazen potten en pannen en ga naar buiten. Luister naar de verschillende klanten die de regen maakt met de door jou bij elkaar gezochte materialen. Het beste kun je dit doen op een dag wanneer het net even iets harder regent en er grote druppels vallen.

Maak je eigen rivier

Deze activiteit vraagt wel om wat voorbereiding. Voor het maken van je eigen rivier heb je wat aluminiumfolie nodig en een een stuk van een PVC pijp. De PVC pijp dient in de lengte in tweeën te worden gezaagd waardoor je een baan hebt waar de regen doorheen kan stromen. Leg de aluminiumfolie in de baan. Verder kun je nog wat stenen verzamelen om in de baan te leggen zodat je een echte rivier kunt creëren. Zoek nog wat takjes en blaadjes om bruggen te kunnen maken. Een leuke activiteit om het creatief vermogen van je kind te stimuleren.

Houd een watergevecht

Doe eens gek en houd een watergevecht juist in de regen. Regen valt op je hoofd én je moet er ook nog eens rekening mee houden dat er regen op je af komt. In het begin zal dit even gek zijn, maar op ten duur zul je hier de grootste plezier aan beleven. Nat word je tenslotte toch wel.

Doen jullie ook wel eens activiteiten in de regen?

Foto’s © Bigstock