reisverzekering-afsluiten-waar-op-letten

Do’s & don’ts voor het afsluiten van een reisverzekering

Wat gebeurde er met mij tijdens mijn wintersportvakantie begin het jaar 2009? Ondanks dat het niet verplicht is om een reisverzekering af te sluiten voor je vakantie, was ik enorm blij dat ik dat in dit geval wel had gedaan en daar ook op terug kon vallen! Waarom zou je dit doen? Welke mogelijkheden zijn er en waar moet je op letten?

De wintersportvakantie waarop het mis ging

Tijdens mijn wintersportvakantie begin 2009 was ik enorm blij dat ik een reisverzekering had afgesloten. Terwijl ik op de piste op een goed zichtbare plek stond te wachten, was er iemand die dat toch te laat door had en mij niet helemaal meer kon ontwijken. De snowboarder ging daardoor over de achterkant van mijn ski’s waardoor mijn ski’s weer vlak op de piste kwamen te staan en ik lelijk ben gevallen.

Zelf was ik er met enkele schrammen vanaf gekomen, maar mijn materiaal niet. Mijn skibril ben ik tijdens mijn val verloren en deze heb ik niet meer terug gevonden. In mijn skibroek zat een flinke scheur door mijn ski en mijn telefoon was kapot doordat ik daar op was gevallen. Ik heb ter plekke dus een hoop dingen moeten regelen.

Gelukkig had ik een reisverzekering afgesloten waar ik op kon terugvallen en heb ik een groot gedeelte vergoed gekregen.

Waarom een reisverzekering afsluiten?

Vrijwel iedereen wil graag onbezorgd kunnen genieten op vakantie. Ondanks dat een reisverzekering niet verplicht is, kan het daarom wel prettig zijn om er toch een af te sluiten. Je dekt met een reisverzekering kosten zoals medische kosten, onvoorziene kosten maar ook bagagedekking (o.a. beschadiging van je koffer, verlies of diefstal van bagage).

In mijn bovengenoemde situatie kon ik dus aanspraak maken op de bagagedekking. Het had ook zo kunnen zijn dat ik lelijker was gevallen, wellicht iets gebroken had en naar het ziekenhuis had gemoeten. In dat geval waren de ziekenhuiskosten door mijn reisverzekering gedekt, ook wanneer ik enkele dagen had moeten blijven. Maar ook bijvoorbeeld aan extra dagen dat mijn partner langer daardoor zou moeten blijven (denk hierbij aan hotelovernachtingen) en de terugkeer naar Nederland.

Je zal verwachten dat een zorgverzekering ook (een deel van) deze kosten dekt. En dat klopt ook. Echter vergoedt een zorgverzekering meestal enkel de hoogte van de kosten wanneer deze in Nederland waren gemaakt. Wanneer je in een land bent waar de kosten duurder uitvallen, kun je dat dus met een reisverzekering dekken.

Een goede reisverzekering geeft mij in ieder geval altijd wel een prettig gevoel, al hoop je er natuurlijk liever geen gebruik van te maken.

reisverzekering-afsluiten-waar-op-letten-2

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een reisverzekering?

Kort- of doorlopende reisverzekering

Ben je iemand die regelmatig op vakantie gaat en/of weekendjes weg gaat? Dan kan het lonen om eens te kijken wat een doorlopende reisverzekering kost. Bij de meeste doorlopende reisverzekeringen ben je t/m 60 dagen per jaar verzekerd terwijl je bij een kortlopende enkel de dagen verzekerd bent waarop je daadwerkelijk weg bent. Het omslagpunt ligt ongeveer rond de 20 kalenderdagen.

Wij hebben zelf gekozen voor een doorlopende reisverzekering omdat we meestal een aantal keer per jaar meerdere dagen weg zijn. Daardoor is een doorlopende reisverzekering voor ons een goedkope verzekering vergeleken met wanneer wij steeds kortlopende reisverzekeringen moeten afsluiten. Ik betaal hiervoor enkele euro’s per maand en hiervoor ben ik in heel Europa gedekt. Daarbij moet ik ook eerlijk bekennen dat het ook een stukje laksheid is omdat ik al een aantal keer op het laatste moment een reisverzekering heb moeten afsluiten. Niet heel handig!

De dekking van de verzekering

Tijdens een wintersport vakantie loop je over het algemeen meer risico dan tijdens een strandvakantie. Het kan daarom raadzaam zijn om goed te kijken naar de dekking van de verzekering. Zo kun je vaak bij het afsluiten ook aanvinken welke dekkingen je nodig hebt, zoals een wintersportdekking. Wanneer je op een risicovolle vakantie gaat, bekijk dan ook even of de activiteiten die je gaat doen onder de dekking vallen.

Kinderen meeverzekeren

Bij de meeste verzekeraars zijn kinderen niet automatisch meeverzekerd. Afhankelijk van de verzekeraar zijn kinderen t/m 4 jaar meestal gratis mee verzekerd. Voor kinderen vanaf 5 jaar betaal je soms enkele euro’s meer.

Wanneer je een kortlopende reisverzekering afsluit, krijg je vrijwel altijd wel de vraag of er kinderen meeverzekerd moeten worden. Bij een doorlopende reisverzekering kan dit wel een ding zijn om even in de gaten te houden.

De hoogte van je eigen risico

Nog een punt om op te letten is de hoogte van je eigen risico. Heb je dure spullen mee (zoals een dure fotocamera, laptop, smartphone) en deze worden gestolen of raken beschadigd, dan zou het jammer zijn als je een hoog eigen risico hebt. Mocht je van plan zijn om dure spullen mee te nemen, kijk dan ook even naar de polisvoorwaarden of dit wel onder dekking valt. Veel verzekeringen vergoeden tevens ook enkel de dagwaarde, nog een punt om te checken in de polisvoorwaarden mochten je spullen al enkele jaren oud zijn.

De maatschappij waarbij je je reisverzekering afsluit

Wanneer je een vakantie boekt, is bijna altijd één van de laatste vragen die wordt gesteld of je een reisverzekering en annuleringsverzekering wil afsluiten. Hoewel ik toen ik jonger was vaak voor deze optie koos, is mijn ervaring dat dit veelal duurder is dan wanneer je een reisverzekering direct bij een verzekeraar afsluit. Een vakantie kost nou eenmaal al genoeg geld, dus het is fijn als je hierop kunt besparen door vooraf een aantal verzekeringen met elkaar te vergelijken.

reisverzekering-afsluiten-waar-op-letten

Andere verzekeringen tijdens je vakantie

Annuleringsverzekering

Je hoopt het niet mee te maken, maar er kunnen altijd redenen zijn waarom je je vakantie onverhoopt zal moeten annuleren. Denk hierbij aan situaties waarin jijzelf of één van je gezinsleden ernstig ziek wordt of dat er een familielid overlijdt en je daardoor de reis voortijdig dient af te breken. Met een annuleringsverzekering is het dan vaak mogelijk om toch (een deel van) het bedrag van je vakantie terug te krijgen.

Bij de meeste boekingen kun je de optie voor een annuleringsverzekering aanvinken. Ben je dit vergeten of bedenk je je later? Afhankelijk van de verzekeraar is het in de meeste gevallen mogelijk om binnen 7 of 14 dagen na het boeken van je vakantie alsnog een annuleringsverzekering af te sluiten.

Autoverzekering

Ieder jaar trekken veel mensen er met de auto op uit. Een auto verzekering afsluiten is dan ook een absolute must! Hierbij kun je denken aan een lekke band, een auto die naar de garage moet worden gebracht maar ook aan eventueel vervangend vervoer. Op de groene kaart kun je zien hoe het dekkingsgebied van jouw verzekering eruitziet.

Rechtsbijstandsverzekering

Het kan voorkomen dat je in het buitenland in een situatie betrokken raakt waarvoor je bijvoorbeeld een advocaat nodig hebt, een auto ongeluk krijgt of in de clinch komt te liggen met de reisorganisatie. Het is dan prettig als je een rechtsbijstandsverzekering hebt afgesloten aangezien deze kosten hoog kunnen oplopen.

Foto’s © Mateusz Sałaciak via Pexels

Dit artikel is tot stand gekomen d.m.v. een samenwerking.