Met kinderen naar Alkmaar: kindvriendelijke uitjes, activiteiten & hotspots

Al van jongs af aan speelt Alkmaar een grote rol in mijn leven: ik heb er op de middelbare school gezeten (PCC), ik ben AZ supporter en een flink deel van mijn familie woont er. Alkmaar is een stad die, zonder te groot en kil te voelen, toch alles te bieden heeft, ook voor kinderen. Daarom werd het tijd om deze prachtstad haar verdiende aandacht te geven.

Een klein stukje geschiedenis over Alkmaar

Alkmaar ligt in de provincie Noord – Holland, op ongeveer 40 minuten rijden van Amsterdam en 20 minuten van het strand van Bergen aan Zee. Een uitje naar Alkmaar biedt daarom de perfecte combinatie van het stadse en de natuur.

Alkmaar telt ongeveer 90.000 inwoners. Deze worden in de volksmond Kaaskoppen genoemd. In 1254 kreeg Alkmaar de stadsrechten van Graaf Willem de II van Holland. Vanaf dat moment groeide Alkmaar uit tot een rijke handelsplaats waar vooral kaas gehandeld werd. De mooie gevels in de historische binnenstad zijn overblijfselen van die glorieuze tijden. Alkmaar doet de geschiedenis van de stad nog steeds op verschillende manieren eer aan. Denk aan de Kaasmarkt, Kaeskoppenstad en de jaarlijkse viering van het Alkmaars ontzet. Verder in dit artikel is meer te vinden over deze evenementen.

Evenementen in Alkmaar

Kaasmarkt

Ieder jaar in het lente en de zomer vindt op de vrijdag in de ochtend de kaasmarkt van Alkmaar plaats. Al bijna 700 jaar is Alkmaar een echte Kaasstad. Uit documenten is gebleken dat er in 1365 al een kaasweegschaal aanwezig was in de stad! Sinds 1593 werd het Alkmaarse Kaarsdragersgilde opgericht. In die jaren was de Kaasmarkt echt nog bedoeld als markt en duurde soms zelfs tot na middernacht.

Tegenwoordig is de Kaasmarkt vooral een traditie waar oude tijden herleven. Tijdens de markt is het Waagplein vol met kaas, kaasdragers, kaasmeisjes en kaasjongens. Tevens zijn er handelaars en marktmeesters aanwezig. Je kijkt je ogen uit terwijl de mega grote wielen van kaas worden verhandeld.

De Kaasmarkt is iedere vrijdag in het voorjaar en zomer te aanschouwen vanaf 10.00 uur ’s ochtends op het Waagplein (centrum).

Heb je na het aanschouwen van de kaasmarkt nog niet genoeg van de oer-Hollandse lekkernij? Breng dan een bezoek aan het Hollandse Kaasmuseum, tevens gelegen aan het Waagplein. Het museum is opgericht in 1983 en bevindt zich in het monumentale Waaggebouw. De collectie bestaat uit historische gebruiksvoorwerpen, film- en beeldmateriaal. Voor kinderen is er een speurtocht te volgen. Het museum is rolstoelvriendelijk en geopend op maandag t/m zaterdag van 10.00 – 16.00 uur en op zondag van 13.00 – 16.00 uur. Volwassenen (vanaf 12 jaar) betalen voor een kaartje €5,- en kinderen vanaf 4 jaar €2,-. Kinderen onder de 4 jaar mogen gratis naar binnen.

Voor meer informatie over het museum, klik hier.

Alkmaars ontzet

De belangrijkste datum voor Alkmaar is 8 oktober omdat op deze dag het Alkmaars ontzet gevierd. Op 8 oktober 1573 versloegen de Alkmaarders het Spaanse leger tijdens de 80 jarige oorlog. Deze overwinning wordt nog ieder jaar gevierd met verschillende optochten, brandweerdemonstraties, optredens en gezamenlijk zuurkool eten (voor leden). De dag wordt groots afgesloten met een vuurwerk. Kortom, genoeg reden om dit evenement mee te maken!

Kaeskoppenstad

Kaeskoppenstad brengt de binnenstad van Alkmaar terug naar 1573, het jaar waarin de stad als eerste werd bevrijd van Spanjaarden. Met hulp van een route langs de prachtige historische gevels, bruggen en grachten verdiepen de bezoekers van dit evenement zich ieder jaar weer in de geschiedenis. Alkmaar was een belangrijke handelsstad en kon zich daardoor in een rap tempo ontwikkelen. Figuranten brengen je weer terug naar deze tijd. Vuurspuwers, kooplieden, weeskinderen en rijke edelen zijn slechts enkele karakters die je tegen kunt komen. Maar uiteraard valt er meer te doen dan rondkijken. Er is onder anderen een draaimolen en verschillende Hollandse spelletjes.

Kaeskoppenstad vindt ieder jaar plaats in het voorjaar. Klik hier voor meer informatie over dit evenement.

Kermis

Eind augustus is het groot feest: de kermis van Alkmaar opent zijn deuren! Een volle week lang kunnen alle leeftijden genieten van suikerspinnen, touwtje trekken, spookhuizen en achtbanen. Wie geniet er nu niet van een rondje over de kermis? Voor meer informatie over precieze data, klik hier.

Cultuur in Alkmaar

Museums

In Alkmaar vindt je verschillende musea met uiteenlopende onderwerpen:

 • Stedelijk museum Alkmaar: In het stedelijk museum herleeft de geschiedenis van Alkmaar en omgeving. Het is één van de oudste musea van Nederland en heeft als doel mens, kunst en geschiedenis te verbinden. Het museum toont een indrukwekkende collectie van oude en moderne kunst. Daarnaast zijn er in de schoolvakanties verschillende workshops voor kinderen te volgen. Het museum is dinsdag tot en met zondag geopend van 11.00 – 17.00 uur. Een kaartje voor volwassenen vanaf 18 jaar kost €12. Onder de 18 jaar is de toegang gratis. Voor meer informatie over dit museum, klik hier.
 • Beatles museum: Jong en oud, wie kent de Beatles niet? De Britse popgroep bestaande uit Paul McCartney, Ringo Starr, John Lennon en George Harrison maakte in de jaren ’60-’70 grote indruk op de muziekwereld. In een pand bestaande uit maar liefst 1200m2 vind je de grootste privécollectie over de Fab Four uit Liverpool. Het museum is op dinsdag tot en met zaterdag geopend van 11.00 – 16.30 uur en op maandag en zondag van 12.00 – 16.30 uur. Een kaartje kost €5.-. Voor meer informatie over dit museum, klik hier.
 • Biermuseum: Al een paar duizend jaar is bier een populaire alcoholische drank. Genoeg reden dus voor een museum over deze goudgele rakker. De hele geschiedenis wordt verteld door middel van voorwerpen, film- en beeldmateriaal, machines en gereedschappen. Voor de kinderen is er een leuke speurtocht te volgen met een presentje als prijs. Het museum is maandag tot en met zaterdag geopend van 13.00 – 16.00 uur. Tijdens het kaasmarktseizoen is het museum geopend vanaf 11.00 uur. Kinderen tot 7 jaar mogen gratis naar binnen, 7 t/m 12 jaar betalen €2,50 en vanaf 12 jaar €5,-. Voor meer informatie over dit museum, klik hier.

Theater en bioscoop

Alkmaar heeft ook een prachtig theater waar voorstellingen voor groot en klein te bewonderen zijn. Voor de actuele agenda van TAQA Theater de Vest, klik hier.

Alkmaar heeft uiteraard ook een bioscoop. Voor de actuele agenda van Vue bioscoop Alkmaar, klik hier.

Sporten

De Alkmaarse voetbalclub AZ

Als je aan mensen vraagt een kenmerk van Alkmaar op te noemen, zullen veel van hen voetbalclub AZ opnoemen. Bij het verlaten van de A9 met de auto, wordt je al uitgebreid welkom geheten door het opvallende voetbalstadion. Voor kinderen worden er rondleidingen georganiseerd en in het AFAS stadion vindt je tevens het fancentrum voor een groot assortiment fanartikelen. Voor sommige wedstrijden is het ook mogelijk een ticket te kopen. Kijk voor meer informatie op de website van AZ.

Sportcomplex de Meent

Alkmaar heeft een groot sportcomplex waar je verschillende sporten kunt beoefenen, genaamd de Meent. Schaatsen, fitnessen, trampolinespringen en skeeleren zijn slechts enkele voorbeelden. Voor meer informatie over de Meent, klik hier.

Zwemmen bij de Hoornse Vaart

In zwembad de Hoornse Vaart kun je prima een dagje genieten van waterplezier. Door sommige wordt dit zwembad zelfs gezien als het meest uitgebreide zwembad van Noord-Holland! Er zijn verschillende zwembaden, een waterspeeltuin en een golfslagbad en in de zomer kun je gebruik maken van de grote ligweide en de Copacabana Beach. Meer behoefte aan wat rust? Geniet dat van de wellness faciliteiten, zoals de zonnebanken, massages en wirhlpools. Voor meer informatie, klik hier.

Winkelen en eten in Alkmaar

Winkels

Alkmaar staat al jaren in de top tien van Nederland als het gaat om mooiste winkelstad. De binnenstad biedt een combinatie van de bekende grote winkelketens en unieke kleine boetiekjes. Het centrum is goed te bereiken met de auto en het openbaar vervoer. Er is voldoende parkeergelegenheid waaronder een aantal grote parkeergarages. Het centrum is op ongeveer tien minuten loopafstand van het treinstation en er zijn meerdere bushaltes om de binnenstad heen. Kom je liever met de fiets? Er zijn ook verschillende fietsenstallingen.

De volgende kinderwinkels zijn de moeite waard om te bezoeken:

 • Legowinkel Perron 4 Breedstraat 11, 1811 HE Alkmaar
 • Lou and Blue Koorstraat 18, 1811 GP Alkmaar
 • Girls & Boys Langestraat 7, 1811 JA Alkmaar
 • De Houten Trein Voordam 3, 1811 MA Alkmaar
 • De Vrolijke Boekenwurm Houttil 52, 1811 JN Alkmaar

Markten

In de gemeente Alkmaar vinden er maar liefst op vijf dagen per week markten plaats!

 • Dinsdag: tussen 11.00 – 15.00 uur in Overdie.
 • Woensdag: tussen 9.00 – 12.00 uur in Oudorp.
 • Woensdag: tussen 12.30 – 17.00 uur in de Mare.
 • Vrijdag (tijdens Kaasmarktseizoen): 8.00 uur – 16.00 in het centrum.
 • Zaterdag: tussen 9.00 – 17.00 uur centrum.

Lappendag

De grootste markt van Alkmaar vindt één keer per jaar plaats, op de laatste woensdag van september. Deze heet ‘Lappendag’ en valt samen met de Landbouwdag. Ruim 200 ondernemers bieden hier tussen 8.00 – 17.00 uur hun producten aan. Voor iedereen is er wel iets leuks te vinden.

Leuke restaurants voor kinderen in Alkmaar

 • La Famiglia Zevenhuizen 5, 1811 KB Alkmaar
 • DigiBeet en Katten Café Ritsevoort 20, 1811 DN Alkmaar
 • Gas!Fabriek Helderseweg 28, 1817 BA Alkmaar
 • Creperiebar Mient 15, 1811 NB Alkmaar

Kinderen laten uitrazen in Alkmaar

Natuurlijk zijn musea, evenementen en theatervoorstellingen hartstikke leuk voor kinderen, maar soms zoek je gewoon iets waar de kids hun energie even goed kwijt kunnen. Ook daarvoor biedt Alkmaar voldoende mogelijkheden.

 • Jump Skillz: Zeg nou zelf, wat is er leuker dan een dagje op en neer springen in één van de leukste trampolineparken van Nederland? Maak een duik in de foam pit, speel een potje dodgeball of probeer zo hoog mogelijk te springen. Er is voldoende aanwezig voor een dagje plezier. En binnenkort openen ze ook nog een klimpark! En op zondagochtend is er speciaal Family Jump. Let op, al het springen en klauteren is vanaf 5 jaar oud. Voor meer informatie, klik hier.
 • De Batavier: Tussen Alkmaar en Bergen vindt je het speelpark De Batavier. Als kind ben ik hier ontelbaar vaak geweest, bijna ieder partijtje werd hier gevierd en schoolreisjes eindigden standaard met nog een uurtje speelpark. Ik heb dan ook heel veel leuke herinneringen aan De Batavier. Er is hier van alles te doen: trampolinespringen, glijden van de glijbaan, draaien in de draaimolen, een potje midgetgolf of met een bootje varen zijn slechts enkele voorbeelden. Ieder kind zal zich hier zeker kunnen vermaken! Voor meer informatie, bezoek hier de website. Kleine tip: binnenkort zal ik zelf een bezoek brengen, in de rol als moeder samen met mijn zoon aan dit speelpark en hier een apart artikel aan wijden. Hou ‘Op weg met mama’ dus in de gaten! Lees ook ons artikel: ‘Lekker uitrazen bij buitenspeeltuin De Batavier in Alkmaar

Leuke andere plaatsen in de omgeving van Alkmaar

In de omgeving van Alkmaar zijn meerdere leuke plaatsen te vinden. Een kleine opsomming:

 • Bergen: Bergen is een dorp op ongeveer twintig minuten rijden van Alkmaar. Van oorsprong is het een kunstenaarsdorp en door het mystieke uiterlijk is dit goed te begrijpen. Voor deze kunst kun je een bezoek brengen aan museum Kranenburgh. Werk van de Bergens School, waaronder Lucebert, Colnot en Filarski, is hier te bewonderen. Tevens worden er regelmatig kunstmarkten gehouden rondom de Ruïnekerk, de kerk in het centrum. Het centrum is overigens ook een bezoek waard voor een dagje winkelen. Wil je meer de natuur in trekken? Zoek dan de rust in de bossen of op het strand van Bergen aan Zee. In Bergen aan Zee vind je tevens het Zee Aquarium. Klik hier voor het artikel over dit uitstapje. Kleine tip: Bergen is het perfecte dorp om per fiets te ontdekken.
 • Egmond: Ook Egmond is een kustplaats vlakbij Alkmaar, net als Bergen. Het ligt op ongeveer een kwartier rijden van Alkmaar en bestaat uit Egmond-Binnen, Egmond aan de Hoef en Egmond aan Zee. De boulevard van Egmond is perfect voor een dagje winkelen door de leuke boetiekjes. En op een mooie dag kan je meteen doorlopen naar het strand of een genieten van een ijsje bij de ijssalons. Of durf je misschien een ritje te maken in het reuzenrad dat een prachtig uitzicht geeft over de kust? Een dagje Egmond voelt als buitenland aan de Hollandse kust.
 • Heerhugowaard: In Heerhugowaard vind je het overdekte winkelcentrum Middenwaard. Middenwaard heeft niet lang geleden een metamorfose ondergaan en ziet er prachtig uit. Vooral rond de feestdagen hangt er een gezellige sfeer. De winkels zijn gevarieerd van bekende ketens tot unieke winkeltjes. Heerhugowaard ligt op ongeveer een kwartier rijden. Het winkelcentrum is ook goed te bereiken met het openbaar vervoer.

Bezoek ook eens een andere stad met kinderen, zoals de gezellige stad Tilburg. Lees voor de leukste activiteiten en hotspots het artikel: Met kinderen naar Tilburg: kindvriendelijke uitjes, activiteiten & hotspots

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Lisanne