Alleen met de kids op vakantie – Tips voor een relaxte vakantie

Op vakantie gaan met kinderen is altijd een avontuur, maar als je als ouder zijnde alleen met je kinderen reist, kunnen de uitdagingen extra groot zijn. Toch hoeft een vakantie met de kids helemaal niet stressvol te zijn. Met de juiste voorbereiding en een aantal slimme tips kan jouw vakantie een ontspannen en plezierige ervaring worden voor jou en je kinderen. In dit artikel delen we een aantal praktische tips voor een relaxte vakantie alleen met je kinderen.

Plan vooruit én wees flexibel

Vooruit plannen: Een goed begin is het halve werk! Begin ruim van tevoren met het plannen van je vakantie. Een goede voorbereiding kan veel stress voorkomen is mijn ervaring. Kies een bestemming die zowel leuk is voor jou als voor je kinderen. Zoek naar kindvriendelijke accommodaties met faciliteiten zoals zwembaden, speeltuinen en eventueel entertainmentprogramma’s. Plan activiteiten in die zowel ontspannend als leuk zijn voor de kinderen, zoals een dagje naar een pretpark, een bezoek aan een dierentuin of een rustige middag aan het strand. Zorg ervoor dat je een overzicht hebt van de bezienswaardigheden en activiteiten in de omgeving, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Denk (afhankelijk van de vakantiebestemming) ook aan activiteiten bij slecht weer.

Flexibiliteit: Hoewel het belangrijk is om een goed plan te hebben, moet je met kinderen ook zeker flexibel zijn. Dingen kunnen anders lopen dan verwacht, zoals een kind wat zich niet goed voelt. Of zoals bij mij, een kind dat in de auto ziek word en ik geen schone kleding in de auto had liggen en daarom moest omdraaien. Laat ruimte over voor spontane uitstapjes en rustmomenten. Zeker jonge kinderen kunnen snel moe worden of hun interesse verliezen, dus het is goed om alternatieve plannen achter de hand te hebben. Als iets niet volgens plan verloopt, blijf dan kalm en pas je aan de situatie aan. Flexibiliteit helpt je om onverwachte situaties beter te hanteren en zorgt ervoor dat je vakantie minder stressvol verloopt. Just go with the flow!

Kies de juiste bestemming

Kindvriendelijke bestemmingen: Kies een vakantiebestemming die veel te bieden heeft voor kinderen. Denk aan stranden, pretparken, dierentuinen en natuurgebieden. Bestemmingen zoals Center Parcs, Disneyland Parijs of een familieresort in Spanje kunnen uitstekende keuzes zijn. Zulke plekken bieden namelijk een breed scala aan activiteiten en faciliteiten die speciaal zijn ontworpen voor gezinnen, waardoor je kinderen zich geen moment hoeven te vervelen. Bovendien hebben veel van deze bestemmingen personeel dat getraind is in het omgaan met kinderen, wat extra rust kan geven aan jou als ouder. Uiteraard dien je hierbij ook te kijken naar het karakter van jezelf én van je kind. Sommige kinderen gedijen juist beter in een rustige, natuurlijke omgeving zonder toeters en bellen.

Lees ook:

Veiligheid: Naar mijn mening nogal vanzelfsprekend, maar zorg ervoor dat de bestemming veilig is. Controleer de lokale gezondheidszorg, hygiëne en algemene veiligheidssituatie. Lees recensies van andere gezinnen die de bestemming hebben bezocht en controleer of er goede medische voorzieningen in de buurt zijn. Informeer ook naar de beschikbaarheid van noodhulp in de buurt van je accommodatie. Het is belangrijk om een omgeving te kiezen waar jij en je kinderen zich veilig en op je gemak voelen.

Accommodatie: comfort en gemak

Kindvriendelijke accommodaties: Zoals hierboven ook al even benoemd kan het fijn zijn om te kiezen voor een hotel of vakantiepark dat faciliteiten biedt voor kinderen, zoals een speeltuin, kinderzwembad en animatieteam. Dit zorgt ervoor dat je kinderen zich vermaken terwijl jij even kunt ontspannen. Veel accommodaties bieden ook speciale familiekamers met extra ruimte en voorzieningen zoals een keukentje, wat handig kan zijn voor het bereiden van eenvoudige maaltijden en het klaarmaken van flesjes melk.

Zelfvoorzienend: Zelf geef ik de voorkeur aan een appartement of een vakantiehuis. Dit biedt de mogelijkheid om zelf maaltijden te bereiden, wat kosten kan besparen (zeker als je moeilijke eters hebt zoals ik) en zorgt voor meer flexibiliteit met etenstijden. Een eigen keuken betekent simpelweg dat je gezonde maaltijden kunt bereiden en dat je niet afhankelijk bent van restaurants. Bovendien biedt een appartement of vakantiehuis meer privacy en ruimte, wat vooral prettig is voor langere verblijven.

Inpakken: wat neem je mee op vakantie?

Essentiële spullen: Maak een checklist van alles wat je nodig hebt, zoals kleding, zwemspullen, medicijnen, zonnebrandcrème en favoriet speelgoed. Zorg ervoor dat je voldoende kleding meeneemt voor verschillende weersomstandigheden en activiteiten. Vergeet niet een EHBO-kit mee te nemen, inclusief pleisters, ontsmettingsmiddel en basis medicijnen zoals paracetamol/zetpillen en ORS.

Reisdocumenten en belangrijke papieren: Zorg ervoor dat je alle benodigde reisdocumenten, zoals paspoorten, identiteitskaarten, verzekeringspapieren en wanneer nodig, het toestemmingsformulier van de andere ouder, bij de hand hebt. Maak kopieën van deze documenten en bewaar deze apart van de originele documenten. Dit kan handig zijn in geval van verlies of diefstal. Het is ook een goed idee om een digitale kopie op je telefoon of in de cloud te hebben. Gebruiken jij of je kind(eren) medicijnen? Vergeet dan niet om bij je apotheek een medicijnenpaspoort op te vragen.

Lees ook:

Vervoer: hoe reis je?

Reizen met de auto: Als je met de auto reist, zorg dan voor voldoende pauzes. Plan stops bij kindvriendelijke plekken waar de kinderen kunnen spelen en jij kunt uitrusten of overweeg om de reis met tussenovernachting(en) te doen. Voorzie de auto van comfortabele zitplaatsen en zorg voor vermaak zoals spelletjes, muziek en snacks. Het is ook handig om een navigatiesysteem of kaarten bij de hand te hebben om stressvrij te kunnen rijden. Zorg er in ieder geval voor dat je ook offline een navigatie hebt voor het geval je in een gebied komt waar je geen bereik hebt.

Lees ook:

Vliegen met kinderen: Als je gaat vliegen, boek dan vluchten die passen bij het slaapschema van je kinderen. Neem snacks, speelgoed en een tablet met hun favoriete films mee om ze tijdens de vlucht bezig te houden. Probeer ruim op tijd op de luchthaven te zijn om de incheck- en veiligheidsprocedures zo ontspannen mogelijk te laten verlopen. Overweeg om een directe vlucht te boeken om overstaptijd en extra stress te vermijden. Huur eventueel op het vliegveld een eigen auto of boek een taxi direct naar je accommodatie. Naar eigen ervaring kan ik je vertellen dat zeker het laatste zeer fijn is in plaats van het moeten wachten op de transfer.

Entertainment en activiteiten

Vooraf plannen: Bekijk welke activiteiten en bezienswaardigheden er zijn op je bestemming en maak een lijst van wat je graag wilt doen. Betrek je kinderen bij het plannen zodat zij ook iets hebben om naar uit te kijken. Dit kan helpen om hun enthousiasme en betrokkenheid te vergroten. Plan een mix van actieve en rustige activiteiten om ervoor te zorgen dat iedereen, inclusief jijzelf, van de vakantie kan genieten.

Speelgoed en spelletjes: Neem speelgoed en spelletjes mee die gemakkelijk te vervoeren zijn. Denk aan kleurboeken, puzzels en kleine gezelschapsspellen. Dit kan vooral handig zijn tijdens lange reistijden of regenachtige dagen wanneer buitenspelen geen optie is. Zorg ervoor dat je een paar favoriete items van je kinderen meeneemt om hen zich thuis te laten voelen in een nieuwe omgeving. En vind je het niet erg dat je kinderen op een tablet of telefoon zitten? Download dan van te voren alvast een aantal filmpjes of spelletjes die zij offline kunnen spelen.

Eten en drinken

Gezonde snacks: Neem gezonde snacks mee voor onderweg en tijdens uitstapjes. Dit voorkomt dat je onderweg ongezonde snacks moet kopen en zorgt ervoor dat je kinderen voldoende energie hebben. Denk aan fruit, noten, yoghurt en volkoren crackers. Het hebben van een voorraad gezonde snacks kan ook helpen om hongerige en prikkelbare momenten te voorkomen. Kinderen die honger hebben, zijn nou eenmaal niet zo gezellig.

Lees ook:

Lokaal eten: Probeer lokale gerechten en betrek je kinderen bij het kiezen van wat jullie gaan eten. Dit kan een leuke en leerzame ervaring zijn voor hen. Door hen te laten kennismaken met nieuwe smaken en culturen, kan eten een avontuur op zich worden. Zorg ervoor dat je ook bekend bent met de voedselhygiëne (zoals het wel of niet kunnen drinken van water uit de kraan) in het land waar je naartoe gaat om eventuele maagproblemen te voorkomen.

Veiligheid en gezondheid

EHBO-kit: Zorg ervoor dat je een goed gevulde EHBO-kit bij je hebt wanneer je met kinderen op vakantie gaat, zoals pleisters, thermometer en pincet. Neem ook eventuele medicijnen mee die je kinderen nodig hebben. Controleer of je EHBO-kit alles bevat wat je nodig hebt voor kleine ongelukjes en ziektegevallen. Zorg ervoor dat je bekend bent met de werking van de medicijnen die je meeneemt en houd ze buiten het bereik van kinderen.

Veiligheid op locatie: Leer je kinderen wat ze moeten doen als ze verdwaald raken en zorg ervoor dat ze altijd een kaartje bij zich hebben met jouw contactgegevens. Bespreek ook de basisregels voor veiligheid, zoals niet met vreemden praten en altijd bij jou in de buurt blijven. Het kan ook handig zijn om een herkenbaar kledingstuk of accessoire te dragen zodat je elkaar makkelijk kunt vinden in drukke gebieden. Zelf kies ik er meestal voor om mijn kinderen fel gekleurde T-shirts aan te trekken.

Rustmomenten inplannen

Regelmatige pauzes: Plan rustmomenten in je dag zodat jij en je kinderen kunnen bijkomen. Dit kan een rustig uurtje op het strand zijn of een middagje relaxen in het hotel. Overbelasting kan leiden tot prikkelbaarheid en uitputting, dus zorg ervoor dat je voldoende tijd inplant voor ontspanning en rust. Het is belangrijk om te luisteren naar de behoeften van je kinderen en die van jezelf.

Slaaproutine: Probeer zoveel mogelijk de normale slaaptijden aan te houden. Dit helpt je kinderen om uitgerust en vrolijk te blijven. Een consistente slaaproutine kan helpen om de overgang naar een nieuwe omgeving soepeler te laten verlopen. Zorg voor een rustige en comfortabele slaapomgeving om ervoor te zorgen dat je kinderen goed kunnen uitrusten.

Hulp en ondersteuning

Vraag om hulp: Wees niet bang om hulp te vragen als je het nodig hebt. Of het nu gaat om het dragen van bagage, het vinden van een restaurant of het vragen om informatie bij de receptie van het hotel. Veel mensen zijn bereid om te helpen, vooral als ze zien dat je alleen met kinderen reist. Het vragen om hulp kan je reis aanzienlijk gemakkelijker maken.

Lokale ondersteuning: Informeer bij de accommodatie of er kinderopvang of een babysitservice beschikbaar is. Dit kan jou wat tijd voor jezelf geven om even te ontspannen. Veel hotels en resorts bieden professionele kinderopvangdiensten, zodat je gerust kunt zijn dat je kinderen in goede handen zijn terwijl jij even tot rust komt of een activiteit voor volwassenen onderneemt.

Reis met andere ouders: Er zijn diverse reisaanbieders die alleenstaande ouder vakanties aanbieden, zoals Estivant. Of campings met eenouderveldjes. Ook op sociale media en fora zijn er diverse groepen te vinden voor ouders die alleen met hun kinderen reizen. Hoe leuk is het voor jou en voor je kinderen als er ook een andere ouder alleen met zijn/haar kinderen reist?

Budget en financiën

Budgetteren: Maak een budget voor je vakantie en houd je daaraan. Houd rekening met kosten voor accommodatie, vervoer, eten, activiteiten en souvenirs. Het maken van een budget helpt om onverwachte kosten te vermijden en zorgt ervoor dat je je financiën onder controle houdt. Zorg ervoor dat je een beetje extra geld reserveert voor noodgevallen.

Contant geld en kaarten: Neem zowel contant geld als bankkaarten mee. Naar mijn ervaring is het niet overal mogelijk om met een smartphone te betalen! Zorg er tevens voor dat je voldoende lokale valuta hebt voor kleine uitgaven en noodgevallen. Informeer bij je bank over eventuele kosten voor het gebruik van je kaart in het buitenland en zorg ervoor dat je kaart internationaal geactiveerd is. Het is ook handig om een reservecreditcard mee te nemen voor het geval er iets misgaat met je primaire kaart.

Genieten en ontspannen

Verwachtingen loslaten: Alleen op vakantie gaan met je kinderen kan een prachtige en verrijkende ervaring zijn. Met een goede voorbereiding, een flexibele houding en de juiste tips kan je zorgen voor een ontspannen en plezierige reis. Vergeet niet te genieten van de tijd samen en maak mooie herinneringen die jullie voor altijd zullen koesteren. Probeer daarom niet te veel van jezelf en je kinderen te verwachten. Een vakantie is om te genieten, niet om perfect te zijn. Laat de kleine dingen los en focus op het creëren van mooie herinneringen. Onthoud dat de ervaring van samen zijn en nieuwe dingen ontdekken het belangrijkste is.

Tijd voor je gezin: Gebruik deze tijd om echt te verbinden met je kinderen. Speel samen, ontdek nieuwe plaatsen en geniet van elkaars gezelschap zonder de dagelijkse afleidingen. Een vakantie biedt een unieke kans om diepere banden te smeden en te genieten van elkaars gezelschap. Maak van elk moment een kans om herinneringen te creëren die jullie voor altijd zullen koesteren.

Kopfoto © Shutterstock