De 15 allerlekkerste recepten met appel

Ieder jaar, meestal het laatste weekend van september en het eerste weekend van oktober, worden er bij diverse fruittelers appelplukdagen georganiseerd. Wij plukken er echter altijd weer te veel! Maar wat moet je met die lading appels doen? Wij hebben de lekkerste recepten met appels als ingrediënt voor je verzameld. De lekkerste gerechten maak je namelijk zelf!

Zelf appels & peren plukken tijdens de Appelplukdagen

Zelf bezochten we in 2021 boerderij Nieuw Slagmaat in Bunnik. Verspreid over twee gebieden staan er enorm veel appel- en perenbomen. Wat je ook plukt, alles kost bij hier € 1,50 per kilo en dit reken je aan het eind van de boomgaard af.

De volgende fruitsoorten kon je plukken bij Nieuw Slagmaat:

  • Goudrenetten
  • Golden Delicious
  • Elstar
  • Pinova
  • Conference peren
  • Gieser Wilderman (stoofperen)

Wat je vastpakt moet je meenemen en het plukken is vrij makkelijk. 

Tijdens ons bezoek waren er nog volop wilde bloemen, die gratis meegenomen mochten worden. Een schaar of snoeischaar is geen overbodige luxe om in je tas mee te nemen. En het meenemen van één of meer big shoppers trouwens ook niet.

Er stonden bij de plukvelden op het terrein wat niet direct aan de boerderij grenst een aantal bijenkasten. Onze kinderen konden hierdoor van dichtbij aanschouwen hoe bijen in- en uit de kast vlogen: een leuk moment om uit te leggen hoe bijen hun honing maken. 

Op het terrein van de boerderij kan je nog pompoenen en kiwibessen plukken. 

Andere leuke activiteiten tijdens de appelplukdagen

De boerderij die wij bezochten had diverse leuke activiteiten georganiseerd (zowel betaald als gratis), zoals een huifkartocht achter een tractor tussen de boerderij en de grote boomgaard, een evenwicht parcours, een kleine zandbak met glijbaantje voor de allerkleinsten, pannenkoek versieren en een maïsdoolhof.

Ook was het mogelijk om hotdogs, broodjes hamburger, poffertjes, appeltaart, wafels en ijs te bestellen.

In de Landgoedwinkel kun je vlees van de dieren die op de boerderij leefden kopen, maar ook zelfgemaakte sappen, verse groente en losse appels en peren.

De lekkerste recepten met appel maak je zelf!

Een appel of peer uit de hand eten is in de meeste gevallen al erg lekker, maar je kunt ze natuurlijk ook verwerken in de meest uiteenlopende recepten.

We deden een oproep onder collega bloggers om hun lekkerste gerechten te delen, maar we hebben zelf natuurlijk ook niet stilgezeten en zijn de keuken ingedoken. 

Appelmoes

Ingrediënten:

  • Stevige, zure appels (bijv. Goudrenetten of Jonagold)
  • Water
  • Evt. suiker of kaneel

Bereidingswijze:

  • Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijdt ze in stukken. Stop ze in een pan met dikke bodem en voeg water toe (ongeveer 50 ml op 4 grote appels). Voeg naar smaak eventueel suiker en/of kaneel toe en laat en laat het ongeveer 10/15 minuten koken tot alle appels zacht zijn.
  • Voor een gladde appelmoes kun je de staafmixer erin zetten. Voor een grove appelmoes of appelcompote kun je een aardappelstamper gebruiken. 

Tip! Eet je de appelmoes direct, dan kun je ook een handvol gewelde rozijnen door de appelmoes roeren. 

Tip! Om appelmoes te bewaren kun je goed afsluitbare potten (bijv. oude jampotten) even omspoelen met heet water. Giet de appelmoes direct in de potten, sluit de deksel en zet de potten op zijn kop op een theedoek. Laat ze volledig afkoelen. 

Tip! Je kunt appelmoes ook invriezen. Gebruik hiervoor zo min mogelijk (of liever nog geen) suiker.

Appelbollen

Ingrediënten:

  • kleine appels
  • bladerdeeg
  • suiker 
  • kaneel
  • maïzena 
  • eidooier of melk
  • appelbolvormen of aluminiumfolie 

Bereidingswijze:

  • Ontdooi bladerdeeg (zoveel als je er nodig hebt). Schil de appels en verwijder het klokhuis. Maak een mengel van suiker, kaneel en een klein schepje maïzena en roer dit goed door elkaar). 
  • Verwijder het folie van het bladerdeeg en leg de plakjes omgekeerd op een snijplank (met de niet plakkende kant) en plaats er een appel op. Giet met een theelepel het suikermengsel in het gat waar het klokhuis zat. Vouw het bladerdeeg dicht en zet de appels omgekeerd (met de dichtgevouwen kant naar beneden) in een appelbolvorm. Besmeer de bollen met losgeklopt eigeel of melk.
  • Bestrooi eventueel de appelbollen met een beetje suiker.
  • Bak de appelbollen goudbruin in 22-25 minuten in een voorverwarmde oven (220 graden).

Tip! geen appelbolvorm in huis? Maak dan een bakje van aluminiumfolie en bestrooi deze met een beetje bloem of maïzena.

Tip! Serveer de appelbollen warm met bijvoorbeeld een bolletje vanille-ijs.

Appeldriehoeken

Ingrediënten:

  • appels
  • suiker
  • kaneel
  • maïzena
  • bladerdeeg
  • eigeel of melk
  • evt. amandelschaafsel

Bereidingswijze:

  • Ontdooi bladerdeeg (zoveel als je er nodig hebt). Schil de appels en snijdt ze in kleine stukjes. Maak een mengsel van suiker, kaneel en een klein schepje maïzena) en roer dit door de appelstukjes heen. 
  • Verwijder het folie van de vellen bladerdeeg en leg ze omgekeerd op een snijplank (de plakkende kant ligt boven). 
  • Schik met een lepel het appelmengel op een deel van het bladerdeeg en vouw het bladerdeeg in een driehoek. Druk met een vork de randen op elkaar en bestrijk de appel driehoek met losgeklopt eigeel of melk. Strooi eventueel wat suiker over de appel driehoeken en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de driehoeken in 22-25 minuten goudbruin in een voorverwarmde oven (220 graden). 

Tip! voor volwassenen en oudere kinderen is het lekker om wat amandelschaafsel kort te bakken in een koekenpan en deze bovenop de appel driehoek te verspreiden. Strooi er wat suiker over en bak zoals hierboven beschreven. 

Gedroogde appelchips

Ingrediënten:

  • appels
  • peren
  • bakpapier

Bereidingswijze:

  • Was de appels, verwijder het klokhuis en snijdt flinterdunne schijven. Ben je geen souschef of kok, gebruik dan een kaasschaaf of mandoline. Hoe dunner de schijven, hoe beter de chips zullen worden.
  • Doe alle schijven in een grote kom en voeg wat kaneel en citroensap toe. Hussel alles goed door elkaar en verspreid ze over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak je chips in ongeveer 1,5 uur op 100 graden krokant. Zorg wel dat de schijfjes elkaar niet overlappen!
  • Je kunt de chips ongeveer 2 dagen in een goed, luchtdicht afgesloten bak bewaren. 

Tip! Ook lekker van dungesneden peer of banaan.

Appelfriet met “saus”

Wanneer je kinderen al af en toe mogen helpen in de keuken, is dit een erg leuk en bovenal een simpel recept wat je samen met hen kunt doen.

Ingrediënten:

  • appel
  • kersenjam en/of frambozenjam
  • evt. crème fraîche

Bereidingswijze:

Verwijder het klokhuis en schil de appel. Snijdt de appel zo dat ze op frietjes lijken. Voor een leuk effect kun je een kartelmes gebruiken om “ribbelfriet” te creëeren. Serveer met kleine bakjes “saus”, zoals kersenjam, frambozenjam of crème fraîche.

Appel pannenkoekjes

Ingrediënten:

  • pannenkoekbeslag
  • vanillesuiker 
  • appel
  • bakboter
  • poedersuiker
  • kaneel

Bereidingswijze:

  • Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snijdt de appel in smalle schijven. 
  • Maak pannenkoekbeslag zoals je gewend bent. Lekker is om een half zakje vanillesuiker aan je beslag toe te voegen.
  • Verhit boter in een pan (bij voorkeur de kleinste koekenpan die je in huis hebt) en giet een beetje beslag in de hete pan. Leg een appelschijf in het midden van het beslag en giet nog een klein beetje beslag over het appelschijfje. 
  • Keer de pannenkoek om zodra het beslag aan de bovenkant niet meer glanzend is. 
  • Serveer de pannenkoekjes warm met wat poedersuiker en kaneel.

Tip! dit kan ook met peer, banaan of ananas gedaan worden.

Stoofperen

Een recept welke ook bijna altijd goed in de smaak valt tijdens de feestdagen. Sommige mensen maken dit recept met alcohol. Wij hebben gekozen voor een variant zonder alcohol zodat ook kinderen en zwangere hier heerlijk van kunnen genieten.

Ingrediënten:

  • Gieser Wilderman stoofperen
  • water
  • kaneel of kaneelstokje
  • (bruine) suiker

Bereidingswijze:

  • Schil de stoofperen en snij ze desgewenst in stukjes. Persoonlijk vind ik het feestelijker staan om de peertjes heel te houden. 
  • Voeg genoeg water toe zodat de peren onderstaan en voeg (bruine) suiker en kaneel of een kaneelstokje toe. Breng de peren aan de kook en zet ze op het laagste pitje en laat ze sudderen tot de peren donkerrood gekleurd zijn. 
  • Je kunt de stoofperen zowel warm als koud serveren.

Tip! Serveer de warme stoofperen met een bolletje ijs.

Chocolade appels

Ingrediënten:

  • appels
  • ijsstokjes of tapasvorkjes
  • chocola 
  • evt. discodip of mini marshmallows

Bereidingswijze:

  • Zorg dat de appels goed gewassen en droog zijn.
  • Smelt chocola en steek voorzichtig een houten vorkje of ijsstokje in de appel. 
  • Doop de appel in de chocola en versier desgewenst de chocolade-appels met bijvoorbeeld discodip of mini marshmallows. Zet de appels op een met bakpapier bekleed bord en plaats ze in de koelkast tot de chocola is uitgehard.

Tip! Als de kinderen nog iets kleiner zijn, snijd de appel dan in partjes. Dit eet voor hen wat makkelijker.

Tip! Leuk als traktatie op school of het kinderdagverblijf. 

Tip! Gebruik je witte chocola, dan kun je die met voedingskleurgel een leuke kleur geven. Houdt er wel rekening mee dat witte chocola van zichzelf wat gelig van kleur is. 

Appeltaart met bodem van kruidnootjes (of speculaas) en Victoria beslag

Ingrediënten: 

  • 250 gr kruidnootjes (of speculaas)
  • 50 gr boter, gesmolten
  • 1 ei (L), gesplitst
  • 400 g Goudrenet in kleine blokjes (ca. 2 grote Goudrenetten)
  • 1 tl kaneel
  • 50 gr abrikozenjam
  • 200 gr slagroom
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 50 g geschaafde amandelen
  • 40 g kristalsuiker, plus 1 el extra

Voor het hele recept kijk je op: https://keukenatelier.com/2018/01/17/appeltaart-met-bodem-van-kruidnootjes-of-speculaas-en-victoria-beslag/

Appeltaart met kruidnoten en Victoria beslag 2 | KeukenAtelier.com
Foto & Recept © KeukenAtelier

Franse appeltaart

Ingrediënten:

  • 6 appels
  • 100 ml appelsap
  • kaneelpoeder
  • 160 gr roomboter
  • 100 gr witte basterdsuiker
  • 1 snufje zout
  • 1 ei, geklutst
  • 325 gr bloem
  • 1 el bakpoeder
  • 90 gr amandelspijs, geraspt
  • ½ citroen, sap ervan
  • 2 el kristalsuiker
  • 3 el abrikozenjam
  • 50 gr amandelschaafsel

Voor de rest van het recept kijk je op: https://www.culinea.nl/recepten/franse-appeltaart

Franse appeltaart
Foto & Recept © Culinea.nl

Appelroosjes met rode bessen

Ingrediënten:

  • 1 rol bladerdeeg
  • 3 a 4 rode appels
  • abrikozenjam Bonne Maman
  • citroen ( of citroensap )
  • 1 à 2 zakjes vanille suiker
  • rode bessen
  • bloem om te bestuiven
  • eventueel poedersuiker

Kijk voor het hele recept op: https://www.elsarblog.com/appelroosjes-met-rode-bessen-kleine-lekkernijen

Appelroosjes met rode bessen
Foto & Recept © ElsaRblog

Gekarameliseerde appeltjes

Ingrediënten:

  • 1 Royal gala of jonagold appel
  • 1 flinke snuif kaneel
  • 5 etl suiker
  • 25 gr boter
  • granaatappel pitjes
  • Griekse yoghurt

Voor het hele recept kijk je op: https://www.elsarblog.com/gekarameliseerde-appeltjes-van-martine-foodblogswap

Foto & Recept © ElsaRblog

Appelmeisjes

Ingrediënten:

  • 3 plakjes bladerdeeg
  • 1 appel
  • 100 gram amandelspijs
  • ½ losgeklopt ei
  • Kaneelsuiker (of gewoon suiker en kaneel)
  • 2 eetlepels abrikozenjam

Voor het hele recept kijk je op: https://www.myhappykitchen.nl/bakken/appelmeisjes-bakken

Appelcakjes van oma

Ingrediënten:

  • 240 gram zacht geroerde boter
  • 200 gram fijne kristalsuiker, plus extra om over de cake te strooien
  • sap van een halve citroen
  • 3 grote eieren
  • 210 gram zelfrijzend bakmeel, gemengd met 90 gram bloem
  • 2 à 3 appels geschild en in stukken
  • snufje kaneel
  • muffinvorm en papiervormpjes

Kijk voor het hele recept op: https://www.bonapetit.nu/recept/appelcakejes-van-oma/

Pompoencake met appel en pecankruimels

Ingrediënten:

  • 3 eieren (L)
  • 220 g lichtbruine basterdsuiker plus 2 el
  • 1 tl vanille extract
  • snufje zout
  • 220 g pompoenpuree
  • 100 g zonnebloemolie
  • 200 g patentbloem
  • 1 tl bakingsoda
  • ½ tl bakpoeder
  • 2½ tl koekkruiden of pumpkin spice
  • 250 g blokjes Elstar appel (ongeveer 3 kleine appels)
  • ½ tl kaneel

Voor de bereidingswijze kijk je op: https://keukenatelier.com/2017/10/19/pompoencake-met-appel-en-pecankruimels/

pompoencake met appel en pecankruimel 1e | KeukenAtelier

De volgende artikelen vind je mogelijk ook interessant:

Foto’s © Opwegmetmama.nl, Shutterstock (kopfoto) & genoemde blogs

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven