Een reis rond de wereld in Almere Jungle, een dierentuin in Flevoland

Last updated:

Prachtig gekleurde planten, indrukwekkende dieren en een heerlijke temperatuur. Geloof het of niet maar dit is allemaal te vinden in Almere. In Almere Jungle kun je dieren van heel dichtbij bekijken en lekker spelen in het groen.

Een dierenpark in Almere

Het dierenpark Almere Jungle, gelegen in de provincie Flevoland, is in 2008 begonnen als een opvang voor exotische huisdieren. De eerste dieren die hier werden opgevangen, waren een paar moerasschildpadden die waren afgestaan. In de kas, die ooit gebouwd was voor de teel en verkoop van planten, werd een grote tropische vijver aangelegd om de schildpadden een mooi onderkomen te bieden.

Het eerste gebied, Oceanië, werd in het jaar 2010 geopend. Hier werden onder anderen parkieten en baardagamen tentoongesteld. Met de opening van het restaurant werd besloten wandelaars tot het park toe te laten omdat het park graag bezoekers wilden informeren over de verschillende dieren.

In 2015 werd de opvang omgedoopt naar Almere Jungle en maakte het park grote stappen om een echt dierenpark te worden. Dit moest omdat zij inmiddels meer dan tien diersoorten aan bezoekers toonden. Ook werd het nieuwe gebied Azië geopend. Een jaar later volgde Afrika, gevolgd door Europa en Amerika.Het dierenpark is tevens een zorginstelling.

Sinds 2023 heeft Almere Jungle ook een mascotte: A-jay de Gekko. Hij wordt meestal vergezeld door een ontdekkingsreiziger: Tori Livingstone. In het weekend zijn er regelmatig meet & greets met de mascotte.

Vijf gebieden in Almere Jungle

De dierentuin Almere Jungle is verdeeld over vijf gebieden: Afrika, Azië, Oceanië, Europa en Amerika. Alle delen zijn door middel van bijpassende dieren en planten per thema ingericht. Zo vind je in deel Noord-Amerika bijvoorbeeld de wasbeer, voor Zuid-Amerika de alpaca, in deel Afrika het stokstaartje en het stekelvarken en in deel Europa de schildpad. Uiteraard zijn dit slechts enkele voorbeelden van de dieren die er te vinden zijn.

Door de kompassen te volgen, kom je langs alle mooie plekken. Voor een groot deel is Almere Jungle overdekt, een klein deel van de dieren bevindt zich buiten. Doordat de jungle zich in kassen bevindt, is het vrij warm in het park.

Binnen en buiten

Voor kinderen zijn er in de jungle leuke paadjes aangelegd, zodat ze echt op expeditie kunnen. Je kunt bijvoorbeeld met een touw over (een laagje) water slingeren.

Sinds 2023 is er een nieuwe speeltuin aangelegd. Er is een groot klimtoestel en een air-trampoline voor de kinderen. En als ouder? Je kunt relaxen op het terras of in een paar hangmatten.

Ook zijn er spetterzones. In de jungle kun je immers nat worden! Door op een gele knop te drukken, kunnen de kinderen water te voor schijn toveren. Mijn dochter vond dit hilarisch!

Botanische tuin

Naast dieren kun je hier ook de mooiste exotische bloemen en planten aanschouwen. De afgelopen tien jaar is er hard gewerkt aan een biodiversiteit waarin bedreigde soorten zijn verzameld. In eerste instantie worden deze planten geweekt en afgesloten kassen, om hen de rust te geven op te bloeien. Als ze sterk genoeg zijn, krijgen zij een plekje binnen de jungle om verder te groeien. Op deze manier wordt voorkomen dat deze plantensoorten uitsterven. Enkele voorbeelden van planten die je tegen kan komen zijn de reuzenwaterlelie, de reuzenpijpbloem en de vleesetende plant.

Praktische informatie

Bereikbaarheid

Almere Jungle is prima te bezoeken met een kinderwagen, rollator of rolstoel. Wel zijn de paden die je loopt smal en soms hobbelig. Mocht je een rolstoel hebben, dan zou ik aanraden op een rustige dag te bezoeken zodat er voldoende ruimte is om over de paden te rijden.

Eten en drinken

Er is een restaurant, het Jungle Café, aanwezig met zitplaatsen binnen en een groot terras buiten. Ook is er schepijs te krijgen.

Winkel

Er is een erg leuk winkeltje in Almere Jungle, genaamd Jungle Store. In dit winkeltje zijn veel knuffels, biologische honing, zelf gebrouwen bier en andere hele leuke artikelen verkrijgbaar. De store is ook bereikbaar zonder kaartje voor het dierenpark en geopend van 10.00 – 17.30 uur.

Openingstijden

De dierentuin Almere Jungle is geopend op de volgende tijden:

  • Op maandag t/m zaterdag van 10.00 – 17.00 uur.
  • Op zondag van 10.00 – 17.30 uur.

Toegangsprijzen

  • 0 t/m 1 jaar: gratis
  • Vanaf 2 jaar: €8,95 (als je je kaartje online koopt: €8,45)
  • Jaarabonnement: €35

Parkeren kun je doen op één van de aangrenzende parkeerplaatsen en is gratis.

Adresgegevens

Kemphaanpad 2
1358 AC Almere

Website: www.almerejungle.nl

Extra leuk

Almere Jungle ligt op stadslandgoed De Kemphaan. Op dit landgoed is van alles te beleven. Er is een zintuigenpad, een pannenkoekenrestaurant en een kabouterpad. Ook is er een buitencentrum van Staatsbosbeheer, met onder andere een speelbos en een klimpark Je kunt er dus ook een hele dag uit van maken!

Kunnen wij een bezoek naar Almere Jungle aanraden?

Ja! Het is een niet zo’n strak en modern dierenpark als de meeste dierenparken. Ook kun je dieren van dichtbij bekijken. Door de mooie omgeving en doordat je dieren van dichtbij kan bekijken, kijk je je ogen uit. Ook fijn dat het grootste gedeelte warm en droog binnen is. Leuk voor jong én oud. Extra leuk is dat er nu buiten speelgelegenheid is gekomen en dat er spetterzones zijn toegevoegd.

Met een bezoek aan de winkel en een ijsje in het restaurant duurt een bezoek aan deze dierentuin in Flevoland ongeveer 2 á 3 uur.

De volgende artikelen vind je mogelijk ook interessant om te lezen:

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Charlotte