Naar de Alpen met kinderen tijdens de zomervakantie

Als je aan zomervakantie denkt, denken veel mensen direct aan een echte zonvakantie met een zee en/of zwembad. Voor kinderen kan een vakantie in de bergen net zo leuk zijn! Wat dacht je van bestemmingen als de Franse Alpen, Zwitserland, Oostenrijk maar ook Noord-Italie? Ik kan je vanuit eigen ervaring zeker aanraden om daar eens een kijkje naar te nemen. In dit artikel zal ik je uitleggen waarom de bergen juist zo leuk zijn. 

Waarom met kinderen naar de bergen in de Alpen tijdens de zomervakantie?

De bergen zijn goed voor je gezondheid

De berglucht staat er om bekend gezonder te zijn dan de lucht van de stad. Ergens vrij logisch natuurlijk gezien het verschil in hoeveelheid uitlaatgassen in de lucht. Het is dan ook niet voor niets dat longpatiënten op kuuroorden naar de bergen gaan. En naast dat, ik denk dat vrijwel iedere ouder zijn/haar kind een schone lucht gunt.

Tevens gaat je conditie gaat omhoog als je hoger in de bergen komt. Doordat de lucht ijler wordt naarmate je hoger komt, zul je in eerste instantie sneller moe worden. Ter compensatie gaat je lichaam harder werken en na een aantal dagen zul je al een duidelijk verschil merken (met name wanneer je weer terug in Nederland bent).

Ook om te ontstressen is een vakantie in de bergen uitstekend. Op een berg ben je volledig één met de omringende natuur. Het is alleen maar jij en de natuur om je heen. Je kunt er helemaal tot rust komen. Ook kom je een stuk minder mensen tegen dan wanneer je naar een stad zal gaan.

En naast al bovengenoemde redenen, is het ook gewoon hartstikke leuk om lekker buiten te zijn!

De alpen zijn één grote buitenspeeltuin voor kinderen

Wanneer je op zoek gaat naar pretparken in berggebieden, zal het je opvallen dat er vrij weinig te vinden zijn. Voor ons misschien wat gek, maar voor de bevolking daar helemaal niet. Volgens hen zijn de bergen namelijk DE ultieme buitenspeeltuin voor kinderen. Er is dan ook meer dan genoeg te beleven in de bergen.

In de Alpen wordt er meer dan genoeg aan gedaan om het ook voor kinderen leuk te maken. Zo vind je her en der speeltuinen en klimbossen. En wat dacht je van de bergmeren? Hartstikke leuk als het warm weer is! Ook in de natuur zelf is voldoende speelmateriaal te vinden.

Ook leuk om te weten: er worden vanuit lokale plekken vaak diverse activiteiten georganiseerd, ook voor kinderen. Kinderen hoeven zich dus zeker niet te vervelen op een vakantie in de bergen.

Lees ook het artikel: ‘De Murmelitrail, een leuke themawandeling voor kinderen in Zwitserland

Tips voor Bergwandelen met kinderen in de Alpen

Met je kinderen naar de bergen, kan dat eigenlijk wel? En vanaf welke leeftijd is het mogelijk? Allereerst een dikke ja, en op de tweede vraag is het antwoord dat het op elke leeftijd al mogelijk is. Natuurlijk zul je je moeten aanpassen naar de leeftijd van je kind, maar als je daar voor open staat, zal dat echt wel goed komen!

Op pad met een baby of peuter

De allerkleinsten kun je dragen in een speciale baby/peuterdrager. Zeker wanneer ze nog niet zelf lopen is dat ideaal. En anders kun je je kind op het moment dat hij/zij moe wordt gaan dragen. Daarnaast zijn er ook diverse wandelpaden geschikt voor kinderwagens. Dit staat meestal wel aangegeven op wandelkaarten.

Wees flexibel

Afhankelijk van de leeftijd van je kind zul je je verwachtingen mogelijk moeten bijstellen. Hoe jonger het kind, hoe meer je in zijn/haar ritme mee zal moeten gaan zoals een middagdutje.

Las regelmatig een stop in

Vergeet ook niet regelmatig een stop te maken. Zo kan je kind even lekker spelen of kunnen jullie met elkaar een lekker hapje eten en drinken. Er zijn vaak wel bankjes te vinden maar een kleed meenemen is net zo leuk natuurlijk, dan kun je er gelijk een leuke picknick van maken. 😉

Let op de duur en moeilijkheidsgraad van je wandelroute

Kan je kind al een stukje lopen? Dan kun je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld de heenweg met een kabelbaan omhoog te gaan en de terugweg te gaan lopen. Of een rondje bovenop de berg zelf. Let ook goed op de duur van een route, dit staat meestal wel aangegeven op de bordjes (als je met kinderen wandelt, verdubbel die tijd dan). Ook de moeilijkheidsgraaf staat op de bordjes, palen en stenen onderweg aangegeven d.m.v. de kleuren. Zo kun je met kinderen het beste kiezen voor gele wandelpaden, deze zijn het meest makkelijk. De rood-witte paden zijn echte bergpaden waarvoor je goede schoenen nodig hebt De blauw-witte paden zijn het moeilijkst en kun je met kinderen maar beter overslaan.

Ga niet te hoog om hoogteziekte te voorkomen

Nog iets om goed op te letten is de hoogte van jullie ‘eindbestemming’. Hoe hoger je komt, hoe ijler de lucht wordt. Met jonge kinderen kun je daarom beter proberen om onder de 2.000 meter te blijven om eventuele hoogteziekte te voorkomen (deze grens houd ik zelf in ieder geval aan!).

Wat trouwens wel een leuke bijkomstigheid is van de lucht in de Alpen is dat kinderen er meestal beter door slapen. 😉 Probeer er dus zeker iedere dag lekker even op uit te gaan voor zolang het weer het toe laat.

Er is meer dan alleen bergwandelen!

Enne… Natuurlijk hoef je niet alleen maar te bergwandelen met kinderen. Er zijn ook meer dan genoeg leuke plaatsen te vinden die je kunt bezoeken, mooie kastelen etc. Op Tripadvisor kun je gemakkelijk opzoeken welke activiteiten in de omgeving de moeite waard zijn op te bezoeken.

Zo hadden wij enkele jaren geleden het plan om vanuit Wallis (Zwitserland) richting het ’tropische’ deel Locarno (ook Zwitserland) te rijden. Helaas voor ons was de bergpas dicht waar we over heen moesten waardoor het feest niet doorging (het was toen halverwege mei).

De diversiteit van de bestemmingen in de Alpen

Als je op vakantie gaat naar de Alpen, hoef je niet per definitie direct in een berghut te gaan zitten. Ook in de Alpen kun je een prima aanbod aan leuke campings en andere kindvriendelijke accommodaties vinden.

Zelf hebben wij ervaring met de gebieden Berner Oberland en Wallis in Zwitserland. Deze gebieden zijn wat hoger en ruiger en vind ik persoonlijk erg mooi! Twee jaar geleden zijn wij op Camping Jungfrau in Lauterbrunnen geweest. Deze kan ik erg aanraden. Het eten op de camping was super en er is ook een leuke speeltuin te vinden. Er is geen zwembad op de camping maar deze kun je wel in de omgeving bezoeken.

Lees ook het artikel: ‘In de zomervakantie naar Lenk (Zwitserland) met kinderen

In het zuiden van Zwitserland richting de Italiaanse grens, is het gebied Ticino ook erg mooi. De natuur is hier minder ruig, maar wel een stuk tropischer. Voor een vakantie die ook iets meer van een echt zonvakantie weg heeft, is dit een ideale omgeving. Ook kun je kijken naar een aantal meren die zowel in Zwitserland als Italië liggen zoals Lugano (zie onderstaande foto) en Lago Maggiore.

Het meest zonnige deel van Oostenrijk is de streek Karinthië. Dit deel heeft de meeste zonuren van Oostenrijk. Oostenrijk heeft weer tevens weer een totaal ander type natuur dan wat je in Zwitserland zult tegenkomen. En de accommodatie die nog steeds op mijn bucketlist staat is het Hotel Mozart Vital in Tirol. Deze heeft een eigen zwembad met leuk kinderbad en een indoor speeltuin. Handig voor wanneer het weer even iets minder is.De volgende artikelen vind je mogelijk ook interessant om te lezen:

Foto’s © Bigstock.com