Expositie Janneke Brinkman in het Anton Pieck museum

Janneke Brinkman, wie kent haar niet van haar kleurige prachtige illustraties? Anton Pieck, Nederlands kunstschilder, is vooral bekend geworden om zijn romantische tekeningen met oog voor detail. Wat brengt deze twee bijzondere kunstzinnige mensen samen? Je kunt het gaan bekijken in het Anton Pieck museum. Een leerzaam dagje uit voor het hele gezin. 

De fleurige tentoonstelling van  Janneke Brinkman

Op zaterdag 11 mei werd de tentoonstelling van Janneke Brinkman in het Anton Pieck museum Hattem geopend. Wij van Opwegmetmama.nl mochten daarbij aanwezig zijn. Zowel het werk van Anton Pieck als van Janneke Brinkman herken ik van een afstand, maar wat hebben die twee nou eigenlijk met elkaar gemeen? En wat zou Jan Terlouw, die de tentoonstelling zou gaan openen, hier ongetwijfeld voor wijze woorden aan toe te voegen hebben? Nieuwsgierig ging ik op pad naar Hattem.

De opening

In een mooie open ruimte midden in het nostalgische museum vond de opening ‘Pluk het seizoen, De vier jaargetijden in bloei’ van Janneke Brinkman plaats. Janneke vertelde over haar passie voor de natuur en de seizoenen. Wat zou Nederland zijn als de blaadjes niet zouden gaan vallen en de winter de natuur met een witte deken bedekt? Wat zouden we veel schoonheid moeten missen als tijdens het voorjaar niet alles in volle vreugde open zou barsten? Janneke bekijkt dit alles met een wetenschappelijk én een creatief oog. Deze beide zaken brengt ze samen in haar illustraties. “Er zijn mensen die vragen of het niet eens tijd wordt om te stoppen,” vertelt ze, ” maar dat wil ik helemaal niet. Dit houdt me jong.

Jan Terlouw vertelt over zijn liefde voor de natuur en zijn liefde voor de seizoenen. “Dan is het 35 graden en hoor ik op het nieuws ‘Morgen wordt het weer zo’n prachtige dag.’ Dat is geen prachtige dag. Wind en storm om het huis, dát vind ik een mooie dag.” Hij vertelt over zijn gebrek aan het zien van wat mooi is. “Daar moest mijn vrouw mij altijd op wijzen, anders zag ik  het gewoon niet.”  Door de combinatie van de wetenschap en de kleurenpracht in de werken van Janneke heb ik grote bewondering voor haar en voor wat zij maakt. De grote schare kleinkinderen om Janneke heen kijkt trots naar haar, zij weten dat ze binnenkort zelf ook weer in het atelier met oma mogen tekenen en schilderen.

Meer over Janneke Brinkman

Janneke is de vrouw van voormalig CDA-minister Elco Brinkman. Ze groeide op in Emmeloord en speelde het liefst alleen maar buiten in de natuur. Tijdens haar studie voor bioloog bleek ze een grote passie te ontwikkelen om heel gedetailleerd en precies te tekenen. Ze schildert vol passie planten en bloemen in uitbundige kleuren. Janneke maakt illustraties waarin kunst en wetenschap in harmonie samenkomen. Toen ze in 1987 tijdens haar eerste expositie het aanbod kreeg om een agenda van haar aquarellen te laten maken ging het allemaal heel snel. Tegenwoordig zijn haar illustraties te vinden op serviezen, postzegels en vele andere producten.

De tentoonstelling ‘Pluk het seizoen

Met haar tentoonstellingen wil Janneke een ode geven aan harmonie en schoonheid. Ze wil de bezoeker inspireren om te genieten van wat de natuur ons te bieden heeft. Het thema ‘ Pluk het seizoen’ is gericht op de schoonheid van ieder seizoen. Deze tentoonstelling is te zien tot 31 oktober 2019.

Het Anton Pieck museum

Het Anton Pieck museum, waar de tentoonstelling van Janneke Brinkman zich op de bovenste verdieping bevindt, is een klein nostalgisch museum in het plaatsje Hattem. In 1984 werd hier het Anton Pieck museum geopend om deze schilder te eren. Alle werken van deze schilder zijn aanwezig, maar de expositie wordt tijdens de winterstop gewisseld met ander werk uit het depot. Op de benedenverdieping is een vaste plaats waar de originele werkhoek van Anton Pieck terug te vinden is. Zijn boekenkast en tekenmateriaal lijken klaar te staan voor het moment dat hij aanschuift en aan het werk gaat. Ook de etspers waarop hij jarenlang zijn etsen afdrukte is te bewonderen. Anton Pieck heeft zelf geholpen met het ontwerpen van de binnenplaats van het museum, de gevel en het interieur. De sprookjesachtige stijl is dan ook in het hele museum terug te vinden.

Wie was dat nou eigenlijk, Anton Pieck?

Anton Pieck zei ooit: “Dat het gras groen is vinden we heel normaal, maar op zichzelf is dat een wonder.” Daaraan zie je dat Anton Pieck, net als Janneke Brinkman, een oog heeft voor detail. Ook in de schilderijen, etsen en tekeningen van deze Nederlandse schilder zie je dat oog voor detail terug. Anton Pieck leefde van 1895 – 1987 en is vooral bekend geworden om zijn romantische tekeningen met levendige taferelen. Hij was een groot natuurliefhebber en dat was vanzelfsprekend te zien in zijn werk. Als kind zwierf hij is zijn geboorteplaats Den Helder door de duinen nam dan bijvoorbeeld een tak mee. Deze tekende hij thuis na. Later ging hij in Den Haag met collega-kunstenaars naar buiten om landschappen, duinen en wilgen te tekenen. Hier ligt dus een duidelijke overeenkomst in het werk van Anton Pieck en dat van Janneke Brinkman.

Wisten jullie dat Anton Pieck ook de ontwerper is van sprookjespark De Efteling? Hij was verzot op sprookjes en fantasieverhalen. Kabouters, heksen, oosterse taferelen en sprookjesfiguren die de fantasie ver te boven gaan, het is allemaal terug te vinden in zijn werk.

Neem een kijkje in de museumwinkel

In de museumwinkel vind je verschillende kaarten, kalenders, posters en boeken van Anton Pieck. Tijdens de expositie van Janneke Brinkman hebben ze ook een groot assortiment kalender en agenda’s met haar illustraties. In de webwinkel op de website van het museum is nog veel meer te vinden, snuffel maar eens rustig rond.

Workshops in het museum

Op verzoek kan het Anton Pieck Museum op een zaterdag een workshop droge naald etsen organiseren. Deze workshop vindt plaats van 11.00 uur tot 16.00 uur in het museum en staat onder deskundige leiding van Menno Balm. Er kunnen minimaal 6 en maximaal 12 personen deelnemen aan deze workshop. Deze workshop kost € 40,00 p.p. (dit is incl. entree, materiaal zoals inkt, papier en een etsplaatje, evenals koffie/ thee en een lunch).

Het Anton Pieck Museum neemt deel aan het project Erfgoedleerlijn voor de basisscholen in Hattem. Tijdens dit programma maken kinderen uit het basisonderwijs kennis met het museum en met Anton Pieck.

Praktische informatie

De meest praktische informatie voor dit dagje uit voor je op een rijtje:

Openingstijden

  • Dinsdag t/m zaterdag: 10.00 – 17.00 uur
  • Zondag: 13.00 –17.00 uur
  • Hemelvaartsdag 13.00 –17.00 uur
  • Wintersluiting 7 januari t/m 4 februari 2019

Tarieven

  • Kinderen t/m 3 jaar: gratis
  • Kinderen 4 t/m 12 jaar: € 2.-
  • Volwassenen: € 7,50
  • Gezinskaart: € 16,60 per gezin
  • Museumkaart: gratis

Tip: Wil je ook het Nederlands Bakkerijmuseum ”Hattem” bezoeken, dan kunt u voor de drie Hattemse musea één combikaart kopen. Deze combikaart is te verkrijgen bij het Bakkerij Museum, het Voerman Museum en het Anton Pieck Museum. De combikaart is 14 dagen geldig.

Lees ook het artikel ‘Brood, koekjes en poffertjes bakken in het Bakkerijmuseum in Hattem

Adresgegevens

Noordwal 31
8051 ES, Hattem

Telefoon: (038) 444 21 92
Email: info@antonpieckmuseum.nl

Met de auto kun je het beste parkeren op parkeerplaats ‘De Bleek’ aan de Nieuweweg. Met het openbaar vervoer van NS-station Zwolle, bus 203. Uitstappen bij halte Hattem Centrum.

Het eindoordeel over het Anton Pieck museum

Het Anton Pieck museum is met name geschikt voor volwassenen. Voor kinderen is er weinig te doen, er zijn geen speurtochten of dergelijke aanwezig die bij de beleving van het kind aansluiten. Wel is er een project voor scholen, maar dat is alleen voor Hattem zelf. Het museum is zeker wel het bezoeken waard als je kind een liefde voor schilderijen en illustraties bezit.

Als eindcijfer krijgt het Anton Pieck museum van ons een 6. Dat is met name omdat het voor kinderen tot 10 niet erg aansluit bij de belevingswereld.