apenheul-apeldoorn-dierentuin-gelderland-kindvriendelijk-speeltuin

Kinderen kunnen de aap uithangen in de Apenheul!

Last updated:

Zeg je Apenheul, dan weet iedereen waar je het over hebt. Gorilla’s, doodshoofdaapjes en kapucijneraapjes zijn bekende soorten, maar ook minder bekende soorten als de baardsaki, rode titi en wolaap kom je hier tegen. En deze maand is er ook een nieuwe speeltuin geopend in de Apenheul waar kinderen lekker de aap uit kunnen hangen.

Wandelen tussen de apen in de Apenheul

De Apenheul ligt ten midden van een groot bos op de Veluwe in Apeldoorn en werd al direct bij binnenkomst door onze kinderen omgedoopt tot Apenbos. Van de 35 apensoorten die in Apenheul leven, loopt zo’n beetje de helft daarvan gewoon los tussen de bezoekers. Dat maakt deze dierentuin anders dan andere dierentuinen, nog los van het feit dat er natuurlijk bijna alleen maar apen leven.

apenheul-speeltuin-kinderen

Loslopende apen

Onze wandelroute in de Apenheul begint met de brutale, maar schattige doodshoofdaapjes. Zorg ervoor dat alles wat los zit veilig is weggestopt, want deze kleine wezentjes zijn letterlijk vingervlug. Ritsen en andere sluitingen zijn niet veilig voor ze. Heb je een tas bij je, maak dan zéker gebruik van de omtas die er ter beschikking wordt gesteld. Deze tas maken ze een stuk minder makkelijk open.

Houd er rekening mee dat de apen zo bovenop je hoofd op schouder kunnen klimmen, maar dat ze het ook erg leuk vinden om bijvoorbeeld op een buggy of kinderwagen te klimmen.

Vanaf hier slinger je, over goed verharde paden die zeer geschikt zijn voor kinderwagens, verder door het park.

Let op! Het losloopgebied met de doodshoofdaapjes is nu gesloten i.v.m. het corona-virus. Je kunt ze daardoor nu alleen vanaf een afstandje zien.

Op Apenspeurtocht in de Apenheul

Bij de ingang van de Apenheul kun je de apenspeurkaart meenemen, waarop je kunt wegkrassen welke apen je allemaal al gezien hebt, en dus goed kunt zien welke je nog gemist hebt.

Ga op zoek naar de manteltamarin, de orang-oetans, de brulapen en de springtamarins. Deze laatste zijn goed te zien vanaf een vlonder hoog in het bos..

Verwonder je over de mooie vacht van de Javaanse langoer, de grappige snor van de keizertamarin, het grappige gezicht van de witgezichtsaki en de mooie donkere vacht van de bonobo’s.

Wist je trouwens dat de grootste insectenmuur ter wereld in Apenheul te vinden is?

apenheul-speeltuin-kinderen
apenheul-speeltuin-kinderen
apenheul-speeltuin-kinderen

Dit mag je niet missen!

De gorillavoederpresentatie staat voor veel bezoekers bekend als het hoogtepunt van hun bezoek. De presentatie vindt de hele week plaats (maandag tot en met vrijdag om 12.00 en 15.00 uur en in het weekend om 11.30, 13.00 en 15.00 uur).

De presentatie is in 2019 én 2020 verkozen tot de Beste Dierendemonstratieshow van Nederland en België.

apenheul-speeltuin-kinderen
apenheul-speeltuin-kinderen

Meer dan apen alleen

Naast apen leven er ook een aantal vogels en andere dieren in Apenheul.
Ga op zoek naar de gierparelhoen, de regenbooglori (of zoals onze kinderen hem noemde: de apegaai) en de Nubische geit. Kijk goed in het water om de steur en kikkers te vinden en houd je ogen open om de tweevingerige luiaard te vinden.

Na-aaphuis

Verdeeld over twee verdiepingen kunnen je kinderen klimmen en klauteren als een aap, terwijl ze onderweg ook de nodige informatie opdoen over het gedrag van apen. Zo zullen ze zich spelenderwijs identificeren met de apen uit Apenheul.

Beweeg jezelf als een aap door het jungledoolhof op de benedenverdieping, vergelijk je eigen handafdruk met die van de verschillende apensoorten en neem de pose van een aap aan.

Het Na-aap huis is in onze ogen geschikt voor kinderen vanaf een jaar of vier.

Hang zelf de aap uit in de nieuwste speeltuin van de Apenheul

Door het hele park heen liggen vier speeltuinen verspreid, waarvan er drie rechtstreeks bij een horecagelegenheid liggen. Zo kun jij lekker zitten, terwijl de kinderen zich vermaken.

Begin juli 2020 werd de nieuwste speeltuin met groots gebaar door de kinderburgermeester van Apeldoorn, de directeur van Apenheul en een Apeldoornse schoolklas geopend.

Klim, klauter, spring en sprint door deze coole speeltuin met als (letterlijk en figuurlijk) hoogtepunt een apenkop van wel zes meter hoog. De speeltuin is in eigen beheer gemaakt en de apenkop is zelfs ontworpen door één van de medewerkers van de dierentuin.

Durft jouw kind vanuit de kop via een brandweerpaal naar beneden te glijden?

apenheul-apeldoorn-dierentuin-gelderland-kindvriendelijk
apenheul-speeltuin-kinderen

Ook de kleinere kinderen worden zowel in de oudere als in deze nieuwe speeltuin niet vergeten. Er zijn in vrijwel elke speeltuin een glijbaan, krokodillen waar je op kunt zitten of overheen kunt lopen en een klein klimparcours. Ook is er een waterspeelplaats. Toch zullen vooral kinderen vanaf een jaar of vijf/zes de speeltuinen helemaal het einde vinden.

apenheul-apeldoorn-dierentuin-gelderland-kindvriendelijk

Eet- en drinkmogelijkheden

Verspreid over het park liggen een aantal horecagelegenheden, allen met terras:

 • Begin de dag met een lekkere kop Lazy Monkey koffie en wat lekkers bij De Apegaap. Vanaf 15.30 uur kun je hier ook terecht voor een heerlijke pizza op het terras. Dit kan t/m 30 augustus.
 • Midden in Apenheul ligt het grote restaurant De Wildebras. Dit restaurant is gedeeltelijk overdekt en heeft daarnaast een groot en overzichtelijk terras. Hier is van alles verkrijgbaar. Van soep tot broodjes en van een kindermenu tot een lekkere kop koffie. Het terras aan de voorzijde kijkt uit over de speeltuin en het Na-aaphuis.
 • In het gedeelte van de orang-oetans is er volop gelegenheid om te picknicken. De kinderen kunnen bij de aangrenzende, grootste speeltuin van het park helemaal los met hun eigen apenkunsten.
 • Bij restaurant De Waaghals kunnen de kinderen tijdens het wachten en na het eten zich helemaal uitleven in de Speeljungle.

De prijzen zijn vergelijkbaar met andere dierentuinen en pretparken in Nederland.

Nuttige informatie over de Apenheul

Toiletten en verschoonmogelijkheden

De toiletten in Apenheul zijn behoorlijk goed onderhouden en waren tijdens ons bezoek schoon. Verschoonmogelijkheden voor mensen met kinderen in de luiers zijn er bij restaurants De Apegaap en De Wildebras. Daarnaast is er een verschoningsruimte bij in-/uitgang.

apenheul-speeltuin-kinderen

Kijken mag, aanraken niet

Het is natuurlijk reuze verleidelijk om de loslopende apen te aaien of te voeren. Maar dit mag absoluut niet. Pak ze ook niet op. Apen kunnen jouw goedbedoelde aanraking of knuffelwens als bedreiging zien en denken daardoor dat je ze kwaad wil doen.

Alle apen krijgen een aangepast dieet van hun verzorgers, waardoor het niet is toegestaan om “mensen”voedsel aan ze te geven. Zelfs pinda’s of fruit zijn uit den boze. Eet daarom ook niet in een gedeelte waar apen loslopen. Zo voorkom je dat ze eten of drinken uit je handen grijpen en je brengt hen zo niet in verleiding.

Selfiesticks kun je het beste thuislaten, want die worden door de apen ook als een bedreiging gezien.

apenheul-speeltuin-kinderen
apenheul-speeltuin-kinderen

Openingstijden en tickets

Apenheul is van begin maart tot en met 1 november dagelijks geopend van 09.30 – 17.00 uur. Van medio juli tot en met medio augustus (gelijk aan de zomervakantieperiode in Apeldoorn) is het park tot 18.00 uur geopend.

Tickets

Enkel online kun je entreekaarten voor de Apenheul bestellen:

Kinderen tot en met 2 jaar hebben gratis toegang

Toegang van 09.30 – 13.00 uur:

 • 3 tot en met 12 jaar: EUR 21,00 p.p.
 • 13 jaar en ouder: EUR 24,00 p.p.
 • Mindervalide: EUR 21,00 p.p.

Toegang van 13.00 – 17.00 uur:

 • 3 jaar en ouder: EUR 15,00 p.p.
 • Mindervalide: EUR 15,00 p.p.

Zomerperiode:

 • Toegang vanaf 16.00 uur
 • 3 jaar en ouder: EUR 10,00 p.p.
 • Mindervalide: EUR 10,00 p.p.

Ook is het mogelijk om een abonnement af te sluiten bij Apenheul.

Ons eindoordeel

Een bezoek aan Apenheul is leuk voor jong en oud, maar houd er rekening mee dat heel jonge kinderen geen uren in de speeltuinen zoet zullen zijn. Een deel van de beleving in Apenheul is hier wel op gebaseerd. De nieuw geopende speeltuin is in onze ogen wel echt een leuke toevoeging binnen het aanbod speeltuinen.

Omdat er veel educatiefs te doen en beleven is, zijn wij van mening dat Apenheul eerder geschikt is voor kinderen vanaf 5 of 6 jaar. Zeker jonge kinderen kunnen, ondanks het feit dat er veel apensoorten los lopen, snel verveeld raken door het feit dat er voornamelijk apen in het park te vinden zijn.

apenheul-speeltuin-kinderen

Niet alleen in de Apenheul kun je wandelen tussen de loslopende apen, ook in Avifauna is dit mogelijk. Wil je meer weten? Op Opwegmetmama.nl kun je ook over Avifauna een uitgebreid verslag vinden.

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Lonneke