Aquaium uitstapje met kinderen

10x je ogen uitkijken in een aquarium in Nederland & België

Zin om de onderwaterwereld te bekijken zonder zelf nat te worden? Het bezoeken van een aquarium is een leuk uitstapje voor jong en oud. Naast dat de je veel verschillende soorten vissen, roggen, zeepaardjes, schildpadden, kwallen, haaien en zeesterren kunt bewonderen, kun je er ook veel over leren. Wist je bijvoorbeeld dat je bij SEA LIFE in Scheveningen door middel van een app de onderwaterbewoners kunt scannen, waarna je van alles over ze te weten kunt komen?

Locaties met een aquarium in Nederland en België

Aquarium-Museum (België)

In de Belgische stad Luik vind je het Aquarium-Museum, die deel uit maakt van de Universiteit van Luik. Je vindt in de aquaria verschillende onderwaterdieren uit wateren van over heel de wereld. Naast aquaria vind je er ook opgezette dieren en zelfs een groot skelet van een walvis! Je kunt je er zeker een ochtend of middag vermaken. Het aquarium is slechts een onderdeel van de dingen die je kunt bezoeken, wanneer je een ticket koopt. Je hebt daarnaast namelijk ook nog toegang tot tentoonstellingen, galerijen en een bioscoop met een diameter van 6 meter. Ga naar de website voor meer informatie.

AquaZoo Leerdam (Utrecht)

AquaZoo-Leerdam bestaat uit maar liefst 400 m2, die volledig onderhouden wordt door leden en vrijwilligers van een aquarium vereniging. De zoo bevindt zich in de kelder van een zorgcentrum. In deze onderwaterdierentuin met ongeveer 40 verschillende aquaria vind je zoet- en zeewatervissen, zoals: haaien, piranha’s, zeesterren, anemoonvissen, discusvissen, zeepaardjes, kleurrijke koralen en anemonen en ga zo maar door. Ze hebben ook een paludarium met unieke planten, kikkers en daggekko’s. Wil je meer informatie? Dat kan wanneer je klikt op de tablet bij het aquarium, maar ook via je eigen telefoon. Dit uitstapje is voor kinderen van alle leeftijden leuk en zelfs voor kinderen tot 4 jaar gratis! Voor de allerkleinste vind je er krukjes, zodat ze goed in de aquaria kunnen kijken. Je kunt je er ongeveer 1 á 2 uur vermaken. Ga naar de website voor meer informatie.

Burgers Zoo (Gelderland)

In de dierentuin Burgers Zoo in Arnhem, heb je verschillende themagebieden: safari, mangrove, park, rimba, desert, bush en ocean. Wanneer je het leuk vindt om een aquarium te bezoeken, kun je er bij Burgers Zoo dus een heel dagje weg van maken. Stap binnen in Burgers’ Ocean die bestaat uit maar liefst acht miljoen liter water. Je vindt er een grote diversiteit aan kleurrijke onderwaterdieren en planten. Wanneer je goed zoekt zie je steeds meer verschillende soorten, de één valt namelijk gelijk op, maar de ander zit graag verstopt tussen de rotsen. Het indrukwekkendste deel vinden wij dat je in een tunnel door het aquarium loopt, waarna je bijvoorbeeld de grote roggen goed aan de onderkant kunt bekijken! Ga naar de website voor meer informatie.

Oceanium Diergaarde Blijdorp (Zuid-Holland)

In dit Rotterdamse dierenpark vind je het Oceanium, welke direct opvalt als je binnenkomt in Diergaarde Blijdorp. Het Oceanium bestaat uit twee delen, namelijk: het vissenrijk en van kust tot kust. In het vissenrijk vind je heel veel verschillende onderwaterdieren. Erg indrukwekkend is het haaienbassin, die bestaat uit vier miljoen liter water. Je loopt er in een tunnel onder de haaien door, waardoor je ze goed kunt bekijken! Het deel van kust tot kust bestaat uit dieren als leguanen, aapjes, pinguïns, krokodillen en reuzenschildpadden. Ga naar de website voor meer informatie.

Ouwehands Dierenpark (Utrecht)

Zin in een dagje weg waar je ook een aquarium kunt bezoeken? Ouwehands Dierenpark in Rhenen is zeker een bezoekje waard als je houdt van afwisseling. Nieuw in het aquarium is de reuzenkraak. Dit soort octopus vind je in maar drie dierenparken in Europa, waaronder nu dus in Ouwehands Dierenpark. Het aquarium is in vergelijk met andere genoemde locaties, niet zo groot. Ga naar de website voor meer informatie.

Pairi Daiza (België)

Het aquarium in dit dierenpark bevindt zich in een oud kasteel! Je vindt er grote reservoirs en zoutwaterbassins met zeedieren, waterplanten en andere organismen. Wie spot er als eerste een zeepaardje? En zien jullie allemaal de clownvis? Je loopt er in een tunnel door een bassin gevuld met verpleegsterhaaien, een zilverpunthaai, een zwartpunthaai, zeeschildpadden, makrelen, een tandbaars en een remora. Naast het aquarium kun je je in het dierenpark de hele dag vermaken en je kunt er zelfs overnachten tussen de dieren! Wanneer je er overnacht mag je ook al een uur eerder het park in dan de daggasten. Ga naar de website voor meer informatie.

Lees ook eens: Op wereldreis in dierentuin & landschapspark Pairi Daiza (België)

SEA LIFE Blankenberge (België)

SEA LIFE Blankenberge bestaat uit verschillende zones: een zeehondenopvangcentrum, Amazonië, Otterland, pinguïnstrand, een trainings- en observatiepool en de aquaria. De aquaria zijn weer onder te verdelen in een zoet water bassin, de tropical area, een gave ocean tunnel en een roggenbassin. Kortom, er is genoeg te zien. Sinds corona geldt er een eenrichtingsparcours, waardoor je door deze te volgen, overal langs komt. Je mag dit parcours tijdens je bezoek wel zo vaak lopen als je wilt. Een gemiddeld bezoek aan SEA LIFE duurt zo’n 2,5 tot 3 uur. Je kunt er dagelijks voedermomenten bijwonen van otters, pinguïns en zeehonden. Vergeet niet om een tijdslot te reserveren, anders kan het gebeuren dat je niet binnen mag. Ga naar de website voor meer informatie.

SEA LIFE Scheveningen (Zuid-Holland)

Een wandeling door SEA LIFE Scheveningen brengt je langs 45 aquaria, met allemaal verschillende soorten onderwaterdieren en prachtige koralen. Je komt er onderweg langs de voelpoel, waar je zelfs een anemoon aan mag raken. Ook brengt de wandeling je door de onderwatertunnel, waar de roggen en zeeschildpadden over je heen zwemmen. Bekijk de kwallen van dichtbij en spot de zeepaardjes. Wil je echt alles te weten komen over de onderwaterbewoners? Download de Sea Scan App! Door de dieren te scannen, krijg je alle informatie over ze, op je telefoon. Zo is het niet alleen een leuk uitje, maar ook enorm educatief. Ga naar de website voor meer informatie. Je vindt er naast standaard tickets ook combinatietickets met LEGOLAND Discovery Centre.

Zee Aquarium (Noord-Holland)

In het plaatsje Bergen aan Zee in Noord-Holland, vind je het Zee Aquarium. Je vindt er meer dan 100 verschillende vissoorten in de verschillende aquaria. Naast de aquaria vind je informatie over de vissoort en daarna is het zoeken wie de vis als eerste gespot heeft. Het Zee Aquarium is niet zo groot. Afhankelijk van hoe lang je bij ieder aquarium staat, kun je je er ongeveer 1 uur vermaken. Ga naar de website voor meer informatie.

Lees ook eens: Van Amazone tot zeehond: het Zee Aquarium in Bergen aan Zee

Zoo Antwerpen (België)

Midden in het centrum van Antwerpen vind je ZOO Antwerpen. Dit dierenpark heeft ook een indrukwekkend aquarium, welke een van de grootste is van Europa. Het grootste aquarium is het rifaquarium. Vier keer per week gaan de duikers het aquarium in om de vissen te voederen en de ramen te poetsen, maar ook zonder hun aanwezigheid kijk je er je ogen uit. Ga naar de website voor meer informatie.

Wellicht heb je na het lezen van deze blog, ook interesse in onze andere artikelen:

Kopfoto © Shutterstock