Op een zonovergoten zondag in juni brachten wij met onze peuters (een tweeling van 3,5 jaar oud) een bezoek aan het openluchtmuseum het Archeon in Alphen aan den Rijn (Zuid-Holland). Vlak bij het Archeon staat een grote Romeinse strijder van metaal die door onze kinderen als ridder werd omschreven. Vanaf dat moment waren ze wild enthousiast en doken we met zijn vieren de geschiedenis in.
Het Archeon, een leuk openluchtmuseum in Zuid-Holland
Volg je vanaf de entree de borden van de looproute, dan weet je zeker dat je alles in het Archeon zult zien. Wij kochten voor onze kinderen een activiteitenpas, waarmee ze, verspreid over het park, aan een viertal activiteiten konden meedoen. Maar ook zonder de activiteitenpas is er genoeg te zien en beleven voor jong en oud.
Van rieten hutjes tot houten boerderijen
Je begint je bezoek in de Midden Steentijd. Hier stond een acteur in volledig tenue (hoewel…. een leren lap en ontbloot bovenlijf zou ik eigenlijk geen tenue mogen noemen) uitleg te geven over de periode 8800 tot 5300 voor Christus. Het stond je vrij om vragen te stellen aan hem en zijn acteursvrouw, of om een kijkje in de hutjes te nemen.
In deze tijd leefden de jagers, waardoor ze het wild achterna reisden. De hutjes waren vrij groot, maar demontabel en makkelijk te transporteren.
In een uitgeholde boomstam kun je op het meertje rondvaren. Een zwemdiploma hiervoor is vereist, dus met kleine kinderen zal je als ouder mee moeten.
Via een bospad bereik je de Nieuwe Steentijd en de Bronstijd. Hier lijken de nederzettingen ineens al veel meer op de boerderijen en huizen zoals we ze nu kennen. Onze kinderen vonden het erg leuk om te zien hoe er in deze tijd geleefd werd en hoe men er kookte, woonde en sliep.
Hier konden we de eerste activiteit van de activiteitenpas meedoen: een armband van riet vlechten. Voor de jongere kinderen is dit nog best ingewikkeld, maar met de hulp van papa en mama hebben ze een mooi armbandje mee naar huis kunnen nemen.
Van koeienpoep tot speeltuin
Aangekomen in de IJzertijd staat er een acteur, opnieuw met ontbloot bovenlijf, uitleg te geven over de totstandkoming van bijlen, hamers en ander gereedschap en hoe je het beste een vuurtje brandend kunt houden: met gedroogde koeienpoep. Omdat koeien gras eten komt dit in hun poep terecht. Als je de poep droogt blijft er een goed brandbaar mengsel over. Je moet er maar opkomen. Stiekem ben ik erg blij met de huidige centrale verwarming.
In een van de huisjes zat een actrice die de dagelijkse bezigheden uit die tijd uitbeeldde. Hier hingen ook een aantal dieren die in deze tijd gebruikt werden voor hun vacht, van nerts tot vos en andere kleine dieren met een bontvacht. De kinderen vonden het reuze interessant om de zachtheid van de vachten van de dieren te kunnen voelen.
Wandel je door dan kom je eerst bij een grote picknickplaats met speeltuin uit. Hier kunnen de kinderen zich helemaal uitleven op glijbanen en klimtoestellen. Niks te eten meegenomen of zijn de boterhammen al op? Geen zorgen: je kunt in de Herberg, het Klooster of bij de frietkraam terecht voor allerlei lekkernijen.
Vanaf de speeltuin loop je zo de Romeinse Tijd binnen. Hier is de tweede activiteit van de activiteitenpas te doen, namelijk een Romeinse helm vouwen. Ook kun je op de foto met een echte Romeinse helm en andere attributen.
Tip: de helmen zijn veel zwaarder dan ze lijken, dus een ondersteunend handje bij kleinere kinderen is geen overbodige luxe.
In het badhuis mag je plaatsnemen op een van de divans, waardoor je je een heuse Romein waant. Onze kinderen gingen wel eens even “lekker chillen” en tussendoor steeds hun handen wassen in de versierde fonteinen. Als het aan de kinderen had gelegen waren we de rest van de dag in het badhuis gebleven.
Romeinse fibula en gladiatorengevecht
Vanuit het badhuis kom je vanzelf bij de volgende activiteit van de activiteitenpas: een Romeinse fibula maken. Uiteraard was de veiligheidsspeld in deze periode nog lang niet uitgevonden, sterker nog: dat was pas in 1893, maar de verre voorloper hiervan maak je van koperdraad, een tang, hamer en aambeeld.
Wandel je naar buiten, dan kun je doorlopen naar de Arena voor een gladiatorengevecht (let op: dit gevecht is niet voor de allerkleinsten geschikt), een kijkje nemen bij het Romeins vrachtschip Zwammerdam, de voorloper van de hijskraan bekijken, of je in een Romeinse woning verwonderen aan het feit dat het steeds meer begint te lijken op de huizen en inrichting zoals we dat nu kennen.
Op het forum kunnen de kinderen deelnemen aan Romeinse activiteiten en naast het vrachtschip kunnen kinderen zich wagen aan speerwerpen. Met een beetje geluk kom je zelfs de ossenwagen tegen.
Op naar de middeleeuwen
Via de Romeinse poort wandel je naar de middeleeuwen. Tijdens ons bezoek waren er een soort tenten opgezet waar we de vierde activiteit van de activiteitenpas konden doen: het maken van een kaarsje van bijenwas.
De middeleeuwse huizen en werkplaatsen maken dat je je nu echt bijna thuis begint te voelen, of in ieder geval alsof je in een oude Hanzestad als bijvoorbeeld Zwolle bent aangekomen. Hier worden er door diverse acteurs oude ambachten uitgeoefend. Neem een kijkje bij de mandenvlechter of de smid, bewonder de geiten, ezels, varkens en paarden, probeer het wereldrecord pijl- en boogschieten te verbreken, of koop een versgebakken broodje bij de bakkersvrouw.
Op de Markt is de laatste activiteit van de activiteitenpas te vinden: het vilten van een armbandje.
Heb je inmiddels dorst of stevige trek gekregen? Wandel dan door naar het Klooster voor een heerlijke pannenkoek, verse kom soep, belegd broodje, verfrissend drankje of een lekkere kop koffie of thee.
Overnachten in Archeon
Archeon beschikt over een heuse camping met tien glampingtenten, maar je kunt ook overnachten in een van de Middeleeuwse huizen. Een vakantie in Archeon is een vakantie in de geschiedenis. Samen met de zogeheten Archeotolken ga je op expeditietocht, ontvang je iedere dag verse broodjes, zijn er twee maaltijden twee avondmaaltijden inbegrepen en zijn er allemaal andere leuke activiteiten te beleven die voor reguliere dagbezoekers niet georganiseerd worden. Voor prijzen en boekingen neem je een kijkje op de website.
Handig om te weten!
- Openingstijden: Archeon is niet alle dagen geopend. Voor de exacte openingsdagen en -tijden kijk je op www.archeon.nl. Het wordt aangeraden om een tijdslot te reserveren via de website.
- Entree: Voor de toegangsprijs neem je een kijkje op Tarieven | Archeon. Met een BankGiro Loterij VIP-kaart, Museumkaart, ICOM-ps, EXARC-pas en Rembrandtkaart heb je gratis toegang. Bij sommige speciale evenementen geldt een kleine toeslag. Koop je je toegangskaart online dan geldt er een korting per toegangskaart.
- Activiteitenpas: € 4,25 per persoon (Let op! Niet online verkrijgbaar)
- Diverse extra’s: er zijn een aantal leuke extra’ s los voor tijdens je bezoek te koop (zowel online als aan de kassa), zoals een speurtocht door het park, een parkgids en een middeleeuws spreekwoordenboekje. Voor actuele prijzen verwijzen we je naar de website.
- Extra activiteiten: er worden regelmatig extra activiteiten georganiseerd, zoals middeleeuwse weken, Romeins Festival, Viking Festival, Het Wilde Westen, spelletjes van alle tijden en in de weekenden tussen 20 november en 5 december de Stad van Sinterklaas. Voor de volledige agenda kun je het beste een kijkje nemen Agenda | Archeon
- Adres: Archeonlaan 1, 2408 ZB Alphen aan den Rijn
- Parkeren: kan op het eigen parkeerterrein. Een uitrijmunt is bij de kassa tegen betaling verkrijgbaar.
- Eten & drinken: het is toegestaan om eigen meegebracht eten en drinken te nuttigen. Er zijn twee restaurants in Archeon: Het Klooster met gerechten die zijn gemaakt van lokale producten en die zijn geïnspireerd op aloude recepten. Daarnaast heb je de Romeinse herberg, waar je terecht kunt voor verse pizza, appeltaart met honingsaus of belegde broodjes. Ook zijn er rondom de Romeinse herberg twee stands met ijs te vinden.
- Kinderwagen-/rolstoeltoegankelijk: Archeon is goed toegankelijk met een kinderwagen of rolstoel. Alleen een bezoek aan de Midden Steentijd kan wat lastig worden, hier is een zandondergrond.
- Toiletten en babyverschoningsruimte: er zijn een aantal toiletgebouwen te vinden op het Museumpark. De eerste kom je tegen bij het Archeologiehuis bij de entree. In Het Klooster zijn de toiletten boven. Het mindervalidentoilet incl. babyverschoningsruimte is op de begane grond. In de Romeinse herberg zijn eveneens toiletten en een babyverschoningsruimte (wederom in het mindervalidentoilet) aanwezig en aan de zijkant van het badhuis zijn ook nog toiletten te vinden. Hier is géén babyverschoningsruimte.
Ons eindoordeel over het Archeon
We hebben op voorhand even getwijfeld of onze peuters van 3,5 jaar niet te jong zouden zijn voor een bezoek aan Archeon. Maar binnen 5 minuten na onze binnenkomst bleek die twijfel compleet ongegrond te zijn. Ondanks dat ze nog niets snappen van de verschillende tijdperken en de geschiedenis hebben ze hun ogen uitgekeken. Tijdens ons bezoek waren er geen extra activiteiten, maar ook zonder de extra activiteiten is het een bijzonder leuk museumpark om te bezoeken.
De activiteitenpas vonden we een leuke toevoeging aan ons bezoek en de kinderen gingen helemaal trots met hun armbanden, bijenwaskaars en Romeinse fibula naar huis. Maar ook zonder activiteitenpas zijn er genoeg leuke dingen te doen, zoals kanovaren, spoorzoeken in het doolhof, vlotvaren, pijl- en boogschieten en speerwerpen.
Het feit dat er vrij veel acteurs rondlopen die volledig in hun historische rol opgaan maakt dat het echt een unieke belevenis is.
Uiteraard zal het voor oudere kinderen, die geschiedenis op school hebben, wat meer tot de verbeelding spreken, maar wij zijn van mening dat Archeon dus ook zeker geschikt is voor iedereen vanaf 3 jaar.
Wij hebben er ruim 6,5 uur rondgelopen, volgens mij zegt dat genoeg. We zullen dan ook zeker nog eens terugkomen!
Deze artikelen vind je mogelijk ook leuk om te lezen:
- Met jonge kinderen naar het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem
- Terug naar het stenen tijdperk in het preHistorisch Dorp in Eindhoven
- De leukste uitjes en activiteiten met kinderen in Zuid-Holland
Foto’s © Opwegmetmama.nl – Lonneke