Wilde dieren in de stad: een bezoek aan Artis

Volle straten, mensen die snel een tram in- en uitstappen, moeders met kinderen in bakfietsen op weg naar school of kinderdagverblijf en dan ineens…leeuwen, pinguïns en giraffen. Dierentuin Artis ligt in het centrum van Amsterdam en mag zich de oudste dierentuin van Nederland noemen. In dit artikel zul je lezen wat wij van deze dierentuin vinden en of we hem aan kunnen raden. 

Een stukje geschiedenis

Artis is in het jaar 1883 opgericht met als doel de natuur in levende en niet-levende wijze dichter bij de burgers te brengen. De oprichters Werlemann, Westerman en Wijsmuller wilden mensen stimuleren verantwoordelijk met de natuur om te gaan. Dit deden zij door de kennis van de bezoeker over de natuur te bevorderen. Officieel heet Artis Het Koninklijk Zoölogisch Genootschap Natura Artis Magistra. Natura Artis staat voor de visie: de natuur is de leermeesteres van de kunst en wetenschap.

Papegaaien, herten, apen en een boskat vormden de eerste groep dieren die te bezichtigen waren. Door de collectie van C. van Aken, een kermisexploitant, over te namen, werd de dierentuin aangevuld met een olifant en leeuwen. In de jaren die volgden zou Artis steeds verder groeien.

De deuren werden bijna gesloten..

In het begin van de 20e eeuw ging het minder goed met de dierentuin. In 1939 was zelfs bijna sprake van een faillissement. Door een regeling met de gemeente over het verlagen van de huur, kon de dierentuin zijn deuren open houden. Gelukkig maar, want daardoor kunnen wij nog steeds genieten van al die kennis en prachtige dieren.

Van leeuw tot vlinder

De soorten dieren zijn zeer gevarieerd. Uiteraard kom je de bekende dieren tegen zoals leeuwen, apen en giraffen (die overigens altijd leuk zijn om te zien). Maar Artis heeft ook bijzondere gebouwen, zoals een insectarium vol met insecten (door leuke spelletjes ook zeer leerzaam) en een tunnel waar je zeeleeuwen onderwater ziet zwemmen. In totaal bezit Artis ongeveer 900 verschillende soorten dieren. Genoeg te zien dus!

Op de website van Artis kun je een overzicht zien wat je allemaal kunt verwachten en kun je extra informatie vinden. Ook leuk om achteraf nog eens iets op te kunnen zoeken over bijvoorbeeld een dier die je daar hebt gespot.

De dierenverzorger aan het woord

Wie kan er nou meer vertellen over leeuwen, insecten en kangoeroes dan de mensen die hen verzorgen? In Artis zijn er iedere dag dierenverzorgers die op verschillende tijden alles vertellen over de betreffende dieren. Bij sommige dieren laten de verzorgers zelfs een training zien of worden de dieren gevoerd. Wanneer bij welk verblijf een dierenverzorger zijn of haar verhaal doet, staat in de dagagenda.

Tip: De agenda kun je tevens ook op hun website vinden zodat je van te voren alvast kunt kijken wat er op een bepaalde dag te doen is.

Op zaterdag en zondag kan je ook aansluiten bij de open rondleiding. Deze start om 14.00 uur bij de olifantenstal. Ben je met meer dan acht personen? Dan kan je ook een privé rondleiding van €35 boeken. Dit bedrag gaat geheel naar vernieuwingen binnen Artis.

De lente in je maag met eetbare planten

Net als in het rest van het land zie je ook in Artis dat het inmiddels lente is. Op meerdere plekken in het park zijn bloemperken te zien met verschillende kleuren en soorten bloemen. Maar als je goed in sommige perken kijkt, zie je een paar planten die je niet meteen tussen de narcissen verwacht: Artis heeft in een gedeelte van het park eetbare planten geplaatst. Deze planten zijn een aanvulling op het menu van de dieren.

Op bezoek bij Nemo

Artis staat natuurlijk ook bekend om zijn mooie aquarium. Het gebouw waarin het aquarium zich bevindt, staat op het laatste stukje grond wat Artis in 1877 kocht van de gemeente. Door de steun van 1740 palen, kan het aquarium meer dan een miljoen liter water dragen. Het gebouw opende in 1882 zijn deuren. In het aquarium vind je een grote collectie prachtige en bijzondere vissen. Over al deze vissen is er voldoende informatie te vinden dus een bezoek is ook nog eens leerzaam.

De Amsterdamse gracht

Zoals we gewend zijn, zijn de verschillende aquaria prachtig ingericht met rotsen, kleurrijk koraal en verlichting. Er is echter ook één deel dat is ingericht zoals een Amsterdamse gracht, inclusief auto’s die bovenaan de gracht geparkeerd staan en een Ajax voetbal die vrolijk ronddobbert. Een kleine ode aan de wereldberoemde grachten van de hoofdstad. Er wordt bij deze gracht ook aandacht besteed aan het probleem van de hoeveelheid plastic die zich in wateren bevindt. Hier is het originele doel van de oprichters van Artis weer terug te vinden: verantwoord omgaan met de natuur.

Tentoonstellingen

In het Aquarium zijn ook verschillende tentoonstellingen te bewonderen, zoals een tentoonstelling van fotograaf Claudius Schulze die door middel van zijn foto’s de menselijke invloeden in de Europese natuur wil laten zien.

Sterren tellen

Bij binnenkomst van de dierentuin heb je aan je linkerhand meteen het Planetarium. Dit is een grote, ronde ruimte met een koepel als plafond. Op dit plafond worden de mooiste voorstellingen geprojecteerd met als thema het heelal. Let bij de voorstelling naar keuze wel op de leeftijd die wordt aangegeven. Er is een voorstelling die geschikt is vanaf 4 jaar maar er zijn ook voorstellingen voor 8 jaar en ouder. Deze leeftijdsverdeling heeft vooral te maken met het niveau van de informatie die gegeven wordt. Wil je wel leren over het universum maar geen zin in een voorstelling? Ook buiten de zaal is informatie te vinden over planeten, de maan en de andere magische onderdelen van het heelal.

De laatste restjes energie eruit spelen

In Artis vind je meerdere speeltuintjes en speeltoestellen. Zo zijn er een aantal grote dinosaurussen om op te klimmen, voel je je net Dikkertje Dap als je van de nek van een (nep) giraffe afglijdt en is er een grote speeltuin bij het restaurant “De twee cheeta’s”. Ouders kunnen op het terras rustig een kopje koffie drinken terwijl ze toezicht kunnen houden op de spelende kinderen.

Praktische informatie

Openingstijden

Artis is het hele jaar geopend, ook op feestdagen. Van maart t/m oktober kun je tussen 9.00 en 18.00 uur genieten van deze dierentuin. Vanaf november t/m februari sluit het park een uurtje eerder.

Tarieven

  • Een dagticket voor mensen vanaf 9 jaar is €24,00. Voor kinderen tussen de 3-9 jaar betaal je €20,50 en kinderen onder de 3 jaar mogen gratig naar binnen. Bestel je je kaartjes online? Dan krijg je € 2,- korting per kaartje.
  • Jaarabonnementen zijn als verkrijgbaar vanaf € 51,- voor kinderen 3 t/m 17 jaar, € 64,- vanaf 18 t/m 64 jaar en voor 65+ kost een abonnement € 69,-. Ben je van plan om 3x of meer per jaar naar Artis te gaan, dan ben je met een jaarabonnement dus goedkoper uit. En bij het afsluiten van een tweede abonnement voor bijvoorbeeld een ander gezinslid, krijg je ook nog eens extra korting!
  • Naast Artis is een groot parkeerplaats. Een dagkaart voor deze parkeerplaats kost €10. Laat hiervoor je inrijkaart scannen bij de kassa. Artis raadt zelf bezoekers aan met het openbaar vervoer te komen.

Bereikbaarheid

Kom je met de auto? Dan kun je in je navigatie het volgende adres invoeren: Plantage Kerklaan 38-40, 1018 CZ Amsterdam.

Mocht je ervoor kiezen om met het openbaar vervoer te gaan, tramlijn 14 vanaf Amsterdam Centraal stopt op halte Artis.

Het oordeel

Mijn zoon vond het fantastisch. Hij lag dubbel om bijna alle dieren. Wij waren vroeg op de zondagochtend. We waren één van de eerste, dus hadden alle gelegenheid de dieren te bekijken en foto’s te maken. Dat is dan ook meteen het grote voordeel dat Artis heeft ten opzichte van de andere dierentuinen: je komt heel dicht bij de dieren. Ideaal voor de hobby fotograaf of hele kleine kinderen die zich nog niet zo goed kunnen concentreren op iets wat verder weg is.

Ik vind het heel bijzonder te merken dat het oorspronkelijke doel van de oprichters nog steeds terug te zien is. Bezoekers worden zeer uitgebreid geïnformeerd over de dieren, de natuur en hoe wij als mens met deze natuur omgaan. Artis blijft constant open staan voor veranderingen en speelt duidelijk in op recente problemen waar de natuur mee om moet gaan. Ik denk dat de oprichters dan ook met trots zouden kijken naar hoe Artis in de afgelopen eeuw is gegroeid en ontwikkeld.

Een minpunt vonden wij dat Artis minder ruimte heeft dan de gemiddelde dierentuin en dit is terug te zien aan de kleinere hokken en de smalle straatjes (waardoor we een aantal keer verdwaalde). Daarnaast vonden we de prijzen in het restaurant ook vrij hoog. Voor koffie en gebak voor twee personen waren wij bijna €14 kwijt.

Al met al hebben wij zeker genoten. Daarom geef ik Artis een 7,5.

Foto’s © Lisanne Boltjes