Athene met kinderen – Leuke activiteiten voor het hele gezin

Meestal hoor ik om mij heen dat wanneer men naar Griekenland gaat, het meestal een van de eilanden betreft. Maar wist je dat Athene ook zeker de moeite waar is om te bezoeken? In dit artikel deel ik graag een aantal leuke activiteiten met je die geschikt zijn voor het hele gezin, dus ook voor je kinderen.

Praktische informatie over Athene

  • Bereikbaarheid: Athene is het meest handig te bereiken met het vliegtuig. Je kunt je vliegtickets naar Athene kopen op Transavia, waar wij zelf het liefst mee vliegen. Athene ligt op ongeveer 3 uur vliegen vanaf Nederland.
  • Vervoer in Athene: Eenmaal in Athene aangekomen, kun je je prima verplaatsen met het openbaar vervoer, wat hier ook nog redelijk goedkoop is in vergelijking met Nederland. De metro is in Athene de meest gebruikte vorm van openbaar vervoer.
  • Beste reistijd: De beste maanden om Athene te bezoeken voor een stedentrip zijn maart, april, mei, september en oktober. In deze maanden is het meestal wel warm, maar niet te warm om door de stad heen te lopen.

Athene met kinderen – Leuke activiteiten voor het hele gezin

Uit eigen ervaring weten we dat de combinatie van kinderen en rondslenteren in een stad niet altijd een succes wil zijn. Het loont dus om een stedentrip te combineren met activiteiten die ook voor hen leuk zijn. Mogelijk heb je iets aan onderstaand lijstje wanneer je van plan bent met je kinderen naar Athene te gaan.

Akropolis, het hoogtepunt van de stad Athene

Het hoogtepunt van Athene is de Akropolis, welke boven op een heuvel van 156 meter hoogte staat en overal bovenuit steekt. Je kunt hier de overblijfselen bewonderen van oude tempels die er ooit hebben gestaan, zoals het bekende Parthenon.

De wandeling naar boven is vrij pittig en het is niet toegestaan om een kinderwagen of buggy te gebruiken op de Akropolis. Je kunt er ook voor kiezen om een taxi naar boven te nemen, wat handig kan zijn met jongere kinderen die stevige wandelingen (nog) niet gewend zijn.

Onder aan de heuvel vind je tevens het Akropolis Museum waar kinderen een speurtocht kunnen doen welke in drie leeftijdscategorieën verkrijgbaar zijn. Wil je weten of het museum wel geschikt is voor jouw kinderen? De speurtochten kun je vooraf downloaden op de website van het Akropolis Museum.

Naar Lykavittos met de ondergrondse kabelbaan

Lykavittos is met zijn 277 meter de hoogste berg in Athene (ja, ook hoger dan de Akropolis!) waar vandaan je een mooi uitzicht hebt over de stad. Ook vind je hier een restaurant en een aantal terrassen. Je kunt de top van deze berg bereiken met een ondergrondse kabelbaan. Goed om te weten is dat de kabelbaan slechts een keer per half uur naar boven en naar beneden gaat.

Ga je liever niet met de kabelbaan? Je kunt Lykavittos ook prima per voet bereiken.

Nationale tuinen & Zappeion

Midden in het centrum van Athene vind je De Nationale tuinen. Het park is ongeveer 15 hectare groot. Je vindt hier o.a. een café, kinderbibliotheek, klein botanisch museum en een grote speeltuin. Ook zijn er een aantal kooien met dieren. Een ideaal uitje voor wie even aan de drukte van de stad wil ontsnappen.

Direct naast de Nationale tuinen ligt het Zappeion. Dit is een gebouw met 25 kamers wat o.a. wordt gebruikt voor grote bijeenkomsten, ceremonies en tentoonstellingen. Leuk weetje: tijdens de Olympische Spelen in 1906 was het Zappeion het Olympisch dorp.

Athens Happy Train

Een leuke manier om Athene te verkennen is met de Athens Happy Train. Deze trein volgt een route van ongeveer 40 minuten en gaat langs de beroemdste oude bezienswaardigheden in het historische centrum van Athene, de oude wijken en de heuvel van Akropolis. Je kunt uit- en instappen wanneer je wil zodat je op je eigen tempo Athene kunt verkennen. De trein rijden tussen 9.00 en 22.30 (laatste vertrek om 22.00) om de 30 à 40 minuten.

Hop On Hop Off bus

De Hop On Hop Off bus of boot kom je tegen in diverse plekken in de wereld, waaronder ook in Athene. Met deze bus kun je in een kort tijdbestek al heel veel van de stad zien. De bussen stoppen altijd op verschillende punten waar je kunt uit- en opstappen bij diverse bezienswaardigheden.

Tip vanuit onze eigen ervaring is dat je wel goed op de tijd moet letten! Wij checken van te voren altijd waar de bussen stoppen en kiezen dan een aantal punten uit waar we willen uitstappen.

Het waterpark Aquapolis

Sinds de zomer van 2020 is Athene een waterpark rijker: Aquapolis. Het waterpark ligt gelegen naast de dierentuin van Athene en heeft dan ook dieren als thema. In Aquapolis vind je meerdere attracties geschikt voor jonge kinderen t/m tieners. Een van de gaafste attracties die je niet mag overslaan als je hier bent is de reuzenglijbaan Python. Bovenaan deze attractie heb je een uitzicht over de dierentuin.

Tip: Je kunt combi tickets kopen voor zowel de dierentuin als het waterpark.

Museum of Illusions Athene

Misschien dat je het Museum of Illusions ook kent vanuit Maastricht waar ook een vestiging zit. In the Museum of Illusions is namelijk niets wat het lijkt. Een ideaal museum voor een aantal grappige foto’s! Het museum is in het centrum van Athene gelegen.

Hellenic Children’s Museum

Het Hellenic Children’s Museum is een interactief museum speciaal voor kinderen. Er zijn verschillende delen waarin ze kunnen spelen, bouwen en experimenteren. Alles draait hier om de ervaring van de kinderen om meer te weten te komen over de wereld om hen heen.

Op het moment van het schrijven van dit artikel, staat op de website van het museum dat zij enkel geopend zijn op vrijdag tussen 17.00 en 20.00 uur en zaterdag en zondag van 11.00 tot 15.00 uur.

The Ellinikon Experience Park

Zeker met jonge kinderen mag je een bezoek aan The Ellinikon Experience Park niet overslaan! Gelegen op de voormalige luchthaven van Athene in Glyfada, is het stadpark een van de grootste van Athene. Je vindt in dit park o.a. zen-hoeken, fitnessruimte, een prachtige speeltuin en vergeet het waterdoolhof niet!

Lekker naar het strand!

Athene ligt vlakbij de zee dus een uitstapje naar het strand is altijd een goed idee, mits je daar van houdt natuurlijk! Een aantal populaire stranden in Athene zijn:

  • Yabanaki Varkiza
  • Voúla
  • Kavouri

PLAYMOBIL FunPark Athene

Vlakbij Athene vind je het PLAYMOBIL Funpark. Een geweldig pretpark voor degene die van PLAYMOBIL houden. Oude Griekse goden en godinnen, piraten, ridders, prinsessen, feeën, monsters en nog veel meer! Leuk is dat het speelgoed wat wordt aangeboden wisselt per seizoen.

Speciaal voor de allerkleinsten is er een afgesloten ruimte waar ze met speciaal PLAYMOBIL speelgoed kunnen spelen welke geschikt is vanaf 18 maanden tot 3 jaar.

Uiteraard is er aan het eind ook een PLAYMOBIL winkel waar je nog even je portemonnee leeg kunt strooien mocht je dat willen. 😉

Het attractiepark Allou! Fun Park

Voor wie graag nog een attractiepark in de omgeving van Athene wil bezoeken, is Allou! Fun Park de moeite waard om even naar te kijken. Het park bestaat uit thee delen: een deel waar de grootste attracties staan en een deel waar met name kinderattracties zijn te vinden. Het park is het hele jaar geopend.

Met de boot een dagje naar verschillende Griekse eilanden

Wanneer je een wat langere tijd op Athene bent, kan het leuk zijn om met de boot naar een of meerdere Griekse eilanden te varen. Het wordt aangeraden om mee te gaan met een dagcruise. Dit uitje is naar onze ervaring wat meer geschikt voor grotere kinderen maar wel heel gaaf voor de afwisseling.

Leuke activiteiten om te ondernemen in Athene in de winter

Een stedentrip wordt veelal gedaan in het voor- of najaar. Maar ook in de winterperiode kun je Athene prima bezoeken aangezien de temperatuur zelden onder de 13 graden Celsius uit zal komen. Wanneer je op het internet zoekt, lees je eerder temperaturen van 17 à 18 graden Celsius. Heerlijk dus! De volgende activiteiten zijn leuk om te doen wanneer je in de winter in Athene bent:

  • Bezoek Syntagma Square, het bekende plein tegenover het Griekse parlement in december. Rond 1 december worden hier namelijk ongeveer 350.000 lichtjes aan een 5 km lang snoer aangestoken. Behalve lichtjes is het plein verder versierd met een 20 meter hoge kerstboom, verlichte kerstmannen en arrensleeën.
  •  Christmas factory Technopolis Gazi wordt rondom de feestdagen in december omgetoverd tot kerstmarkt en pretpark in kerstthema. Kinderen kunnen hier de Kerstman ontmoeten en deelnemen aan diverse leuke activiteiten.
  • Om nog even in de kerststemming te blijven: ben je gek op kerst maar ben je hier niet in de winterperiode? Geen probleem! Bij bar Noel in de Kolokotronistraat is het het hele jaar kerst!

Tip: Goed om te weten is dat in de winterperiode de toegangsprijzen vaak ook goedkoper zijn.

Lees ook onze volgende artikelen over leuke stedentrips in Europa:

Foto’s © Shutterstock