Attractiepark De Waarbeek, een all inclusive pretpark in Twente

Ben je op zoek naar een leuk pretpark welke geschikt is voor jonge kinderen? Kijk dan zeker eens naar Attractiepark De Waarbeek, gelegen in het bos tussen Enschede en Hengelo. Het is een klein, overzichtelijk park welke zeer geschikt is voor kinderen van ongeveer 2 t/m 12 jaar. Het park heeft all-inclusive concept waardoor je ook nog eens onbeperkt kunt eten en drinken. In dit artikel geven we je een indruk van wat je van dit pretpark kunt verwachten.

Attractiepark De Waarbeek

Op zoek naar een pretpark dat prima geschikt is voor peuters en kleuters, maar ook niet al te groot is, kwamen wij uit bij Attractiepark De Waarbeek. Het park ligt in Hengelo, op ongeveer 1,5 uur rijden vanaf Utrecht.

In 1924 heeft het pretpark voor het eerst zijn deuren geopend, wat betekent dat het volgend jaar dus 100 jaar bestaat! Bijzonder aan de Waarbeek is dat je hier de oudste, nog werkende achtbaan van Nederland kunt vinden.

De Waarbeek heeft een gevarieerd aanbod aan attracties voor jong en oud. Op dit moment telt dit kleinschalige pretpark 28 attracties. Leuk om te weten is dat er laatste jaren diverse nieuwe attracties bij zijn gekomen en er de komende jaren ook nog flink verder zal worden ontwikkeld.

Het attractiepark

Nadat we onze auto hebben geparkeerd, lopen we naar de entree van Attractiepark De Waarbeek. De entree is leuk gethematiseerd met paddenstoelen, voor een sprookjesachtige uitstraling. We werden vriendelijk welkom geheten en krijgen te horen hoe laat de voorstelling in het theater zal zijn.

Daarna wandelen door een deel van het winkeltje wat zich ook in deze ruimte bevindt. Je kunt hier, wanneer gewenst, ook een zakje snoep voor je kinderen halen.

Bij bijna alle attracties met een leeftijdsvoorschrift staan vriendelijke werknemers met een stok. Zo meten zij of je kind groot genoeg is om mee te gaan. Ook staat er bij iedere attractie een duidelijk bord met de specifieke regels voor die attractie.

Een pretpark met sprookjes thema

Niet enkel aan het begin, maar op meerdere plekken in de Waarbeek kom je het thema sprookjes tegen. Zodra je eenmaal binnen bent, wandel je door een gang met allemaal geschilderde sprookjes op de muren. Ook kom je hier en daar kabouters tegen.

Tijdens de attractie Oldtimers, waarbij je plaats neemt in autootjes, rijd je door een sprookjeswereld heen. Deze attractie is geschikt voor alle leeftijden.

Drie verschillende achtbanen

Zoals in vrijwel ieder attractiepark, bezit ook De Waarbeek een achtbaan. In totaal zijn er op dit moment drie achtbanen:

 • Rodelbaan de Rodelsafari Deze achtbaan is in het jaar 1930 gebouwd en is daarmee de oudste, nog werkende stalen achtbaan van Nederland (en zelfs één van de oudste van heel de wereld). Het thema van deze achtbaan is safari. Tijdens ons bezoek was deze wegens onderhoud buitengebruik waardoor we hem helaas niet hebben kunnen uitproberen.
 • Rupsje Mae Deze achtbaan is er één waar je enkel al vrolijk van wordt als je ernaar kijkt! Een leuke, vrolijke miniachtbaan geschikt voor kinderen vanaf 90 cm. Naast deze attractie vind je ook de rookzone, De Waarbeek is verder namelijk een rookvrij pretpark.
 • Raptor Adventure Deze achtbaan is een relatief nieuwe attractie in De Waarbeek. Het is geschikt voor kinderen vanaf 95 cm. De baan heeft de vorm van het cijfer 8. Zoals de naam eigenlijk al een beetje verklapt, heeft deze achtbaan het thema dinosaurussen. In het decor bij deze achtbaan staan verschillende dino’s opgesteld. Aan de hekken bij de wachtrij kan je extra informatie lezen over deze dino’s.

Attracties voor de allerkleinsten

Waar onze oudste de voorkeur geeft aan attracties die hard gaan, kiest onze middelste van 5 jaar liever voor iets meer rustige attracties. Ook onze jongste van bijna 2 jaar was mee. Voor hen waren er meer dan voldoende leuke attracties.

De eerste attractie waar onze 5-jarige in ging was de Venture River. Deze attractie is geschikt voor kinderen tussen de 90 en 120 cm. Bij deze attractie nemen kinderen plaats in kano’s en varen daarmee over een baan heen door een wereld van indianen.

Ook werd er gekozen voor een ritje in de carrousel. Kids onder de 100 cm dienen te worden begeleid door een volwassene, dus ik mocht ook mooi mee met een rondje in de draaimolen.

Een aantal nieuwe attracties in De Waarbeek die geschikt zijn voor peuters zijn de Dinoexpress en de Dino Discovery. De Dinoexpress is de nieuwe trein die door een deel van het pretpark gaat. Je komt hierbij langs – hoe kan het ook anders – een wereld van dinosaurussen. Bij de Dino Discovery kan je normaliter dino botten opgraven.

Een aantal andere attracties die leuk zijn om te ondernemen met jonge kinderen zijn

 • Pompoentjes vergelijk dit met ronddraaiende theekopjes;
 • Eendjesmolen een soort draaimolen met eendjes, perfect voor de allerkleinsten!;
 • Jumping Twekky een soort rondspringende autootjes;
 • Hanted House een spookhuis geschikt voor alle leeftijden;
 • Reuzenrad een klein reuzenrad ;
 • Speeltuin met speelschip en kabouter speelplaats;
 • Springbuik een grote opblaasbaar springkussen.
 • Theater Postbode Pelle eens per dag wordt hier een voorstelling gegeven. Wees wel op tijd want vol = vol!

Attracties met water

Er zijn ook een aantal attracties met water te vinden. Eén daarvan heb ik hierboven al even benoemd, Venture River. Ook zijn er Waterfietsen in de vorm van auto’s (geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar). Een populaire waterattractie is de Nautic Jet waarbij je in een bootje naar boven wordt getokkeld en vervolgens keihard naar beneden sjoeft het water in.

Attracties voor de durfals

Naast achtbanen, zijn er nog meer spannende attracties voor kinderen waarvoor een minimale lengte echt een reis is. De favoriet van onze oudste was de attractie Hully Gully. Een soort grote ronde circustent met aan de uiteinden bakjes om in te zitten. Eerst draait deze gewoon rondjes, maar na een poosje gaat deze aan één kant omhoog en harder draaien.

Een aantal attracties waarbij je letterlijk de hoogte in gaat zijn:

 • Zweefmolen wijst voor zich;
 • Twister Hierbij zit je in een bakje. Net zoals bij de Hully Gully start deze met het draaien van rondjes, en vervolgens gaat één zijkant helemaal omhoog.
 • Theodorus de Vampier bij deze attractie zit je in een bank welke steeds naar boven en beneden gaat.

Nog twee attracties die wat harder gaan zijn de Botsauto’s en de swingende boot de Rocking Roger.

Een pretpark met all inclusive concept

Attractiepark De Waarbeek heeft een all inclusive concept waardoor eten en drinken is inbegrepen bij de entreeprijs. Er zijn door het hele park heen diverse zitplekken te vinden waar je rustig wat kunt eten en drinken. Neem je liever je eigen eten en drinken mee? Geen probleem, het is niet verboden je eigen eten en drinken mee te nemen.

De snackbar heeft een centrale plek in het park. Je kunt hier ambachtelijke friet met een snack krijgen, maar ook een kopje soep van de dag. Tijdens ons bezoek was dit groentesoep. Ook koffie, thee, water en limonade zijn vrij te pakken. Als extraatje kan je ook nog een ijsje uit de vriezer pakken. Ondanks dat er een behoorlijk lange rij stond toen ook wij iets wilden gaan eten, waren we, ik schat na ongeveer 8 à 10 minuten al aan de beurt. Het ging een stuk sneller dan dat ik van te voren had verwacht. De frietjes waren héél lekker!

Daarnaast is er nog een koffiecorner waar je (tegen betaling) diverse ijsjes, slush puppy’s, andere lekkernijen maar ook frisdranken kunt verkrijgen.

Evenementen bij De Waarbeek

Er worden bij Attractiepark de Waarbeek diverse evenementen georganiseerd. Denk hierbij aan het Food Circus en aan Halloween. Goed om te weten is dat er voor Halloween een splitsing is waarbij overdag geschikt is voor alle leeftijden en het vanaf ’s avonds een stukje spannender wordt. Op deze dagen wordt tevens een hogere entreeprijs gehanteerd.

In de omgeving van De Waarbeek

Wij zijn met ons gezin ongeveer 4 uur zoet geweest in Attractiepark de Waarbeek. Je kunt een bezoek aan dit pretpark dus prima combineren met een ander leuk uitje in de omgeving. Hieronder kan je op de kaart een aantal leuke ideeën zien staan, zoals de Museumfabriek. In ons artikel over Enschede met kinderen kan je ook nog een aantal leuke activiteiten vinden die niet op deze kaart vermeld staan.

Handig om te weten!

 • Openingstijden De Waarbeek is in de zomerperiode vanaf begin april tot eind oktober geopend. Eerst nog alleen in de weekenden, maar vanaf eind april vaak iedere dag. Op de site is precies te vinden wanneer en tot hoe laat het park open is. Je kunt vanaf 10.00 uur naar binnen. Het seizoen sluit eind oktober.
 • Tarieven: kinderen t/m 2 jaar hebben gratis entree. Voor actuele prijzen vanaf 3 jaar neem een kijkje op de website.
 • Adres: Twekkelerweg 327, 7554SC Hengelo
 • Parkeren: Attractiepark de Waarbeek heeft een eigen parkeerplaats. Bij de entree kan je tegen betaling een parkeerpuntje halen. Er zijn (nog) geen laadpalen op het terrein aanwezig.
 • Website: www.waarbeek.nl

Wil je graag weten welke pretparken in Nederland geschikt zijn voor peuters en kleuters? Lees dan ons artikel: ‘De leukste pretparken voor peuters & kleuters

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Manuela