Attractiepark De Waarbeek, al 95 jaar een begrip in Twente!

Onze welverdiende meivakantie zijn wij gestart met een bezoekje aan attractiepark De Waarbeek in Hengelo. Dit familiepretpark ligt in het bos tussen Enschede en Hengelo. Het is een klein, overzichtelijk park met voor ieder wat wils. Tot vorig jaar was Adje (Arijan van Bavel), wel bekend uit de shows van Paul de Leeuw, de eigenaar. Hij heeft De Waarbeek weer echt op de kaart gezet. De nieuwe eigenaren zijn geen onbekenden in het pretparkleven en gaan deze opwaartse trend zeker voortzetten. In dit artikel neem ik je mee naar De Waarbeek en vertel ik je wat wij ervan vonden.

De geschiedenis van De Waarbeek

De Waarbeek bestaat dit jaar 95 jaar! In 1924 is de eerste start gemaakt door de opening van een Theehuis. De Engelse tuin was voorzien van een tennisbaan en een prieeltje. Nog niets van een pretpark. Maar dit veranderde al snel. In 1930 werd de Rodelbaan geplaatst en het pretpark was geboren. De Rodelbaan werkt nog steeds en wordt gezien als de oudste stalen achtbaan die nog werkend is! De jaren erna is De Waarbeek uitgebreid met diverse attracties en geworden tot wat het nu is: een familiepretpark met wel 35 attracties voor jong en oud, geschikt voor een dagje uit met het hele gezin.

Het attractiepark

Na een vriendelijk welkom kwamen wij in het park zelf. We werden direct geconfronteerd met de oudste, nog werkende achtbaan, De Rodelbaan. Dat moesten we natuurlijk uitproberen. Eenmaal plaatsgenomen bracht een tandradbaantje ons wat hoger. Van daaruit begon de rit pas echt. We wisten niet wat ons te wachten stond, maar het was een leuk ritje. Een paar heuvels, naar beneden gaat dan best hard, een foto, wat scherpe bochten en we waren weer bij het eindpunt. Erg leuk!

Bij bijna alle attracties met een leeftijdsvoorschrift staan vriendelijke werknemers met een stok. Zo meten zij of je kind groot genoeg is om mee te gaan. Bij twijfelgevallen wordt de manager erbij geroepen. Zij meet dan nog eens wat preciezer. Het kan zijn dat je kindje toch groot genoeg is en krijgt dan een bandje om. Zo weten alle medewerkers dat het goed zit. Een goede service, al zeg ik het zelf! Ook staat er bij iedere attractie een duidelijk bord met de specifieke regels voor die attractie.

Voor onze tweeling van 11 jaar waren de botsauto´s favoriet. Zij hebben heel wat ritjes gemaakt. Dat kon ook, omdat het heel rustig was. De rodelbaan was ook erg leuk. De kinderen zijn nog een keer samen geweest, zodat ik rustig nog even wat foto´s kon maken.

De meeste tijd hebben we doorgebracht bij de Zweefbaan. Een tokkelbaan die je over het water laat scheren en weer terug. Dit was een attractie met zelfbediening. Zitten, vastmaken en op de knop drukken. Er waren twee banen en de sport was om tegelijkertijd van start te gaan. Helaas, niet gelukt. Één van de tokkelbanen reageerde net wat langzamer. Jammer…!

Het meest spectaculaire avontuur was de Nautic Jet. In een bootje werd je omhoog getrokken. Eenmaal bovenaan ging je met een hoge snelheid naar beneden om met een zweef terecht te komen in het water. Voor dit avontuur heb je een sterke maag nodig. Deze attractie werkte ook op basis van zelfbediening. Groene knopje indrukken, door het poortje, in het bootje en aan het touwtje trekken en je avontuur gaat beginnen.

Een eindje verder op het park ging ik even weer terug naar mijn jeugd. Op de kermis in mijn jeugd stond er jaarlijks een Swingmill. Metalen bakjes die hard ronddraaien die je een extra swing kan geven door aan het touw te trekken. Superleuk!

De Hully Gully was ook spannend. Een soort grote ronde circustent met aan de uiteinden bakjes om in te zitten. Eerst draait de Hully Gully gewoon rondjes, maar na een poosje gaat deze aan 1 kant omhoog en harder draaien. Durf jij dit avontuur aan?

We zijn ook nog een paar keer in de Rups geweest. Een ronddraaiende attractie die uiteindelijk dicht gaat. Door de hoogteverschillen in de baan lijkt het dan net een echte rups.

Juist aan de kleintjes is gedacht

Kinderen vanaf 100 cm mogen vrijwel in alle attracties. Soms met begeleiding, maar veelal helemaal alleen. Onze dochter heeft de magische lengte van 100cm bereikt en zou zich hier dus helemaal kunnen uitleven. Ik beschrijf hieronder een aantal attracties die geschikt zijn voor kinderen vanaf 100 cm:

Ook in dit attractiepark zijn de Tea Cups weer te vinden. Een favoriet voor veel kinderen. Wat mij deze keer opviel, waren de felle, vrolijke kleuren. Je kan zelf aan het wiel in het midden draaien voor nog meer daai-effect.

De Venture River is een route in een boomstam door het water. Heel knus en gezellig zonder nat te worden. In deze attractie zitten geen hoogteverschillen die ervoor zorgen dat je nat wordt.

Onze grote kinderen vonden de botsauto´s heel erg leuk. Ook aan de kleintjes is gedacht. Er is een mini versie van de botsauto´s, de mini cars, waar ook zij leuke ritjes in kunnen maken.

Met de Spoortrein kun je een ritje maken door het hele park. Even een rustmomentje om alles van een afstandje te bekijken.

De Disney familie is ook aanwezig bij De Waarbeek. De Golfjet is een grappige draaimolen waar je kindje kan kiezen uit de vele personages van Disney. Deze draaimolen ziet er heel gezellig uit.

Natuurlijk is er meer te vertellen over de vele attracties. Op de site zijn deze allemaal terug te vinden. Ook staan daar de lengtevoorschriften duidelijk bij. Zo kun je vooraf al bekijken waar jouw kind wel of niet in mag al dan niet met begeleiding.

Even rustig spelen in het Speelschip of in Kabouterland kunnen de kleintjes ook.

Eten en drinken

Eten en drinken op het park zelf

Bij De Waarbeek zijn diverse zitjes waar je rustig wat kunt eten en drinken. Het is niet verboden je eigen eten en drinken mee te nemen. Wij hebben gekozen voor een kidsbox (een frietje met, een frikandel, wat drinken en een cadeautje). Dit was ruim voldoende voor onze kinderen. De prijs viel mee, €5,50. Voor de volwassenen zijn er diverse menu´s te kiezen. Het verschil zit hem dan vooral in de snack die erbij zit. De kosten hiervan zijn €6,75 en dit is inclusief een blikje drinken naar keuze. De snackbar heeft een centrale plek in het park. Ook is er een koffiecorner waar ook diverse ijsjes en slush puppy´s te koop zijn. Alles tegen normale prijzen.

Het Pannenkoekenhoes

Naast de Waarbeek is het Pannenkoekenhoes Twente. Na een dagje heerlijk spelen in het pretpark is dit een mooie afsluiting. Pannenkoeken zijn bij heel veel kinderen favoriet. De zitplaatsen zijn zowel binnen als buiten en hebben mooi uitzicht over de vijver. Wanneer de kinderen nog energie over hebben, is hier nog een indoor klimparadijs, een mini-carrousel en een speelhoek waar zij zich uit kunnen leven. Meer informatie over dit Pannenkoekenhoes en de menukaart is te vinden op de site.

Praktische informatie

Tarieven

  • Kinderen vanaf 3 jaar moeten betalen om naar binnen te mogen.
  • Er wordt gewerkt met één tarief. De kaartjes aan de kassa kosten €12,50. Online valt er wel wat te besparen. Op de site van De Waarbeek kun je tickets bestellen voor € 9,95. Dat scheelt best wel.
  • Voor gezinnen die vaker naar De Waarbeek gaan, is er het gezinsabonnement. Deze kost € 150,00 voor het hele seizoen. Voor ons zou dit al goedkoper zijn wanneer wij met z’n vijven meer dan 3x naar De Waarbeek zouden gaan.

Tip: Online zijn diverse sites die de tickets nog goedkoper aanbieden. Dus, voordat je gaat toch even op het web speuren!

Er zijn voldoende parkeermogelijkheden. Op de site wordt aangegeven dat het parkeren € 3,95 kost. Je hebt namelijk een muntje nodig om de parkeerplaats te verlaten. Bij de ingang heb ik gezien dat mensen een parkeermuntje kregen en hier niet voor hoefden te betalen. Dit was bij ons ook het geval.

Openingstijden

De Waarbeek is meestal vanaf begin april tot eind oktober geopend. Eerst nog alleen in de weekenden, maar vanaf eind april vaak iedere dag. Op de site is precies te vinden wanneer en tot hoe laat het park open is. Je kunt vanaf 10.00 uur naar binnen. Het seizoen sluit eind oktober.

Adresgegevens

De Waarbeek is te vinden tussen Enschede en Hengelo. Je kunt De Waarbeek vinden op de volgende adresgegevens:

Twekkelerweg 327
7554SC Hengelo

En dit is wat we ervan vonden

De Waarbeek is een leuk, zeer overzichtelijk park waar je met een gezin prima een dagje kunt vertoeven. Er is genoeg avontuur voor jong en oud. Wat ons echt opviel, is dat er aan de kleine kinderen is gedacht. Zoals ik hierboven al schreef, vanaf 100cm is De Waarbeek zeker heel veel plezier! Het personeel is erg vriendelijk en de voorschriften worden goed in acht genomen. Tijdens ons bezoek was het vrij rustig en we hebben nergens hoeven wachten. Er zijn voldoende parkeermogelijkheden.

Wij geven De Waarbeek een dikke 8,5!

Foto’s © Marjolijn

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.