Een dagje naar Attractiepark Drouwenerzand

Last updated:

Ben je op een mooie zonnige dag op zoek naar een leuk dagje uit voor het hele gezin? En wil je liever niet de ochtend starten met het smeren van een oneindige stapel boterhammen, maar gewoon de hele dag onbezorgd genieten volgens een all-inclusive concept? Dan is attractiepark Drouwenerzand zeker een aanrader! En nog leuker: je kunt er ook overnachten op het bijbehorende vakantiepark!


Douwenerzand

Een dagje naar Attractiepark Drouwenerzand

De eerste indruk

Voor ons was dit de eerste keer dat wij met ons gezinnetje naar een attractiepark gingen. Vooraf twijfelde ik wel even of een attractiepark al wel wat zou zijn voor onze jongens (van 2.5 en 4.5), of dat dit park eigenlijk beter geschikt zou zijn voor wat oudere kinderen. Maar bij aankomst keken onze jongens al hun ogen uit en stonden ze echt te trappelen om naar binnen te mogen. En ik stiekem ook, want de kleurrijke attracties trokken echt de aandacht.

Toen de hekken open gingen en we naar binnen mochten renden de heren gelijk naar de Spinning Coaster, een stoere familieachtbaan. Hoewel onze jongste het ritje toch wel heel erg spannend vond, kon de dag wat onze kleuter betreft niet beter starten! Daarna werd attractie na attractie uitgeprobeerd en renden wij van hot naar her achter onze jongens aan.

Voor grote én kleine bezoekers

Wat wij zelf heel erg prettig vonden is dat alle kinderen ‘langs de meetlat worden gelegd’. Wil je een attractie in, dan moet je even opgemeten worden. Kinderen onder de 80 cm mogen bijna nergens in. Kinderen tussen de 80 en 100 cm (en bij sommige attracties 120 cm) hebben meestal alleen toegang tot de attractie als er een ouder meegaat. Het gaf ons een fijn gevoel dat het park samen met ons als ouders zo actief de veiligheid van de kinderen vooropstelt.

Attracties voor de allerkleinsten

Hoewel onze peuter met zijn 90 cm niet overal in mocht, heeft hij zich kostelijk vermaakt in Drouwenerzand. Ook de jongste kinderen hebben namelijk genoeg attracties om uit te kiezen. Wat denk je bijvoorbeeld van een ouderwetse carrousel, waar je zelf mag kiezen of je op een circuspaard, een reuzenradbakje, auto, of een tijger wil gaan zitten. De prachtige versiering en schilderingen maken het tot een fijn ritje! En als je nog niet genoeg gedraaid hebt, kan je daarna doorlopen naar de dierenmolen. In deze attractie mag je op een boerderijdier plaatsnemen en draai je in een rustig tempo om ‘de boerderij’ heen. Heel fijn is dat er ook een aantal tweezits-dieren zijn waar je samen met je kleintje comfortabel op kunt zitten.

Een andere attractie die bij de wat jongere kinderen ook een grote hit is, is de Happy Sailor. In deze piratenboten waan je je net Peter Pan en vlieg je hoog en laag door de lucht! Er passen in totaal 4 personen in één bootje waardoor je dus fijn samen met je kids plaats kan nemen. Vlak naast de Happy Sailor zijn een paar trampolines te vinden. En waar normaal een trampoline nog wel eens voor een ruzie kan zorgen omdat niemand wil stoppen met springen, heeft Drouwenerzand het goed bekeken. Je mag namelijk net zo lang op de trampoline rondspringen als dat één ronde van de Happy Sailor duurt. Daardoor komt iedereen aan de buurt, hoeft niemand eindeloos te wachten tot hij/zij eindelijk aan de beurt is en is iedereen blij!

Naast de piratenbootjes was de Oldtimerbaan was één van de favorieten van onze jongens. En zelf nou zelf, van deze gekleurde en zelfrijdende autootjes word je zelf toch ook helemaal blij?

Hoe leuk de Oldtimers ook waren, de trein stond toch wel echt met stip op nummer 1! Vooral de jongste heeft ontelbaar veel rondjes gereden in het vrolijke rode treintje terwijl zijn grote broer weer een ritje in de achtbaan wilde maken. En als je geluk hebt mag je helemaal vooraan zitten waar je de treinbel kan bedienen! Superleuk dat op deze manier steeds twee kinderen de machinist kunnen spelen en al bellend overstekende bezoekers laten weten dat de trein er aan komt.

En ben je even klaar met alle wilde attracties? Dan kan je even tot rust komen in de water- en zandbouwplaats. Hier pompen de kinderen zelf het water op, en door middel van houten stoppen kunnen ze zelf bepalen waar het water naar toe stroomt. Lekker kliederen met water, wat wil je nog meer! Ook vind je hier schommels, meerdere glijbanen en klimrekken waar kinderen van verschillende leeftijden zich goed mee weten te vermaken. En, vergeet niet je handdoek mee te nemen, want bij mooi weer zorgen de waterstralen op het waterplein gegarandeerd voor wat natte voeten (of kleren).

Attracties voor de oudere kids

Bij een zweefmolen denk je misschien al snel dat het alleen voor jonge kinderen bedoeld is. Maar de stoeltjes van de Wild-West Swing in Drouwenerzand gaan wel tot 4 meter hoogte de lucht in! Dat maakt het misschien wat spannend voor de allerkleinsten; tot 120 cm mogen zij alleen onder begeleiding in de zweefmolen. Speciaal hiervoor zijn er een paar speciale tweezitsstoeltjes.

Gaat de zweefmolen nog niet snel of hoog genoeg? Grote kans dat de Freak Out, de Break Dance of het grote Piratenschip dan wél genoeg uitdaging bieden! Of wat denk je van een spannend spookhuis, botsauto’s, of de parajump (waarbij je over de kop gaat)? Ook erg leuk is de hunebed8baan. Deze attractie is speciaal voor Drouwenerzand ontworpen en doet daarmee eer aan de directe omgeving van het park waar veel hunebedden te vinden zijn.

De XLR8 is voor kids met écht stalen zenuwen (en een sterke maag). Deze attractie gaat namelijk binnen één seconde van 0 naar 65 km per uur. En dat terwijl je bijna horizontaal in de beugels hangt… Dat is niet alleen snel genoeg om je te laten voelen alsof je in de centrifuge zit, maar ook om de haren van omstanders eens flink in de war te waaien. Zowel voor de kids die er in zitten, maar ook voor de ouders die van een veilige afstand toekijken super spannend dus!

All inclusive: Eten en drinken

Wat voor ons een nieuwe ervaring was, is dat je in Drouwenerzand onbeperkt kunt genieten van vers fruit, belegde broodjes, frites, snacks, verse dagsoep, koffie, thee, limonade én softijs! Hierbij kan rekening worden gehouden met eventuele allergieën en dieetwensen. Hoewel we het heel erg waarderen dat het park op deze manier wil inzetten voor een gezonde(re) lunch, bleek het in de praktijk echt even zoeken naar de belegde broodjes en het fruit en eindigden wij met de standaard frituur-hap. Wat overigens erg goed smaakte!

Je kunt op meerdere plekken in het park terecht voor koffie, thee, limonade, water en koekjes. IJs en soep kan je in het paviljoen op het grote plein halen, en voor de lunch kan je binnen terecht. Je staat wel even in een lange rij voordat je een (warme) hap kunt bemachtigen, maar op zich loopt het goed door.

Tip voor degenen die toch echt liever een belegd broodje of fruit eten: Loop langs de cafetaria heen tot je voor jouw gevoel bijna de keuken in loopt. Daar kan je het fruit en verschillende belegde broodjes in een apart gedeelte vinden.

En wat maakt Drouwenerzand verder zo bijzonder?

Attractiepark Drouwenerzand vind het belangrijk dat zij een maatschappelijk verantwoorde onderneming zijn. Zo proberen ze actief voedselverspilling tegen te gaan en de bezoekers bewust te maken dat je ook bij een all-in concept niet meer hoeft te nemen dan je op kunt.

Daarnaast worden de attracties slim gebruikt: Zo verbruikt de XLR8 niet alleen stroom, maar wekt het ook zelf weer op. Daardoor is de XLR8 de eerste groene attractie ter wereld!

Daarnaast ondersteunt Drouwenerzand de campagne “op naar een rookvrije generatie”. Roken is in het gehele park, met uitzondering van één rookzone bij de uitgang, verboden.

En als laatste: Drouwenerzand is een Autismevriendelijk park. Dat betekent dat je met een autipas niet in de (vaak stressvolle) wachtrij hoeft te staan maar via de uitgang direct in de attractie mag stappen.

Overnachten bij Drouwenerzand Vakantiepark

Vakantiepark Drouwenerzand is een vakantiepark welke hoort bij Attractiepark Drouwenerzand. Je kunt hier een onwijs gave boomhut huren, verschillende soorten lodges, bungalows en hotelkamers. Het is ook mogelijk om een kampeerplek te huren met privé sanitair.

Vanaf 3 overnachtingen kun je kosteloos naar het attractiepark toe gaan. Attractiepark Drouwenerzand is geschikt voor zowel kleinere als groter kinderen. Ook fijn is dat het een all inclusive arrangement heeft, dus je kunt je portemonnee gerust ‘thuislaten’. In 2021 opent Attractiepark Drouwenerzand tevens 2 splinternieuwe attracties.

Huuraccommodaties: ja
Staanplaatsen: ja

Klik hier voor meer informatie en om te boeken.

Praktische informatie

Voor welke leeftijd?

Op de website van Drouwenerzand staat beschreven dat de attracties echt zijn uitgekozen voor kinderen van drie jaar en ouder. Dat is ook zeker onze ervaring. Onze peuter van 2.5 heeft zich hier prima vermaakt, maar hij mocht (gelukkig!) veel van de attracties niet in. Onze kleuter daarentegen heeft hier echt de dag van zijn leven gehad. De attracties waar hij nog niet in mocht trokken hem ook echt niet aan en er waren meer dan voldoende alternatieven voor zijn leeftijd en lengte. We denken dat kinderen tot een jaartje of 12 zich hier heerlijk zullen vermaken.

Adresgegevens

Attractiepark Drouwenerzand ligt in de prachtige Drentse bossen, en wel vlakbij het dorpje Drouwen. Je kunt het park zowel met de auto als met het openbaar vervoer goed bereiken. Vanuit Groningen, Assen en Emmen kan je de bus pakken. De bushalte is op 50 meter afstand van het park.

Kom je met de auto, dan kan je dit adres aanhouden voor de navigatie: Gasselterstraat 7, 9533 PC Drouwen. Vanaf Assen rij je binnen 25 minuten naar het park toe en vanuit Groningen doe je er iets meer dan een half uurtje over.

Openingstijden

In het voor- en hoogseizoen opent het park dagelijks om 10:00, maar de sluitingstijden kunnen nog wel eens verschillen. Kijk daarom voorafgaand aan je bezoek op deze pagina zodat je weet hoe laat het park zal sluiten. Hier kan je ook teruglezen wanneer het park in de maanden September en Oktober geopend is, en wanneer de speciale Halloweendagen zijn.

Entreeprijzen

Drouwenerzand noemt zich het meest voordelige pretpark van Europa. Je hoeft namelijk niets te betalen voor al het eten en drinken dat je daar onbeperkt kunt nuttigen. Of je nu een broodje, patatje of een ijsje wilt: alles is bij de entreeprijs inbegrepen.

  • Kinderen t/m 2 jaar: gratis
  • Vanaf 3 jaar en ouder: €15,50
  • Op de speciale Halloweendagen betaal je € 22,50 entree.

Daarnaast heb je een uitrijmunt nodig als je op de grote parkeerplaats hebt geparkeerd. Deze uitrijmunt kan je voor € 4,00 kopen in het winkeltje. Heb je voor de deur geparkeerd op het kleine parkeerplaatsje, dan hoef je dus geen uitrijmunt te halen.

Tips

Zorg dat je echt op tijd het park in gaat en koop je kaartjes vooraf online. Wij konden om 10:00 gelijk het park in zonder in de rij voor de kassa te moeten staan. Dan is het nog heerlijk rustig in het park en kan je alles op je gemak bekijken. Op mooie zomerse dagen kan het in de middag best druk worden. Dat betekent dan niet dat je voor elke attractie superlang in de rij moet wachten, maar in de ochtend kan je overal zo doorlopen. Nog een voordeel van een vroeg bezoek: De kans is groot dat je in de ochtend nog een parkeerplekje vindt op de parkeerplaats direct voor het attractiepark. Hier hoef je geen €4.00 uitrijgeld te betalen, wat weer mooi in de kosten scheelt. Daarbij is het wel goed om te noemen dat je echt niet op een kruis moet parkeren, want dan loop je het risico om compleet ingeparkeerd te worden!

Eindoordeel

Drouwenerzand is een overzichtelijk, mooi aangelegd, goed onderhouden, kindvriendelijk, veilig, divers en vooral leuk attractiepark. De diverse attracties weten jong en oud te vermaken, alhoewel het wel duidelijk is dat het park zich op kinderen van drie jaar en ouder richt. Het personeel is ontzettend vriendelijk en staat voor je klaar.

Douwenerzand

Wil je graag weten welke pretparken in Nederland geschikt zijn voor peuters en kleuters? Lees dan ons artikel: ‘18x de leukste pretparken voor peuters & kleuters

Foto’s © Jolien