Cowboys en indianen in Attractiepark Slagharen

Last updated:

Toen ikzelf jong was, gingen we regelmatig met het gezin naar (toen nog) Ponypark Slagharen. Ik heb uit mijn kinderjaren dan ook veel mooie herinneringen aan dit park overgehouden. Zo mooi zelfs, dat mijn moeder en ik nog vaak met z’n tweeën heen zijn gegaan toen ik volwassen was. Niet voor de attracties, maar vooral voor de sfeer en gezelligheid. En dit jaar mocht ik dit uitje voor het eerst als moeder beleven: ik ging samen met mijn zoon (en uiteraard ook m’n moeder). 

Het Attractiepark

Attractie- en vakantiepark Slagharen is gelegen in het Overijsselse dorp Slagharen. In 1963 opende zij haar deuren, in eerste instantie als vakantiepark. De bedenker van het park, de heer Bemboom, zorgde voor een shetlandpony en wagen bij ieder huisje. Het park was gelegen rondom een boerderij. Het eerste jaar was zo’n groot succes dat het aantal huisjes in het daaropvolgende jaar verdubbelde. Ook werd het park aangevuld met een buitenzwembad, speeltuin en zandbak. Op dat moment werd het park ook geopend voor dagjesmensen en niet alleen voor gasten van het vakantiepark. In de loop van de jaren breidde het aantal attracties , en daarop volgend het aantal vakantiehuisjes, zich steeds verder uit. Slagharen was het eerste attractiepark in Nederland want een entreeprijs en onbeperkt gebruik van de attracties (dus geen kaartje per attractie) invoerde. Sindsdien is er veel veranderd aan het park, waaronder de naam. Ter gelegenheid van het 45 jarig bestaan, werd de naam veranderd van Ponypark Slagharen in Attractie- en vakantiepark Slagharen. Ieder jaar trekt het park ongeveer één miljoen bezoekers.

Het thema

Al vanaf de entree is het thema van het park duidelijk merkbaar, namelijk het wilde westen. Dit is doorgevoerd in het uiterlijk van het hele park: winkels, attracties, shows, alles draait om cowboys en indianen. Vroeger, in mijn jeugd, waren er ook paarden en pony’s te vinden waar kinderen op mochten rijden. Deze zijn tegenwoordig verdwenen.

De attracties

Er zijn veel verschillende soorten attracties. Voor iedereen is er wel iets leuks te vinden. De snelheidsduivels kunnen in bijvoorbeeld de achtbanen of Enterprise (en hele snelle draaimolen), de mensen met een minder sterke maag in de Magic bikes of de normale draaimolen. Zin om te genieten van een prachtig uitzicht over het park? Dan kan je in de monorial (treintje in de lucht), kabelbaan, reuzenrad of uitkijktoren. Er is in een park ook een 4D bioscoop, waar tijdens ons bezoek een film over Yogi Bear draaide.

Entertainment

Naast attracties zijn er ook show te beleven. Zo is er de Randy  & Rosie show, een show met de mascottes (de wasberen) van het park in de hoofdrol. Wil je deze lieve wasberen ontmoeten en met ze op de foto? Randy & Rosie staan iedere dag op meerdere moment bij de fontein op het plein van de ingang.

Daarnaast is er een American Circus Show. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit een circusvoorstelling waarin magische trucs en spannende stunts getoond worden.

De tijden van alle shows worden op borden bij het betreffende theater of, in het geval van een ontmoeting met Randy & Rosie, bij de grote draaimolen (Gallopers).

Winkels en speelhallen

In de hoofdstraat, Main Street, zijn verschillende winkels te vinden. Er zijn kledingwinkels, speelgoedwinkels en een winkel waar ze teksten/namen op verschillende voorwerpen voor je drukken. Ook zijn er overal in het park verschillende speelhallen en schiettenten te vinden. Grote kans dat je met een grote kermisknuffel en park verlaat.

Waterpark

Het attractiepark heeft ook een prachtig waterpark: Aqua Mexicana genaamd. Zoals de naam doet vermoeden, is dit zwembad geheel in Mexciaanse sferen: Mexicaanse huisjes, sfeervolle verlichting en palmbomen maken het thema helemaal af. Er is genoeg te beleven voor groot en klein. Er zijn verschillende zwembaden, spannende glijbanen, ontspannende bubbelbaden en twee leuke sprayparken (een soort speeltuin maar dan in een laagje water). Het zwembad is zowel buiten als overdekt. Zeker een bezoekje waard voor de waterratjes!

Bij een verblijf op het vakantiepark van Slagharen, is toegang tot het waterpark gratis. Ben je een daggast van het attractiepark of verblijf je op de camping, dan is de toegang tot het waterpark niet in de prijs inbegrepen. Een ticket kost dan € 8,- per persoon. Bij een verblijf op de camping is het wel mogelijk voordelig een meerdaags ticket te kopen. Deze zijn verkrijgbaar bij de receptie tijdens het inchecken.

Voor de kleinste cowboy

Een voor mij veel gestelde vraag bij attractieparken: is het ook leuk voor de jongste kinderen? Mijn eigen zoon was tijdens ons bezoek 1,5 jaar. Zoals ik al eerder aangaf, gaan wij vooral graag heen voor de sfeer. Maar als je met je eigen kind bent, is hem laten genieten van een attractie toch ook wel heel leuk. Naast het feit dat je je dreumes of peuter mee kan nemen naar de 4D bioscoop of in het reuzenrad, zijn er gelukkig meerdere opties. Hier een aantal voorbeelden.

Draaimolens

Het park heeft twee draaimolens: een grote met alleen paarden (Gallopers) en een kleinere waar je ook in een koets kan zitten (Merry Go Mad). Ik ben zelf met mijn zoon in de laatste geweest omdat ik hem nog te klein vond voor de grote draaimolen. Hij vond het fantastisch en het was dan ook een klein drama toen hij de koets waar wij in zaten moest verlaten (overigens was dit drama alweer over zodra hij de vliegende olifanten zag).

Jumbo

We kennen ze allemaal wel toch? De vliegende olifanten. Welk attractiepark heeft niet iets soortgelijks? Ik ben hier niet in geweest met mijn zoon maar hij vond het wel geweldig om naar te kijken. Ik denk dat deze attractie vanaf twee jaar erg leuk is.

Autootjes

Is jouw kind gek op auto’s besturen? Dan zijn er maar liefst drie attracties waar hij/zij van zal genieten: The Passepartout Explorer, Convoy Race en Old Timers. Hoeven het niet per se auto’s te zijn? Kinderen mogen ook op (nep) paarden rijden.

Randy’s Playground

Mocht je even geen zin hebben in een attractie maar vooral in de mogelijkheid je kind even te laten uitrazen, dan is Randy’s Playground te juiste plek. Dit is een grote speeltuin/zandbak waar kinderen heerlijk kunnen rennen, klauteren en spelen. En mocht het regenen, zoek dan Phileas Fun House op. Dit is een kleine indoor speeltuin.

Wild West Adventure

Deze attractie is het best te omschrijven als het wilde westen zusje van de attractie Fata Morgana in de Efteling. Ook hier zit je in een bootje en vaar je langs allerlei mooie taferelen die gerelateerd zijn aan het thema.

Dit zijn enkele voorbeelden van attracties die leuk zijn voor jongere kinderen maar oudere kinderen zullen ook zeker genieten van al deze attracties.

Faciliteiten

Bereikbaarheid

Een bezoek aan het park is prima te doen voor mindervaliden. Bijna alle attracties hebben een rolstoelingang. Maar ook de attracties die geen rolstoelingang hebben, kunnen vaak met behulp van de medewerkers bezocht worden. Overleg dit even met het de aanwezige medewerker.

Mocht je een andere beperking hebben (hartafwijking, zwangerschap, verstandelijke beperking etc.) let dan op de bordjes aan het begin van de attractie. Deze geeft eventuele prikkelingen of toegangsbeperkingen aan. Bij de Guest Service is het mogelijk een geel polsbandje te halen als je vanwege een bepaalde beperking niet via de reguliere wachtrij een attractie kan bezoeken. Is de beperking niet zichtbaar, neem dan een verklaring mee van een dokter o.i.d. Bij de Guest Service is het ook mogelijk een rolstoel lenen. Dit is op basis van beschikbaarheid en kost € 25,- borg (krijg je terug bij inlevering in goede staat).

Alle paden zijn goed begaanbaar voor rolstoelen, rollators en kinderwagens.

Toiletten

Er zijn voldoende toiletten in het park te vinden. Deze zijn over het algemeen redelijk schoon, maar wij hebben ook wel meegemaakt dat op een drukke dag het wc papier op is of de wc’s vies zijn. In dat geval kan je dit aangeven bij één van de medewerkers. Er zijn ook voldoende verschoonruimtes die ook over het algemeen netjes zijn.

Eten en drinken

Net als in de meeste attractieparken, is er genoeg mogelijkheid tot een hapje en een drankje. Op iedere hoek en in iedere straat is wel een eetgelegenheid te vinden. Aandachtspunt: er is vooral veel ‘slecht’ eten te vinden. Heb je trek in ijs of patat? Dan is er voldoende keuze. Maar voor een (redelijk gezond) broodje is er weinig keuze. De prijzen zijn redelijk voor een attractiepark.

Mocht je toch liever je eigen eten en drinken meenemen, dan is dit ook mogelijk. Deze mogen niet genuttigd worden in een restaurant, maar er zijn voldoende bankjes etc. aanwezig in het park.

Kluisjes

Er zijn kluisjes aanwezig naast de attractie Magic Bikes, mocht je geen zin hebben al je bagage mee te slepen. Het gebruik van de kluisjes is gratis, maar je moet hiervoor wel een slot meenemen. Mocht er niet standaard een slot in je handtasje zitten (want wie heeft dat?), dan kun je bij de Guest Service voor € 5,- een slot kopen.

Handig om te weten

Openingstijden

In de zomerperiode en de vakanties is het park van 10.00 tot 18.00 uur open. In de winter is het park doordeweeks gesloten (met uitzondering van de vakanties). Kijk voor de actuele openingstijden op de website, deze kunnen namelijk afwijken.

Toegangsprijs

De prijzen van de tickets verschilt per dag. Bestel je een ticket met een datum, dan liggen de prijzen tussen de € 14,- en € 24,- (afhankelijk van dag en vakanties). Kijk voor de juiste prijzen op de website.

Een ticket zonder datum kost € 29,90.

Een ticket voor het waterpark kost € 8,25 per dag (bij verblijf op het vakantiepark is toegang gratis).

Een abonnement is vanaf € 32,65 verkrijgbaar.

Parkeren kan op het eigen parkeerterrein en kost € 7,50 per auto.

Adresgegevens

Attractie- & vakantiepark Slagharen
Zwarte Dijk 37
7776 PB
Slagharen

Telefoonnummer: +31 523 68 30 00
Whatsapp: 06 230 341 26
Mailadres: info@slagharen.com
Website: www.slagharen.com

Gaan wij nog een keer naar Slagharen?

Ik denk dat iedereen die dit artikel gelezen heeft, hier wel het antwoord op weet. Alleen al omdat ik er bijna jaarlijks kom sinds mijn kindertijd. En ik denk ook dat mijn zoon het steeds leuker zal gaan vinden, naar mate hij ouder wordt. Er is voldoende variatie in de attractie, het park is prachtig om rond te lopen en er hangt altijd een fijne sfeer. Twee aandachtspunten zijn de toiletten die soms vies kunnen zijn en het weinige aanbod in gezond eten (of in ieder geval in iets anders dan patat). Wij kiezen er dan ook voor ons eigen eten en drinken mee te nemen en dit te nuttigen met uitzicht op één van de leuke attracties.

Ik denk dat het park vooral leuk is voor kinderen vanaf twee jaar tot ongeveer 12 jaar.

Dit alles meegenomen geef ik Attractie- en vakantiepark Slagharen een 8!