Wandel tussen rondvliegende vogels en loslopende apen in Avifauna

In Nederland zijn er een hoop dierentuinen, waarvan sommige een thema hebben. Zo wordt er in Avifauna in Alphen aan den Rijn de nadruk gelegd op vogels en enkele apensoorten. Naast vogels kijken, mag je ook zelf voeren. En dat is een hele bijzondere ervaring kan ik je vertellen. Wat er nog meer in Avifauna te beleven is, kom je in dit artikel te weten. 

Avifauna, het eerste en bekendste vogelpark ter wereld

In Avifauna kom je veel vogels tegen, heel veel vogels! Zoals in de inleiding aangegeven, specialiseert Avifauna zich op vogels. Deze dierentuin mag zich met trots de eerste én het bekendste vogelpark ter wereld noemen. In 1950 opende Avifauna namelijk voor het eerst zijn deuren.

Ook leuk om te weten: ken je de bekende toekan op het logo van de Van der Valk hotels? Dit logo heeft Van der Valk te danken aan Avifauna. Toen Avifauna geopend werd, werd op de affiches een toekan afgebeeld. De heer Van der Valk heeft enkele jaren de dierentuin overgenomen en de toekan als logo gehouden. Nu zul je ook begrijpen waarom er in het logo van Van der Valk geen valk maar een toekan is gebruikt. 😉

Vogeldemonstraties en voederpraatjes

Na binnenkomst krijgen we een foldertje in onze hand met de plattegrond van Avifauna en de activiteiten die er die dag te doen zijn. Naast dat je enkel naar de dieren kunt kijken, is er nog veel meer te doen. Zo kun je op bepaalde tijden naar vogeldemonstraties en voederpraatjes.

De vogeldemonstraties hebben wij zelf niet gezien. Wel hebben wij een tweetal voederpraatjes (gedeeltelijk) meegemaakt. Namelijk die van de dwergapen en de halfapen. Ik hoor je al denken, maar dat zijn toch geen vogels? Dat klopt! In Avifauna wandelen ook enkele apensoorten rond.

Overige dieren waar je een voederpraatje van kunt bijwonen zijn:

  • pelikanen
  • pinguïns
  • gieren (op zondag)

De verschillende delen van Avifauna

Roofvogels

Als je gek bent op vogels, dan kom je in Avifauna ogen te kort. Er zijn hier namelijk heel veel verschillende soorten vogels. Sommige lijken op elkaar, en sommige zijn weer totaal anders. Een van de categorieën die je hier zult tegenkomen zijn roofvogels. Steeds weer opnieuw blijf ik me verwonderen over deze grote vogelsoorten.

Vogels die gewoon enorm mooi zijn

Sommige vogels zijn gewoon enorm mooi, en mogen gezien worden. Zo ook deze witte pauw. Wat een plaatje is dat zeg! Helaas wilde ze haar vleugels niet spreiden, ik had graag het hele plaatje willen zien. 😉 Je vindt deze pauw in hetzelfde stuk als waar de flamingo’s zitten.

Lori’s voeren

Een leuke activiteit die je zelf kunt doen is het voeren van de Lori’s. Dit doe je in een apart overdekt deel van het park. Aan het begin van dit overdekte deel kun je een bekertje met nectar kopen (wij betaalde € 1,- voor een bakje). En dan is het wachten tot de vogels op je af komen, deze vliegen hier namelijk gewoon los. Let er goed op dat je je bakje vasthoud zoals op de voorschriften, anders bijten de Lori’s je in je handen.. Tip van mij. 😉

Welcome to the jungle

Nog een heel mooi overdekt deel, is de overdekte Tropenhal. In dit deel kom je allemaal tropische vogelsoorten tegen waarvan de meeste ook weer gewoon los vliegen. Ook het decor is helemaal in de jungle stijl. Dit deel moet je zeker op je gemak doorwandelen en de tijd nemen om te genieten van wat je ziet. Hoe rustiger je hier doorheen gaat, hoe meer je zult zien.

Een vogel van de Zuidpool

Naast tropische vogels en roofvogels, bezit Avifauna ook over vogels die normaal gesproken op de Zuidpool leven: de pinguïns. Ook deze vogelsoort heeft weer lekker de ruimte, wat ik persoonlijk een positief punt vind.

Overige vogelsoorten

Natuurlijk zijn er nog een heleboel meer soorten vogels dan die ik hierboven heb genoemd. Zo kom je ook zeker nog pelikanen, parkieten, struisvogels, papegaaien, uilen en nog veel meer tegen.

Alle aapjes kijken

Naast vogels heeft Avifauna dus ook apensoorten. Aan het begin van het park zul je er al enkele tegenkomen, maar ook verder op in het Madagaskargebied. Ook alle apensoorten lopen los. Ze zijn erg nieuwsgierig en sommige komen zelfs naar je toe om te kijken. Let dus goed op je spullen!

Speelmogelijkheden voor de kinderen

In Avifauna zijn een aantal speelmogelijkheden voor kinderen. In de hoek waar de pinguïns zitten en waar je de Lori’s kunt voeren, vind je een kleine speeltuin met een glijbaan. Een stuk verderop bij het Speeltuinrestaurant, vind je een hele grote speeltuin. Deze speeltuin is geschikt voor kinderen van alle leeftijden, er is voor ieder kind wel iets te doen.

Ook is er nog een overdekte speelhal. Hier zijn wij zelf niet wezen kijken.

Eet- en drinkmogelijkheden

In Avifauna zijn een aantal restaurants te vinden welke allemaal worden verzorgd door Van der Valk Avifauna. Op de onderstaande foto zie je het restaurant Cuba terras. Erg mooi en enorm sfeervol om te zien. Je kunt in dit restaurant drankjes, gebak, softijs en broodjes krijgen.

Bij de grote speeltuin vind je de Lepelaar, een zelfbedieningsrestaurant. Om heel eerlijk te zijn schrokken we behoorlijk van de prijzen hier, en hebben er toen voor gekozen om onderweg naar huis een hapje te aan eten.. Je kunt er natuurlijk wel voor kiezen om zelf je eten en drinken mee te nemen. Dit is iets wat wij een volgende keer wel zullen doen.

Nog een restaurant in het park is Billabong, een blokhut waar je ook iets te drinken, een ijsje of wat snoep kunt halen.

Praktische informatie

Openingstijden

In 2019 is Avifauna vanaf 30 maart t/m 31 oktober dagelijks geopend van 9.00 tot 18.00 uur. De activiteiten hebben wel allemaal hun eigen openingstijden:

  • Lori’s voeren: tussen 10.30 en 17.30 uur
  • Tropenhal: tussen 9.00 en 17.30 uur
  • Nachtsafari: tussen 9.00 en 17.30 uur
  • Overdekte speelhal: 10.00 en 18.00 uur

Tarieven

De prijzen die worden gehanteerd, zijn als volgt:

  • 0 t/m 2 jaar: gratis
  • 3 t/m 12 jaar: € 16,50
  • 13 jaar en ouder: € 18,-

Tip! Via Ticketveiling.nl kun je bieden op toegangskaarten waardoor je mogelijk goedkoper uit bent.

Adresgegevens

Avifauna bevindt zich op het volgende adres:

Hoorn 65
2404 HG Alphen aan den Rijn

Parkeren bij Avifauna is gratis.

Bezoek hier de website van Avifauna.

Ons eindoordeel over Avifauna

Van te voren wist ik dat Avifauna zich voornamelijk op vogels richt, verder had ik er niet echt een bepaalde verwachting bij. Wat mij direct opviel is dat de (meeste) dieren lekker de ruimte hebben. Niets alle dieren in hokjes stoppen, maar waar mogelijk is, de dieren lekker los laten lopen. Dit heeft op mij een goede indruk achter gelaten. Ik vind namelijk vrijwel niets zieliger, dan beestjes die er niet om gevraagd hebben in een klein hokje te stoppen.

Wat ik verder ook enorm leuk vind zijn de vele activiteiten die er te doen zijn, zoals het voeren van de Lori’s en de voederpraatjes. Ik kan dan ook zeker aanraden om één van de voedingsmomenten bij te wonen, met name die van de apen.

Ben je benieuwd naar nog veel meer leuke dierentuinen in Nederland? Wij hebben op de volgende pagina een overzicht gemaakt van diverse dierentuinen in Nederland per provincie.

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Manuela