Vliegtuigen kijken met kinderen bij Aviodrome in Lelystad

Last updated:

Ben je op zoek naar een leuk museum voor peuters en kleuters, dan is Aviodrome een absolute aanrader! Wat is er magischer dan het feit dat een vliegtuig kan vliegen? Ok, het is natuurlijk pure wetenschap, maar bijzonder blijft het zeker. In het Aviodrome leer je alles over de luchtvaart, van ontstaan tot de toekomst én er is van alles te doen! Zet je pilotenpet maar op en spreid je vleugels uit, het is tijd voor een vlucht naar Lelystad!Vliegtuigen kijken met kinderen bij Aviodrome in Lelystad

Het Aviodrome is een luchtvaart museum in de stad Lelystad, in de provincie Flevoland. Sinds 2003 is het hier gevestigd, bij luchthaven Lelystad. Voorheen was het gehuisvest op Schiphol.

Welkom op het vliegveld

Bij binnenkomst maakt het museum meteen al indruk. De entree is ontworpen als een incheckbalie van een luchthaven. Bij de kassa krijg je tickets in de vorm van boardingpassen waarna je reis kan beginnen. Mochten je kinderen het leuk vinden, dan kun je hier ook een speurtocht meenemen.

Een wandeling door de geschiedenis van het vliegtuig

Door duidelijk aangegeven borden weet je precies waar je wat kan gaan bewonderen.

Het museum is opgedeeld in oplopende periodes, beginnend bij 1903-1914. Bij iedere periode zie je door middel van informatie, voorwerpen en activiteiten hoe de luchtvaart er in die tijd uit zag. Met als ultieme hoogtepunten natuurlijk de vliegtuigen waar je echt een kijkje in mag nemen, waaronder een Boeing 747 (deze staat buiten). Het is een prachtige collectie waar de meeste voorwerpen (waaronder dus alle vliegtuigen) nog perfect in staat zijn.

De ruimte in

Niet enkel vliegtuigen komen aan bod in Aviodrome, ook de ruimte wordt niet overgeslagen. Je ziet hier dan ook o.a. astronautenpakken, delen van een raket en nog veel meer.

Je vindt dit gedeelte bovenin Aviodrome. Je komt hier door via buiten de Boeing 747 te betreden. Vanuit de wandelslurf kom je uiteindelijk bij dit gedeelte uit.

Spannende attracties in Aviodrome

In het museum is ook genoeg te ondernemen. Zo staan er zowel binnen als buiten vluchtsimulatoren waarin je je net een echte piloot voelt. Er is een radiokamer waar je in echte Morsecode leert seinen en je kunt je steward(ess) of piloten diploma halen door een aantal spannende opdrachten succesvol af te ronden.

Allemaal nog niet indrukwekkend genoeg? Boek dan een rondvlucht en bewonder het Hollandse landschap van bovenaf. En dit zijn nog maar enkele activiteiten die te beleven zijn in het museum. Bekijk de website of vraag bij de entree naar meer informatie.

Ook buiten is er van alles te zien!

In het buitengedeelte van het museum vind je nog meer mooie vliegtuigen. Bij sommige mag je een kijkje binnen nemen. Ook vind je buiten het oude Schiphol gebouw en de opslagloods (Hangar) van het museum.

En bij mooi weer is er nog veel meer te doen. Eén van de leukste dingen voor kinderen is hier natuurlijk de speeltuin. Glijd met een snelvaart van de glijbaan, ga taxiën op de startbaan in je eigen vliegtuigje en klim en klauter in de speeltuin.

Maar het allergrootste hoogtepunt buiten is de Boeing 747 waar je ook écht in mag. Mijn kinderen vonden dit geweldig. Genoeg vermaak dus!

Handig om te weten over Aviodrome!

Mindervaliden

Het museum is goed te bezoeken voor mindervaliden. Er zijn liften aanwezig en bij de balie kun je een rolstoel huren. Ook zijn er speciale rondleidingen te boeken zoals ‘voel’-rondleidingen voor mensen met een visuele handicap. Vraag voor meer informatie bij de balie. Aviodrome hanteert een gereduceerde prijs voor mindervaliden. Deze zijn alleen verkrijgbaar bij de kassa.

Hulphonden zijn toegestaan in het museum.

Toiletten & Verschoonruimte

Er zijn voldoende toiletten aanwezig. Deze zijn netjes en worden regelmatig schoongemaakt. Tevens is er een verschoonruimte in de invalidetoiletten.

Eten en drinken

Het Aviodrome heeft een restaurant waar van alles verkrijgbaar is, van zoete lekkernijen tot ruim belegde broodjes. Ook voor een drankje kun je hier uiteraard terecht. De prijs van het restaurant is netjes en er zijn ruim voldoende zitplaatsen (er zijn kinderstoelen aanwezig). Met lekker weer is het terras ook geopend zodat de kinderen lekker in de speeltuin kunnen spelen terwijl de volwassenen aan de koffie zitten.

Ook binnen kan er gespeeld worden bij het restaurant. In een klimparadijs die de weg van bagage nabootst kunnen alle kinderen al hun energie kwijt. Dit gedeelte is gesloten tijdens de coronaperiode.

Ook is het toegestaan eigen eten en drinken mee te nemen.

Openingstijden & Adresgegevens

  • Openingstijden het museum is iedere dag geopend van 10.00 – 17.00 uur
  • Adres Pelikaanweg 50, 8218 PG Lelystad
  • Parkeren kan op het bijgelegen parkeerterrein en kost € 7,50 per auto.
  • Website: www.aviodrome.nl

Lees ook ons artikel: ‘De leukste uitjes & activiteiten met kinderen in de provincie Flevoland

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Lisanne & Manuela