Menu
Musea / Nederland / Uitjes & Activiteiten

Het luchtvaartmuseum Aviodrome in Lelystad

Ben je op zoek naar een leuk museum voor peuters en kleuters, dan is Aviodrome een absolute aanrader! Wat is er magischer dan het feit dat een vliegtuig kan vliegen? Ok, het is natuurlijk pure wetenschap, maar bijzonder blijft het zeker. In het Aviodrome leer je alles over de luchtvaart, van ontstaan tot de toekomst én er is van alles te doen! Zet je pilotenpet maar op en spreid je vleugels uit, het is tijd voor een vlucht naar Lelystad!

Het vliegtuigmuseum Aviodrome

Het Aviodrome is een luchtvaart museum in de stad Lelystad, in de provincie Flevoland. Sinds 2003 is het hier gevestigd, op de luchthaven. Voorheen was het gehuisvest op Schiphol.

Geschiedenis van Aviodrome

In 1955 richtte de vliegtuigmaatschappij KLM en vliegtuigfabriek Fokker de ‘Stichting voor het Nationaal Luchtvaartmuseum’ op met als doel het vestigen van een nationaal luchtvaartmuseum in Nederland. In 1960 werd Aeroplanorama geopend op Schiphol. De collectie bestond uit slechts zeven vliegtuigen en in 1967 sloot het museum haar deuren omdat er geen ruimte was voor de groeiende collectie.

In 1971 werd vervolgens een nieuw museum geopend onder de naam Aviodome, vanwege het koepelvormige gebouw waarin het gevestigd was. De collectie bleef echter groeien waardoor de ruimte in Schiphol ook niet meer voldoende was. Daarnaast had Schiphol de grond nodig. In 2003 verhuisde het museum naar Lelystad waarna het haar naam veranderde in Aviodrome.

De collectie

Bij binnenkomst maakt het museum meteen al indruk. De entree is ontworpen als een incheckbalie van een luchthaven. Bij de kassa krijg je tickets in de vorm van boardingpassen waarna je reis kan beginnen. Door duidelijk aangegeven borden weet je precies waar je wat kan gaan bewonderen.

Het museum is opgedeeld in oplopende periodes, beginnend bij 1903-1914. Bij iedere periode zie je door middel van informatie, voorwerpen en activiteiten hoe de luchtvaart er in die tijd uit zag. Met als ultieme hoogtepunten natuurlijk de vliegtuigen waar je echt een kijkje in mag nemen, waaronder een Boeing 747. Het is een prachtige collectie waar de meeste voorwerpen (waaronder dus alle vliegtuigen) nog perfect in staat zijn.

Spannende attracties in Aviodrome

In het museum is ook genoeg te ondernemen. Zo staan er zowel binnen als buiten vluchtsimulatoren waarin je je net een echte piloot voelt. Er is een radiokamer waar je in echte Morsecode leert seinen en je kunt je steward(ess) of piloten diploma halen door een aantal spannende opdrachten succesvol af te ronden.

Allemaal nog niet indrukwekkend genoeg? Boek dan een rondvlucht en bewonder het Hollandse landschap van bovenaf. En dit zijn nog maar enkele activiteiten die te beleven zijn in het museum. Bekijk de website of vraag bij de entree naar meer informatie.

Ook buiten is er van alles te zien!

In het buitengedeelte van het museum vind je nog meer mooie vliegtuigen. Bij sommige mag je een kijkje binnen nemen. Ook vind je buiten het oude Schiphol gebouw en de opslagloods van het museum. En bij mooi weer is er nog veel meer te doen. Glijd met een snelvaart van de glijbaan, ga taxiën op de startbaan in je eigen vliegtuigje en klim en klauter in de speeltuin. Genoeg vermaak dus!

Faciliteiten

Bereikbaarheid

Het museum is goed te bezoeken voor mindervaliden. Er zijn liften aanwezig en bij de balie kun je een rolstoel huren. Ook zijn er speciale rondleidingen te boeken zoals ‘voel’-rondleidingen voor mensen met een visuele handicap. Vraag voor meer informatie bij de balie. Aviodrome hanteert een gereduceerde prijs voor mindervaliden, namelijk € 12,95. Deze zijn alleen verkrijgbaar bij de kassa.

Hulphonden zijn toegestaan in het museum.

Toiletten

Er zijn voldoende toiletten aanwezig. Deze zijn netjes en worden regelmatig schoongemaakt. Tevens is er een verschoonruimte.

Eten en drinken

Het Aviodrome heeft een restaurant waar van alles verkrijgbaar is, van zoete lekkernijen tot ruim belegde broodjes. Ook voor een drankje kun je hier uiteraard terecht. De prijs van het restaurant is netjes en er zijn ruim voldoende zitplaatsen (er zijn kinderstoelen aanwezig). Met lekker weer is het terras ook geopend zodat de kinderen lekker in de speeltuin kunnen spelen terwijl de volwassenen aan de koffie zitten. Ook binnen kan er gespeeld worden bij het restaurant. In een klimparadijs die de weg van bagage nabootst kunnen alle kinderen al hun energie kwijt.

Ook is het toegestaan eigen eten en drinken mee te nemen.

Handig om te weten over Aviodrome

Openingstijden

Het museum is iedere dag geopend van 10.00 – 17.00 uur.

Toegangsprijs

  • 0 – 2 jaar : gratis
  • 3 – 11 jaar : €14,95 (kassa) €12,95 (online)
  • vanaf 12 jaar : €17,95 (kassa) €15,95 (online)

Adresgegevens

Luchtvaartmuseum Aviodrome
Pelikaanweg 50
8218 PG
Lelystad

Telefoon: 0320-289842
E-mailadres:
info@aviodrome.nl

Website

Gaan wij nog een keer naar Aviodrome?

Heel eerlijk: mijn vriend probeert me al jaren mee te krijgen naar dit museum, al ruim voordat we onze zoon kregen. Hij heeft het eerder nooit voor elkaar gekregen. Maar we hebben nu een zoon die gek is op vliegtuigen dus ik had weinig meer in te brengen. Maar wat een onwijs leuk museum is het! Ik ben heel enthousiast.

Onze zoon (2) vond het geweldig, en ik stiekem ook. Zoveel mooie vliegtuigen en allemaal nog in zo’n goede staat, erg interessant om te zien. Ook het feit dat kinderen actief kunnen leren door middel van activiteiten, vind ik een pluspunt.

Het lijkt me duidelijk: wij gaan zéker nog een keer terug. Ik denk dat het museum leuk is voor kinderen vanaf 2 tot 12 jaar.

Ik geef Aviodrome een dikke 9! 

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Lisanne

About Author

Hallo allemaal, Ik ben Lisanne, 31 jaar en samen met mijn verloofde Rufus en onze zoon Avian (1 jaar) woonachtig in Heerhugowaard. Ik ben eigenaar van Gastouderbureau Toppie Noord-Holland Noord en heb Pedagogiek gestudeerd. Ik ga graag met mijn gezin op pad, naar pretparken, dierentuinen of de natuur in.

No Comments

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    %d bloggers liken dit: