Je baby dragen in een draagzak + Review Ergobaby Omni Breeze

Een draagzak of draagdoek wordt door veel baby’s als prettig ervaren. Maar waarom zou je hier als ouder zijnde voor kiezen als je ook een kinderwagen hebt? Wat zijn de voordelen van een draagzak? Tevens hebben wij de Ergobaby Omni Breeze draagzak mogen testen met onze baby van één maand en ik laat je vertel je graag onze bevindingen.

Voordelen om je baby te dragen in een draagzak

Dragen geeft je baby een gevoel van geborgenheid

Zo zit je maanden lang veilig in je buik, en zo is hij ineens in de vreemde buitenwereld. Hartstikke eng natuurlijk! Door een baby te dragen hoort hij/zij het kloppen van je hart (dit was ook hoorbaar toen hij/zij nog veilig in je buik zat) maar ook je ademhaling wat een rustgevend gevoel geeft. Kortom: een baby voelt zich veilig zo dicht bij zijn/haar verzorger. Ook als vader zijnde kun je dit prima doen.

Het versterkt de band tussen jou en je kindje

Een baby communiceert op een andere manier dan een kind wat als iets groter is. Jij kent je kindje het best en kunt daarom het beste op zijn/haar behoeftes reageren wanneer hij/zij deze signalen uit. Lichamelijk contact is erg belangrijk voor je baby, het zorgt ervoor mede voor dat het zogeheten ‘knuffelhormoon’ vrij komt.

Baby’s die regelmatig gedragen worden huilen relatief minder

Een tip die ik vaak op het internet voorbij zien komen als het gaat om baby’s die veel huilen, (bijvoorbeeld tijdens regeldagen, een sprongetje of tijdens ziekte) is om je baby te dragen.

Ook ik ben een moeder die wel eens radeloos kan zijn als mijn baby huilt en moeilijk te troosten is. Ik merk dan ook dat onze baby op zulke momenten erg tot rust komt wanneer ik hem bij me draag. Met deze stelling ben ik het dus absoluut eens! En een baby verwennen? Naar mijn mening kan je een kind niet verwennen met liefde.

Je hebt je handen vrij!

Naast onze baby hebben wij nog een peuter en een kleuter in huis rond lopen. Zeker nu er een baby in het gezin is bijgekomen, is aandacht verdelen wel een ding. Je baby dragen in een draagzak is dan ideaal! Niet alleen binnen maar ook buitenshuis kan dit ideaal zijn. Helemaal op plekken die minder goed toegankelijk zijn met een kinderwagen.

Wat ik zelf ook als zeer prettig ervaar is dat ik een groot deel van het huishouden kan doen wanneer ik onze baby in de draagzak draag. De baby heeft toch dat stukje geborgenheid en ik kan mijn ding ondertussen doen. Handig!

Dragen heeft een positief effect op borstvoeding

Huid-op-huid contact is niet enkel bevorderlijk voor de hechting, maar ook voor het geven van borstvoeding. De hormonen oxytocine en prolactine die belangrijk zijn voor het produceren voor moedermelk, worden dan bevorderd.

Je hoort ook wel eens dat moeders hun kinderen in de draagzak borstvoeding geven. Ik moet eerlijk zeggen dat dit mij niet erg handig lijkt en niet zo goed zou weten hoe ik dat moet doen. Misschien is dit iets wat in een draagdoek makkelijker is?

Ook zouden baby’s die veel gedragen worden mogelijk minder last hebben van krampjes en reflux doordat het buikje warm blijft en zij rechtop zitten. Nu ik zelf een baby heb die veel last heeft van krampjes weet ik hoe fijn het kan zijn als je dit voor je baby enigszins kunt verminderen.

Tips voor het gebruiken van een draagzak

  • Hoe weet je wat de juiste hoogte is? Je kunt als richtlijn aanhouden wanneer je gemakkelijk je baby een kus op zijn hoofd kan geven;
  • Let er op dat het nekje en de rug goed ondersteund zijn, draag de draagzak dus niet te los;
  • Een draagzak of draagdoek is een extra laagje voor je baby. Let er dus goed op dat je baby het niet te warm krijgt;
  • Draagzakken zijn er in vele vormen en maten. Probeer dus uit welke voor jou het fijnst is.

Review Ergobaby Omni Breeze

De Ergobaby Omni Breeze draagzak wordt geleverd in een nette doos. Daarin zit uiteraard de draagzak, maar ook een aantal handleidingen over hoe je de draagzak het handigst kunt instellen.

De draagzak is in 6 kleuren verkrijgbaar: Pink Quartz, Onyx Black, Midnight Blue (deze hebben wij), Graphite Grey, Pearl Grey en Sapphire Blue.

Van baby tot peuter

Onze baby is net één maand oud wanneer wij de Ergobaby Omni Breeze draagzak voor het eerst in gebruik nemen. Het fijne aan deze draagzak is dat je hem van newborn tot peuterleeftijd kunt gebruiken. Ergobaby geeft zelf aan dat de draagzak van 0 tot 4 jaar (max. 20,4 kg) te gebruiken is. De pasgeboren baby moet ten minste 3,2 kg wegen en ten minste 50,8 cm lang zijn.

Ik betwijfel zelf of het fijn is om een kind van 4 jaar te dragen in deze draagzak. Persoonlijk zou ik dan voor een ander type draagzak kiezen, één met een soort stoeltje er in.

Verschillende manieren om te dragen

De draagzak is op meerdere manieren te dragen. Zo kun je je kind met de buik naar jou toe dragen maar ook met de rug is mogelijk. En vind je het prettig om de banden op je eigen rug kruislings te dragen? Ook dat is mogelijk.

In de doos zit een uitgebreide handleiding met de verschillende draagmanieren. Er wordt duidelijk stap voor stap d.m.v. tekeningen aangegeven hoe je de draagzak optimaal kunt instellen.

Onze ervaring met de Ergobaby Omni Breeze

Zoals jullie kunnen zien heb ik mijn man even aan het werk gezet met onze baby en de draagzak van Ergobaby voor de foto’s. 😉 Wij hebben voor onze middelste zoon ook al eens een draagzak van Ergobaby gebruikt, dus we hebben prima vergelijkingsmateriaal. Ervaring met een draagdoek hebben wij niet, dus die vergelijking kunnen we niet maken.

Ik gebruik de draagzak zelf voornamelijk in huis. Zeker met name op dagen zoals regeldagen en tijdens een sprongetje. Onze baby vindt op deze manier erg zijn rust en slaapt dan ook fijn tegen me aan. En ook niet geheel onbelangrijk: ik heb mijn handen enigszins vrij waardoor ik ook ondertussen wat meer mijn eigen ding kan doen zoals even stofzuigen, de was opvouwen of even een broodje maken voor de andere kinderen.

Mijn man heeft de draagzak enkel nog gebruikt tijdens het wandelen. Ook hij ervaart deze draagzak als zeer prettig met een baby. Je kunt ook gemakkelijk de draagzak instellen en hebt ook geen extra paar handen nodig.

Wil je meer weten over de Ergobaby Omni Breeze draagzak geschikt voor baby’s t/m peuters? Neem dan een kijkje op de website van Ergobaby.

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Manuela

Dit artikel betreft een samenwerking.