Brood, koekjes en poffertjes bakken in het Bakkerijmuseum in Hattem

Je wilt met je kinderen op stap. Je zou willen dat ze op deze dag iets leren, maar ze mogen ook genieten en ervaren, want daarvan leert een kind toch het meest. Ga dan naar het Bakkerijmuseum in Hattem, waar kijken, voelen, ruiken en proeven centraal staat. Een museum waar humor en hartelijkheid de boventoon voeren. Dit museum is een feestje voor het hele gezin. 

Wat ruikt er hier zo lekker?

Bij binnenkomst in het museum ruiken we het al: hier wordt iets heerlijks gebakken. De geur van vers gebakken brood, koekjes en poffertjes dringt onze neuzen binnen. Het water loopt ons in de mond. “Ik geloof dat ik dit wel een leuk museum vind,” zegt mijn jongste dochter. Ze is een smulpaapje. Ik ben het met haar eens, ook het hartelijke welkom van de bakkersvrouw achter de ouderwetse toonbank laat al zien dat we in een kindvriendelijk en toegankelijk museum zijn.

De prijs ‘Goud voor het leukste ANWB-uitje van Gelderland,’ bewijst dat er meer bezoekers zo over denken. Met de nodige uitleg over de activiteiten en gewapend met een speurtocht gaan we het museum in. Onze neuzen achterna, op zoek naar wat er hier zo verrukkelijk ruikt.

Het museum

De bakker in de 19e eeuw

Aan de hand van de speurtocht van onze kinderen laten wij ons door het museum leiden. Onderweg zijn er vragen te beantwoorden waarvoor ze goed moeten kijken en lezen. We zien een woonkamer van een bakkersgezin uit de 19e eeuw. Eten, wassen, slapen en koken gebeurde in één ruimte. Er was nauwelijks ruimte tussen werk en privé, iedereen werkte mee.

Wat verderop komen we in de 19e eeuwse bakkerswinkel met in de toonbank de centengleuf en achter op de schappen de losse koekjes. Boven de toonbank hangt de bakkershoorn waar de bakker ’s morgens op blies als het brood gebakken was en de winkel open ging. In de 19e eeuwse bakkerij is de traditionele bakkersoven te zien met de houten trog en de werkbank. “Het lijkt me wel zwaar werk, “zegt één van mijn dochters.

De bakker door de eeuwen heen

Op de bovenverdieping van het museum lezen en zien we over brood bakken door de eeuwen heen. Wisten jullie dat de eerste broden door de oude Egyptenaren werden gemaakt en gegeten? Daarmee maakte pap plaats voor brood als hoofdvoedsel. Iemands rijkdom werd in die tijd aangeduid door het aantal broden en brood werd als betaalmiddel gebruikt. Hoe hoger je in aanzien stond, hoe lekkerder je brood werd gebakken.

De Grieken leerden de kunst van het broodbakken van de Egyptenaren en leerden het op hun beurt weer aan de Romeinen. In de Middeleeuwen ontstond er een scheiding tussen de mensen die het graan verbouwden (de boeren), de molenaars en de bakkers. In de 13e eeuw werd het beroep van bakker erkend en vanaf de 18e eeuw ontstonden de eerste winkels. Het broodbakken werd gemoderniseerd, de kneder en de oven werden uitgevonden. In de 20e eeuw werd het distributieproces vereenvoudigd en tegenwoordig halen de meeste mensen hun brood bij de supermarkt en moeten steeds meer bakkerijen hun deuren sluiten.

In de prachtige tunnel die we inlopen, zien we de wafelbakkerij en lezen we het één en ander over de vrouwenbakkerij en de verschillende schutspatronen (beschermheiligen) van de bakkers. Aan het eind van de tunnel, aan de overkant van de straat, vinden de tentoonstellingen plaats in het museumtheater en is de gelagkamer voor een hapje, een drankje en overheerlijke verse poffertjes. Wat ruiken ze lekker!

De gelagkamer

In de historisch gelagkamer worden producten geserveerd die allemaal gemaakt zijn in de eigen bakkerij. De reuze roomboterkrakeling, de roombotercake en de appeltaart behoren tot de specialiteiten van het museum. Wij hebben geluk: er zijn verse  poffertjes! Op de achtergrond in de enorme bakkerij zie je de bakkers druk bezig met de broden en de poffertjes, de gezellige bakkersvrouwen lopen rond in de prachtige jurken uit die tijd en bieden aan om erbij te komen zitten als je je poffertjes niet op kunt. “Oh nee hoor, dat lukt ons wel!” roepen mijn dochters. Ik had niet anders van ze verwacht,

Wat is er te doen voor kinderen?

Het museum op zich is voor kinderen zeker de moeite waard om te bekijken. Het is echter de beleving die dit museum heel aantrekkelijk en interessant maakt. Kinderen leren nou eenmaal graag door te doen en te ervaren en daar is  erg veel aandacht aan besteed. Wat is er voor kinderen te doen?

Koekjes bakken met de grappige koekenbakker

Ik denk dat wij de meest positieve en grappige koekenbakker hebben getroffen, wat een feestje is dit. “Schort over je hoofd,” zegt de bakker en gooide het schort over het hoofd van mijn vijfjarige dochter. “Wat een gekke bakker,” grinnikt ze. Met zo’n 12 kinderen aan de lange tafel begint het koekenbakken:  “Knijp maar in het deeg alsof het je zusje of je broertje is.” Dat laten die meiden van mij zich geen twee keer zeggen. Na het kneden, rollen en vormpjes uitsteken mag het spijs ertussen en gaan de koeken de oven in. Een half uurtje later liggen ze warm en prachtig klaar met de namen erbij. Geweldig leuk voor kinderen om op deze manier, met een flinke dosis humor en gezelligheid, het bakken te mogen beleven. Ik heb het grote geluk dat één van mijn dochters me een hapje koek gunt, die is erg lekker!

De kinderbakdagen zijn op zaterdag en in de vakanties zijn er meerdere bakdagen. Houd tijdens de vakantie de agenda dus goed in de gaten!

De voorstelling met een rare bakker

Tijdens de voorstelling in het historische museumtheater laat de bakker tijdens een drie kwartier durende voorstelling zien hoe hij het de mooiste broodfiguren maakt. De kinderen worden constant bij het proces betrokken op een erg positieve en humoristische manier. (Vieze) rijmpjes, liedjes, grappige verhalen: deze bakker weet de voorstelling van begin tot eind boeiend te houden voor jong en oud. Kinderen worden naar voren gehaald om te helpen en degenen op de tribune worden niet minder betrokken. Het resultaat is een aantal prachtige broodfiguren die ik niet ga verklappen maar die je zelf moet gaan zien. Niet te geloven hoe deze bakker deze figuren tevoorschijn tovert met deeg, een schaartje en wat krenten en vooral een enorme dosis humor.

Ook de voorstellingen in het museumtheater zijn altijd terug te vinden in de agenda op de website.

Speurtocht

Bij de ingang van het museum krijgen kinderen een speurtocht mee. De één is voor wat oudere kinderen en bestaat uit vragen over de dingen die in het museum te zien zijn en terug te lezen op de informatiebordjes. De andere speurtocht bestaat uit het zoeken naar de deegrollers die je onderweg in het museum tegenkomt en het opschrijven van de bijbehorende letters. Bij het inleveren van de speurtocht aan het eind van je bezoek ontvangen de kinderen iets lekkers in de bakkerijwinkel.

De 19e eeuwse winkel

In dit prachtige winkelinterieur uit 1900 vind je leuke herinneringen aan je museumbezoek, lekkere broodjes en koeken voor de thuisblijvers  of gewoon voor jezelf), thuisbakproducten en ansichtkaarten. De winkel is aan de overkant van het Bakkersmuseum en is op dezelfde tijden geopend.

Arrangementen en activiteiten

Schoolreisjes en feestjes: ervaren en leren

Het Bakkersmuseum heeft twee arrangementen speciaal voor schoolreisjes, Het arrangement ‘Weet wat je eet,’ en het arrangement ‘De Verzamelman.’ Samen brood bakken en het museum ontdekken aan de hand van een speurtocht, leren en ervaren. Een prachtige combinatie.

Ook met verjaardagsfeestjes en uitjes kun je terecht bij het Bakkerijmuseum. Voor groepen kan er maatwerk worden geleverd, dus neem gerust contact op over de mogelijkheden.

Bedrijfsuitjes, familiefeesten en andere grote groepen

Voor grote groepen bestaan er meerdere leuke arrangementen:

  • Arrangement Brood en Spelen Kies je voor het arrangement ‘ Samen bakken’ waarbij je de handen uit de mouwen steekt en de mooiste broodfiguren gaat maken van deeg? Of misschien kies je liever voor de demonstratie ‘Symboliek in brood,’ in het sfeervolle museumtheater Hierbij luister je naar het verhaal van de bakker die vol humor vertelt over de historie van het bakken en laat ondertussen zien hoe hij zelf de prachtigste broodfiguren maakt. Beide programma’s starten met een kop koffie en een krakeling en eindigen met een broodmaaltijd.
  • Ontdekkingstocht door gastvrij Hattem Na een smakelijke ontvangst en een bezoek aan het Bakkerijmuseum vervolgt deze ontdekkingstocht zich door het prachtige Hattem. Na een stadswandeling van ongeveer 1,5 uur waarin onder andere het Voerman museum en het Anton Pieck museum worden bezocht, wordt de tocht afgesloten met thee en banket in het Bakkerijmuseum.

Praktische informatie

De meest praktische informatie voor dit dagje uit voor je op een rijtje:

Openingstijden

Reguliere openingstijden:

  • Dinsdag t/m zaterdag van 10:00-17:00 uur
  • zondag en maandag: gesloten.

De winkel is ook toegankelijk zónder een bezoek aan het museum. Tijdens schoolvakanties kunnen de openingstijden afwijken, deze zijn op dat moment op de website te vinden.

Tarieven

  • Volwassenen € 8,00
  • 65 plussers € 7,50
  • Kinderen 4 t/m 12 jaar € 6,50
  • Kinderen 0 t/m 3 jaar gratis
  • Museumjaarkaart gratis
  • CJP 50% korting

Voor wie is het Bakkerijmuseum?

Het bakkerijmuseum is voor iedereen die geïnteresseerd is in het bakkersvak en het broodbakken. Of het nou om de geschiedenis gaat of je wil liever ervaren hoe het bakken gaat, er is voor ieder wat wils. Dat maakt dit museum geschikt voor jong en oud. Ervaren en leren gaan hier hand in hand.

Adresgegevens

Kerkhofstraat 13, 8051 GG Hattem
038- 444 1715
info@bakkerijmuseum.nl

Met de auto kun je het beste parkeren op parkeerplaats ‘De Bleek’ aan de Nieuweweg. Met het openbaar vervoer van NS-station Zwolle, bus 203. Uitstappen bij halte Hattem Centrum.

Het eindoordeel over Het Bakkerijmuseum

Het Bakkerijmuseum is geschikt voor jong en oud. Voor de wat mindervalide mens en ouders met kinderwagens zal niet alles makkelijke toegankelijk zijn aangezien er veel trappen zijn, maar er zijn trapliften aanwezig. Balustrades zijn keurig afgezet en veilig. Hygiëne is prima ondanks de drukte op deze dag.

Het personeel is het vriendelijkste en meest positieve personeel dat ik ooit heb gezien. Ze geven je als bezoeker het gevoel dat je bij ze op bezoek bent, dat ze het gezellig voor je willen maken en dat ze daar zelf misschien nog wel het meest plezier aan beleven. Dit zorgt voor een erg hartelijke warme sfeer die ook voor kinderen erg prettig is.

Als eindcijfer krijgt Het Bakkerijmuseum van ons een 9,5

Foto’s © Johanne