Een dagje naar Barcelona met kinderen

Deze vakantie verbleven we op camping La Sirene, in Argeles-sur-Mer. Dit is niet ver van de Spaanse grens, en op ongeveer 2 uur rijden van Barcelona. Barcelona is een fantastische stad waar je ontzettend veel kunt beleven. Imposante bouwwerken worden afgewisseld door talloze winkelstraten en andere culturele hoogtepunten. Voor ieder wat wils dus. Wij zijn een dagje naar Barcelona geweest met onze kinderen van 4 en 7 jaar en deel graag onze tips met je.

Naar Barcelona met kinderen

Het is ontzettend fijn als je je vooraf goed voorbereid. Bedenk dan vooral dat het voor iedereen leuk moet zijn, en dat in een gezin meestal verschillende interesses zijn. Zijn je kinderen het snel zat, of wil je misschien zelf niet te ver lopen? Stippel dan vooraf je route uit, en stel jezelf realistische doelen. Het belangrijkste is natuurlijk dat iedereen aan het einde van de dag een onvergetelijke dag heeft beleefd. 

Bepaal van te voren wat je wil zien

Barcelona is simpelweg te groot om in één dag volledig te bezichtigen. Daarom hebben wij vooraf een selectie gemaakt, reistijden berekend en loop routes uitgestippeld.  

Reserveer alvast een parkeerplek

We vertrokken om 07.30 uur vanaf de camping richting Barcelona. De afstand vanaf de camping bedroeg ruim 190 kilometer. De route ging voor het grootste deel over de snelweg. Het was een fijn gevoel dat er een parkeerplaats in een bewaakte parkeergarage gereserveerd was.

Via Parclick hadden we een parkeerplaats voor een dag gereserveerd voor € 9,95 (!). Je krijgt netjes een factuur met een overzicht met een duidelijke uitleg. We parkeerden onze auto bij BSM Placa Forum. Deze parkeergarage ligt op een uitstekende locatie! Je rijdt vanaf de snelweg letterlijk tegen de parkeergarage aan en hoeft dus niet door de drukke straten van Barcelona te navigeren.  

Met de metro in Barcelona

Vanaf daar is het een kleine 5 minuten lopen naar het dichtstbijzijnde metro station El Maresme Fòrum. Via een handige app op je telefoon kun je eenvoudig je metro route uitstippelen. Voor de zekerheid hadden we dit vooraf thuis al uitgezocht en opgeschreven. Door deze goede voorbereiding was de weg vinden in het metrostelsel van Barcelona geen enkel probleem. 

Je kunt gemakkelijk dagkaarten kopen voor €8,60 per persoon. Kleine kinderen mogen gratis mee.

We hadden vooraf goede afspraken met onze kinderen gemaakt dat ze dichtbij ons moesten blijven, en dat ze vooral in de metro even goed moesten luisteren. Ze vonden de metro heel erg leuk. Het zware denderende geluid van een binnenkomende metro vonden ze toch wel een beetje spannend. We vonden de metrostations in Barcelona goed verlicht, schoon en veilig.  

Leuke activiteiten in Barcelona met kinderen

Sagrada Familia 

Vanaf El Maresme Fòrum ben je met een paar haltes en één overstap binnen een kwartier onder de Sagrada Familia. Zodra je de roltrap naar boven pakt komt het immense bouwwerk je tegemoet. De kinderen waren er een beetje stil van, ze vonden het erg mooi. Naast de Sagrada zit een fantastische plek om je dag te starten: De Starbucks. Voor realistische prijzen heb je hier een heerlijke kop koffie, en kan je even lekker zitten. 

De Sagrada Familia móet je echt gezien hebben als je Barcelona bezoekt. Het is een fantastisch bouwwerk waar nog elke dag hard aan gewerkt word. Vandaag de dag ziet het erg schitterend uit, en het ziet er uit alsof ze in de afrondende fase zijn.  

FC Barcelona  

Na een aantal mooie foto’s, een kop koffie en een imposant uitzicht vertrokken we met de metro richting het stadion van FC Barcelona. Het metro station dat het dichtst bij het stadion ligt heet Collblanc. Vanaf de Sagrada was dit een rechtstreekse verbinding, die ongeveer 20 minuten duurde.

Je kunt verschillende soorten rondleidingen boeken. We hebben dit vooraf, via de officiële website van FC Barcelona geboekt en betaald. Voor 4 personen (de jongste ging gratis) waren we ruim € 80,- kwijt voor de ‘vrije rondleiding’. Je loopt niet met een gids, maar bent vrij om een uitgezette route te belopen (eventueel met audio gids). Als je op internet bestelt, dien je ook gelijk een tijdvak te kiezen. De tijdvakken lopen per half uur. Wij hadden om 14:00 uur gereserveerd. Je kunt dan tot een half uur na de afgesproken tijd naar binnen. 

Vanaf het metro station staat duidelijk aangegeven welke kant je op moet lopen door middel van bordjes. Je komt onderweg ook nog een MC Donalds tegen. Na een kleine wandeling van ongeveer 10 minuten kom je voor de ingang van het museum uit. Vanaf de buitenkant lijkt het stadion niet heel erg groot, het is gedeeltelijk de grond in gebouwd. Met je e-tickets loop je zo langs de rij, en later bleek dat we hierdoor ook nog eens € 9,- per persoon goedkoper uit waren dan bij de kassa ter plaatse! 

De kinderen waren ook hier weer erg enthousiast. In het eerste deel kom je uit in de overloop van de hoofdtribune. Deze ruimte is omgebouwd tot museum waar alle prijzen opgesteld staan. Van de vele Champions League’s tot de gouden schoen van Lionel Messi.

Ook voor iemand die niet van voetbal houdt, is dit erg leuk om te zien. Vanuit het museum loop je zo de hoofdtribune op. Het stadion is erg groot, en imposant om te zien. De rest van de rondleiding kom je door de kleedkamers, persruimte en je kan een kijkje nemen op het veld. Uiteindelijk kom je in een fanshop uit ter grootte van een mega warenhuis.  

Ramblas 

Na het stadion bezoek vertrokken we richting de Ramblas. Dit is de meest bekende straat van Barcelona en hier kijk je je ogen uit. Het winkelgebied in de omliggende straten is waanzinnig groot.

We bezoeken elk jaar wel een grote Europese stad, en proberen altijd een Disney store te vinden. Ook dit jaar is dit gelukt, en deze hadden we vooraf met Google Maps opgezocht. Vanaf het metro station Plaça de Catalunya loop je er in 10 minuten naartoe. De kinderen zijn dol op Disney en in de store is altijd wel iets leuks te vinden.

Shoppend en dwalend door de eindeloze winkelstraten besloten we rond 19:30 dat het mooi geweest was. De benen waren op, en iedereen was voldaan na een leuke dag. Na een terug reis van 2 uur kwamen we half 11 ’s avonds terug op de camping aan. Daar hebben we de dag gezellig afgesloten met overheerlijke pizza. 

Onze uitgestippelde dag in een schema

Hieronder een klein overzicht van onze uitgestippelde dag.  

  • 10:00 Aankomst BSM Placa Forum 
  • 10:30 Vertrek metro El Maresme Fòrum naar Segrada Familia  
  • Lijn geel richting La Pau. Na 3 haltes overstappen op La Pau 
  • Lijn paars richting Paral-lel. Na 5 haltes uitstappen op Sagrada Familia. 
  • 13:00 Vertrek metro Sagrada Familia naar Camp Nou stadion 
  • Lijn blauw richting Cornella Centre. Uitstappen bij Collblanc 
  • 16:00 Vertrek metro Collblanc richting de Ramblas 
  • Lijn blauw richting Vall d’Herbon. Na 2 haltes overstappen bij Placa de Sants 
  • Lijn rood richting Fondo, na 6 haltes uitstappen bij Plaça de Catalunya 
  • 20:00 Vertrek Ramblas richting El Maresme Forum. 

Is Barcelona een aanrader met kinderen? 

Of Barcelona een aanrader is om met kinderen naartoe te gaan? Het antwoord is voor iedereen wellicht anders. Maar ik zou zeggen: JA! Gewoon doen. Bereid je goed voor, maak afspraken met je kinderen en bekijk goed of er voor iedereen iets leuks in de dag zit. Neem veel pauzes, maak mooie foto’s en neem rustig de tijd om te genieten van alles wat Barcelona heeft. Boek vooraf (originele) tickets en reserveer een parkeerplaats.

De kinderen hebben onwijs genoten in deze prachtige stad en vroegen wanneer we weer gingen. Dit geeft wel aan dat, ondanks de vermoeiende dag, zij het hartstikke leuk hebben gevonden.

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Michelle