Bed bugs, of misschien is bad bugs een meer toepasselijke naam, is een beestje dat in het Nederlands ook wel bekend staat als bedwants of wandluis. Mocht je er eentje tegenkomen, dikke kans dat je zodra je ’s morgens wakker wordt, helemaal onder de bulten zit. Help! Wat kun je er tegen doen, of nog beter hoe kun je voorkomen dat deze akelige beestjes in je buurt komen? Lees gauw verder!
Wat is een bed bug precies?
De bed bug behoort tot de groep parasieten, wat betekent dat hij leeft van zijn gastheer of gastvrouw (net zoals een vlooi). Een bed bug voedt zich met het bloed vaneen mens of dier en leeft gemiddeld tussen de 6 en 12 maanden.
Een bed bug komt meestal voor in de buurt van een bed, wat tevens ook zijn naam verklaard.
Er zijn een hoop verschillende soorten bed bugs. De meest bekendste is de Cimex Lectularius welke het meest houdt van mensenbloed en daardoor voor het meeste ongemak zorgt.
Hoe herken je een bed bug?
Bed bugs zijn zeer kleine beestjes en daardoor lastig te herkennen. Een volwassen bed bug is een plat en ovaalvormig beestje van ongeveer 5 millimeter lang met 6 pootjes. Meestal is een bed bug roodbruin van kleur en helderrood wanneer het iemand gebeten heeft. Jonge bed bugs zijn meestal maximaal 2 millimeter groot en daardoor nog lastiger te zien.
De eitjes van een bed bug zijn ongeveer 1 millimeter groot en liggen meestal met meerdere bij elkaar in de buurt.
Waar kun je deze beestjes tegenkomen?
Zelf dacht ik altijd dat dit beestje enkel voorkwam in warmere landen. Dit schijnt echter niet zo te zijn. Het liefst leven zij in warme omgevingen. Maar mede de opwarming van de aarde en de luxe dat we over de hele aardbol kunnen reizen, zorgen er voor dat bed bugs over de hele wereld verspreid raken. Ook in Nederland is het dus mogelijk om een bed bug tegen te komen, ja ook in je woning..
Bed bugs komen met name ’s nachts tevoorschijn. De kans dat je ze overdag tegen zult komen, is dus vrij klein. Ze verstoppen zich het liefst in de naad van een matras, achter plinten en in kieren. Het is dus vrij lastig om ze te vinden.
Hoe zorg je er voor dat je niet gebeten wordt?
Hoewel we ongewenste beestjes vaak associëren met vieze ruimtes, heeft het hier niets mee te maken. Het enige waar een bed bug namelijk naar op zoek is, is bloed!
Mocht je op vakantie zijn, en je komt er achter dat er bed bugs in je accommodatie zijn, waarschuw dan direct de receptie. Neem geen genoegen met het verwisselen van de lakens. Bed bugs dienen namelijk te worden bestrijd met chemische middelen waarvoor een echt ongediertebestrijdingsbedrijf bij aan te pas moet komen. Helaas trappen bed bugs niet in middelen als DEET, dus daar hoef je al niet aan te beginnen.
Hopelijk gebeurt het je niet, maar mocht je thuis tegen bed bugs aanlopen, ook dan is het raadzaam een professionele ongediertebestrijder in te schakelen. Zelf kun je wel enigszins actie ondernemen door bijvoorbeeld kieren dicht te kitten en beddengoed en kleding te wassen op minimaal 60 graden.
En dan ben je toch gebeten, wat nu?
Laten we allereerst vertellen dat een bed bug wél een drager kan zijn van een besmettelijke ziekte, maar nauwelijks in staat is om deze ziektes over te brengen van de ene op andere mens. In feite is een bed bug dus een beestje wat op zich niet zo veel kwaad kan (mits op tijd behandeld). Toch is het niet fijn om door een bed bug gebeten te worden. De bijtwonden genezen meestal binnen twee weken geheel vanzelf.
Van de beet zelf voel je vrijwel niets. Je kunt een beet van een bed bug herkennen door kleine druppels bloed op je laken, bultjes en/of jeukerige vlekken op de huid. Deze huidsymptomen vind je in de meeste gevallen op de plekken waar een bed bug het makkelijkst kan komen zoals je handen, armen, gezicht, nek en schouders. Nog een nadeel: bed bugs bijten vaak meerdere keren..
Tijdens de beet komt er speeksel met daarin een stollingsmiddel in je huid. Op dit stollingsmiddel kan je lichaam een reactie afgeven. De meest bekende hiervan zijn huidirritatie en soms zelfs blaren. Mocht je erg veel last hebben van de symptomen, neem dan contact op met je huisarts. Misschien heb je dan wel een allergische reactie.
Kijk voor meer informatie op de website van het RIVM.
Ben jij wel eens een bed bug tegengekomen?
Foto’s © Bigstock