Beeld- en geluidmuseum in Hilversum, een leuk museum voor kinderen!

Last updated:

Aangenaam verrast was ik toen we het Beeld- en Geluidmuseum in Hilversum binnenstapten. Je hebt natuurlijk altijd wel bepaalde verwachtingen als je ergens naartoe gaat. Maar dat er hier zoveel te zien én te doen is juist voor (kleine) kinderen, had ik niet verwacht. Dit museum behoort dan ook zeker tot het rijtje met kindermusea waar je echt eens geweest moet zijn. 

Het bekende gebouw van het Mediapark in Hilversum

Ben je wel eens langs het Mediapark in Hilversum gereden, dan zal het onderstaande gebouw je vast en zeker wel zijn opgevallen. Het Beeld- en Geluidmuseum is een interactief museum waar je alles kunt vinden over media. Den hierbij een televisie- en radioprogramma’s, maar ook aan geschreven stukken en tekeningen.

Bij binnenkomst werden wij erg vriendelijk ontvangen door een medewerkster. Zij vertelde ons wat we in het museum konden verwachten en wat het meest geschikt is voor mijn zoontje van 4,5. Erg prettig, het museum is namelijk erg groot.

De ring, jouw virtuele gids

Na onze museumkaarten te hebben laten zien, krijgen we beide een ring. Deze ring dient als een virtuele gids én slaat een aantal activiteiten op die gefilmd of gefotografeerd worden zodat je deze later nog eens terug kunt kijken. Let er op dat je hiervoor wel je e-mailadres aan de ring koppelt! Bij diverse onderdelen in het museum kan je je ring scannen. Je krijgt dan informatie te horen over het onderwerp waar je bij staat.

De ring is ook een leuke herinnering voor je kind. 😉 Die van mij vond het in ieder geval prachtig om de hele tijd met zo’n stoere ring rond te lopen.

Ukkieland, een kleurrijke wereld voor kinderen t/m 6 jaar

Op de bovenste verdieping van het Beeld- en Geluidmuseum vind je Ukkieland. Het ziet er zeer uitnodigend uit voor jonge kinderen wat natuurlijk ook zo zijn redenen heeft. In dit deel kom je namelijk te weten welke verleidingstechnieken er in de media worden gebruikt voor kinderen. Want waarom wordt je kind toch steeds aangetrokken door dat ene filmpje op YouTube? Waarom wil je kind perse zijn/haar tanden poetsen met de tandpasta uit die tube van Woezel & Pip? En ga zo maar door.

De 7 verleidingstechnieken waar je (en vooral je kind natuurlijk) kennis mee zult maken in Ukkieland zijn:

 • Rolmodel
 • Nep en echt
 • Merchandise
 • Interactie
 • Stereotypen jongens en meisjes
 • Leren en belonen
 • Verschattigen

In Ukkieland kunnen kinderen spelenderwijs al deze verleidingstechnieken uitproberen.

Ken je hem nog? De meestal onhandige Loeki de Leeuw en zijn bekende opmerking ‘Asjemenou’? Loeki was tot aan 2004 dagelijks als reclame van de Ster op televisie te zien. Ook heeft hij nog enige tijd een rol gehad in de attractie Carnaval Festival in de Efteling.

Op onderstaand scherm kunnen kinderen hun ring scannen en daarbij informatie opdoen over de verschillende verleidingstechnieken. Bij het scherm hangen twee koptelefoons, dus je kunt als ouder zijnde ook meeluisteren. Iedere verleidingstechniek bestaat uit een tweetal onderwerpen: een stukje theorie en een voorbeeld uit de praktijk waarin de techniek wordt toegepast.

Natuurlijk is er voor kinderen ook hier genoeg te doen. Op onderstaande foto kunnen kinderen bijvoorbeeld zelf muziek maken.

Nog een andere activiteit is het verschattigen van een twee alledaagse voorwerpen met oogjes en een mond. Of treed je kind liever in de wereld van ridders en prinsessen? Je kind kan bij de laatste activiteit een memoriespel maken terwijl hij/zij op een krukje achter een stoer ridderpak of mooie prinsessenjurk stapt. Deze activiteit wordt op de ring opgeslagen en kun je thuis uitprinten.

Er is zoveel te beleven in het Beeld- en Geluidmuseum!

Op dezelfde verdieping als Ukkieland, kom je nog een aantal verschillende tv-programma’s tegen. Zo kun je op de bank treden van Big Brother. Wederom een activiteit die je kunt laten opnemen met je ring.

Een stukje verderop kun je ook een foto maken die vanaf boven wordt genomen. Het decor ligt dus eigenlijk op de grond i.p.v. tegen een achterwand. Zo gaat dat op de handen staan toch ineens een stukje makkelijker 😉 Ook deze vind je terug op je ring.

Als je met de trap een verdieping omlaag gaat, kom je op een zeer grote verdieping uit. Hier is zoveel te doen en te zien, dat we ook niet alles hebben kunnen doen.

Op onderstaande foto kun je zien hoe een filmpje wordt gecreëerd. Dit vond mijn zoon zeer interessant om te zien.

Ook de bekende personages Buurman & Buurman ontbreken niet in het museum, zij hebben dan ook hun eigen deel. In dit deel kun je zelf een filmpje maken en kun je met magneten de personages in een soort vitrinekast verplaatsen.

Er valt in het museum zoveel te ontdekken voor kinderen! Zo is er ook een heel deel uit Klokhuis te vinden.

Wat ook wel een enorm leuke activiteit is, is dat je deel kunt uitmaken van de bekende politieserie Flikken & Maastricht. Stap achter het stuur en maak deel uit van een wilde achtervolging in deze serie. Tijdens deze activiteit word je gefilmd wat vervolgens weer wordt verwerkt in een fragment uit de serie. Ook dit kun je weer terugzien op de ring. Erg leuk om een 4,5 jarige achter het stuur te zien! 😉

Van 1970 tot 1988 zat Nederland wekelijks achter de televisie klaar voor het muziekprogramma Top Pop. Misschien dat je het zelf kent, en anders je ouders wel. Heb je er altijd al van gedroomd om zelf eens op het podium te staan? Die droom kan in het Beeld- en Geluidmuseum werkelijkheid worden. Pak wat spullen uit de verkleedkist, scan je ring en kies een liedje uit en stap op het podium. Nog een activiteit die wordt opgenomen. Helaas wilde mijn zoon dit niet samen met mij doen, ik kan volgens hem niet zingen…

Ga je weer de trap op naar boven, dan kom je bij een tentoonstelling uit die de historie van het beeld en geluid laat zien. Mijn zoon vond de vitrine met speelgoed wel heel erg interessant.

Achter de diverse vitrinekasten kun je ook bankjes vinden. Bij deze bankjes hangen schermen waar je je ring kunt scannen en op je gemak je opnames kunt bekijken. Heb je je e-mailadres geregistreerd? Dan ontvang je in je e-mailbox ook een link naar je online omgeving (deze blijft 3 maanden bestaan).

Bekende oude kinderprogramma’s voor de papa’s en mama’s

Hoewel en enorm veel te zien is voor kinderen, zijn er ook meer dan genoeg dingen te zien die leuk zijn voor ouders. Zo vind je bijvoorbeeld de poppen uit oude kinderprogramma’s als Paulus de Boskabouter en Fabeltjeskrant (hier is laatst weer een film van in de bioscoop geweest). Ik had hier zelf steeds een ‘oh ja!’ gevoel, herinneringen komen weer boven. 😉

Wel of juist niet grappig tijdens de tentoonstelling: Serieus Grappig

De extra tentoonstelling die op dit moment te zien is in het Beeld- en Geluidmuseum heet Serieus Grappig. Dit gaat over satire, een soort van sarcastische humor over serieuze zaken. Voor deze tentoonstelling dien je oud genoeg te zijn om de humor (of juist niet) te kunnen begrijpen. Wij zijn hier dan ook vluchtig doorheen gelopen, de rest van het museum was met name voor mijn zoontje veel interessanter.

In de schoolvakanties zijn er omtrent het thema humor wel leuke activiteiten te doen voor kinderen. Zo konden zij afgelopen Meivakantie o.a. meedoen aan kindercabaret en hun eigen rap maken.

Ontdek de nieuwste technologieën in Project Space

Bij de ingang van het deel Project Space kwamen we direct deze leuke robot tegen. De robot wilde ook nog graag even een selfie maken met mijn zoon, haha. Bij Project Space kun je kennismaken met de nieuwe technologieën op het gebied van de media. Er zijn o.a. testen waar je aan kunt meedoen.

Het deel Project Space is geopend op woensdagen en in het weekend. Mocht je op één van deze dagen het museum bezoeken, sla dit deel dan zeker niet over!

Praktische informatie

Openingstijden & tarieven

Het Beeld- en Geluidmuseum in Hilversum is van dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Naar mijn ervaring kun je hier prima enkele uren zoet zijn, dus neem je tijd!

Let op! Het museum sluit zijn deuren vanaf 26 oktober 2020 voor een verbouwing.

De tarieven die worden gehanteerd zijn als volgt:

 • Kinderen t/m 3 jaar: gratis
 • Kinderen van 4 t/m 12 jaar: € 9,50
 • Vanaf 13 jaar: € 17,-
 • Museumkaart, BankGiro Loterij VIP-Kaart: gratis

Adresgegevens

Voor je navigatiesysteem:

Media Parkboulevard 1
1217 WE Hilversum

Je kunt onder het gebouw parkeren voor € 1,50 per uur.

Kom je liever met het Openbaar Vervoer? Het museum ligt tegenover het station Hilversum Media Park.

Eet- en drinkmogelijkheden

Het museum beschikt over een Grand Café waar je een hapje en/of een drankje kunt halen. Ook als liever je eigen eten- en/of drinken mee wil nemen is dat geen enkel probleem. En het fijne: je mag je zelf meegebracht voedingswaren gewoon in het café nuttigen.

En dit is wat we er van vonden

Voordat je ergens naartoe gaat, heb je vaak toch wel een bepaalde verwachting ergens van. En om heel eerlijk te zijn waren die van mij niet enorm hoog. Ik was dan ook zeer aangenaam verrast toen ik zag hoe onwijs veel er in het Beeld- en Geluidmuseum te doen is voor kinderen. Er zijn zoveel leuke en vooral verschillende activiteiten waar je aan kunt deelnemen. Wat ik ook erg leuk vind is het systeem met de ring zodat je thuis nog lekker kunt nagenieten.

Qua leeftijd denk ik dat dit museum het meest geschikt is voor kinderen vanaf 4 jaar. Het gedeelte Ukkieland is enorm leuk voor hen! Ook de ontmoeting met de robot heeft een grote indruk achter gelaten. Mijn 4,5 jarige zoon heeft het hier in ieder geval enorm naar zijn zin gehad.

Ook is het museum een flink stuk groter dan ik had verwacht. Wij zijn er zelf drie uur zoet geweest en we hadden zelfs toen nog niet alles gezien en/of gedaan. Dit museum is super leuk uitje voor op een dag waarop het buiten wat minder weer is (met lekker weer ben ik liever buiten ;-)).

Als eindcijfer krijgt het Beeld- en Geluidmuseum in Hilversum van mij een 8,5!

Foto’s © Manuela – Opwegmetmama.nl