Belevingspad Hoogersmilde: klimmen, klauteren en sturen in een vliegtuig

Last updated:

Sinds een aantal jaar hebben mijn ouders een vakantiehuisje in Hoogersmilde, een dorp in Drenthe. Zowel ik als mijn zoon brengen hier graag een aantal dagen door. Mijn ouders hadden het al een paar keer gehad over het Belevingspad in Hoogersmilde dat op loopafstand was van hun vakantiepark. Nu mijn zoon oud genoeg was om een stuk te kunnen wandelen, grepen we de mogelijkheid dan ook met beide handen aan.

Wandelen op het Belevingspad in Hoogersmilde

“Drenthe doet wat met je”. De slogan van de noordwestelijke provincie komt geheel tot zijn recht tijdens een wandeling over het Belevingspad van Hoogersmilde. De wandeling is 2,5 km en goed te doen voor het hele gezin. Ook met de kinderwagen is het mogelijk, al loopt het pad wel door een bos en is het, uiteraard, niet geasfalteerd. Het gebruik van een rolstoel is daarom erg lastig.

Het pad loopt door natuurgebied Drents-Friese Wold. Met zijn 6000ha is dit natuurgebied het op één na grootste aaneengesloten bosgebied. De route loopt door het bos maar ook over de hei en langs heuveltjes. Het pad is sinds juli 2015 geopend en altijd vrij toegankelijk.

De ingang van het Belevingspad is niet te missen. Je loopt tussen twee grote houten palen door (zie bovenstaande foto) en gaat van start met het volgen van de rode paaltjes. Het is de bedoeling dat je deze rode paaltjes, waar ook een bordje ‘Belevingspad’ op is bevestigd, te allen tijde aan je rechterhand houdt.

Sporenpad en waterpomp

Als eerste activiteit op het Belevingspad in Hoogersmilde kom je een sporenpad tegen. Langs dit pad, dat parallel loopt aan het hoofdpad, staan verschillende paaltjes met voetsporen te vinden. Kan jij raden welk spoor bij welk dier hoort?

Na het sporenpad kom je na een stukje lopen bij een waterpomp. Laat je spierballen werken en draai flink aan het wiel om het water te laten stromen. Let op: dit is geen drinkwater!

Dieren 3-sprong en Keienpad

Ben je klaar met de waterpomp? Dan kan je verder lopen naar de dieren 3-sprong. Drie prachtige beelden van hout zijn hier te vinden. Herken jij alle weergegeven dieren?

We verlaten de dieren 3-sprong en gaan verder op onderzoek uit. De rode paaltjes zoeken alleen zijn al een beleving op zich. En vergeet natuurlijk ook niet te genieten van de natuur om je heen.

We bewandelen het Belevingspad in Hoogersmilde verder en gaan op zoek naar het keienpad. De kleinste kinderen hebben hier wat hulp nodig, maar ook voor mama’s en papa’s blijft het springen over de grote keien een leuke activiteit. Let wel op met nat weer, dan kunnen de keien glad zijn.

Hoogzit en Boomstammentrap

Na het keienpad verruilen we het bos voor een stukje heide. En deze prachtige heide is perfect te zien vanuit de Hoogzit, een houten uitkijkhuisje. In dit huisje vind je tevens de antwoorden van het sporenpad. Wie had de meeste sporen goed geraden?

Verlaat het huisje en loop verder naar de volgende activiteit: een boomstammentrap. Via een trap gemaakt van boomstammen klim je een steile helling over. Ren vervolgens weer via het zand naar beneden en probeer niet te vallen!

Veenhuisje en Vliegtuig

Na een grote sprong van de boomstammentrap, loop je door naar het Veenhuisje. Dit huisje laat zien hoe mensen vroeger woonden, diep in de bossen.

En na het veenhuisje kom je toch wel bij het pronkstuk van het Belevingspad in Hoogersmilde: het vliegtuig. Dit is een neergestort militair vliegtuig. Werp vooral een blik in de bomen om de eigenaar van het voertuig te begroeten. Wees niet bang, het is maar een pop.

Bij het vliegtuig zijn ook toiletten en horeca in de buurt. De horeca is meestal doordeweeks geopend, in de weekend in sommige periodes alleen met goed weer.

Slangenkuil en Stronkenstraat

Zodra je de kinderen weer weg hebt gekregen bij het vliegtuig, vervolg je de route naar de slangenkuil. Wees heel stil en tuur door de kijkgaten heen. Met een beetje geluk zie je echte slangen!

We laten de slangen weer met rust en gaan naar de stronkenstraat. Deze is vergelijkbaar met het keienpad maar dan gemaakt van…juist, boomstammen. De boomstammen zijn ongelijk en sommige zijn aardig hoog dus kleine kinderen hebben wat hulp nodig. En net als de keien kunnen de boomstammen ook glad worden bij nat weer.

De stronkenstraat is de laatste van de tien belevingen die het Belevingspad in Hoogersmile. Je komt nu weer uit bij de poort en de kleine parkeerplaats.

Handige informatie

Het adres wat je voor je navigatiesysteem kunt aanhouden is: Bosweg 23, 9423 TA Hoogersmilde

Het begin van het Belevingspad bevindt zich aangrenzend aan een kleine parkeerplaats, gelegen aan de Bosweg. Mocht deze parkeerplaats vol zijn, dan is er een tweede, grote, parkeerplaats bij camping en brasserie de Reeënwissel. Hier zijn ook oplaadpunten voor de elektrische auto/fiets aanwezig en vind je een klauterbos en speelkooi. Vanaf deze tweede parkeerplaats is het ongeveer 300 meter lopen naar de ingang van het Belevingspad.

Klik hier voor meer informatie over het Belevingspad in Hoogersmilde.

In de buurt

Wil je de wandeling op het Belevingspad in Hoogersmilde combineren met een ander uitje? Hoogersmilde ligt op twintig minuten rijden van Assen en dertig minuten van Emmen. Een bezoekje naar Wildlands is dus ook denkbaar. Verder biedt het natuurgebied nog meer prachtige wandel- en fietsroutes.

Er zijn verschillende vakantieparken op loopafstand van het Belevingspad, waaronder vakantiepark Het Drentse Wold. Over dit park is al eerder een artikel verschenen bij Opwegmetmama. Klik hier om deze te lezen.

Zouden wij dit Belevingspad in Hoogersmilde nog een keer bewandelen?

Zeker! Mijn zoon genoot duidelijk van de natuur, het volgen van de rode paaltjes en alle belevenissen die hij onderweg tegenkwam. De lengte van de route is ook perfect voor kinderen, lang genoeg voor een leuk uitje en kort genoeg om hun interesse te behouden. Zoals ik al zei is dit pad op loopafstand van het huisje van mijn ouders dus ik denk dat dit wel een vast uitje voor ons gaat worden.

Lees ook ons artikel ‘Een verblijf bij Vakantiepark Het Drentse Wold‘ voor een leuke vakantieplek in de omgeving van het Belevingspad in Hoogersmilde.

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Lisanne