Op vakantie gaan kost in de meeste gevallen geld. Al helemaal wanneer je aan de schoolvakanties bent gebonden. In dit artikel deel ik graag mijn tips met je over hoe je geld kunt besparen voordat je op vakantie gaat en hoe je je vakantie zo goedkoop mogelijk kunt houden.
Manieren om te besparen voordat je op vakantie gaat
Met een goede voorbereiding kun je vaak heel wat besparen op diverse kosten van je vakantie. Het kost wellicht wat uitzoekwerk, maar het is zeker de moeite waard!
Ga in het voor- of naseizoen
De goedkoopste tip die ik je kan geven om te besparen op je vakantie is om natuurlijk buiten het hoogseizoen om op vakantie te gaan. Helaas is dat voor veel gezinnen niet haalbaar daar zij aan de schoolvakanties gebonden zijn. Wat wel enorm kan schelen is om juist niet in de zomer- of kerstvakantie weg te gaan, maar te kiezen voor het voor- of naseizoen. De prijzen in bijvoorbeeld de voorjaarsvakantie, meivakantie, herfstvakantie schelen enorm met de prijzen in de hoogseizoenen. En wie weet heeft de school van je kind er juist voor gekozen om de vakantie te splitsen (dit zie je regelmatig gebeuren met de meivakantie) waardoor je kind nog een extra weekje vakantie heeft op het moment dat veel andere kinderen gewoon naar school moeten.
Boek alles zelf
Het kan soms lonen om de vakantie volledig zelf te boeken. Regel zelf de accommodatie en het vervoer er naartoe (vergeet de transfer niet als je met het vliegtuig gaat!). Zeker wanneer je wederom buiten het hoogseizoen om op vakantie kunt, kan dit vaak enorm schelen in de portemonnee. Het enige waar je dan wel even extra rekening mee moet houden is de schoolvakantie in je bestemmingsland. Dit wijkt vaak af van onze schoolvakanties. Probeer dus om deze vakanties heen te plannen. Ga je met het vliegtuig? Dan kun je er voor kiezen om een auto te huren tijdens je vakantie die je al op de parkeerplaats bij het vliegveld voor je klaar staat.
Lees ook het artikel: ‘Op deze manier huur je goedkoop een auto op vakantie‘
Kies eens voor een andere luchthaven
Helemaal wanneer je dicht bij de grens woont, kun je vaak flink geld besparen op je vakantie door te kiezen voor een andere luchthaven. Simpelweg is Schiphol gewoon het duurste vliegveld van Nederland en behoort zelfs tot één van de duurste van Europa. Naast dat het er duur is, is het er ook vaak een stuk drukker wat met kinderen weer minder fijn kan zijn. Een oude vriendin van mij woonde gedeeltelijk in Maastricht. Zij koos er dan ook vaak voor om te vliegen vanuit Duitsland of België waardoor ze veel geld kon besparen.
Bezoek landen die wat minder worden bezocht
Veel mensen in Nederland kiezen er voor om op vakantie te gaan naar landen als Spanje, Italië en Frankrijk. Maar heb je ook wel eens nagedacht over landen als Slovenië en Portugal? In het artikel ‘8 goedkope steden in Europa voor een stedentrip‘ heb ik een aantal leuke Europese steden opgezocht waar je voor een leuke prijs naartoe kunt.
Dit is wederom een tip geweest van iemand die ik ooit jaren geleden ben tegengekomen in de bus toen we gingen wintersporten. Deze jongeman ging iedere maand op vakantie. Hoe doe je dat dan was natuurlijk mijn vraag? Toen gaf hij aan door steeds te kiezen voor goedkopere landen en dan bijvoorbeeld enkel handbagage mee te nemen. Op deze manier kon hij maandelijks voor maximaal € 200,- op vakantie en vaak zelfs nog veel minder.
Maak een roadtrip
Via bijvoorbeeld Booking.com of Airbnb kun je verschillende goedkopere adressen boeken waar je kunt overnachten. Van simpele onderkomens bij mensen thuis, tot volledige huizen. Je kunt er daarom voor kiezen om een soort roadtrip te maken, ofwel een vakantie met meerdere stops. Begin hier al mee vanaf het moment dat je vertrekt. Op deze manier hoef je ‘minder’ ver dagelijks te reizen en kom je op een hoop verschillende plekken! Daarnaast kun je dit bijvoorbeeld met je eigen auto vanuit Nederland doen, waardoor je ook nog eens een hoop bespaard op vervoerskosten als een vliegticket. Ik durf te wedden dat een ervaring wordt om nooit te vergeten!
Zo hebben wij dit jaar vanuit Italië naar Nederland een stop van enkele dagen in Duitsland gemaakt en daarbij nog een bezoek een Europapark gebracht. We hebben er toen voor gekozen om dit precies op de helft van onze rit te doen, maar terugkijkend hadden we ook prima nog een extra stop kunnen doen. Wat trouwens ook nog op mijn bucketlist staat, is een ‘rondreis’ door Italië waarbij we steeds enkele dagen op een plek zullen zijn.
Maak gebruik van de wisselkoersen
In landen waar men met een andere valuta betaalt, kan het wel eens schelen om in die valuta te betalen. Kijk dan ook gerust eens op sites in het buitenland. Voor het betalen met Euro’s in het buitenland ben je vrijwel altijd duurder uit dan wanneer je in hun eigen valuta betaalt. Dit heb ik ook meegemaakt in Zwitserland zelf waarbij we de keuze kregen om te betalen in de Zwitserse Frank of de Euro. Hierbij was ook onze conclusie dat het betalen in Euro’s duurder was.
Verdien extra geld door te beleggen
Eén van de manieren waarop ik zo nu en dan een extraatje bij elkaar spaar, is door iets te beleggen. Je kunt dit op meerdere manieren doen, bijvoorbeeld door het kopen van aandelen of wat dacht je van een bitcoin kopen? Voor aandelen gebruik ik zelf de app van DEGIRO en je kunt natuurlijk ook een bitcoin app downloaden. Let wel op! Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg ook verliezen, dus leg enkel een bedrag in wat je ook zou kunnen missen. Het is vaak een beetje geluk hebben. Maar mijn inleg is bijvoorbeeld op dit moment in 7 maanden tijden ongeveer 26% gestegen. Soms zakt het af richting 21% en mijn hoogste stijging was 35%.
Boek via de website van het land zelf
Een tip die ik ook wel eens voorbij heb zien komen, ging toevallig over het boeken van Disneyland Parijs. Het scheen (op dat moment) namelijk dat je goedkoper uit was door te boeken via de Franse website in vergelijking met de Nederlandse website van Disneyland. Ik kan me voorstellen dat dit ook op gaat voor andere boekingen. De moeite waard om eens te proberen dus!
Reis op een doordeweekse dag
Is het je wel eens opgevallen dat de reizen waarbij je aankomt op een doordeweekse dag meestal goedkoper zijn dan een dag op vrijdag of in het weekend? Kijk eens of het mogelijk is om bijvoorbeeld op een maandag te reizen of op een vrijdag terug te komen. Dit doen wij meestal en dat scheelt aanzienlijk in de portemonnee!
Betaal per accommodatie
Als je via een touroperator je reist boekt, bijvoorbeeld een Sunweb, TUI etc, betaal je vaak per persoon. Dit geldt ook voor de meeste appartementen. Het is ons wel eens opgevallen dat als je soms een appartement direct bij de eigenaar boekt, je vaak per accommodatie betaalt. Wederom een reden om eens te vergelijken of het niet goedkoper is om je reis volledig zelf te boeken i.p.v. via een touroperator. Ik heb deze test eens gedaan met een accommodatie op Tenerife (om precies te zijn Parque Santiago III), en dat scheelde inderdaad enkele honderden Euro’s.
Reserveer van tevoren je entreekaarten
Net zoals in Nederland is het meestal goedkoper om van tevoren e-tickets te kopen dan een kaartje aan de kassa. Er zijn ook wel eens locaties waarbij het geldt dat hoe eerder je kaartjes voor een bepaalde datum koopt, hoe goedkoper je uit bent. Naast dat je goedkoper uit bent, ben je vaak ook nog eens sneller binnen! Win-win situatie dus.
Blijf loyaal aan een hotelketen of reisaanbieder
De meeste hotelketens hebben een eigen beloningssysteem voor klanten die (regelmatig) terugkeren. Zo zie je wel eens dat zij gratis nachten aanbieden of dat je andere leuke voordelen krijgt uit loyaliteit. Dit hebben wij zelf al eens meegemaakt op Tenerife toen wij voor een derde keer terugkeerden naar een bepaalde hotelketen. Als dank stond er een grote fruitmand klaar, een handgeschreven briefje en kregen we gratis toegangskaarten voor één van hun wellnesscentres.
En een extra tip vanuit mijn zijde: waar ik zelf trouwens ook dikke fan van ben, is van de campingaanbieder Eurocamp. Als je al eens eerder met hen op vakantie bent geweest, krijg je standaard 10% vaste klanten korting. Als je buiten het hoogseizoen om gaat en kiest voor een peutervriendelijke camping, kun je daar nog eens 10% extra korting voor krijgen. En ga je twee keer in één kalender jaar waarvan één keer buiten het hoogseizoen om, dan krijg je op die buiten het hoogseizoen om 40% korting. Dit geldt ook voor een weekendje weg. 😉 Op deze manier heb ik via hen al een hoop geld kunnen besparen op een vakantie!
Manieren om te besparen tijdens je vakantie
De meest vanzelfsprekende tip waar je op kunt besparen tijdens je vakantie, is om zo veel mogelijk zelf te koken mits het eten niet bij je boeking in zit. Naast deze zijn er nog meer dingen waarop je kunt besparen!
Vraag om kortingsbonnen voor activiteiten
Je ziet vaak bij de recepties van je accommodatie diverse folders liggen van activiteiten in de omgeving. Naast dat dit natuurlijk een leuk reclamemiddel is, zitten hier ook nog wel eens kortingsbonnen in. Ook is het wel eens mogelijk om je tickets direct via de receptie te boeken. Soms hebben zij wel eens samenwerkingen waardoor je goedkoper uit bent. Wil je dus ergens naartoe en heb je nog geen tickets, vraag dan even bij de receptie of je ook via hen kan boeken en wat de prijzen zijn.
Maak gebruik van een toeristenkaart
In sommige plekken kun je een toeristenkaart krijgen (of kopen) waardoor je vaak kortingen kunt krijgen. Dit kunnen vaste kortingen zijn, maar je ziet ook wel eens dat je voor een bepaalde prijs onbeperkt door een stad kunt reizen of alle musea in kunt.
Wij hadden dit jaar hier ook een voordeel mee tijdens onze vakantie in Zwitserland. We konden met de toeristenkaart bijvoorbeeld gratis met de bus in het dorp waar wij zaten (deze ging ook de bergen op dus dat hoefden we niet zelf te doen, fijn!). Ook kregen we korting op bijvoorbeeld het zwembad.
Maak van de lunch je hoofdmaaltijd
Wanneer je uit eten gaat, kost een diner in de meeste gevallen meer dan een lunch. Je kunt er daarom voor kiezen om je lunch iets uitgebreider te doen en je avondeten iets meer sober of gewoon lekker als broodje of soepje te doen. Bij veel restaurants kun je dinergerechten ook als lunchgerechten krijgen (in kleinere vorm). Oké, eerlijk toegeven dat dit ook afhankelijk is van hoeveel je eet natuurlijk (ik krijg mijn bord vrijwel nooit leeg namelijk..). 😉
Vraag om locatie aanbevelingen
Met name particuliere verhuurders, medewerkers, gidsen en bijvoorbeeld taxichauffeurs kunnen je vaak de beste tips geven als het gaat om mooie plekken en goed eten. Als het om eten gaat, willen zij nog wel eens kennissen hebben die ze natuurlijk kunnen aanraden! 😉 Je komt in ieder geval vaak op plekken die je anders minder snel zult vinden.
Wijk eens een paar straten af
Hoe dichter bij een hoofdstraat, hoe duurder de dingen worden. Duik dus gerust eens een zijstraat in en laat je verrassen door wat je tegenkomt. Waar ik zelf ook vaak gebruik van maak, is van Tripadvisor. Je leest dan direct hoe mensen dingen ervaren. Dat geeft me vaak een veilig gevoel.
Controleer op gratis toegangsdagen of tijden
Sommige musea bieden bieden gratis toegang op bepaalde tijden (voor bepaalde leeftijden). Dit kan ideaal zijn wanneer je twijfelt of je kinderen hun aandacht ergens wel goed bij kunnen houden of wanneer je weet dat een bezoek niet al te lang zal duren.
Het viel ons vorig jaar in Zuid-Frankrijk (Côte d’Azur) op dat veel musea gratis zijn of een entree vragen tegen zeer geringe bedragen. Zo zijn wij gratis naar een historisch museum geweest, hebben we een bezoekje gebracht aan een marine museum en zijn we voor een kleine prijs naar een dierentuin in Nice geweest (Parc Phoenix).
Een gratis rondleiding voor de stad
Als excursie worden meestal rondleidingen met een gids aangeboden. Maar wist je dat veel steden ook gidsen hebben die een gratis rondleiding door een stad doen? Zoek maar eens op ‘free walking tour’ in de plek van bestemming. Ook op deze manier kom je vaak nog op plekken waar je anders minder snel zult komen.
Hopelijk heb je iets aan deze tips. Mocht je zelf nog leuke handige aanvullingen hebben, laat het ons weten!
Foto’s © Opwegmetmama.nl – Manuela