goedkope-betaalbare-kinderfeestjes-budget-gratis

20 ideeën voor betaalbare & goedkope kinderfeestjes

Je kind is jarig, tijd voor een feestje! Zo’n kinderfeestje kan dan wel heel erg leuk zijn, maar het kost ook geld! De volgende kinderfeestjes kosten minder dan € 10,- per kind. Met een eventuele taart, snoep en/of uitdeelzakjes heb ik geen rekening gehouden. Dit kun je natuurlijk zo gek maken als je zelf wil.

Betaalbare & goedkope kinderfeestjes

Ga op speurtocht

De meeste kinderen vinden het leuk als een opdracht een doel heeft. Daarom zijn speurtochten ook vrijwel altijd een groot succes en worden niet voor niets dikwijls ingezet bij kinderactiviteiten. Speurtochten zijn ook leuk voor een kinderfeestje. Je kunt ervoor kiezen om een bestaande speurtocht ergens te doen. Maar het is misschien nog wel leuker én betaalbaarder om er zelf eentje uit te zetten.

In ons artikel ‘Met dit stappenplan organiseer je een geweldige speurtocht voor kinderen!‘ geven we uitleg over hoe je een speurtocht kunt opzetten en geven we een aantal leuke thema voorbeelden die je kunt gebruiken.

Speeltuin

In Nederland kun je hier en daar leuke en grotere speeltuinen vinden. Sommige van deze speeltuinen hebben nostalgische attracties die je niet snel in de standaard kleinere speeltuin die je op de hoek tegen zult komen. Bij sommige van deze speeltuinen dien je entree te betalen. Andere zijn weer gratis en kun je bijvoorbeeld muntjes kopen voor attracties als een draaimolen, botsautootjes en een rit met een kindertreintje.

Enkele voorbeelden van zulke speeltuinen zijn bijvoorbeeld:

Speelpark De Hoge Boekel in Enschede

Natuurspeeltuinen en speelbossen

Ook in de natuur zie je tegenwoordig steeds meer speelplekken voor kinderen in de vorm van natuurspeeltuinen en speelbossen. Op dit soort speelplekken wordt voornamelijk gebruik gemaakt van onderdelen van de natuur. Op sommige plekken heb je helemaal geen speelplekken maar vind je wel zand, water, boomstammen etc. of speeltoestellen die zijn verwerkt in de natuur zoals een glijbaan op een zandheuvel, boomschijven om over heen te lopen, hangbruggen over water en boomhutten.

Vrijwel alle natuurspeeltuinen en speelbossen zijn vrij toegankelijk. Bij sommige speelplekken is het ook mogelijk om een kinderfeestje te vieren. Je kunt je bezoek dan bijvoorbeeld combineren met een hapje en een drankje in een bijbehorend restaurant.

Lees ook onze artikelen:

Het Speelbospad in Nijverdal

Pluktuin

Kinderen vinden het vaak van jongs af aan al prachtig om bloemen te plukken. Echter mag je dat in de natuur niet zomaar doen. Gelukkig zijn er daarom speciale pluktuinen waar dat wel mogelijk is. En bij sommige pluktuinen kun je zelfs een kinderfeestje vieren! Soms worden er ook nog andere leuke activiteiten georganiseerd, veelal creatief.

De prijzen voor een kinderfeestje bij pluktuinen variëren erg, dus het kan lonen om meerdere pluktuinen met elkaar te vergelijken.

Kinderboerderij

Bij diverse kinderboerderijen is het mogelijk om een kinderfeestje te vieren. Vaak zit er iets te eten en te drinken bij en één of meerdere leuke activiteiten. Bij bijvoorbeeld een kinderboerderij bij ons in de omgeving is het mogelijk om voor een kinderfeestje een speurtocht te doen, knutselactiviteiten, muffins te versieren en zelf koekjes te bakken. Hartstikke leuk!

Discozwemmen

Wat ik zelf altijd onwijs gaaf en ook wel een beetje stoer vond toen ik jonger was, zijn de keren wanneer ik mocht discozwemmen. Bij discozwemmen wordt veelal de bodem van het wedstrijdbad wat verhoogd zodat je gewoon kunt staan. En natuurlijk zal er ook de hipste muziek worden gedraaid plus bijbehorende discoverlichting. Enne.. Gewoon zwemmen kan natuurlijk ook hartstikke leuk zijn!

De eerste keer dat ik dit heb gedaan was tijdens een kinderfeestje van klasgenootjes. Zoals je kunt merken heeft dat een goede indruk achtergelaten.

Voor de veiligheid van de kinderen worden er meestal minimum eisen gesteld om mee te mogen doen met het discozwemmen. Bij het ene zwembad dienen kinderen ten minste een zwemdiploma te hebben, bij andere zwembaden gelden daarnaast ook nog leeftijdseisen. Check dus even welke regels er gelden bij jouw zwembad.

Thuisbioscoop

Waarom naar de bioscoop gaan als je ook thuis een bioscoop kunt maken? Maak het goed donker in de woonkamer. Zorg voor een aantal leuke films, dekentjes, kussens, lekkere hapjes zoals popcorn en chips en vergeet de ranja niet! Helemaal af maak je het met echte popcorn bakjes. Deze kun je halen bij bijvoorbeeld de Action, Hema of Xenos.

En wist je trouwens dat je op een smart-tv de app van Pathé kunt downloaden en daarmee de nieuwste films kunt bekijken?

Pannenkoeken eten

Jaaa pannenkoeken! Daar maak je mijn kinderen heel blij mee! Je kunt natuurlijk pannenkoeken gaan eten bij een pannenkoekenrestaurant. Vaak zijn kinderpannenkoeken redelijk betaalbaar én zijn de meeste pannenkoekenrestaurants ook kindvriendelijk met bijvoorbeeld een speelhoek en/of speeltuin.

Maar je kunt natuurlijk ook zelf pannenkoeken bakken. Mocht je het niet erg vinden om kleurstoffen te gebruiken, dan kun je pannenkoeken in alle kleuren van de regenboog maken. Laat de kinderen lekker zelf hun pannenkoek versieren. Doe eens gek en zet naast de standaard poedersuiker en stroop ook eens andere versiersels neer zoals sprinkels voor op taart. Dit zullen ze nooit meer vergeten!

Ga naar het bos

In het bos valt een hoop te beleven voor kinderen. Er zijn bijvoorbeeld speciale wandelingen voor kinderen zoals een kabouterpad. Maar ook speurtochten zijn prima te doen in het bos. Vanuit sommige restaurants die in een bosgebied liggen, worden leuke activiteiten in het bos georganiseerd. Ik denk dat een leuke kinderwandeling of speurtocht in het bos, afgesloten met bijvoorbeeld poffertjes of pannenkoeken een zeer leuk kinderfeestje kan worden!

Lees ook ons artikel: ‘Tips om vaker de natuur in te gaan met je kinderen

Picknicken

Picknicken is leuk én gezellig! En je kunt het bijna overal doen. Leuk voor een kinderfeestje is om het bij een speeltuin te doen en in een park/bos. Je kunt dit natuurlijk combineren met andere leuke activiteiten zoals een speurtocht.

Je kunt zelf een picknick organiseren en dus zelf je inkopen doen. Soms is het ook mogelijk om ergens een picknickmand met eten en drinken te huren/reserveren.

Lees ook ons artikel: ‘Picknicken met kinderen – Picknickplaatsen, recepten en een checklist!

Oud-Hollandse spelletjes

Oud-Hollandse spelletjes zijn hartstikke leuk voor een kinderfeestje. Je kunt dit dan ook gewoon thuis in de tuin of een grasveld in de buurt spelen. Denk aan de volgende spelletjes: balgooien, ballon trappen, ezeltje prik, hinkelen, knikkeren, koekhappen, sjoelen, touwtje springen, spijkerpoepen, stoelendans en ga zo maar door. Op het internet kun je meer dan genoeg leuke spelletjes vinden. Lachen, gieren en brullen gegarandeerd!

Pyjamaparty/Slaapfeestje

Wanneer je kind al iets groter is, kan het leuk zijn om een pyjamaparty/slaapfeestje te geven. Combineer dit met een thuisbioscoop of een bonte avond. Gooi allemaal matrassen/luchtbedden in de woonkamer, geen vaste bedtijd en laat de kinderen lekker genieten.

Kinderfeestje in thema

Organiseer eens een kinderfeestje in thema. Zowel de aankleding van het feest, de activiteiten, de hapjes en drankjes maar ook de kleding van de kinderen zelf. Je kunt hierbij denken aan thema’s zoals prinsessen, piraten en superhelden.

Even als voorbeeld hoe je bijvoorbeeld een piraten feestje kunt uitwerken:

  • Laat kinderen in piratenkleding komen;
  • Je kunt op dit moment de cadeautjes uitpakken en taart/cupcakes eten, natuurlijk ook in piraten thema;
  • Mocht jijzelf en de ouders van de kinderen het goed vinden, dan kun je ook gebruik maken van schmink;
  • Ga op speurtocht en gebruik een schatkaart als route met aan het eind natuurlijk een schatkist;
  • Vervolgens ga je echte piratenhapjes eten of samen maken.

Huur een gymzaal

Soms is het mogelijk om bij een gymzaal in de buurt (bijvoorbeeld op de school van je kinderen) af te huren. Je kunt dan leuke spelletjes doen zoals bijvoorbeeld apenkooi en balspelletjes. Of verzin eens zelf wat leuke spelletjes! Heb je wel eens op handen en voeten gevoetbald? Zoek op het internet maar eens op gymspellen voor ideeën.

High tea’en

Zeker wanneer je een clubje meiden hebt, kan het leuk zijn om te high tea’en. Je kunt dit natuurlijk buiten de deur doen, maar daar hangt natuurlijk ook een prijskaartje aan. Nog leuker is het om samen hapjes te maken en dit vervolgens samen met elkaar op te eten. Mogelijk moeten er nog hapjes gebakken worden, maar in die tussentijd kun je bijvoorbeeld een film kijken of lekker dansen.

Midgetgolfen & Glowgolfen

Midgetgolfen en glowgolfen zijn activiteiten die veelal goed betaalbaar zijn als kinderfeestje. Je kunt ieder voor zich laten spelen, maar het is ook leuk om in teams te spelen. Ook fijn voor kinderen die het wellicht nog nooit gedaan hebben en/of er minder goed in zijn. Hoe het verder werkt is denk ik wel duidelijk. 😉

Bezoek een museum

Ook musea zijn leuke locaties voor een kinderfeestje. Bij veel musea zijn de toegangsprijzen ook niet al te hoog. Kies uiteraard wel een museum uit waar kinderen ook echt iets te doen hebben. Leuke musea zijn bijvoorbeeld: Science Center NEMO in Amsterdam, het Kinderboekenmuseum in Den Haag, Villa Zebra in Rotterdam, het Oertijdmuseum in Boxtel en het Watermuseum in Arnhem.

Science Center NEMO in Amsterdam

Discofeestje

Voor kinderen die al in de bovenbouw van de basisschool zitten, kan het leuk zijn om een discofeestje te organiseren. Op deze manier kan bijvoorbeeld ook de hele klas uitgenodigd worden. Je kunt dit thuis doen, maar je zou ook een zaaltje af kunnen huren. En vergeet natuurlijk niet een DJ te regelen (misschien kunnen jullie dit zelf wel?) en wat discolampjes.

Fotoshoot

Een leuke manier om je kinderfeestje letterlijk op beeld te laten vastleggen is d.m.v. een fotoshoot. Ook hierbij kun je denken aan een bepaald thema of kleur zodat iedereen leuk bij elkaar past. Laat van de kinderen samen leuke foto’s maken en natuurlijk ook van iedereen apart. Misschien ben je zelf wel handig met een fotocamera? Anders zijn er vast en zeker in je directe omgeving mensen die het voor je zouden willen doen (al dan niet tegen een klein prijsje).

Tip: kijk ook eens voor leuke fotoprops op stokjes! Dit kan hilarische beelden opleveren.

Samen pizza’s maken

De meeste kinderen vinden pizza wel lekker. Het is dan ook leuk om samen thuis pizza’s te maken. Wij hebben bijvoorbeeld een pizzarette in huis waarmee wij zes kleine pizza’s in één keer kunnen maken.

Maak van te voren alvast het deeg en zet de ingrediënten op tafel zodat de kinderen zelf hun favoriete pizza’s kunnen maken. Ook hiervoor kun je op het internet leuke recepten en ideeën vinden. Aangezien dit niet een aantal uur zal gaan duren, is het leuk om dit te combineren met nog een andere activiteit.

Voor nog meer leuke ideeën voor kinderfeestjes, lees ook ons artikel: ‘Originele ideeën voor een geweldig kinderfeestje

Foto’s © Shutterstock & Opwegmetmama.nl

Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer jij via deze links iets koopt, ontvang ik daar een kleine commissie over terwijl het jou niets extra’s kost. Op deze manier help jij mee aan het bestaan van Opwegmetmama.nl.