Airborne Museum Sainte Mere Eglise

Beleef de invasie opnieuw bij het Airborne Museum in Sainte-Mère-Église

Tijdens een vakantie in Normandië hoort een bezoek aan een D-Day museum er eigenlijk bij. Met onze kinderen van 16, 7 en 5 jaar bezochten wij deze zomer het Airborne Museum in Sainte-Mère-Église in Frankrijk. Een interactief museum dat je echt even mee terug in de tijd neemt.

D-Day musea in Normandië

Vanwege hun rijke verleden ontkom je tijdens je vakantie in Normandië niet aan een beetje geschiedenisles. Vlakbij de invasiestranden vind je Sainte-Mère-Église. Een stadje dat tijdens de Tweede Wereldoorlog tijdens de geallieerde invasie geschiedenis heeft gemaakt.

Aan de kerktoren hangt een pop van een parachutist om te herinneren dat parachutist John Steele hier tijdens een luchtinvasie aan de kerktoren bleef hangen.

Tegenover deze kerk, genaamd de Notre-Dame-de-l’Assomption, vind je het entree van het Airborne Museum. Slechts een van de vele D-Day musea in Normandië. Omdat wij al veel positieve reviews over dit museum hadden gelezen, besloten we online tickets te kopen om er een kijkje te kunnen nemen.

Airborne Museum bezoeken

Aan het eind van de ochtend kwamen wij het museum binnen. Bij binnenkomst kregen onze twee jongste (Eli,7 jaar en Filou, 5 jaar) een histopad overhandigd. Met deze tablet kunnen bezoekers op een interactieve manier meer te weten komen over de geschiedenis van Saint-Mère-Église.

Overal door het museum vind je QR codes die je met de tablet kunt scannen. Vervolgens verschijnt er een filmpje, foto’s of andere achtergrondinformatie in het scherm. Onze kinderen renden gelijk rond om te kijken wie de meeste QR codes kon scannen.

De talen kun je zelf instellen en er is zelfs een Nederlandstalige rondleiding.

Het museum bestaat eigenlijk uit meerdere gebouwen. Ze zijn genummerd zodat je een route kunt volgen en zo niets over het hoofd ziet. Buiten loop je al langs indrukwekkende voertuigen zoals een Amerikaanse jeep en een grote legertank.

In het eerste gebouw (het WACO gebouw) staat een zweefvliegtuig opgesteld. Je kunt er omheen lopen en je kunt zelfs een kijkje nemen in het toestel. Om het vliegtuig vind je vitrines met allerlei objecten die te maken hebben met het zweefvliegtuig en de zweefvliegers.

Vervolgens loop je door naar het tweede gebouw (Het C-47 gebouw). Dit gebouw is vrij donker en aan het plafond hangt een indrukwekkend aantal parachutistenpoppen.

Realistische mannequins hebben een naam gekregen en vertellen allemaal over hun aandeel in de invasie. Hierdoor krijgt de oorlog echt een gezicht en leren kinderen op een andere manier hoe het moet zijn geweest om in die tijd in het gebied te moeten wonen, werken en leven.

Er speelt een film af over operatie Overlord (in het Frans en in het Engels) en je kunt een briefing bijwonen alsof je op het punt staat zelfs als parachutist een sprong te wagen.

Vooral de mannen van ons gezelschap keken hun ogen uit. Mijn dochter vond het vooral donker en erg lawaaierig.

In het derde gebouw (Operatie Neptune) val je middenin de invasie tijdens die beruchte nacht. Je stapt aan boord van een vliegtuig, komt terecht in een sterrenhemel waar je de bommen om je heen hoort vallen en je loopt door de verschillende settings van mannequins die uitbeelden wat hun rol was tijdens de invasie.

Dit gebouw wilde onze dochter snel uithollen. Zij vond het allemaal maar spannend. Onze oudste vond dit juist ontzettend interessant. Geen wonder ook, want de invasie lijkt zo wel heel realistisch.

Of wij het museum aanraden? Ja en nee. Het Airborne Museum is echt voor de liefhebber. Is je kind erg geïnteresseerd in de Tweede wereldoorlog? Dan is een bezoek vast een schot in de roos. Onze jongste dochter van 5 jaar vond er weinig aan. In het begin vermaakte ze zich nog wel met de histopad, maar al snel verloor ze haar aandacht. Vooral omdat ze nog niet goed kon lezen en ondanks dat alle informatie op de tablet in het Nederlands was, begreep ze er maar weinig van.

De jongens vonden het erg interessant en ook mijn vriend bleef lang hangen bij alle informatieborden. Vooral het tweede en het derde gebouw waren mooi ingericht en opgezet.

Praktische info

Het Airborne Museum is 7 dagen per week open. In het hoogseizoen zijn ze vanwege de drukte langer open. De openingstijden zijn als volgt:

  • Van mei tot augustus: 9-19u
  • April en september: 9:30-18.30u
  • Van oktober tot maart: 10-18u

In december en januari is het museum gesloten, behalve tijdens de Franse schoolvakanties.

De huidige entreeprijzen zijn (jaar 2022):

  • Volwassene (> 16 jaar): € 9,90
  • Kind (van 6 tot 16 jaar): € 6,00
  • Familietarief (vanaf 2 volwassenen en 2 kinderen) : € 9,00/volwassenen en € 5,00/kind

Je kunt online je tickets regelen, maar dan sta je alsnog in de rij van het museum om naar binnen te mogen. Er is namelijk geen aparte ingang voor mensen die al een entreebewijs hebben.

Wij waren ongeveer 2,5 uur binnen. Het museum is niet heel groot en tenzij je echt alle informatieborden leest, hoef je hier niet een hele dag aan kwijt te zijn.

Parkeren doe je op de grote parkeerplaats voor de beroemde kerk Notre-Dame-de-l’Assomption.

Het adres van het Airborne museum in Frankrijk is:

14 rue Eisenhower
50480 Sainte-Mère-Eglise

Lees ook de volgende artikelen:

Foto’s © Mirjam van Eengoedverhaal.nu & Eengoedereis.nu