Menu
Limburg / Overige actieve uitjes

Bezoek Kerststad Valkenburg met kleine kinderen

kerststad Valkenburg met kleine kinderen

Het is weer zo ver! De Limburgse stad Valkenburg is omgetoverd tot een magisch winter wonderland. In en rondom het centrum van Valkenburg aan de Geul is het sfeervol verlicht en er worden overal winterse activiteiten georganiseerd. Wil je weten of Kerstad Valkenburg met kleine kinderen ook aan te raden is? Hier vind je alle do’s en don’ts op een rijtje.

Ondergrondse kerstmarkten

De wintermarkten in Valkenburg aan de Geul zijn elk jaar weer dé publiekstrekkers van ons land. Wil je echt even in de kerststemming komen? Dan zit je hier goed! Zelfs mensen van over de grens trekken een dag ( en soms zelfs een heel weekend) uit om de feestelijk versierde stad te bezoeken.

Wij bezochten nu voor de tweede keer Kerststad Valkenburg met onze kleine kinderen van 5 jaar en 7 jaar. Niet alleen omdat ze dol zijn op kerstmarkten, maar vooral omdat de sfeer hier toch net iets anders is dan op de meeste andere winterfairs. Dat komt omdat hier kerststalletjes in de grotten te vinden zijn. Er zijn in totaal 4 ondergrondse kerstmarkten:

Kerstmarkt Gemeentegrot (Cauberg 4)

De kerstmarkt in de Gemeentegrot is de grootste en een van de oudste ondergrondse kerstmarkten in Europa. Geen wonder dat zelfs mensen van over de grens tijdens de feestdagen een bezoek brengen aan ons land. Voor kinderen is het natuurlijk helemaal speciaal om een bezoek te brengen aan een mergelgrot.

Naast verschillende stalletjes met lekker eten en kerstige koopwaar, is er voor de kinderen hier veel te zien en te doen. In een vitrine liggen vondsten, zoals fossielen, die in de grot zijn opgegraven. Met behulp van een demonstratievideo en foto’s aan de muren zien kinderen hoe mergel vroeger werd uitgegraven.

Er worden op deze kerstmarkt ook ter plekke beeldjes van mergel gemaakt en als je wil kun je hier je eigen beeldje personaliseren.

Iedere woensdagmiddag is er kindermiddag met creatieve activiteiten. Soms komt de kerstman op bezoek in de grot, zodat je met hem op de foto kunt. Maar ook als de beste man er niet is, kun je hier de leukste foto’s maken op de selfie spots.

Speurneuzen gaan hier op zoek naar verstopte letters in de kerstbomen, want als je alle letters hebt gevonden, kun je er een woord mee maken. Stuur de oplossing in via de website van Kerststad Valkenburg en wie weet win jij wel een prijs!

Meer over een bezoek aan de kerstmarkt in de Gemeentegrot lees je hier.

Kerstmarkt Fluweelengrot (Daalhemerweg 27)

Vlakbij de Gemeentegrot vind je een iets kleinere kerstmarkt in de Fluweelengrot. Ook hier is er ondergronds een gezellige winterfair gemaakt met de leukste kerstkoopjes. Denk aan interieurdecoratie, speelgoed en kleding.

In de eeuwenoude gangen onder de kasteelruïne is er op iedere hoek wel weer iets nieuws te zien.

Let ook even op de muren van de grot, want hier zie je nog echte historische houtskooltekeningen.

Winterwonderland Wilhelminagroeve (Neerhem 44)

Op zo’n tien minmuten loopafstand van de grotten vind je de Wilhelminagroeve. In deze ondergrondse mergelgangen kun je normaal gesproken terecht voor het avonturenpark met lasergamen en een klimparcours. Maar vlak voor de feestdagen wordt het gangenstelsel ook gebruikt om bezoekers van Kerststad Valkenburg iets extra’s te bieden.

Dit jaar vind je er het kerstverhaal uitgebeeld. Je loopt langs een vaste route waar je verschillende poppen ziet staan. Deze poppen beelden de geboorte van Jezus uit. Op bordjes kun je delen van het kerstverhaal (voor)lezen. Onze zoon van 7 lukte het vanwege het sierlijke lettertype niet om de meeste woorden te ontcijferen.

Na het bezoek aan de grot, mag je ook nog plaatsnemen in een gondel van de kabelbaan die je helemaal bovenop de heuvel brengt. Bij de Wilhelminatoren is ook een kleine kerstmarkt gemaakt met lekker eten. Voor kinderen is er ook genoeg te doen, zoals rodelen, tubing en een bezoekje aan het Sprookjesbos.

Kerst in Mergelrijk (Daalhemer 31a)

In de kerstgrot van Mergelrijk is er voor kleine kinderen ook ontzettend veel te zien. Hier hebben ze een diorama gemaakt van wel 30 meter waar met miniatuurpoppetjes het bijbelverhaal van kerst is uitgebeeld.

Ook zijn er kleine kerstdorpjes en sfeervolle decoratie in de grot te bewonderen.

Winterfair centrum Valkenburg

De kerstgrotten zijn niet eens de enige bezienswaardigheden hier. Voor een bezoekje aan Kerststad Valkenburg met kleine kinderen mag je Santa’s Village op het Theodoor Dorrenplein zeker niet overslaan.

Ook hier is een kerstmarkt opgebouwd. Houten blokhutten met diverse soorten koopwaar, zoals kleding, speelgoed, telefoonaccessoires en beddengoed. En natuurlijk mag lekker eten ook niet bij een winterfair ontbreken. Je kunt hier lekkere warme snacks nuttigen, zoals wafels en frites. En neem een zakje fudge mee voor thuis!

Op het plein staat een draaimolen waar kleine kids vast een rondje in willen meedraaien. Klimt jouw kind op de rug van de eenhoorn, in de tank of aan boord van de bus?

Rondom het stadsplein vind je diverse (kinder)winkels en restaurants met overdekte terrassen.

Kerstwandelingen

In en rondom Valkenburg aan de Geul kun je altijd al fijn wandelen. Maar in de laatste maand van het jaar worden er ook diverse themawandelingen georganiseerd, waaronder de Kribkes wandelingen, waarbij je door de gemeente heen een route volgt die je langs verschillende kerststalletjes voert.

Twee keer per week – op woensdag en zaterdag- kun je de Landal Chistmas Parade bewonderen. Een speciale optocht vol kerstfiguren en verlichte praalwagens gaat door het historische centrum langs een vaste route.

Even praktisch

Kerststad Valkenburg is te bezoeken van 18 november 2022 tot en met 8 januari 2023. Maar liefst 7 dagen per week kunnen bezoekers zich hier helemaal onderdompelen in de kerstsfeer. Voor al het laatste nieuws omtrent activiteiten, entreeprijzen en openingstijdens kun je het beste de website van Kerststad Valkenburg raadplegen.

Bereikbaarheid

De Kerststad is heel gemakkelijk te bereiken op verschillende manieren. Rondom de kerststad zijn diverse openbare parkeerplaatsen te vinden. Een aantal ervan hebben ook laadpalen ter beschikking. Vanaf de meeste parkeerplekken loop je binnen een kwartier naar het oude centrum toe.

Ook het treinstation ligt slechts op 10 minuten loopafstand van de kerstmarkten af.

Toegankelijkheid

Santa Village is voor iedereen toegankelijk. Het entree is gratis.

Voor de kerstgrotten geldt dat je vooraf tickets met tijdsslot moet reserveren. Op de website van de organisatie staat aangegeven dat er geen dagkassa’s aanwezig zijn, maar op de eerste dag van de festiviteiten was dit wel het geval en konden wij ook last-minute nog entreebewijzen kopen. Toch is een tijdsslot boeken wel aan te raden om teleurstellingen te voorkomen.

Vanaf 6 december moeten bezoekers die met de auto komen ook een parking ticket reserveren bij de toegangskaartjes van de grotten.

De Gemeentegrot en de Fluweelengrot zijn toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens. Echter is de ondergrond nogal hobbelig, dus kan ik het aanraden om de kleinste kindjes mee te nemen in een draagzak.

Winter Wonderland en Mergelrijk kun je niet bezoeken met een rolstoel of een kinderwagen.

Honden zijn in de grotten niet toegestaan.

Nog een paar tips

  • Bij de meeste kraampjes kun je pinnen en contactloos betalen. Er zijn echter een paar winkeltjes waar dit niet mogelijk is. Wat contant geld meenemen, kan dus handig zijn
  • Bij de ingang van de Gemeentegrot vind je een plattegrond van het ondergrondse gangenstelsel die je gratis mee mag nemen
  • Op de kerstmarkt vind je op sommige plaatsen een plattegrond. Maak er een foto van zodat je deze onderweg nog kunt raadplegen
  • Het is gemiddels 12 graden in de ondergrondse kerstmarkt. Op drukke dagen kan het natuurlijk wat warmer zijn, dus kleed je kind lekker in laagjes

Kom je ook een keer langs met de kids in Kerststad Valkenburg?

Lees ook:

About Author

Mijn naam is Mirjam Hart. Moeder van de 3 leukste kinderen (een tiener, een kleuter en een dreumes) en in het dagelijks leven schrijf ik op mijn persoonlijke blog Een Goed Verhaal. Hier vind je voornamelijk verhalen over duurzaam wonen en leven, maar ook makkelijke diy’s, simpele recepten en leuke uit-tips (met of zonder kids). Het is vooral een feel good blog. Met het gezin gaan wij er graag op uit. Mijn camera gaat altijd mee, want fotografie is een grote hobby van mij. Meestal blijven die foto’s op m’n computer staan, maar gelukkig kan ik ze nu bij Op Weg Met Mama met jullie delen! Liefs, Mirjam

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.