Zaanse Schans met kinderen

Oudhollands bezoek aan de Zaanse Schans met kinderen

De Zaanse Schans is een cultureel erfgoed dorp aan de Zaan. Het is een openluchtmuseum dat vrijwel dagelijks gratis toegankelijk is. Alhoewel het een toeristische trekpleister is, kun je een bezoek aan de Zaanse Schans met kinderen eigenlijk niet overslaan. Dit zijn onze kidsproof tips.

Toerist in eigen land

Ga je deze zomer niet op vakantie? Dan kun je in Nederland ook je dagen vullen met de allerleukste bezienswaardigheden en activiteiten. Wij vinden het zelfs ontzettend leuk om toerist in eigen land te spelen. Een dagje Amsterdam, een bezoek aan de Keukenhof met de kids in het voorjaar en natuurlijk ook wat tijd vrijmaken voor een strandbezoek.

Op onze to do lijst stond al heel lang een bezoek aan de Zaanse Schans met de kinderen. Ja, het is vreselijk toeristisch, maar wat ons betreft wel iets waar je ook als Nederlander toch minstens een keer geweest moet zijn. Op een grauwe woensdagochtend, terwijl onze kleintjes een studiedag hadden, besloten we vrij spontaan in de auto te stappen voor ons eerste bezoek aan de Zaanse Schans.

Het bleek een gouden zet, want de gevreesde mensenmassa was er die ochtend niet. De weersvoorspellingen waren dan ook niet heel goed en het druppelde af en toe een beetje. Maar gewapend met een kleurrijke paraplu besloten wij dat een beetje regen ons niet zou tegenhouden!

zaanse schans met kleine kinderen

Kindvriendelijke activiteiten

Nu worden niet alle kinderen heel enthousiast van een museumbezoek. Maar dit openluchtmuseum is juist een kindvriendelijke activiteit, want er valt genoeg te zien en te beleven voor de kleintjes.

De Zaanse Schans met kinderen bezoeken is een aanrader, zelfs met de allerkleinsten. De meeste wandelpaden zijn goed begaanbaar met een kinderwagen, maar om het authentieke karakter van het dorp te behouden, zijn niet alle locaties even goed bereikbaar met buggy of wandelwagen. Als het kan, zou ik daarom eerder aanraden om je kindje mee te nemen in een draagzak.

De Zaanse Schans is een openluchtmuseum dat je gratis kunt bezoeken. Neem de kinderen mee voor deze kidsproof activiteiten:

Kindvriendelijke musea

Er zijn een aantal musea te bezoeken in dit dorpje bij Zaandam. Sommige kun je gratis binnenlopen, voor andere betaal je een kleine bijdrage, tenzij je een museumkaart of Zaanse Schans Card hebt.

Er zijn diverse molens te bezichtigen. Onze jongste dochter wilde heel graag weten hoe een molen er van binnen uitzag, dus bezochten wij de oliemolen.

Ook stapten wij even binnen bij museum ‘Zaanse Tijd’, waar onze kinderen een speurtocht volgden, een kleurplaat kleurden en enkele leuke opdrachten mochten doen. Na afloop kregen ze ook allebei een klein cadeautje.

Speurtocht

Met een Zaanse Schans Card krijg je gratis toegang tot alle musea in het dorp. Ook krijg je er een plattegrond van het gebied bij en ontvangen kinderen een leuke speurtocht waarmee ze tijdens het bezoek wel even zoet zijn. Deze speciale kaart kost 29,50 voor volwassenen en 20 euro voor kinderen. Je kunt de Zaanse Schans Card online bestellen.

Kinderwinkels

Bij een bezoek aan de Zaanse Schans met kinderen kun je sommige winkels gewoon niet overslaan. Stap bijvoorbeeld echt even bij het Bakkerijmuseum naar binnen, waar helemaal achterin het pand een filmpje wordt afgespeeld van Jan en Jetje. Ook kun je hier het lekkerste nostalgische snoepgoed kopen, zoals duimdrop, stroopsoldaatjes en botersnoepjes.

Ook leuk is de Zeepziederij, waar ze handgemaakte zepen verkopen. Je herkent de winkel aan de grote Nijntje knuffel in de etalage. Achter in het pand verkopen ze hier namelijk ook speelgoed met Hollands thema, zoals diverse Nijntje merchandise en poppen in traditionele Hollandse klederdracht.

Lekker eten en drinken

Je kunt op verschillende plekken lekker eten met de kids. Wat dacht je van het pannenkoekenrestaurant? Of een lekkere tosti in het museumcafé bij de ingang?

Ook een aanrader is het maken van je eigen warme chocolademelk bij ‘Blik op de Zaan’. Vegans en mensen met koemelkallergie kunnen hier ook kiezen voor warme choco met warme havermelk.

Foto punten

Je kunt hier ook de leukste en de mooiste foto’s maken met de kinderen. Neem plaats in de grote klompen, ga voor een mooie molen staan of poseer samen op een van de vele houten bruggetjes.

Bij de ingang staan er fotografen klaar om jou met je gezin vast te leggen. Na afloop kun je de foto kopen met een leuk lijstje erom of in een sleutelhanger.

In het hoogseizoen worden er ook dikwijls workshops en andere activiteiten georganiseerd. Neem een kijkje op de website wat er allemaal voor leuks op de agenda staat.

Praktische informatie

  • Alhoewel de Zaanse Schans gratis toegang biedt aan bezoekers, is het niet per sé een goedkoop uitje. Lees hier mijn budget tips voor de Zaanse Schans
  • Neem je Museumkaart mee! Heb je die niet, maar wil je wel graag meerdere musea bezoeken? Dan is het aanschaffen van een Zaanse Schans Card de moeite waard
  • Bij deze speciale kaart ontvangen kinderen ook nog eens een leuke speurtocht
  • Parkeren kan naast het dorp bij het daarvoor bestemde parkeerterrein. Prijzen zijn afhankelijk van het seizoen, maar liggen ongeveer tussen de 12 euro en 15 euro per dag
  • Eigen eten en drinken meenemen is toegestaan
  • Duurzaam reizen? Met openbaar vervoer bereik je ook gemakkelijk de Zaanse Schans. Neem bijvoorbeeld de trein naar Zaandam of pak de bus vanaf Amsterdam CS. Er gaat ook een veerdienst vanaf onze hoofdstad
  • Je kunt het je misschien bijna niet voorstellen, maar in dit museum zijn sommige huizen nog gewoon bewoond. Spreek met je kinderen van tevoren af dat ze op de paden moeten blijven, niet zomaar aan spullen mogen komen en niet op muren en deuren mogen kloppen

Lijkt zo’n oer-Hollands uitje met de kinderen jou ook wel wat?

Lees ook:

Foto’s © Eengoedereis.nu – Mirjam