Stap deze zomervakantie in de insectenwereld op Paleis Soestdijk (Utrecht)

Ouders met kinderen die nog in Sinterklaas geloven, weten het als geen ander: Paleis Soestdijk is het ‘huis van Sinterklaas’ en zijn Pieten. Deze zomervakantie kun je samen met je kinderen een kijkje nemen aan de buitenkant van het Paleis, maar ook onder andere deelnemen aan een leuke speurtocht en een musical bezoeken tijdens de tentoonstelling Big Insects.

Big Insects bij Paleis Soestdijk

Spin, mug, lieveheersbeestje en nog zoveel meer

Al bij de entree van de Paleistuin wordt je verrast door het eerste insect: een zoemende bij laat van zich horen en heet je van harte welkom. En niet zomaar een bij. Nee, deze bij is immens groot. Vanaf de entree wordt je doorverwezen naar het begin van de insectenwereld. Vanaf daar ga je, aan de hand van een speurtocht, op zoek naar de uiteindelijke tegenspreuk om je weer terug te brengen in de normale mensenwereld.

De speurtocht begint bij pas echt de foto-expositie. Hier staan insecten enorm uitvergroot afgebeeld en er staat interessante informatie over de insecten bij vermeld. Normaliter krijg ik al jeuk als ik aan een mier, mug of vlieg denk, maar de foto’s zijn serieus echt heel gaaf gemaakt en laten dat inniemini insect in meer dan levensgroot formaat zien.

Zodra je de foto-expositie achter je hebt gelaten, begin je aan de speurtocht door het bos. Je ziet onder andere sprinkhanen, een vlieg, een slak, een kakkerlak, een mestkever, een rups, spinnen, duizendpoten en prachtige vlinders op reuze formaat.

Maar geef niet alleen je ogen de kost: luister ook eens goed naar het geluid dat al deze beestjes maken. Geluiden die we normaal gesproken niet horen, maar nu ze zo immens groot zijn, zijn ook dit soort details waarneembaar.

Koninklijke paden in het bos

En terwijl de kinderen voor je uitrennen op zoek naar het volgende insect, kun jij eens even goed om je heen kijken. In tegenstelling tot veel andere parken en bossen, hebben de lanen in het park van Paleis Soestdijk koninklijke namen. Zo wandel je over de Bernardlaan en Emmalaan. Je kunt je bijna voorstellen dat je samen met een lid van het Koninklijk huis door de tuin paradeert. Het zachte mos wat tussen de bomen ligt nodigt bijna uit om je schoenen uit te trekken en er eens even met blote voeten overheen te lopen. Bijna… want door al die reuze insecten om je heen ben je je ineens ook bewust van alle kleine kruipers en vliegers die er in het bos leven. Gevoelsmatig heb ik nog nooit zoveel kleine insecten op een dag gezien als tijdens deze speurtocht.

Naast de vaste paden leidt de route je ook tot twee keer toe door spannende bomenbogen. Maar let op je voeten: sommige boomwortels hebben besloten niet alleen maar onder de grond te groeien.

Al cirkelend door het park kom je de verschillende reuze insecten tegen en bij een aantal hoort dus een vraag van de speurtocht, waarbij het antwoord te vinden is in de tekst op het informatiebord bij het betreffende insect. Voor de kinderen was dit prima overzichtelijk. Niet dat zij met hun 3,5 jaar al kunnen lezen, laat staan de vragen begrepen, maar ze konden wel op zoek naar de insecten waar een vraag over gesteld werd.

Sommige antwoorden laten zich makkelijk raden, voor andere antwoorden moet je ook echt even de kleine lettertjes in de uitleg geven. Het feit dat je de uitleg moet lezen, maakte het in onze ogen nog een stukje interessanter. Want zeg nou zelf: hoe vaak heb jij je in je leven al afgevraagd hoeveel vleugels een mierenlarve heeft, of hoeveel poten een duizendpoot nou echt heeft (hint: het zijn er veel minder dan 1000)? Waarschijnlijk net zo vaak als ik: niet of nauwelijks.

Alle vragen uit de speurtocht leveren getallen op. Noteer deze getallen goed, want deze heb je nodig om de tegenspreuk te maken die je terugbrengt naar de mensenwereld.

Picknicken tussen de insecten

Het is toegestaan je eigen eten en drinken mee te nemen en te nuttigen in het park. Het is alleen niet toegestaan om je afval te laten zwerven. Zorg dus voor een tasje of zakje om al je afval mee te nemen naar huis.

Verspreid over het park staan een paar bankjes, wij kozen ervoor om onze lunch tussen de vlinders te nuttigen. Het gras voelde haast koninklijk onder onze billen, zo zacht was het. En terwijl de reuze vlinders met hun vleugels fladderden, vlogen de echte vlinders af en aan in de gezaaide pluktuin waarin de reuze vlinders stonden. Onze kinderen vonden het prachtig om te zien hoe bijvoorbeeld een Atlanta vlinder er dus eigenlijk uit zag, aangezien deze ook in levensgroot formaat stond opgesteld.

Kijken, kijken, aankomen niet

De reuze insecten zijn, net als hun levende kleine soortgenoten best wel gevoelig. Het is dan ook niet toegestaan om ze aan te raken. Hoewel het zeer verleidelijk kan zijn om over het lage touwtje heen te stappen, is het toch jammer als ze beschadigen. Helaas waren er van een paar insecten tijdens ons bezoek al voelsprieten afgebroken. Ik wil allerminst belerend overkomen, maar toch vond ik het jammer om te zien dat dit gebeurd is.

Op het insecten activiteitenplein, midden in het bos, kunnen jij en je kind(eren) wel laten zien of je ook beschikt over insecten-kwaliteiten. Spring jij zo hoog als sprinkhaan, kun je fladderen als een lieveheersbeestje, of ben je zo sterk als een mier? Move it to proof it!

Quizen en swingen met Kreek en Miro

Krekel Kreek en rode mier Miero zijn de mascottes van Big Insects. Voor de wat oudere kinderen verzorgen zij ongeveer halverwege de speurtocht in een blokhut een quiz over insecten. Voor de kleinere kinderen wordt er een vrolijke musical opgevoerd. Beide activiteiten duren ongeveer een half uur. Tijdens ons bezoek was de laatste quizvraag net gesteld, dus daar kan ik niet veel over vertellen. Maar de kinderen die er zaten waren erg enthousiast.

De musical hebben we wel kunnen bezoeken en zowel onze eigen kinderen, als de vele andere kinderen die hadden plaatsgenomen op de banken en de zitzakken hebben er enorm van genoten. Op een vrolijke en eenvoudige manier leggen deze grappige insecten uit dat plastic, bestrijdingsmiddelen en bijvoorbeeld grasmaaien de doodsteek zijn voor veel insecten. Terwijl ze juist zo waardevol zijn voor de voedselketen. Want zonder insecten zou veel van ons voedsel niet kunnen bestaan. Maar naast het educatieve stuk over mens en natuur wordt er ook een prachtig insectenhuis gebouwd door Kreek en Miro. Probeer na afloop de vrolijke liedjes maar uit je hoofd te krijgen.

En dan nog even naar het ‘huis van Sinterklaas’

Zeker met kleine kinderen, die eind 2020 het Sinterklaasjournaal op de voet gevolgd hebben, ontkom je er niet aan om ze even de trap van het ‘huis van Sinterklaas’ te laten beklimmen. Het Paleis is op dit moment gesloten voor bezoekers, maar dat neemt niet weg dat de kinderen even een blik in de grote hal kunnen werpen en zich kunnen afvragen op welk stuk gras het paard Ozosnel nou precies gestaan heeft.

Terug naar de mensenwereld

Bij terugkomst bij het eerste lieveheerbeestje, daar waar de speurtocht begon, kun je de uitkomsten van de vragen van de speurtocht laten corresponderen met een woord. Al deze woorden samen vormen een zin, die je tegen de medewerker achter de balie van het kleine gebouw (tevens souvenirshop) kunt vertellen. Als beloning krijg je een natuurlijke verrassing mee en uiteraard de complimenten dat je de tegenspreuk hebt opgelost. De betovering is verbroken en je bent weer gewoon zo groot als je altijd was.

Praktische informatie

  • Entreeprijs: 0 t/m 2 jaar: gratis. 3 jaar en ouder: EUR 15,50 per persoon;
  • Openingstijden: geopend van 14 juli tot en met 22 augustus tussen 10.00 en 17.00 uur (laatste binnenkomst om 15.00 uur);
  • Reserveren: bestel je tickets en reserveer je tijdslot via www.big-insects.com;
  • Parkeren: EUR 7,50 per auto. Fietsers parkeren hun fiets gratis;
  • Rolstoel-/kinderwagentoegankelijk: het grootste deel van de wandeling is goed toegankelijk voor rolstoelen en/of kinderwagens. Toch zijn er een aantal stukken die moeilijk begaanbaar zijn. Voor kleine kinderen is een draagzak of de sterke armen van papa of mama dus geen overbodige luxe op deze stukken;
  • Eten en drinken: het is toegestaan zelf meegebrachte etenswaren te nuttigen. Deze mag je niet gebruiken op het terras van het restaurant op het terrein. Daar bestel je onder andere flammkuchen, belegde broodjes, koffie, thee, frisdrank of een verfrissend ijsje;
  • Toiletten/verschoningsruimte: aan heb begin van de route is een dames-, heren- en invalidentoilet. Vanwege de coronamaatregelen is er slechts 1 toilet beschikbaar bij de dames en is de verschoningsplek formeel niet bereikbaar;
  • Adres: Amsterdamsestraatweg 1, Baarn (ook bereikbaar met het OV: stap uit bij bushalte Colenso in Baarn).

Ons eindoordeel

We troffen een heerlijke dag qua weer en dat is wel noodzakelijk als je Big Insects bezoekt. Alles is namelijk buiten. Het was voor ons de allereerste keer dat we op het terrein van Paleis Soestdijk waren en wij vonden het gebouw en de tuinen erg imposant en indrukwekkend om te zien. Stiekem voelde ik me, boven aan de trap van het Paleis, zelf ook weer even een klein meisje.

Big Insects is een zeer leuk, leerzaam en interactief uitje wat leuk te combineren valt met bijvoorbeeld een bezoek aan de stad Amersfoort, de Soesterduinen, of Vliegbasis Soesterberg. Onze kinderen vonden de bewegende insecten in het begin nog wat spannend om te zien, maar dat sloeg al snel over in enthousiasme om op zoek te gaan naar het volgende dier. Ook de musical zat grappig in elkaar, was vermakelijk en qua speeltijd precies lang genoeg. Een bezoek is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 2,5 jaar en voor alle leeftijden erg leuk om te zien.

Big Insects is slechts eenmalig in Nederland en is voor iedereen die van de natuur houdt zeker een must visit.

Lees ook ons artikel ‘Zomervakantie 2021 – Uitjes & activiteiten in Nederland met kinderen‘ voor nog meer leuke tips deze zomervakantie.

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Lonneke