Nieuwe wandelroute voor kinderen: de Birdroute in het Diemerbos

Op de eerste dag van de lente gingen we op vogelsafari in het Diemerbos, waar we de zogeheten Birdroute liepen. Dit is een nieuwe wandelroute (sinds maart 2021) van het Staatsbosbeheer speciaal voor kinderen vanaf een jaar of 3. De route is ongeveer 1,2 km lang en daardoor ook voor de korte beentjes prima te doen. In dit artikel geven we je een indruk van deze kinderwandelroute.

Nieuwe wandelroute voor kinderen: de Birdroute in het Diemerbos

Al weken roept onze zoon (3) dat hij een echte ranger wil worden. Heeft hij teveel Juf Roos gekeken of zou onze liefde voor het continent Afrika inmiddels echt tot hem doordringen?

Een bezoek aan Afrika zit er voorlopig niet in en zelfs een bezoek aan Safaripark Beekse Bergen is, vanwege de lockdown, niet in zicht. Een leuk alternatief vonden we daarom in het Diemerbos in, je raad het al, Diemen.

© House of Bird

Leuk, leerzaam én coronaproof

Staatsbosbeheer, de Vogelbescherming en House of Bird hebben, samen met MetalBird, sinds half maart 2021 een leerzame, leuke en bovenal coronaproof wandelroute voor kinderen vanaf ongeveer 3 jaar opgezet: de Birdroute. Op een leuke en speelse wijze maken de kinderen kennis met een aantal soorten vogels en de natuur.

De route van 1.2 kilometer lang, leidt je langs een tiental vogels. Van de blauwe reiger tot de ekster en van de nachtegaal tot de huismus.

Dit kun je op je eigen houtje doen, maar het is nog veel leuker om dit met een heuse vogelzoekkaart te doen. Bij het proeflokaal House of Bird (een leuk restaurant in de vorm van een vogelhuis) haal je voor € 5,- een stoffen knapzak op met daarin een heerlijk flesje drinken, een gezonde snack, de vogelzoekkaart en een potlood. Daarnaast kun je er een handige verrekijker lenen.

birdroute-diemerbos
birdroute-diemerbos

Laat het zoeken beginnen

Tijdens ons bezoek stonden de bomen nog niet in blad. Immers, de lente had echt nog maar net haar deuren geopend. Dat maakte het zoeken van de 10 metalen vogels relatief makkelijk. Al hebben wij bij twee vogelsoorten ook echt wel even goed moeten zoeken.

De eerste vogel op de route is de blauwe reiger en die valt bijna niet te missen. Reigers staan meestal in of langs het water, dus al direct na de start kun je de eerste vogel afvinken. Daarna ga je op zoek naar de volgende vogel.

Om het zoeken iets makkelijker te maken, staat er bij iedere vogelsoort die gespot kan worden een paaltje met informatiebordje waarop leuke informatie over de betreffende vogel te lezen valt. Maar denk niet dat je, als je het paaltje met het informatiebordje hebt gevonden, de vogel ook direct in het vizier hebt. Als ouders moet je soms echt even goed helpen om de boomstammen af te speuren naar de vogel die gezocht wordt.

birdroute-diemerbos
birdroute-diemerbos

Een afwisselende wandelroute

Tijdens de Birdroute loop je door verschillende stukken natuur. Iedere vogel heeft zijn favoriete plek. Waar de een houdt van riet en water, is de ander juist veel meer op zijn plek in een stuik of boom. Zo is de ijsvogel meestal op een tak boven het water te vinden, loerend naar vissen die hij kan vangen, terwijl de bonte specht zich liever aan een boomstam vastkleeft.

Tijdens ons bezoek hebben we de echte vogels vooral gehoord, maar niet echt gezien. Het is natuurlijk het allerleukste als je de kinderen ook de echte vogels kunt laten zien.

In het Diemerbos broeden sowieso koolmeesjes, vinken en merels. Deze zullen de kinderen wellicht herkennen uit jullie eigen achtertuin of leefomgeving. Maar wist je dat de wielewaal en de appelvink hier ook te vinden zijn? Houdt, zeker in de zomer, je ogen en oren dus goed open om deze vogelsoorten te spotten.

birdroute-diemerbos
birdroute-diemerbos
birdroute-diemerbos
birdroute-diemerbos

Tijd voor een beloning

Als je alle tien de metalen vogels hebt afgevinkt op de kaart, dan ontvang je bij inlevering van de verrekijker een officieel vogeldiploma en een medaille van Boswachter Anne. Het tasje met lekkers en de vogelzoekkaart mag je mee naar huis nemen.

birdroute-diemerbos

Bij House of Bird kun je jezelf en de kinderen ook nog trakteren op een heerlijk belegde bol, een hotdog, puntzak friet met mayonaise of een kop koffie met wat lekkers. De kosten zijn vergelijkbaar met reguliere horeca.

Zolang de horeca gesloten is vanwege de coronamaatregelen is er een kraam naast het restaurant ingericht met allerlei lekkernijen die je ter plaatse of thuis kunt nuttigen.

House of Bird is daarnaast een officiële brewpub van Bird Brewery. Er zijn hier een aantal zelf gebrouwen bieren te proeven, maar je kunt ze ook meenemen naar huis voor je eigen proeverij. Tijdens ons bezoek werden er zelfs bonbons met bier verkocht.

Bij mooi weer (en buiten de coronamaatregelen) is het terras met speelhuisje en zandbak geopend.

Binnen in het proeflokaal is een verhoogde ruimte, de Kijkhut, vanaf waar je een mooi uitzicht hebt op het Diemerbos. Pak je verrekijker en ga op zoek naar vogels als de ijsvogel en de havik.

birdroute-diemerbos
birdroute-diemerbos
birdroute-diemerbos

Praktische informatie over de Birdroute

  • Parkeren: gratis aan het Diemerbospad 1a in Diemen
  • Reserveren: niet nodig
  • Rolstoel-/kinderwagenvriendelijk: we zouden de Birdroute niet bepaald rolstoel- of kinderwagenvriendelijk noemen. Er zitten wat onverharde stukken pad in de route en deze zijn, afhankelijk van de weersomstandigheden, niet altijd even goed begaanbaar.
  • Kosten: de route is gratis toegankelijk. Wil je een vogelzoekkaart met wat lekkers en na afloop een officieel vogeldiploma en een medaille, dan betaal je € 5,- per tasje.
  • Meenemen: stevige schoenen en eventueel een verrekijker.
  • Kinderfeestjes: kinderen van 3 tot 12 jaar kunnen, onder leiding van een enthousiaste gids, de route lopen. De gids zal de kinderen enthousiast vertellen over de verschillende vogels die er in en rond het Diemerbos en de Birdroute leven en hen plaatjes tonen in vogelboeken en van voorbeeldplaten. De kosten zijn € 59,- voor maximaal 8 personen.

Klik hier voor meer informatie.

birdroute-diemerbos
birdroute-diemerbos
birdroute-diemerbos

Andere activiteiten in het Diemerbos

Naast de Birdroute heeft het Diemerbos ook een aantal picknickplekken, (verharde) wandelpaden en een leuk speelbos.

Op ongeveer 10 minuten wandelen vanaf House of Birds ligt Speelbos Banjerbossie van Staatsbosbeheer.

Hier kunnen de kinderen zich uitleven op kronkelpaadjes, varen met een trekpontje over het water, van de kabelbaan roetsjen, over stapstenen door het gras en water lopen en muziek maken op een levensgrote xylofoon. Ook mogen de kinderen hier hutten bouwen, tikkertje en verstoppertje spelen en met water kliederen. Schone, droge kleren zijn dus zeker een aanrader.

Je kunt ook parkeren op de parkeerplaats aan de Muiderstraatweg 61 in Diemen. Vanaf het Speelbos kun je dan naar het House of Birds wandelen.

Ons eindoordeel over de Birdroute in het Diemerbos

De Birdroute in het Diemerbos is een leuk opgezette wandelroute waarbij kinderen interactief in en met de natuur bezig zijn. Bovendien is het net even wat anders dan bijvoorbeeld een Kabouterpad.

Juist de interactiviteit maakt dat het voor kinderen van ongeveer 3 tot zeker 12 jaar een erg leuke route is om te lopen. En een zitgedeelte halverwege de route was wellicht leuk en handig geweest, misschien komt dat nog.

Lees ook de volgende artikelen voor nog meer leuke wandelroutes voor kinderen:

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Lonneke