Blotevoetenpad Lieteberg: schoenen uit en op avontuur!

Last updated:

Je hebt er waarschijnlijk net zoals ik vast wel eens van gehoord, een blotevoetenpad. De naam zegt het natuurlijk al, een pad die je aflegt op blote voeten. Wat ik me daar nou eigenlijk verder bij voor moest stellen, wist ik niet goed. Wel had ik gelezen dat het ook super leuk is om met kinderen te doen. Dus besloten we op een zonnige zaterdag, richting Belgie te rijden en deze avontuurlijke wandeling aan te gaan. En, dit is ons zo goed bevallen! Dit blotevoetenpad is leuk voor kinderen én voor ouders en daar vertellen we graag meer over.

Wandelen met kinderen op blote voeten

Blotevoetenpaden worden steeds populairder. Maar waarom eigenlijk? Het is de perfecte manier om tot rust te komen, te genieten van de omgeving en één te zijn met de natuur. Daarnaast is het ook een geweldig leuk uitje om met kinderen te doen, omdat de verschillende ondergronden en uitdagingen er voor zorgen dat kinderen continue geprikkelt worden. Zo loop je over verschillende soorten stenen, gras, modder, door water en zo kom je voor verschillende uitdagingen te staan. Het lopen op de ondergronden stimuleert niet alleen het hart en de bloedsomloop, maar regelt ook de bloeddruk! Je vindt door heel Nederland en België verschillende blotevoetenpaden, de ene is gratis toegankelijk en voor de ander betaal je een toegangsprijs, maar dan weet je vaak wel dat deze goed onderhouden wordt.

Het begin van blotevoetenpad Lieteberg

Deze toeristische attractie vind je in het Belgische Zutendaal en was voor ons ongeveer 1,5 uur rijden. Je kunt via Google Maps navigeren naar Blotevoetenpad Lieteberg. Je parkeert je auto op een groot parkeerterrein en volgt dan even een weggetje het bos in totdat je uitkomt bij een bord waarop staat: Welkom bij bezoekerscentrum Lieteberg. Dat bezoekerscentrum werd op het moment dat wij er waren, gerenoveerd. Wel konden we een winkeltje in waar we de tickets konden kopen voor het blotevoetenpad. Kinderen tot 3 jaar zijn gratis, voor kinderen onder 1.20 meter betaal je een gereduceerd tarief ten opzichten van kinderen en volwassenen die groter dan 1.20 meter zijn. Kom je met een groep vanaf 20 personen, dan geldt er een groepskorting.

Wanneer je kaartjes hebt gekocht, loop je door het winkeltje naar de ingang van het blotevoetenpad. Houd er rekening mee dat je het pad kunt starten tot 16.20 uur. Bij de ingang kun je je schoenen en sokken uit doen en deze in een locker stoppen. Neem hiervoor een euro mee!

Vervolgens scan je je ticket bij het poortje en kun je gaan beginnen aan de wandeling. De route is 3 kilometer en ze geven aan dat je er ongeveer 1,5 uur over doet. Dit is natuurlijk geheel afhankelijk van met wie je loopt en of je pauze neemt onderweg.

Je kunt niet aan het blotevoetenpad deelnemen met een kinderwagen, of een rolstoel en het wordt niet aangeraden als je slecht ter been bent. We zagen wel veel ouders met kinderen in draagzakken lopen. Dus dat is zeker handig om de kleinste kinderen mee te kunnen nemen!

Het leuke aan de route is, dat hij heel gevarieerd is. Je komt op verschillende hoogtes, hebt met diverse ondergronden te maken en ze hebben leuke extra’s toegevoegd aan de wandeling om het afwisselend te houden. Zo zie je op het bord bij de start van de wandeling staan dat je bijvoorbeeld een kettingbrug tegenkomt, een hoge uitkijktoren, een doolhof, een modderpoel, boomstammen, een hangbrug en een keienpad. Maar het leukste is dat de wandeling je blijft verrassen.

Tijdens de wandeling

Onze dochter van zes jaar heeft de hele wandeling zelf gelopen. En ze was, net als wij, zo enthousiast! Ze ging telkens ver vooruit, terwijl onze zoon van drie wat meer tijd nodig had om overal doorheen te komen.

Toch was het voor onze zoon ook al heel leuk om te lopen. We konden hem goed enthousiasmeren om mee te blijven doen.

Op sommige stukken moesten we hem wel helpen, bijvoorbeeld toen het water toch wel hoog was om doorheen te gaan! Op het diepste punt stonden wij als ouders tot onze knieën in het water. Erg lekker op een warme dag!

Zoals eerder gezegd is het een erg afwisselende route en ga je ook de hoogte in! Vanaf de uitkijktoren heb je een mooi uitzicht over de bossen.

Op de helft van de wandeling hebben we wat gegeten en gedronken. Dit mag je gewoon zelf meenemen en is dan ook wel aan te raden, want onderweg is er niks te koop. Zorg dus dat je een rugzak meeneemt met versnaperingen voor onderweg! Wel belangrijk is om geen afval achter te laten in de natuur. Neem dus alles weer mee terug in je tas, om de natuur schoon te houden.

Voor kinderen van alle leeftijden is de wandeling uitdagend genoeg. Vergeet ook niet om af en toe even stil te staan en van het uitzicht te genieten. Je blijft de hele route naar boven en naar beneden gaan, over verschillende stenen en langs verschillende kronkelpaadjes.

Achter ieder bochtje ligt weer een nieuwe uitdaging te wachten. Vooral de stukken met water vonden onze kinderen geweldig! Ondanks dat het niet op de foto’s te zien is, was het op sommige stukken wel druk. Daar hield het even wat meer op, als het bijvoorbeeld stijl was of wat gladder. Wij kozen er soms ook voor om andere voor te laten, zodat we wat meer de tijd konden nemen.

Er waren ook paden waar verschillende ondergronden zich kort op elkaar afwisselde. Dit was wat ik gedacht had bij een blotevoetenpad: maar dit was dus absoluut niet het enige! Grote stenen, kiezelsteentjes, schelpjes.. van alles voelde je onder je voeten. Alle paden werden met enthousiasme getrotseerd!

Het einde van de wandeling

Uiteindelijk hebben wij twee uur gedaan over blotevoetenpad Liegteberg. Aan het einde van de wandeling staan heel fijn, sproeiers met borstels op je te wachten om je voeten schoon te maken! Zo kun je in ieder geval het ergste vuil van je afspoelen. Op een regenachtige dag of wanneer het daarvoor veel geregend heeft zal de ondergrond ook wel modderiger zijn dan hoe het bij ons was. Als je klaar bent kun je je spullen weer uit de locker halen en je schoenen aan doen. Het uitje kun je afsluiten met wat te drinken of wat lekkers bij de horeca. Er is een groot terras waarop je plaats kunt nemen om nog wat na te praten en te genieten.

Zin om nog meer te ondernemen? Er zit ook een insectentuin en vlindertuin naast!

Wat wij vonden van Blotevoetenpad Lieteberg?

Wij vonden het allemaal een super uitje. Onze kinderen zijn goed enthousiasmeren om te wandelen. Normaal gesproken doen we dat vaak door te geocachen, dit keer eens voor de eerste keer met een blotevoetenpad. Het fijne ook aan het blotevoetenpad is, dat je gaat wandelen met een doel en de kinderen constant uitgedaagd worden.

Het was onze rit van 1,5 uur zeker waard. Onze dochter van zes jaar liep voorop te zingen en liep het liefst zo snel mogelijk van de ene naar de andere ‘hindernis’. Onze zoon van drie vond het ook geweldig, zeker de stukken waarbij je door het water moest lopen. Hij had natuurlijk wel wat meer hulp nodig, maar kon ook al veel zelf. Je hebt dan alleen wel wat langer de tijd nodig natuurlijk. Ik hoop echt dat we nog zo’n leuk blotevoetenpad tegenkomen, want we willen dit zeker vaker doen! Dus.. tips zijn welkom!

Praktische informatie

  • Adres: Stalkerweg 46, 3690 Zutendaal, België
  • Kosten: Kinderen tot 3 jaar zijn gratis. Voor kinderen tot 1.20 meter betaal je een gereduceerde prijs. Er geldt een groepskorting vanaf 20 personen. Je kunt ook een combiticket kopen: je kunt dan het blotevoetenpad lopen in combinatie met een bezoek aan de insectentuin en de vlindertuin. Kijk voor de prijzen op de website.
  • Openingstijden: Kijk op de website voor de actuele openingstijden. Je kunt om 16.20 uur als laatste moment starten met het blotevoetenpad.
  • Niet vergeten! Wanneer je gebruik wil maken van de lockers, dan moet je een euro meenemen. Het is ook handig om een handdoek mee te nemen om je voeten af te kunnen drogen. Neem ook een rugzak mee met eten en drinken voor onderweg. Zeker als het warm weer is, is het lekker om af en toe wat te kunnen drinken.
  • Toegankelijkheid: De wandeling is niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn en voor kinderwagens/rolstoelen.

Op zoek naar nog meer leuke wandelingen? Lees ook eens onze andere artikelen:

 Foto’s © Opwegmetmama – Nyree