Brienz Rothorn Bahn, rit met een stoomtrein met hoogtepunten!

Last updated:

Wat ons betreft is het een activiteit die niet mag ontbreken op je Zwitserland bucketlist: een treinreis! Wij kozen dit keer voor de Brienz Rothorn Bahn, de enige stoomtandradbaan van Zwitserland welke je ook nog eens naar een hoogte brengt van maar liefst 2.350 meter. Vanaf de top heb je een geweldig uitzicht over zowel het mooie meer van Brienz, als over 693 bergtoppen waaronder de Jungfrau!

Met de stoomtrein van Brienz naar de de Brienz Rothorn

De 2350 meter hoge berg Rothorn ligt aan de rand van drie Zwitserse kantons: Bern, Obwalden en Luzern. Met de trein van de Brienz Rothorn Bahn kun je in de periode juni t/m oktober naar deze top toe. Naast dat het de enige stoomtandradbaan van Zwitserland is, is het de 4de hoogste spoorlijn van Zwitserland. Een absolute must-do voor treinliefhebbers!

De Brienz Rothorn Bahn is een populaire attractie in Zwitserland. Wanneer je zeker wil zijn van een plek in de stoomtrein, adviseer ik je om van te voren kaartjes te reserveren! Let wel dat deze gereserveerde tijd enkel voor de heenrit geldt. Voor een toeslag is het tevens mogelijk om vaste zitplaatsen te reserveren.

Een treinrit met hoogtepunten

Samen met een hoop andere mensen wachten wij bij de toegangspoorten. Zodra deze opengaan kunnen we plaats nemen in de trein. Aangezien de trein een stoomtrein is, moet je rekening houden dat het best wat herrie maakt. Helemaal wanneer de trein door de tunnels gaat en wanneer je helemaal voorin zit. Met jonge kinderen kan het daarom prettiger zijn om wat verder achterin de trein te gaan zitten. Ook hadden wij onze buggy mee, welke door het personeel van de trein in een aparte wagon werd geplaatst.

In ongeveer een uur tijd brengt de trein je over een 7,6 km lange spoorlijn naar de top van de Brienz Rothorn. Halverwege is er nog een korte stop in Planalp waar de watertank van de trein wordt bijgevuld. Tijdens deze stop dien je te blijven zitten in de trein.

De trein gaat geleidelijk naar boven. Allereerst kom je nog wat chalets tegen, maar al snel zie je verandering in de flora en kom je boven de boomgrens uit. Echter, waar je ook bent, is het uitzicht waanzinnig. De trein heeft ramen die helemaal omhoog kunnen waardoor je een panoramisch uitzicht hebt.

Een waanzinnig uitzicht op 2350 meter hoogte

Eenmaal aangekomen op het eindstation bij de top van de Rothorn, kan je nog een klein stukje doorlopen zodat je bij een soort uitkijkplatform bent. Vanaf hier heb je de uitzicht over maar liefst 693 bergtoppen. Met bijvoorbeeld de apps Peaklens en PeakVisor kan je ook precies zien hoe de bergen heten.

Wanneer je nog ongeveer 15 minuten doorloopt, kom je op de daadwerkelijke top van de Rothorn uit.

Aangezien je je op een top bevindt, heb je rondom uitzicht. Persoonlijk vind ik het uitzicht aan de kant van de Brienzersee het mooiste. Je ziet hier de hoogste bergtoppen zoals de Eiger, Mönch en Jungfrau.

Horeca op de Rothorn

Op ongeveer 100 meter lopen vanaf het treinplatform vind je het Berghaus Rothorn Kulm. Dit is een berghotel waar je kunt overnachten, maar waar ook een restaurant is. Tevens staan hier picknicktafels waar je ook aan kunt plaatsnemen en je je eigen eten en drinken kunt nuttigen. Wij kozen ervoor om hier enkel een ijsje te eten.

Wanneer je nog een stukje verder loopt, kom je uit bij een tweede restaurant. Vanaf dit restaurant kan je met een trap omhoog naar een uitzichtpunt.

Tip! Voor een hele bijzondere ervaring, neem eind van de middag de trein naar boven. Blijf slapen in het berghotel en wandel de dag erna, na het ontbijt, in ongeveer 5 uur (exclusief pauzes) helemaal naar beneden.

Wandelmogelijkheden

Het treinstation bovenaan de berg stopt op ongeveer 2244 meter hoogte. Vanaf dat punt lopen de meeste mensen nog door naar de daadwerkelijke Rothorn top op 2350 meter hoogte. Deze wandeling duurt ongeveer 15 minuten en gaat via een steile trap. Goede wandelschoenen zijn dan ook zeker aanbevolen!

Een andere wandeling die hier veel wordt gemaakt is naar Planalp, de plek waar de trein zijn tussenstop maakt. Hier wandel je ongeveer 2,5 uur over. Op deze plek kan je dan weer plaatsnemen in de trein. Wanneer je deze wandeling wil maken, kies dan voor een Wandelticket waarmee je op de prijs van de trein kunt besparen.

Er zijn natuurlijk nog veel meer mooie wandelingen vanaf deze top te maken. Hieronder zie een bord met een aantal wandelroutes. De tijden die er op staan, zijn denk ik gemeten bij iemand die heel snel kan lopen. Reken er gerust 25% extra aan tijd bij.

Ook op de website van de Brienz-Rothorn Bahn kan je nog wat meer informatie over diverse wandelingen vinden.

Handig om te weten over de Brienz Rothorn Bahn

Hoe kom je bij de Brienz Rothorn Bahn?

De Brienz Rothorn Bahn start in het centrum van Brienz. Je kunt hier op verschillende manieren komen:

  • Met de auto: Houd er rekening mee dat het hier vrij druk kan zijn met parkeren, dus alvast de eerste tip voor wanneer je met de auto komt: probeer zo vroeg mogelijk een rit te boeken. Onze treinrit begon aan het einde van de ochtend, en wij hebben moeite gehad met het vinden van een parkeerplaats. Het parkeren is hier tevens betaald en kan met contant geld (Zwitserse franken) of met een creditcard.
  • Met de trein: Vanaf Interlaken kan je de trein nemen richting Meiringen. Na ongeveer 20 minuten kan je uitstappen in Brienz. Tip: deze trein rijdt vlak langs het meer, kies voor het mooiste uitzicht de zitplaatsen aan deze kant. Ook vanuit Luzern, Bern en Zürich zijn er rechtstreekse treinen richting Brienz.
  • Met de boot: Heb je een ticket geboekt voor de Brienz Rothorn Bahn voor het einde van de ochtend of begin middag? Overweeg dan eens om vanuit Interlaken 75 minuten met de boot naar Brienz te gaan. Deze boot maakt onderweg diverse stops. Je kunt dus ook op een ander punt instappen.

Wat kost de treinreis naar de Brienz Rothorn?

Om maar direct met de deur in huis te vallen: een kaartje voor de Brienz Rothorn Bahn is niet goedkoop. Kinderen t/m 5 jaar reizen gratis mee en voor kinderen tussen de 6 en 15 jaar geldt een gereduceerd tarief. En ben je jarig? Dan mag je gratis mee met de trein.

Wil je besparen op de kosten? Dan kan het interessant zijn om eens te kijken naar een van de voordeelkaarten die je voor Zwitserland kunt kopen. Met bijvoorbeeld de Swiss Travel Pass krijg je maar liefst 50% korting wat gezien de prijs, aanzienlijk scheelt!

Je kan er ook voor kiezen om een deel van de rit te lopen. Ga bijvoorbeeld helemaal naar boven met de trein, en de helft of helemaal naar beneden te lopen. Volgens het bordje met wandelroutes wandel je in ongeveer 2,5 uur naar Planalp en in 5 uur naar Brienz.

Neem voor de actuele prijzen en vertrektijden een kijkje op de website van de Brienz Rothorn Bahn.

Hoeveel tijd moet je uittrekken voor de Brienz Rothorn Bahn?

Een rit met de Brienz Rothorn Bahn duurt een uur heen en een uur terug. Wanneer je niet van plan bent om te wandelen, heb je naar mijn mening aan ongeveer 1 à 1,5 uur op de top voldoende om te genieten van het uitzicht en eventueel iets te eten en/of te drinken.

Zodra je de trein uitstapt, is het handig om alvast te kijken hoe laat de volgende treinen terug gaan zodat je hier rekening mee kunt houden. In de zomerperiode kan het vrij druk zijn. Ga daarom alvast op tijd in de rij staan voor de trein terug. Vol = vol.

De volgende artikelen vind je mogelijk ook interessant om te lezen:

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Manuela