Budgetvriendelijke zorgdierentuin Zie-Zoo in Volkel 

Zie-Zoo is een kleinschalige maar unieke dierentuin, gelegen in het Brabantse Volkel. Je vindt er ongeveer 140 verschillende diersoorten en men werkt er continu aan vernieuwing van het park. De dierentuin ligt direct naast de ingang van een militaire vliegbasis. Het was ons eerste bezoek aan deze dierentuin en we waren behoorlijk verrast door de vriendelijke prijzen en de bijzondere dieren. Hopelijk inspireert dit artikel je om eens een bezoek te brengen aan deze dierentuin.

Zie-Zoo, de enige zorgdierentuin in Nederland

Zie-Zoo is bijzonder, omdat het de enige zorgdierentuin van Nederland is. Het park wordt mede gerund door mensen met een vorm van autisme. Zie-Zoo is hiervoor de samenwerking aangegaan met het Regionaal Autisme Centrum en biedt zinvolle dagbesteding  aan mensen met autisme. Ze helpen met het onderhouden van het park, in de horeca en het verzorgen van de dieren.

Continu in ontwikkeling

Wat ons opviel tijdens dit eerste bezoek aan Zie-Zoo, is dat grote delen van het park relatief nieuw zijn. Zo zijn het apeneiland en de grote volière met flamingo’s  in 2021 vernieuwd. Ook werd er nog gebouwd aan een groot verblijf met rotspartijen. Hier komen naar verwachting voorjaar 2023 sneeuwluipaarden te wonen.

Bijzondere dieren

De in Noord-Brabant gelegen dierentuin heeft een bijzondere dierencollectie. Verwacht geen big five zoals olifanten en neushoorns, maar juist de wat kleinere diersoorten. Denk hierbij aan eekhoorns, pinguïns, beren, stekelvarkens, stinkdieren, otters, beverratten, wasberen, mara’s, kamelen, servals, neusberen en 2 soorten hyena’s. Persoonlijke favorieten zijn de miereneters met hun lange spitse snuit.

Ook vind je in Zie-Zoo dieren die je minder vaak ziet in de Nederlandse dierentuinen zoals nevelpanters, kookaburra’s (vogel afkomstig uit Australië), manoel (katachtige), rode honden, corsacvos en de manenwolf (een soort vos die hoog op zijn poten staat.)

Horeca en speeltuin

Er is een horecapunt in het park waar je terecht kunt voor een eenvoudige lunch of lekkere snack. Ze verkopen er o.a. ijsjes, poffertjes, koffie, voorverpakte sandwiches en worstenbroodjes. Naast het horecapunt van is een verwarmde blokhut waar het is toegestaan je zelf meegebrachte lunch te nuttigen.

In het horecapunt bevindt zich ook de zogenoemde reptielenzolder. Als je met de trap naar boven gaat vind je een aantal fraaie terraria met o.a. slangen een kaaimannen.

Naast het horecapunt ligt een leuke speeltuin met insectenthema, met rondom een terras waar de ouders in de zomer neer kunnen strijken terwijl de kinderen ravotten in de speeltuin. Onze kinderen waren enthousiast over de speeltuin, want een speeltuin met dit type toestellen hadden ze nog niet eerder gezien.

Wat vonden wij van de dierentuin Zie-Zoo?

Wij waren oprecht verrast tijdens ons bezoek aan Zie-Zoo. De meeste kleine dierentuinen blinken naar onze mening namelijk niet uit in onderhoud van het park en dierenwelzijn. Zie-Zoo heeft het in basis goed voor elkaar. Het park is schoon en opgeruimd. De verblijven, zekere de nieuwe, zijn prima qua dierenwelzijn.  Verblijven die aan verandering toe zijn staan volgens de verzorgers op de lijst om aangepakt te worden.

Zie-Zoo is een ideaal park voor ouders met jonge kinderen. De dieren zijn goed en vaak redelijk dichtbij zichtbaar en de afstanden in het park zijn niet groot. Wij zitten nu in de fase dat we de kinderwagen steeds vaker thuis willen laten en dat ging in Zie-Zoo prima. Wij konden ons hier gemakkelijk meer dan een halve dag vermaken.

In het verleden presenteerde Zie-Zoo zich ook als budgetdierentuin, en vergeleken met andere grotere dierentuinen is dat een terechte benaming. Het parkeren en de plattegrond zijn gratis en de entreeprijs ligt gemiddeld 10 tot 15 euro p.p. onder de prijs van bijvoorbeeld Burgers Zoo of Blijdorp.

Het park is wat ons betreft een bezoek waard, of je nu dierentuinliefhebber bent of op zoek bent naar een uitje voor een gezin met jonge kinderen.

Handig om te weten

  • Openingstijden:
    Van april t/m oktober: 10:00 tot 17:30 uur
    Van november tot en met maart: 10:00 tot 17:00 uur
    365 dagen per jaar geopend
  • Adres: Zeelandsedijk 14b, 5408 SM Volkel
  • Toegankelijkheid: Alle paden zijn toegankelijk met kinderwagens. Bij alle toiletgroepen is een verschoontafel aanwezig en er is de mogelijkheid om een fles of hapje op te warmen bij de verschoonruimte bij het horecapunt.

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Anne