Een reis rond de wereld in de Burgers Zoo in Arnhem

Afgelopen zondag hebben we weer eens een bezoekje gebracht aan onze favoriete dierentuin van Nederland, de Burgers Zoo in Arnhem. Het weer zat enorm goed mee waardoor we alle dieren hebben kunnen bezichtigen, maar ook de vernieuwde speeltuin uitgebreid hebben kunnen uitproberen. En deze is dan ook zeker goedgekeurd door mijn vierjarige zoon! 

De verschillende werelden van de Burgers Zoo

De Burgers Zoo is een dierentuin die inmiddels al ruim 100 jaar bestaat. In al die jaren is het dierenpark steeds verder uitgebreid en wordt het ook steeds meer vernieuwd. Het meest bijzondere aan deze dierentuin vind ik de vele werelddelen die worden nagebootst. Zo vind je hier dieren als olifanten en apen, maar ook dieren die thuis horen in de woestijn en jungle. Wil je alles goed zien? Dan kun je hier gemakkelijk een dag voor uit trekken.

Het park

De Burgers Zoo heeft net zoals de meeste dierentuinen een groot buitendeel. In dit deel kunnen dieren als olifanten, stokstaartjes en diverse vogel- en apensoorten worden bewonderd. Zelf starten wij ons uitje meestal met dit gedeelte van het park voordat wij naar de overdekte gedeeltes toegaan.

Mangrove

De vorige keer dat wij in de Burgers Zoo waren, waren ze druk bezig met het bouwen van de nieuwe mangrove. Dit keer hebben we hier dus eindelijk een kijkje kunnen nemen. De eerste indruk die ik direct had toen we naar binnen stapten: ‘Wauw wat is dit ongelooflijk mooi!’

Ondertussen vliegen de vlinder je om je oren. En niet één maar wel een stuk of honderd (als het er niet meer zijn)! In de mangrove is ook een kastje achter een ruit te vinden waarin je kunt zien hoe rupsen zich tot prachtige vlinder ontpoppen. Enorm leerzaam en om eerlijk te zijn, had ik nog nooit bewust in het echt gezien.

Zodra je de mangrove binnenkomt, staat er direct een bord met daarop de tekst dat je de vlinders niet mag aanraken. Maar de vlinders zijn absoluut niet schuw en komen zelfs op je zitten zodra ze de kans krijgen.

Naast vlinders kun je in de mangrove ook nog vissen en krabben vinden. Zeker de krabben zijn ook erg bijzonder om te zien.

Rimba

In het gedeelte de Rimba wordt sinds het jaar 2008 het tropisch regenwoud van Maleisië nagebootst. Je kunt hier o.a. Maleise beren, diverse apen maar ook Sumatraanse tijgers en netpythons vinden. Dit gedeelte is gewoon buiten en dus niet overdekt.

Desert 

In 1994 is het gedeelte de Desert geopend, waarbij je terecht komt in een enorm grote overdekte woestijn van ongeveer 7500 m2. Niet enkel kom je dieren tegen die in de woestijn leven, ook de hele omgeving is hierop aangepast. Zo kun je naast dieren ook diverse bijzondere planten tegenkomen.

Aangezien het klimaat van de woestijn hier ook wordt nagebootst, zullen er verschillen zijn tussen warme en koude temperaturen.

In de Desert kun je ook een hapje eten en drinken op een groot terras. In de drukkere perioden zijn de horecagelegenheden hier ook open. Tevens kun je hier ook gebruik maken van het toilet.

De mijn

Vanuit de Desert kun je via een mijn naar de Bush wandelen. In deze mijn kun je o.a. vleermuizen bewonderen maar ook een druipsteengrot en diverse kristallen. Erg indrukwekkend om te zien! Het is hier trouwens wel enorm donker, als je nachtblind bent is het dus oppassen geblazen. 😉

Bush

Van jongs af aan vind ik de Bush één van de mooiste delen van de Burgers Zoo. De Bush is geopend in 1988 en daarbij het eerste overdekte gedeelte van de dierentuin. De vogels vliegen hier op hun gemak rond. Ook kun je hier o.a. otters vinden en diverse reptielen aanschouwen zoals schildpadden en kaaimannen. Enne.. Misschien nog wel één van de meest bekende beelden van de Burgers Zoo: de waterval waar je tevens ook achterlangs kunt lopen! Een wandeling door de Bush geeft mij altijd het gevoel van vakantie.

Het is in dit gedeelte erg warm, ik kan je daarom aanraden om meerdere lagen kleding aan te trekken die je eventueel kunt uittrekken. En als je een bril draagt, let er dan even op dat je deze onder een soort ‘fohn’ houdt voordat je de Bush in komt, anders beslaat je bril direct door de hoge luchtvochtigheid.

In de Bush is een groot restaurant te vinden wat, voor zo ver ik weet, altijd is geopend. De prijzen liggen hier wel iets aan de hoge kant, dus mocht je liever op je geld letten, neem dan zelf iets mee. Hoewel een ijsje natuurlijk altijd wel lekker is. 😉

Ocean

Vanuit de Bush kun je een kijkje nemen bij de Ocean welke sinds het jaar 2000 bestaat. In dit gedeelte is het op één na grootste koraalrifaquarium ter wereld met een aquarium van ruim 8 miljoen (!!!) liter water.

Er zijn hier een heleboel verschillende soorten zeedieren en -planten te vinden. Wat dacht je van vissoorten als haaien, roggen en clownvissen (Finding Nemo). Of bijzondere ongewervelde dieren als zee-egels, zeesterren en kwallen.

Zeker voor kinderen is de Ocean een waar spektakel om te zien.

Safari

Toen ik jong was, kon je de Safari bezoeken d.m.v. een autobus van de Burgers Zoo dat tussen de dieren door reed. In 1995 heeft men de Safari vernieuwd en kun je de dieren bewonderen vanaf een 250 meter lange overdekte loopbrug. Op zich ben ik hier wel een voorstander van; naar mijn mening worden de dieren zo minder verstoord.

In de Safari kun je dieren zien als giraffen, zebra’s, neushoorns, maar ook leeuwen en jachtluipaarden.

Klimmen en klauteren in de vernieuwde speeltuin

Er zijn in de Burgers Zoo diverse speelmogelijkheden voor kinderen. Sinds 21 februari 2019 is de grote buitenspeeltuin helemaal vernieuwd tot een speeltuin van duurzaam Robiniahout. Onze vierjarige zoon heeft deze speeltuin zeer uitgebreid mogen uitproberen en is er zeer over te spreken.

De speeltuin bestaat twee delen: een deel speciaal voor de kleinere kinderen van ongeveer 0 t/m 4 jaar, en een gedeelte dat zich richt op kinderen vanaf 4 jaar.

Mocht het weer buiten wat minder zijn, dan is er ook nog een grote overdekte binnenspeeltuin waar kinderen als apen kunnen klimmen en klauteren.

Burgers’ Light, een prachtig lichtspektakel

Van 23 februari t/m 9 maart 2019 kun je in de dierentuin genieten van het evenement Burgers’ Light. Tijdens dit evenement zijn er langs diverse paden lichtornamenten te zien en kun je genieten van diverse lichtshows en schaduwspellen.

Voor mijn kinderen was het helaas iets te laat waardoor we dit niet hebben kunnen meemaken. Wanneer zij wat ouder zijn, dan wil ik zeker nog eens proberen hier bij te zijn! Een aanrader dus. 😉

Praktische informatie

Adresgegevens en bereikbaarheid

Als je met de auto naar de Burgers Zoo gaat, kun je in je navigatiesysteem het volgende adres aanhouden:

Antoon van Hooffplein 1
6816 SH te Arnhem

Tevens is de dierentuin ook prima met het Openbaar Vervoerte bereiken. Vanaf station Arnhem vertrekt ieder kwartier buslijn 3 naar de Burgers Zoo waarbij je voor de deur kunt uitstappen.

Openingstijden

In de winterperiode (ongeveer november t/m maart) is de Burgers Zoo geopend van 9.00 uur tot 17.00 uur. In de zomerperiode (ongeveer april t/m oktober) sluit de dierentuin om 18.00 uur en kun je dus een uurtje langer genieten.

De dierentuin is alle dagen van het jaar geopend.

Tarieven 

De prijzen van de dagkaarten zijn als volgt:

  • Kinderen t/m 3 jaar hebben gratis entree;.
  • Voor kinderen tussen 4 en 9 jaar betaal je € 19,50* per persoon;
  • Vanaf 10 jaar bedraagt de toegangsprijs € 22,50*.

(Via de ANWB of Ticketveiling.nl kun je kaarten met korting kopen, scheelt weer mooi in de portemonnee!)

Bij de kassa kun je tevens een parkeerkaartje kopen voor € 6,-*

Tip: Mocht je 3 of meer keer per jaar de Burgers Zoo willen bezoeken, overweeg dan om een jaarabonnement te nemen. Met een jaarabonnement krijg je tevens ook korting op een aantal andere dierentuinen als Artis, Blijdorp, Wildlands en GaiaZoo.

Ons eindoordeel 

Eigenlijk verwacht ik niet dat ik nog moet uitleggen waarom ik zo’n grote fan ben van deze dierentuin. Wat ik nog wel een enorm groot voordeel vind van deze dierentuin ten opzichte van sommige andere dierentuinen, is dat je deze dierentuin kunt bezoeken ongeacht het weer. In Nederland regent het zelden de hele dag, en op deze momenten zou je mooi het overdekte gedeelte kunnen bezoeken.

Het enige wat ik wel jammer vind, is dat de Burgers Zoo naar mijn beleving van de laatste jaren continu aan het verbouwen (lees: vernieuwen) is. Op zich heeft dit natuurlijk een positief doel, maar ik vind het zo’n naar uitzicht. Misschien ben ik hier wel een zeurkous in hoor.. 😉 Verder heb ik helemaal geen negatieve punten op deze dierentuin aan te merken.

Mijn eindcijfer voor deze dierentuin is dan ook een dikke 9,5!

Foto’s © Opwegmetmama.nl

* Genoemde prijzen in dit artikel zijn onder voorbehoud van wijzigingen.