Camping de Bongerd & Holle Bolle Boom in Tuitjenhorn (Noord-Holland)

Last updated:

Camping de Bongerd is een te gekke kindercamping in Tuitjenhorn (Noord-Holland) welke zich richt op kinderen t/m 11 jaar. Deze camping hoort bij de Holle Bolle Boom, welke bestaat uit een binnenspeeltuin en leuke binnen- en buitenzwembaden. Dit artikel heeft lekker veel foto’s, dus kijk je mee?

Camping de Bongerd, een kindvriendelijke camping in Tuitjenhorn

Dit jaar kozen we er voor om in Nederland te blijven. Ons oog viel op Camping de Bongerd in Tuitjenhoorn. Als we de foto’s en verhalen mogen geloven, is dit een zeer kindvriendelijke camping. En ik kan je alvast verklappen: daar is niets aan gelogen! Je zult hier dan ook voornamelijk gezinnen of opa’s en oma’s met kleinkinderen tegenkomen.

Er is hier van alles te beleven. Denk hierbij aan leuke binnen- en buitenspeeltuinen, zwembaden, maar ook een leuk animatieprogramma voor diverse leeftijden.

Ook fijn om te weten is dat deze camping autovrij is, wel zo veilig voor de kinderen! Camping de Bongerd is niet zo extreem groot waardoor alles prima op loopafstand is. Onze accommodatie zat redelijk achteraan op de camping en wij liepen in een kleine 10 minuten met onze kinderen naar het centrum van de camping.

Holle Bolle Boom

Tijdens je verblijf op Camping de Bongerd heb je gratis toegang tot de Holle Bolle Boom. De Holle Bolle Boom is een dagattractie welke bestaat uit een drietal belevenissen:

 • Spelen
 • Roetsjen
 • Plonsen

Spelen in de binnenspeeltuin

Eén van de redenen waarom wij gekozen hebben voor Camping de Bongerd, is vanwege de binnenspeeltuin en het binnenzwembad. Het weer in Nederland kan natuurlijk nogal veranderlijk zijn, dus we vonden het belangrijk dat er ook bij minder weer iets voor de kinderen te doen is.

De binnenspeeltuin is ruim en overzichtelijk opgezet. Er zijn meer dan genoeg leuke uitdagingen voor kinderen. Voor de allerkleinsten is er een apart omheind ‘speelpleintje’.

Ook vind je hier nog een afhaalbar waar je terecht kunt voor een kopje koffie, thee, frisdrank, maar ook voor een patatje of iets anders lekkers.

Achterin de binnenspeeltuin van de Holle Bolle Boom zijn de toiletten. Er zijn hier speciale kindertoiletten, wel zo fijn.

Roetsjen, lekker buiten zwemmen

Bij lekker weer is het dikke pret in het buitenzwembad van Camping de Bongerd. Bij aankomst bij de receptie krijg je een polsbandje met een kleur: rood voor kinderen zonder zwemdiploma en blauw voor degenen met zwemdiploma.

Buiten vind je een aantal zwembaden:

 • interactief fonteinenplein;
 • ondiep zwembad met enkele glijbanen voor de allerkleinsten;
 • dieper zwembad waar je ook baantjes kunt trekken;
 • dieper zwembad met een aantal glijbanen;
 • en nog meer glijbanen!

De diepere zwembaden zijn voornamelijk geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar die in het bezit zijn van een zwemdiploma. Dit staat ook aangegeven op een bord. Echter heb ik hier wel kinderen met zwemvleugels gezien onder begeleiding van een volwassene.

Ook fijn om te weten is dat het diepere zwembad met glijbanen naast het kinderbad ligt. Het diepere zwembad is wel omheind, wel zo veilig voor de kinderen zonder zwemdiploma.

Behalve zwembaden zijn er ook een aantal speeltoestellen op het terrein aanwezig.

Plonsen in het binnenzwembad

Ook binnen is er volop waterpret. Je vindt hier o.a. een heel groot peuterbad met leuke speeltoestellen. Een appelkasteel met diverse glijbanen maar ook een grote watertafel. Erg leuk! Onze zoon van 3 jaar heeft zich hier uitstekend kunnen vermaken.

Voor de allerkleinsten is er ook nog een leuke spraytuin. Dit heeft het decor van een grote boom met appels op de grond.

Onze oudste zoon van 6 jaar had meer interesse in de glijbanen van het binnenzwembad van de Holle Bolle Boom. Er zijn er dan ook diverse te vinden. Denk bijvoorbeeld aan een grote familieglijbaan, drie glijbanen naast elkaar maar ook aan een grotere overdekte glijbaan. Met name deze laatste was favoriet bij hem.

Ten slotte is ook hier nog een wat dieper bad te vinden. Dit bad is omheind wat wel zo veilig is met de kleintjes. Er zijn in dit bad geen speelattributen. Ook in dit bad heb ik wel kinderen gezien met zwemvleugels om onder begeleiding van een volwassene.

De kleedkamers vind je een etage lager dan het binnenzwembad. Op de verdieping van het binnenzwembad vind je toiletten en ook een verschoningsruimte inclusief babybadje. Erg handig!

Wat ook erg handig is, is dat er in het binnenzwembad zelf een baby-/peuterschommel is. Zo kun je op een leuke manier je kind even ‘vast’ zetten zonder bang te hoeven zijn dat hij/zij er vandoor gaat. Ook zijn er een aantal boxen waar je je baby in neer kind leggen/zetten.

Nog meer vermaak voor de kinderen op de Camping

Speeltuinen op de camping

Over de hele camping vind je verschillende leuke speeltoestellen en speeltuintjes. Zowel bij de accommodaties als bij de staanplaatsen heb je speelveldjes. Bij ons speelveldje was bijvoorbeeld een schommelnest en een water- en zandtafel te vinden. Niet te overprikkelend dus.

Het hoogtepunt qua speeltuinen op de camping vind je bij het Natuurpark, daar staat een groot speelkasteel. Het is een vrij hoog kasteel waar kinderen lekker in kunnen klimmen en klauteren. Nog leuker aan het kasteel (vind ik persoonlijk) zijn de leuke speelhoekjes. Zo is er een keuken, een klaslokaal en ook een werkkamer.

Kleinere kinderen kunnen zich prima vermaken in de speelhoeken. Maar ook voor hen is er nog een apart speeltoestel. De ondergrond hier is zand waar zij ook heerlijk mee kunnen spelen. Tevens is er een grote airtrampoline en een schommelnest.

Behalve speeltuinen zijn er ook nog enkele voetbalkooien te vinden op de camping. Hier hebben wij zelf geen gebruik van gemaakt.

Animatie

Er is een uitgebreid animatieprogramma waar je kinderen aan kunnen meedoen. Deze is op leeftijdscategorie. Op de avond dat wij aankwamen was er voor kinderen t/m 7 jaar bijvoorbeeld een kinderdisco. Daarna kwam er voor kinderen vanaf 8 jaar een DJ muziek draaien.

Iedere ochtend is het mogelijk om fijn te komen knutselen. Elke dag is er een ander thema dat wordt uitgewerkt. Voordat de knutselclub begint is er eerst nog een kort toneelstukje wat wordt opgevoerd.

In de middag zijn er ook leuke activiteiten te doen. Bij deze staat veelal beweging centraal.

Speelvijver, visvijver en kinderboerderij

Andere faciliteiten die je op Camping de Bongerd kunt vinden zijn een speelvijver, visvijver en kinderboerderij. De speelvijver kun je vergelijken met een kleine natuurspeeltuin. Erg leuk!

Bij de visvijver kun je (zonder vispas) vissen. Hiervoor zijn speciaal vissen in deze vijver uitgezet. Let er wel op dat je niet zomaar het water in stapt. Het is mogelijk dat er vishaakjes op de bodem liggen. Dit is ook de reden dat de speelvijver en visvijver gescheiden zijn van elkaar.

Aan het begin van de camping is ook nog een mini kinderboerderij te vinden met wat geiten en kippen.

Horecagelegenheden

Er zijn diverse horecagelegenheden te vinden op Camping de Bongerd. Daggasten van de Holle Bolle Boom mogen hier ook gebruik van maken.

 • Het Klokhuis Dit restaurant vind je bij de binnenspeeltuin van de Holle Bolle Boom. Je kunt hier terecht voor iets te drinken, een lunch of diner. Het Klokhuis heeft een veelzijdige menukaart inclusief kindermenu (pannenkoeken, tosti’s etc.). Het eten in dit restaurant is erg goed.
 • De Stamboom Op het moment dat wij er waren was dit restaurant helaas gesloten wegens personeelstekort. In dit restaurant staat de Italiaanse keuken centraal.
 • De Pizzaboom De naam van dit restaurant zegt denk ik al wel genoeg. Via een app konden wij hier pizza bestellen en afhalen. Voor kinderen hebben zij speciale kinderpizza’s welke kleiner van formaat zijn.
 • Het Pa-viljoen Dit is de snackbar welke je naast het buitenzwembad van de Holle Bolle Boom vindt. Hier kun je ijsjes krijgen maar ook friet en snacks.
 • GRinkel De supermarkt van Camping de Bongerd wordt GRinkel genoemd. Deze ligt tegenover het Pa-viljoen. Je kunt hier terecht voor de basisdingen. Het assortiment is prima maar niet enorm uitgebreid. Persoonlijk vond ik de prijzen hier wel wat aan de hoge kant. Wanneer je dus wat langer op Camping de Bongerd verblijft, kun je wellicht beter naar een plaatselijke supermarkt gaan om kosten te besparen.

Overnachten op Camping de Bongerd

Je kunt bij Camping de Bongerd zowel overnachten in en huuraccommodatie als je eigen tent/caravan/camper op een staanplaats.

Accommodaties

Er zijn acht verschillende type accommodaties die je kunt huren, variërend van 2 t/m 10 personen. Van basic tot luxe met bijvoorbeeld een vaatwasser of loungeset. Ook is het mogelijk om te kunnen kiezen voor een speciale kinderaccommodatie. Deze zal ik hieronder verder uitlichten. De accommodaties laten op mij een nette indruk achter.

Wanneer je kiest voor een huuraccommodatie, kun je op de dag van aankomst om 16.00 uur je accommodatie in. Op de dag van vertrek dien je uiterlijk om 10.00 uur de accommodatie te verlaten.

In de accommodaties van de Camping de Bongerd zelf zijn huisdieren en roken verboden.

Voordat je naar huis gaat, dien je de huuraccommodatie eerst nog schoon te maken. Je krijgt bij aankomst een lijstje met de punten die je moet doen zoals vegen en dweilen.

Ook zijn er op de camping particulieren die hun stacaravan verhuren. Genoeg keuze dus!

De accommodatie Kids Top TV

Wij hebben gekozen voor de accommodatie: Kids Top TV (5 personen). Deze accommodatie heeft heeft twee slaapkamers en een speelkamer voorzien van een speelkeukentje, kindertafel plus twee kinderkrukjes en een televisie (in de woonkamer hangt ook nog een televisie). In de speelkamer vind je ook een uitklapbare verschoonplank.

Tevens zijn bij deze accommodatie ook een babybedje, babybadje en kinderstoel gratis inbegrepen. Ook handig is dat de badkamer wat ruimer is zodat hier voldoende plek is om het babybadje neer te zetten.

Omdat onze baby thuis ’s nachts in een co-sleeper slaapt, hadden we deze zelf meegenomen. Deze past echter niet naast het ouderbed. Wel past hij in principe in de kinderslaapkamer. De deuren zijn wel vrij smal. Onze co-sleeper kregen we hier niet doorheen.

Kamperen

Het is ook mogelijk op bij Camping de Bongerd te komen kamperen. De kampeerplaatsen zijn qua grootte over het algemeen 10 x 10 meter. Verder zijn zij voorzien van 10 ampère stroom, kabelaansluiting voor de televisie, watertappunt en een aansluiting voor de afvoer van vuil water.

In totaal zijn er op de camping drie sanitairgebouwen te vinden inclusief kinderdouches, kindertoiletten én wasserette. Dit laatste vind ik zelf altijd wel erg prettig als we wat langer ergens naartoe gaan.

Praktische informatie

Het adres van zowel de Camping de Bongerd als de Holle Bolle Boom is:

Bongerdlaan 3
1747 CA Tuitjenhorn

Er zijn op de camping meerdere parkeerplaatsen te vinden. Ook zijn er laadpalen voor elektrische auto’s aanwezig. Let er op dat je wel je eigen oplaadstekker dient mee te nemen.

Wanneer je een accommodatie van de camping huurt, dien je bij aankomst een machtiging af te geven voor een eventuele borg. Wanneer je de accommodatie niet netjes achterlaat bij vertrek, worden de kosten voor eventuele schoonmaak van je rekening geïncasseerd. Je betaalt de borg dus niet vooraf.

Website Camping de Bongerd: www.bongerd.nl
Website Holle Bolle Boom: www.hollebolleboom.nl

Leuke uitjes en activiteiten in de omgeving

Mocht het je lukken om je kinderen zo ver te krijgen ook nog iets leuks buiten jullie verblijf op Camping de Bongerd te gaan doen, dan zijn de volgende uitjes en activiteiten de moeite waard om te bekijken:

 • In Tuitjenhorn vind je behalve Camping de Bongerd en de Holle Bolle Boom ook nog de dierentuin Van Blanckendaell Park. Het is een kleinschalige dierentuin met ongeveer 70 verschillende soorten dieren, speelmogelijkheden, een treintje, museum en horeca.
  Lees ook ons artikel: ‘Dierenpark Blanckendaell: de hele wereld in een Noord-Hollands dorp
 • Vlindertuin Vlindorado 4 km afstand vanaf de camping
 • In het plaatsje Schoorl, op ongeveer een kwartier rijden met de auto, zijn verschillende leuke activiteiten te doen met kinderen. Er is hier een klimduin van maar liefst 51 meter hoog met onderaan een terras. Ook vind je hier speelbos Zandspoor, kun je een kabouterwandeling doen (een wandeling van ongeveer een uur, de elfendeurtjesroute (een wandeling van ongeveer een uur), en een blotevoetenpad (ongeveer 250 meter).
 • Voor een grotere speeltuin ga je naar Speelpark de Goudvis in Sint Maartenszee (10 km vanaf de camping). Kinderen kunnen hier zowel binnen als buiten spelen. De oudhollandse buitenspeeltuin is ongeveer 3,5 hectare groot en je vindt hier ook de grootste airtrampoline (ca 400 m2 groot) van Europa! De binnenspeeltuin bestaat uit drie overdekte speelparadijzen van in totaal 2200 m2 groot.
  Lees ook ons artikel: ‘Voel je als een vis in het water in Speelpark De Goudvis!
 • Kies je liever voor een natuurspeeltuin? Kijk dan eens naar het Land van Fluwel welke ook in Sint Maartenszee (10 km vanaf de camping) is gelegen. Je hebt hier o.a. een speeltuin, skelterbaan, blotevoetenpad maar ook de Dutch Tulip Experience (voorheen Tulpenland).
 • Wanneer je zin hebt in een dagje zee, dan is Bergen aan Zee een aanrader (ongeveer 22,7 km vanaf Camping de Bongerd). Je vindt hier ook het Zeeaquarium. Ga je liever naar een strand dichterbij? Ga dan naar Petten welke op ongeveer 10 km afstand ligt.
  Lees ook ons artikel: ‘Van Amazone tot zeehond: het Zee Aquarium in Bergen aan Zee

De volgende artikelen vind je mogelijk ook interessant:

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Manuela