De kindvriendelijke camping Las Dunas aan de Spaanse Costa Brava

Op zoek naar een leuke kindvriendelijke camping aan de Spaanse Costa Brava? Kijk eens bij camping Las Dunas! Deze camping is een zeer populaire camping onder de Nederlanders, en dan met name voor gezinnen. Op deze camping is van alles te beleven voor jong en oud; zo zijn er verschillende bars, is er een groot terras met elke avond animatie en je loopt zo vanuit je luie stoel het strand op! Ook het zwembad is met zijn verschillende glijbanen een waar paradijs voor kinderen!

Onze autorit naar de Spaanse zon

Allereerst waren we wat huiverig over de autorit; ongeveer 14 uur in de auto met een zesjarig kind.. dat was toch even afwachten hoe dat zou gaan. Uiteindelijk viel dit echt alles mee; een tas vol met kleurtjes, boekjes, de leukste liedjes op Spotify en de Nintendo DS heeft ervoor gezorgd dat onze dochter zich eigenlijk voorbeeldig heeft gedragen. Als je de bekende route du soleil pakt is de route ook zeer goed te doen, vrijwel alsmaar lange stukken rechtdoor. Je komt wel door een aantal tolwegen dus een tolbadge aanschaffen voor de reis via de ANWB is zeker een aanrader (dit scheelt lange rijen bij de tolpoortjes).

Na een uur of dertien (wij zijn in één keer doorgereden, maar je kunt natuurlijk ook halverwege de rit een leuk hotel uitzoeken om te overnachten) zaten we al helemaal in de vakantiestemming en reden we de grens van Spanje over. Vanaf daar is het nog maar ongeveer een uur rijden voor je aankomt bij camping Las Dunas; die ligt in het plaatsje Sant Pere Pescador. Dit is vlakbij de bekende plaatsen Rosas, L’escala en L’estartit.

De accomodatie

Dit jaar hadden wij een luxe; we hadden een bungalow gehuurd op de camping maar in de voorgaande jaren ben ik regelmatig op Las Dunas geweest met de caravan. Je kunt ook een sta-caravan huren of een extra luxe bungalow. Ook voor de campingplaatsen met eigen caravan is er variatie in de grootte en luxe van de plek.

Het voordeel van de bungalow is onder andere dat er een airco inzit; en dat is wel echt prettig bij zulke temperaturen in het hoogseizoen. Ook heb je dan een eigen douche, wc, ruime keuken en twee slaapkamers. Het grote nadeel is dat je echt op een veldje zit met nog wat andere bungalows maar er vrij weinig mensen voorbij komen verder. Daar kun je ook van houden natuurlijk maar ik word er persoonlijk heel blij van als ik in de ochtend de tenten hoor openritsen en iedereen met nog slaperige gezichten ‘goeiemorgen’ zegt. Maar nogmaals; dat is een persoonlijke mening natuurlijk.

Laladu en het animatieteam

De mascotte van de camping is Laladu; Laladu is een grote schildpad waar alle kinderen dol op zijn. Je kunt je kind inschrijven bij de Laladu-club; daar kunnen de kinderen bijna iedere ochtend een aantal uur heen om te knutselen, kleuren, spelen, dansen en zingen. Ook hebben ze om de avond buiten aan het strand mini-disco waar Laladu soms ook komt mee dansen.

Als je lid bent van de Laladu-club krijgen de kinderen ook nog een Las Dunas shirt en met hun verjaardag een kaartje thuis gestuurd van ‘Laladu’. Ook kun je ze via de club opgeven voor sub-les,speurtochten over de camping of minigolfen.

Het vermaak voor de oudere kinderen

Voor pubers tussen de 12 en 17 jaar is Las Dunas begonnen met de XD-club, daar organiseren ze allerlei activiteiten van disco-avonden tot mountainbiken of paintballen. Ik heb er zelf geen ervaring mee; toen ik die leeftijd had bestond die club nog niet en onze dochter is er voorlopig nog niet oud genoeg voor maar ik heb er leuke verhalen over gehoord.

Vanaf 18 jaar kun je terecht in de Fata; een discotheek die naast de camping ligt en waar geregeld bekende artiesten komen en thema-avonden worden gehouden.

Het zwembad

Pas geleden hebben ze het zwembad geheel vernieuwd. Dat was ook zeker wel nodig want eerst bestond het zwembad alleen uit een klein vierkant bad; nu is het een waar zwemparadijs met glijbanen, stromingen, bubbels en een gedeelte voor de echte kleintjes. Om het zwembad staan ligbedden; mocht je er daar een van willen hebben dan moet je stipt om 10:00 bij het hek staan en gauw een bedje bemachtigen. Officieel mag je geen bedden bezet houden met een handdoek maar het gebeurd wel (maar ja, waar niet?).

Foto © Camping Las Dunas

Wij komen meestal na een dagje strand of na een andere activiteit even in het zwembad om ook echt te zwemmen (of aan de rand van het zwembad te zitten zodat je een oogje in het zeil kan houden op je kind); maar het zonnen en luieren doen we liever op het strand. Overigens staan er wel veel badmeesters in het zwembad die continu opletten.

Het strand

Vanaf de camping loop je zo het strand op. Neem een parasol mee en zet die goed vast want er staat meestal wel een flink windje, wat overigens heerlijk is, anders is het veel te warm. Maar degene die hier geen rekening mee houdt kan gegarandeerd achter zijn parasol aan gaan rennen, haha!

Het water is een heerlijke temperatuur en als je een duikbril meeneemt zie je geregeld visjes voorbij schieten. Aan het strand kun je bij de surfschool (die ook bij de camping hoort) surf of sub lessen volgen, of gewoon een surfplank of sub board huren.

Ook voor de kleinere kinderen doen ze af en toe lessen; mijn dochter vond dit ontzettend leuk.

Foto © Camping Las Dunas

Bar,terras en restaurant

Bij de camping hoort een groot terras, waar je simpele gerechten kunt eten; een lekkere cocktail kunt drinken of een heerlijk ijsje kunt halen. Elke avond is er hier animatie; van karaoke tot Spaanse danseressen. Aan het strand zit ook een terras waar je lekker kan lunchen of gewoon een lekker verkoelend drankje kunt halen. Op het strand zelf zit ook nog een beachbar waar je ijs en drinken kunt bestellen.

Winkeltjes

Op de camping zelf zit een vrij grote supermarkt waar je echt van alles kunt kopen; dit is wel iets duurder dan bij een gewone supermarkt. Elke ochtend kun je hier heerlijke verse broodjes halen. Maar ook de gewone supermarkt zit op nog geen tien minuten afstand. Er zit ook een Take-Away op de camping waar je bijvoorbeeld pizza, patat of lasagne kunt halen en er is een gewoon restaurant op de camping.

Ook zijn er wat winkeltjes te vinden op de camping waar je badkleding kunt kopen, maar ook opblaas en campingartikelen en souvenirs.

Het toezicht op de camping

Er is ontzettend veel toezicht op de camping; de hele dag en nacht rijden er medewerkers rond op een elektrische step om alles in de gaten te houden. Ook bij de wc gebouwen; die ontzettend goed schoongehouden worden overigens, is er streng toezicht.

In de omgeving

Ook rondom de camping is er genoeg te beleven; je zit tussenin een aantal populaire plaatsen die je kunt bezoeken. Zo zijn er meerdere leuke markten in de buurt, kun je een stukje gaan varen met een kano, zit er een waterpark in de buurt met een heleboel glijbanen etc. (Aqua Brava). En wil je alle leuke restaurantjes in de buurt ontdekken? Dan heb je aan één vakantie niet genoeg!

Tot slot..

Kortom er is genoeg te doen; zowel op als in de buurt van de camping. Ik ben vast nog vele dingen vergeten erbij te schrijven, maar na al die jaren dat ik op Las Dunas geweest ben kan ik deze camping alleen maar aanraden. Zowel in een bungalow als met je eigen caravan. Je vermaakt je er als volwassene geweldig en voor de kinderen is het er echt een paradijs. Veel gezinnen komen hier dan ook al jaren achtereen. Let wel; als je hier in het hoogseizoen heen wilt moet je door de populariteit ruim op tijd boeken. Eigenlijk moet je voor 1 oktober gereserveerd hebben wil je vrij zeker zijn van een plekje. Maar dat is het zeker waard.

Als eindcijfer krijgt deze camping van ons een dikke 9!