Camping Yelloh! En Champagne: de ideale doorreiscamping in een prachtig gebied

Camping Yelloh! En Champagne ligt, zoals de naam misschien al wel verklapt, in de Champagnestreek in Frankrijk. Deze streek, gekarakteriseerd door uitgestrekte weilanden vol met hooibalen en talloze velden met zonnebloemen, heeft veel meer te bieden dan alleen het bubbelende drankje waar het door bekend geworden is. In dit artikel vertel ik je waarom je deze streek zeker eens met kids moet bezoeken én waarom je dan camping Yelloh! En Champagne niet over mag slaan.

Op doorreis

Eerlijk is eerlijk. We hebben deze camping in eerste instantie niet uitgekozen omdat we zo graag naar de Champagnestreek wilden. Toch was de locatie voor ons doorslaggevend aangezien wij vanuit Groningen toch wat langer onderweg zijn ;). Wij wilden namelijk graag naar een mooie camping in de Vendee, maar het was te ver om met een peuter van nog geen twee en een bijna-kleuter het hele stuk in één keer te rijden. De Champagnestreek lag voor ons mooi halverwege en de keuze viel al snel op de kindvriendelijke Camping Yelloh! En Champagne.

Les Sources du Lac

De camping staat ook wel bekend als campingdorp les Sources du Lac. Geen gekke naam, aangezien de camping vlak aan het Lac du Der ligt. Veel van de stacaravans en staplaatsen hebben een prachtig uitzicht over het meer. Met bijna 77 kilometer aan oevers en mooi aangelegde zandstrandjes heeft het Lac du Der veel te bieden. Niet alleen voor waterratjes en zandkastelenbouwers, maar ook voor families die er graag op de fiets op uit trekken. Rondom het meer zijn verschillende mooie en goed onderhouden fietsroutes te vinden.

Tip: fietsen met kinderzitjes worden bijna nergens verhuurd, dus als je met kleine kids wil fietsen kan je beter je eigen fiets meenemen.

Faciliteiten op de camping

Op deze wat kleinere camping is een supermarktje aanwezig waar je ’s morgens verse broodjes kan halen. Ook kan je hier een barbecue huren. Als je geen zin hebt om te barbecueën of om zelf iets te koken kan je terecht bij een restaurantje. Eten is er prima, prijzen zijn ok, maar het is er vaak wel erg druk. Je kunt het beste even reserveren als je zeker wil zijn van een tafeltje. De camping beschikt over een klein zwembad met een peuterbadje. Er zijn geen glijbanen, maar dat gemis werd ruimschoots goedgemaakt door een gaaf waterspeelpark. Want wat is er nou leuker dan elkaar met waterkanonnen nat schieten en onder fonteinen en waterstralen doorrennen? Onze jongens vermaakten zich hier erg goed. Wel jammer: de toestellen in het waterspeelpark stonden niet altijd aan en door wat achterstallig onderhoud groeiden de brandnetels precies bij het waterspeelpark door het hek heen.

Maar wel met Citronella kaarsen!

Als je een avondje lekker lang buiten wil zitten om een boekje te lezen of een spelletje te doen, moet je echt zorgen dat je voldoende Deet (let er op dat deze ook geschikt is voor kinderen!) smeert en een Citronellakaars bij je hebt! De waterrijke omgeving is de ideale plek voor muggen, en dat hebben we geweten ook… Gelukkig zijn de stacaravan standaard uitgerust met horren waardoor we naar binnen kon vluchten als de muggen ons weer eens gevonden hadden.

Hoogtepunten in de omgeving

Naast het genieten van de prachtige vergezichten met zonnebloemvelden en hooibalen is er nog veel meer te doen in de Champagnestreek:

Het stadje Troyes

Zo vind je op een uurtje rijden Troyes, een stadje dat zeker een bezoek waard is! Je kunt bij de VVV verschillende wandelroutes krijgen die je dwars door de kleurrijke straten leidt. Sommige huizen en straten dateren uit de 16e eeuw en zijn in die staat gelaten zodat je overal het gevoel hebt in de Middeleeuwen terecht gekomen te zijn.

Braucourt-Sainte-Livière

Op nog geen 10 minuten rijden vind je het pittoreske kerkje Braucourt-Siante-Livière. Je hebt hier een prachtig uitzicht over het meer en het is een fijne plek om even tot rust te komen. Vergeet zeker niet om ook even langs het vogelobservatiepunt te lopen. Deze verdekt opgestelde hut is de ideale plek om vogels te spotten. Zwaluwen bouwen hun nestjes in het observatiepunt zelf en vliegen af en aan met takjes en insecten, wat voor de kids erg leuk om te zien is. Wanneer je terugrijdt kom je vanzelf langs een speeltuin en een strandje waar jij van een ijsje kunt genieten terwijl je kinderen lekker kunnen klimmen en klauteren.

Speurtocht in een kasteel

Wat je echt niet mag overslaan is een bezoekje aan het landgoed Fouchères. In en rondom dit kasteel is een leuke speurtocht uitgezet. De speluitleg en de route zijn -heel prettig-  in het Nederlands beschikbaar. Alleen zijn alle hints die je onderweg moet verzamelen en de opdrachten die je moet voltooien in het Frans. Hoewel wij een heel eind kwamen met ons middelbare-school-Franks merkten we dat het toch erg fijn was om Google Translate regelmatig te kunnen raadplegen. Onze jongens hebben zich hier prima vermaakt, maar ik denk dat kinderen in de basisschoolleeftijd hier echt van kunnen genieten!

Au revoir!

Ons eindoordeel: een 7,5. Misschien niet een superhoge beoordeling, maar voor een doorreiscamping was dit een prima plek. Er is meer dan genoeg te doen in de waterrijke omgeving en wanneer de jongens iets ouder zijn komen we hier zeker nog eens terug!