Al sinds mijn zeventiende bezoek ik festivals. Telkens wanneer ik op een festival ouders met hun kroost zag, dacht ik: dat wil ik later ook! Samen genieten van de muziek en de ambiance van een festival. Maar ja, wat is nu het moment waarop je zegt: ‘mijn kinderen zijn er klaar voor om mee te gaan naar een festival’? Central Park Festival sprong in op die vraag door op de zondag ook gezinnen te verwelkomen op het festivalterrein. Lees nu waarom jij en je kinderen er volgend jaar ook bij zou moeten zijn!
Central Park Festival: wat is er te doen?
Central Park Festival is een tweedaags muziekfestival in Park Transwijk in Utrecht. Het gaat voornamelijk om de muziek, maar ook qua eten, sfeer en beleving is het festival iconisch te noemen. Park Transwijk vormt met de omliggende bebossing en de grote waterplas de ideale omgeving voor dit popfestival in Utrecht. De zondagseditie is toegankelijk voor alle leeftijden (kinderen onder de 15 jaar moeten samen met een volwassen begeleider komen), op zaterdag geldt een minimumleeftijd van 18 jaar.
Festivalterrein
Het terrein bestaat grofweg uit twee delen: een veld waarop het hoofdpodium staat en een kleiner veld met daarop een DJ-booth (Rose Garden) met optredens van diverse dj’s. Tussen deze twee velden lopen twee paden rondom een vijver, met daaraan allerlei foodtrucks. Op het veld met het hoofdpodium vind je ook diverse horecapunten en barretjes.
Optredens
Op Central Park Festival treden bekende Nederlandse artiesten op, vandaar ook de term Nederpopmuziek. Zo zagen we in 2022 onder andere Nielson, Antoon, Chef‘Special en Suzan en Freek.
In 2023 bestond de line-up uit Flemming, Maan, The Dirty Daddies, Antoon en wederom Suzan en Freek. Artiesten waarvan veel kinderen wel minimaal 1 liedje uit hun hoofd zullen kennen, of op z’n minst het refrein kunnen meezingen.
Foodtrucks
Op het festival terrein zijn op meerdere plekken foodtrucks en bars te vinden om eten of drinken te halen. Er zijn allerlei soorten gerechten te krijgen: van Flammkuchen tot Surinaamse roti en van verse friet tot tosti’s. Een aantal foodtrucks vielen behoorlijk in de smaak bij kinderen. Zo stonden er lange rijen bij de poffertjeskraam en bij de suikerspinnen, maar ook de churros en pizza’s lieten zich goed smaken door veel kinderen.
Eten en drinken reken je af met munten die verkrijgbaar zijn bij de diverse muntenkassa’s. Ter illustratie: een munt kostte in 2023 € 2,50 en frisdank kostte 1 munt, een puntzak friet 2 munten en een tosti ham/kaas 3 munten.
Tip: op het festivalterrein werden ook hervulbare waterflessen verkocht, die je met de bijbehorende haak aan je broek of tas kon hangen. De flessen kosten 2 munten per stuk, maar waren gratis hervulbaar. Ideaal gezien het warme weer en zo heb je altijd drinken bij je voor de kinderen, ook als je midden in het publiek staat tijdens een optreden.
Extra activiteiten voor kinderen
Als je kinderen even wat anders willen dan optredens bekijken of dansen bij the rose garden, dan kunnen ze ook nog een ritje maken in het reuzenrad, of waterfietsen in een zwanenbootje. Over het hoofdterrein reed bovendien een bellenblaasmachine rond. De zeepbellen, die gevuld waren met een rookachtige substantie, trokken behoorlijk wat bekijks. En zeg eens eerlijk: stiekem vind jij als ouder bellenblaasbellen toch ook nog altijd leuk om naar te kijken?
Praktische informatie
- Toiletten/verschoningsruimte: Verspreid over het fesitvalterrein zijn er meerdere toiletgroepen aanwezig. Er is geen verschoningsruimte voor luierdragende kinderen aanwezig.
- Toegankelijkheid voor mindervaliden: Er is een apart rolstoeldeck met aparte ingang. Hiermee heb je goed zicht op de Mainstage. Het ticket is geldig voor 2 personen: een rolstoelgebruiker en begeleider. Geen rolstoelticket maar wel een rolstoelgebruiker? Dan kun je met een regulier ticket bij de reguliere ingang naar binnen. Bij de EHBO is een invalidetoilet. Je kan dus in jouw rolstoel overal komen met uitzondering van het rolstoeldeck en het VIP Skydeck.
- Aanvangstijd zondageditie: 12:30 tot 21:00 uur
- Kaarten, line-up en informatie: www.centralparkfestival.nl
Bereikbaarheid
Wij parkeerden onze auto op de speciaal aangewezen P+R (Papendorp) op de Mercatorlaan (tegen betaling) en werden opgehaald door een pendelbus die ons tot aan het festivalterrein bracht. Na de gebruikelijke kaart- en veiligheidscontrole loop je direct Park Transwijk in, waar het festival gehouden wordt.
Central Park is voor mensen uit de omgeving Utrecht makkelijk te bereiken per fiets. Er is een grote (onbewaakte) fietsenstalling aanwezig direct naast het festivalterrein.
Park Transwijk is bovendien goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Het makkelijkst is om vanaf Nieuwegein, IJsselstein of Utrecht Centraal de sneltram te nemen. Kijk voor actuele vertrektijden op 9292.nl.
Tips voor een festival met kids
- Wat neem je mee: gehoorbescherming, zonnebrandcrème, desinfecterende handgel, snoetenpoetsers, regenjas of poncho, naambandje met telefoonnummer;
- Geef je kinderen dichte schoenen of laarzen aan i.v.m. rondslingerend glas of afval op de grond. Op een regenachtige dag zijn regenlaarzen geen overbodige luxe omdat het festivalterrein modderig kan worden;
- Bereid je kinderen voor door van tevoren YouTube-filmpjes van vergelijkbare muziekfestivals te kijken, zoals bijvoorbeeld de aftermovie van Central Park. Ze weten dan beter wat ze kunnen verwachten van zo’n festival, en bijvoorbeeld ook de mensenmassa;
- Kolven: kolven kan bij de EHBO. Melk kun je bewaren in een eventueel meegebracht koeltasje;
- Go with the flow: niks moet, alles mag!
- Check van tevoren wel even het programma om te bepalen wat jullie écht graag willen zien.
Hoe hebben wij Central Park Festival ervaren met kinderen?
Central Park Festival was alles waar ik op gehoopt had, én meer! Onze dochter genoot zichtbaar van alle optredens. Zittend bij papa of mama in de nek, zwaaien, klappen en meezingen. Tussen de optredens door lekker eten en drinken en natuurlijk ook een rondje in het reuzenrad maken. Dit festival is overzichtelijk en prettig voor gezinnen, die voor het eerst met hun kinderen een echte festivalervaring willen beleven.
Er was vooraf duidelijk gecommuniceerd dat kinderen welkom waren, maar er was geen speciaal vermaak voor kinderen, hoewel waterfietsen, een reuzenrad en bellenblaas toch vooral kinderen heel erg aanspreken. We zagen kinderen in alle leeftijdscategorieën: van baby’s, peuters en kleuters, tot kinderen in de leeftijd 4 tot 17 jaar.
Hoewel het altijd lastig is om mensen te adviseren als het gaat om een leeftijdsadvies en mensen vrij zijn om hun eigen keuzes te maken wat betreft hun eigen kinderen, heb ik al meerdere popfestivals bezocht met mijn kinderen en de nodige ervaring met een driejarige en een zesjarige op een festival. Op basis daarvan denk ik dat vijf jaar een prima basis leeftijd is om voor het eerst naar festival te gaan. Op driejarige leeftijd raakten mijn kinderen in ieder geval redelijk overweldigd door de mensenmassa’s en het feit dat er op elke hoek iets te doen, zien of te beleven valt.
Het lijkt erop dat kinderen prima in staat zijn om te genieten van een festival zoals wij volwassenen dat doen en niet perse een ballenbak of een speeltuin nodig hebben.
Verder viel me op dat andere festivalgangers heel relaxed reageerden op alle kinderen. Niemand deed moeilijk toen kinderen op de schouders werden genomen tijdens de optredens. Sterker nog, tijdens het dansen bekommerden juist de twintigers zich om alle kleintjes en hun teentjes. “Kom meisje, dans je mee?”
Foto’s © Opwegmetmama.nl – Anne