Mini-cruise newcastle met een kind

Op mini-cruise naar Newcastle met een kind!

Regelmatig zag ik een aanbieding voor een mini-cruise naar Newcastle upon Tyne voorbij komen: twee nachten varen en een paar uur van Groot-Brittannië genieten. Afgelopen herfstvakantie besloot ik om samen met mijn dochter deze mini-cruise te boeken. En het blijkt een superleuke, korte stedentrip te zijn!

Op weg naar Newcastle!

Eerlijk is eerlijk; de meeste tijd van deze stedentrip breng je aan boord door. Dus de tijd aan boord moet je ook zien als vakantietijd. Naast dat je kunt genieten van het prachtige uitzicht, is er aan boord van DFDS King Seaways gelukkig meer dan genoeg te doen.

Mini-cruise newcastle met een kind

Vermaak aan boord

Aan boord zijn twee restaurants, een shop, een koffiecorner, een skybar en zelfs een bioscoop. Op het vroege tijdstip draait in deze bioscoop een film die geschikt is voor kinderen. Voor de bioscoop koop je aan boord een apart kaartje.

Kinderen kijken hun ogen uit op het schip. Daarnaast is er voor kinderen ook genoeg te beleven. In de zomer is het ORCA Wildlife Centre op de boot open, en vanuit die plek kun je dolfijnen en/of orca’s spotten. En ook is er een kidsclub aan boord. Voor kinderen tot 6 jaar is een aparte speelhoek ingericht. In vakanties en op feestdagen wordt er bijvoorbeeld ook geschminkt. Wij reisden mee tijdens Halloween, en alle kinderen konden in thema geschminkt worden.  

Om 19 uur wordt iedere avond een ‘treasure hunt’ georganiseerd. Op drie verdiepingen van het schip zijn bordjes met vragen verstopt. Als je die bordjes vindt en de (Engelse) vragen juist beantwoord, kun je de speurtocht inleveren bij de kidsclub en krijgt je kind een kleinigheidje.

Wel is het zo dat de medewerkers aan boord Engels spreken. Als ouder moet je dus af en toe als tolk optreden.

Eten aan boord

Er zijn twee restaurants aan boord: de North Sea Bistro en Explorer’s Kitchen. Je kunt van te voren reserveren voor deze restaurants. In de North Sea Bistro kun je a la carte bestellen. In Explorer’s kitchen is er een buffet. Het is keurig verzorgd en voor ieder wat wils. Als toetje kunt je terecht bij een softijs-bar, waar je je eigen ijsje kunt versieren. Wij aten mee tijdens Halloween, en het restaurant was versierd in thema.

Slapen aan boord

Je kunt verschillende kamers boeken voor deze minicruise. Standaard bij aanbiedingen voor deze minicruise is een binnenhut. In deze hut kun je niet naar buiten kijken. Dat leek me niet zo fijn, dus ik boekte een andere hut met zeezicht, en een stapelbed. Voor mijn dochter was het idee om met mij te slapen in een stapelbed al een feest. De hut is klein, maar fijn. Ik vond de hut brandschoon en ook het badkamertje is heel netjes. Het bovenste bed klap je naar beneden, en slaapt ook prima.

Een paar uur in Newcastle upon Tyne

Na een hele nacht varen kom je ’s ochtends rond 9.30 uur aan in de haven van Newcastle. Gezien de Brexit moet je wel even in de rij staan voor de douane. Het is geen kwestie meer van doorlopen. Als je door de douane heen bent, staan de dubbeldekkers te wachten voor de transfer naar Newcastle. En dan sta je in een mum van tijd in het centrum van Newcastle!

Musea

De tijd in Newcastle is beperkt, dus het is handig om van te voren een plan te bedenken. Enkele medepassagiers gaan voor shoppen in een groot outletcentrum. Ook zijn er kindvriendelijke musea in Newcastle, zoals Life Science Centre, Discovery Museum, Seven Stories en het Greath North Museum. Wij vinden natuurhistorische musea leuk, en kiezen daarom voor het Greath North Museum. Het is even lopen naar dit museum, maar zo krijgen we een leuke indruk van de stad.

Greath North Museum

Het Greath North Museum is gratis toegankelijk voor iedereen en een heeft een prachtige collectie. Er is zelfs een echt skelet van een T-rex te zien! Ook kun je in dit museum veel te weten komen over Hadrian’s wall. We vallen met onze neus in de boter, vanwege Halloween kunnen kinderen een masker knutselen. Dit is super goed georganiseerd. Mocht je van plan zijn om naar een museum te gaan, check dan zeker van te voren de agenda. Er wordt veel georganiseerd.

Lunch

Een museum bezoeken maakt hongerig. Ik heb gezien dat er een Newcastle een leuke overdekte markt is, de Grainger Market. In deze markt kun je eten uit de hele wereld vinden: Griekse Pita’s, dumplings en pizza. Wij halen pizza bij Slice, en die pizza smaakt verrukkelijk! We kunnen aan een tafeltje zitten. Een ideale stop voor een pauze!

Ook vinden we in deze markt een superleuk snoepwinkeltje, Pat’s Kandy Box. Mijn dochter vindt het een feest om hier snoepjes uit te zoeken. Zowel bij Slice als het snoepwinkeltje kon ik alleen contact betalen in Britse ponden.

Stadswandeling

Na het bezoek aan de markt lopen we nog een stuk verder. Newcastle is onder andere beroemd vanwege het kasteel en de vele bruggen. Die willen we natuurlijk niet missen! We lopen nog een rondje door de stad en dan worden de kleine beentjes moe. We besluiten dan weer om de transfer naar de boot terug te nemen.

Transfers

Tussen 14.45 uur en 15.45u rijden er een aantal bussen weer terug naar de haven vanaf de verzamelplek in de buurt van het Centraal Station. Eenmaal in de haven kun je snel weer boarden en sta je zo weer op het schip.

Tips

  • Bij de Guest Service zijn pilletjes te krijgen als je last hebt van reisziekte. Ik had zelf van te voren deze pilletjes gekocht bij de drogist, zodat ik zeker wist dat ik de juiste dosering voor mijn dochter had. Op de eerste avond was de zee best onstuimig, dus voor de zekerheid hebben we een pil genomen. Gelukkig zijn we niet ziek geworden.
  • Ik nam wat boodschappen mee aan boord, waaronder een grote fles water. Water is aan boord ook te koop, maar wel prijzig.
  • Neem ook een paar spelletjes mee aan boord, voor als je kind uitgespeeld is. Je kunt beter een kaartspelletje meenemen dan spelletjes met onderdelen die makkelijk omvallen. Het kan aan boord best wiebelen.
  • Bedenk van te voren wat je wil doen in Newcastle upon Tyne gezien de korte tijd die je hebt in de stad.
  • Zet je roaming uit tijdens de reis. Je maakt anders gebruik van het maritieme netwerk. Je kunt aan boord wel WiFi-kaarten kopen, maar die vond ik best prijzig. En even offline zijn tijdens de reis is ook wel lekker.
  • De tijd aan boord is de Nederlandse tijd. Ook de stopcontacten zijn gelijk aan die van ons.
  • Het weer heb je natuurlijk nooit in de hand. In de herfst en winter heb je grotere kans op onstuimig weer dan in de lente en de zomer. Dat kan een afweging zijn bij het boeken van je reis.
  • Aan boord is een geldautomaat aanwezig. Ik had een klein bedrag aan ponden gepind, zodat ik wat geld op zak had.
Mini-cruise newcastle met een kind

Tot slot

In minder dan 48 uur ga je even heen en weer naar Groot-Brittannië. We hebben er enorm van genoten. Het is heerlijk om door een Engelse stad te wandelen, een ritje in een dubbeldekker te maken en de Engelse taal te horen. Aan boord kijk je ook je ogen uit. Je bent echt even uit je normale wereld. Kortom, wij vonden het een heel geslaagd uitje.

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Charlotte