13x de leukste dagjes uit in de provincie Utrecht

In het midden van ons land, in de provincie Utrecht, is ook meer dan genoeg te beleven voor jong en oud. In dit lijstje kom je dan o.a. uitjes tegen waar deze provincie bekend om staat en kom je de wat onbekendere schatten tegen. Welke kies jij uit?

Pyramide van Austerlitz – Woudenberg

Een combinatie van wandelen en spelen, vind je bij de Pyramide van Austerlitz. De naam dankt zich aan de piramide, een monument van begin 1800, en tevens het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug. Om deze piramide te bereiken, wandel je door een stukje bos waarna je een open vlakte bereikt en de piramide kunt aanschouwen. Je kunt er voor kiezen om de piramide (tegen een klein bedrag) te beklimmen. Kinderen krijgen na afloop een certificaat. Verder vind je hier nog een grote (gratis) speeltuin en enkele attracties waarvoor je munten kunt kopen. Er zijn ook enkele eet- en drinkmogelijkheden. Dit uitje valt bij onze kinderen altijd zeer goed in de smaak en het is ook enorm goed betaalbaar!

Kijk voor meer informatie op deze website.

Entreeprijzen:

Speeltuin:

 • Gratis

Attracties:

 • 1 munt: € 1,30
 • 6 munten: € 6,50
 • 12 munten: € 12,-
 • 25 munten: € 20,-

Monument:

 • Kinderen t/m 12 jaar: € 1,50
 • Vanaf 13 jaar: € 3,50

Openingstijden:

In 2019 is de Pyramide van Austerlitz geopend van 7 april t/m 27 oktober.

Speeltuin & attracties:

 • Dinsdag t/m vrijdag: 10.00 – 17.00 uur
 • Zaterdag en zondag: 10.00 – 18.00 uur

Monument:

 • 11.00 – 16.30 uur (mits er een vrijwilliger beschikbaar is)

Adresgegevens:

Zeisterweg 98
3931 MG Woudenberg

 

Kasteel de Haar – Haarzuilens

Eén van de mooiste en grootste kastelen van Nederland vind je in Haarzuilens: Kasteel de Haar. Je kunt hier heerlijk wandelen in de ruime kasteeltuin waar je ook herten tegen komt, maar je kunt natuurlijk ook het kasteel zelf bezoeken. Het kasteel is vrij te bezoeken maar je kunt ook kiezen voor een rondleiding om zo nog meer te weten te komen over de geschiedenis van Kasteel de Haar. Voor kinderen zijn er speciale speurtochten te volgen. Kasteel de Haar is ook bekend van diverse evenementen die jaarlijks terugkomen. Wat dacht je van de Country & Christmas Fair, Elfia het fantasy evenement en het Italië evenement? Ook voor een hapje en een drankje kun je hier prima terecht. Vanuit het Tuynhuis heb je een perfect uitzicht op het kasteel.

Kijk voor meer informatie op de website van Kasteel de Haar.

Entreeprijzen:

Kasteel (plus toegang tot het park):

 • Volwassenen: € 17,00
 • Kinderen 4 t/m 12 jaar: € 11,00
 • Kinderen t/m 3 jaar: gratis
 • Museumkaarthouders (niet geldig tijdens evenementen): gratis

Kasteelpark:

 • Volwassenen: € 6,00
 • Kinderen 4 t/m 12 jaar: € 4,-
 • Kinderen t/m 3 jaar: gratis
 • Museumkaarthouders: gratis

Parkeermunt € 6,00

Openingstijden:

 • Kasteel: 11.00 – 17.00 uur
 • Kasteeltuin: 9.00 – 17.30 uur

Adresgegevens:

Kasteellaan 1
3455 RR Haarzuilens

Lees ook ons artikel: ‘Kasteel de Haar in Haarzuilens

Nijntjemuseum – Utrecht

Wie denkt aan Utrecht, denkt mogelijk aan het Nijntjemuseum (voorheen Dick Bruna Museum). En terecht, want dit onwijs leuke museum ligt ook midden in de stad. In het museum draait alles om de wereld van Nijntje en haar vrienden. Naast de dingen die je er kunt zien, zijn er ook meer dan genoeg activiteiten voor de kleintjes onder ons. Wandel bijvoorbeeld door het huis en de tuin van Nijntje, maak een mooi schilderij of tekening, neem deel aan het verkeer in de verkeerstuin of ga naar de dierentuin. Het Nijntjemuseum is onderdeel van het Centraal Museum wat er tegenover ligt waar je tevens ook terecht kunt voor je leuke Nijntje aankopen. Een aanrader voor gezinnen met jonge kinderen!

Entreeprijzen:

 • 0 t/m 1 jaar: gratis (je dient wel een kaartje te reserveren!)
 • 2 t/m 6 jaar: € 9,50 online / € 10,50 aan de kassa
 • 7 jaar en ouder: € 6,- online / € 7,- aan de kassa
 • Museumjaarkaart/Bankgiro Loterij VIP-Kaart: gratis

Let op! Kaartjes worden (online) verkocht in tijdblokken. Deze tijdblokken houden in dat je binnen het door jou gekozen blok dient te arriveren om zo de eventuele drukte voor kinderen te kunnen doseren.

Openingstijden:

Het Nijntjemuseum is dinsdag t/m zondag geopend van 10.00 – 17.00 uur.

Adresgegevens:

Agnietenstraat 2
3512 BX Utrecht

Lees ook ons artikel ‘Beleef de wereld van Nijntje in het hartje van ons land

Blik & Burgers – Zeist

Blik & Burgers is een speeltuin met een leuk restaurant waar ook zo nu en dan leuke activiteiten zijn waar je aan kunt deelnemen. Het decor oogt tropisch waardoor het net is alsof je op vakantie bent! De speeltuin beschikt ook over een verkeerstuin zodat je kind veilig kan leren hoe in het verkeer te handelen. Blik & Burgers is een ideaal uitje waarbij je als ouder zijnde kan genieten van een hapje en een drankje terwijl je kinderen aan het spelen zijn (oké dit hangt er natuurlijk wel vanaf hoe oud je kinderen zijn). Neem voor meer informatie een kijkje op de website van Blik & Burgers.

Openingstijden:

 • Maandag t/m donderdag: 9.00 – 18.00 uur
 • Vrijdag t/m zondag: 10.00 – 20.00 uur

Adresgegevens:

Filosofenlaantje 9
3703 DZ Zeist

Ouwehands Dierenpark – Rhenen

De provincie Utrecht heeft twee dierentuinen waarvan één Ouwehands Dierenpark is. Zelf vind ik dit een enorm leuke dierentuin. Er is een uitgebreid aanbod qua diersoorten én deze zijn ook vrijwel allemaal op ooghoogte van kinderen te zien door bijvoorbeeld speciale ramen die zijn geplaatst. Eén van de hoogtepunten die je hier kunt bewonderen zijn de panda’s. Wat ik ook erg leuk vind is de zeeleeuwenshow die zij hebben. Daarnaast vind ik het zelf erg fijn dat Ouwehands Dierenpark delen heeft die overdekt zijn. Mocht het regenen, dan is er altijd nog een plek waar je naartoe kunt waar het droog is. Enne.. Ze hebben een super leuke grote indoor speeltuin! Kijk voor meer informatie op de website.

Entreeprijzen:

De volgende prijzen gelden t/m 30 maart 2020:

Gelding van maandag t/m vrijdag:

 • Kinderen 0 t/m 2 jaar: gratis
 • Kinderen 3 t/m 9 jaar: € 19,50 online / € 20,50 aan de kassa
 • Vanaf 10 jaar: € 21,50 online / € 22,50 aan de kassa

Geldig in weekenden, schoolvakanties en feestdagen:

 • Kinderen 0 t/m 2 jaar: gratis
 • Kinderen 3 t/m 9 jaar: € 22,50 online / € 23,50 aan de kassa
 • Vanaf 10 jaar: € 24,50 online / € 25,50 aan de kassa

Parkeren zonder abonnement op de dierentuin kost € 7,50 per auto per dag.

Openingstijden:

Ouwehands Dierenpark is dagelijks geopend vanaf 10.00 uur ’s morgens en meestal open tot 17.00 of 18.00 uur. Voor de actuele sluittijden kun je het beste even op hun website kijken waar een kalender op staat.

Adresgegevens:

Grebbeweg 111
3911 AV Rhenen

Prison Escape – Utrecht

Escape rooms zijn hot! Maar de Prison Escape in de Fabrique Utrecht, is er eentje die totaal anders is dan andere escape rooms. De Prison Escape bestaat uit een drietal verdiepingen met in totaal 38 cellen. In iedere cel is een andere opdracht/puzzel te vinden die je moet oplossen. Je krijgt hier steeds minimale aanwijzingen voor en je hebt slechts enkele minuten de tijd om een zo hoog mogelijke score te behalen (voor degene die het oude computerspel Fort Boyard kennen, hier is het mee te vergelijken). Is je tijd voorbij, dan kleurt de cel rood en dien je deze te verlaten. In de hal van de het cellencomplex hangt een groot bord waarop je de scores kunt zien.

Voor zo ver ik kan vinden is er geen minimumleeftijd, maar mogen kinderen vanaf 1,35m meedoen aan de verschillende activiteiten die de Fabrique aanbiedt. Neem een kijkje op de website voor meer informatie.

Entreeprijzen:

 • 1 uur: € 17,50 p.p.
 • 1,5 uur: € 25,- p.p. (op zondag € 17,50)
 • 2 uur: € 32,50 p.p. (op zondag € 25,-)

Je kunt er voor kiezen om Prison Escape te combineren met karten of lasergamen.

Tip: via Groupon kun je wel eens voor een leukere prijs aan tickets komen. 

Openingstijden:

De tijden variëren redelijk, maar meestal is de Prison Escape geopend tussen 15.30 – 23.00 uur. Voor de meest actuele tijden kun je daarom het beste even op de website kijken.

Adresgegevens:

Westkanaaldijk 7
3542 DA Utrecht

Het beklimmen van de Domtoren – Utrecht

Het meest bekende icoon van Utrecht is de Domtoren. Vanuit vele hoeken in en net buiten de stad is dit hoogtepunt te zien. De Domtoren is maar liefst ruim 112 meter hoog en heeft 465 traptreden tot aan de top  waar vandaan je een geweldig uitzicht hebt over de stad en daar voorbij. Voor kinderen zijn er op zaterdag en zondag speciale kinderrondleidingen van ongeveer 75 minuten (in de schoolvakanties ook op doordeweeksedagen). Mocht je dus eens midden in de stad Utrecht zijn, dan is dit zeker een activiteit die je zou moeten doen!

Neem voor meer informatie een kijkje op de website.

Entreeprijzen:

 • Kinderen 0 t/m 2 jaar: gratis
 • Kinderen 3 t/m 12 jaar: € 5,-
 • Vanaf 13 jaar: € 10,-

Kaartjes kun je online bestellen via de Ticketshop of aan de kassa in het VVV Utrecht Informatie Centrum.

Openingstijden:

Dagelijks tussen 10.00 – 17.00 uur. Let op! De Domtoren is enkel te bezoeken tijdens een rondleiding van ongeveer een uur welke start in VVV Utrecht Informatie Centrum.

Adresgegevens:

VVV Utrecht Informatie Centrum
Domplein 9
3512 JJ Utrecht

Het Spoorwegmuseum – Utrecht

Na het Nijntjemuseum is het Spoorwegmuseum één van de eerste musea waar wij met onze kinderen naartoe zijn gegaan. Enkel de weg er naartoe is al een feest want je kunt vanaf het station Utrecht Centraal met de trein naar het museum! Eenmaal daar zie je hoe de treinen er vroeger uitzagen en is er een speciaal deel voor kinderen waardoor zij ook op spelenderwijs een indruk krijgen. Zo kunnen zij o.a. een ritje maken met de kindertrein, een virtuele trein besturen en een wandeling maken in de wereld van de 19e eeuw. Kortom: vervelen zul je je hier niet gauw! Het is meer dan enkel treinen kijken. Ook zijn er regelmatig leuke evenementen zoals het Thomas de Trein weekend en kun je in de kerstvakantie komen schaatsen. Kijk voor meer informatie op de website van het Spoorwegmuseum in Utrecht.

Entreeprijzen:

 • Kinderen t/m 3 jaar: gratis
 • Vanaf 4 jaar: € 17,50
 • Museumkaart en BankGiro Loterij VIP-Kaart: gratis

Voor parkeren betaal je € 9,50 per auto. Als je op tijd bent, kun je ook in de directe omgeving parkeren al moet je je dan wel afvragen of je goedkoper uit bent. 😉

Openingstijden:

Dinsdag t/m zondag: 10.00 – 17.00 uur

Tijdens schoolvakanties is het Spoorwegmuseum ook op maandag geopend.

Adresgegevens:

Maliebaanstation
3581 XW Utrecht

Lees ook ons artikel: ‘Krijg het ultieme wintergevoel in het Spoorwegmuseum Utrecht

Kidzcity – Utrecht

Eén van Nederlands grootste indoor speeltuinen vind je in Utrecht: Kidzcity. Naast een hoop speelmogelijkheden, zijn hier ook een aantal attracties te vinden zoals een treintje, draaimolen en botsauto’s. Ook opvallend aan deze indoor speeltuin is dat je zelf je eten en drinken mag meenemen. Het nadeel daarentegen is wel dat je als ouder zijnde zelf ook entree dient te betalen, maar er zijn wel regelmatig acties (zoals de 2e kaart gratis actie van de Albert Heijn) waardoor je goedkoper uit bent. Kijk voor meer informatie over Kidzcity op hun website.

Entreeprijzen:

 • Kinderen 0 t/m 3 jaar: gratis
 • Kinderen vanaf 4 jaar: € 12,-
 • Volwassenen: € 12,-
 • Opa en oma’s: € 11,-

Kom je op een doordeweekse dag (behalve in de schoolvakanties of op onderwijsstakingen) vóór 12.00 uur binnen, dan betaal je als volwassenen € 8,50 i.p.v. € 12,-.

Openingstijden:

 • Maandag: gesloten (in schoolvakanties van 10.00 t/m 18.00 uur)
 • Dinsdag: van 10.00 t/m 19.00 uur
 • Woensdag: van 10.00 t/m 18.00 uur
 • Donderdag: van 10.00 t/m 19.00 uur
 • Vrijdag: van 10.00 t/m 18.00 uur
 • Zaterdag: van 10.00 t/m 18.00 uur
 • Zondag: van 10.00 t/m 18.00 uur

Adresgegevens:

Vlampijpstraat 79
3534 AR Utrecht

Om een indruk te krijgen van deze grote indoor speeltuin, kun je ons artikel ‘Kidzcity, één van Nederlands grootste indoor speeltuinen‘ bekijken. 

Zwembad Merwestein – Nieuwegein

In Nieuwegein vind je het onwijs gave en uitgebreide zwembad Merwestein. Het is een subtropisch zwembad waarbij zelfs het decor je al een vakantiegevoel geeft. Je vindt er o.a. een golfslagbad, stroomversnelling, twee zeer grote kinderzwembaden en bij lekker weer kun je ook buiten zwemmen. Met name de kinderbaden blinken hier naar mijn mening erg uit. Deze zijn dus vrij ruim en zitten vol met leuke speelattributen. Een waar walhalla voor kinderen die dol zijn op water.

Entreeprijzen:

 • Baby 0 jaar: gratis
 • Kinderen van 1 t/m 3 jaar: € 2,20
 • Kinderen van 3 t/m 12 jaar: € 5,50
 • Vanaf 13 t/m 64 jaar: € 6,60
 • Vanaf 65 jaar: € 5,50

Openingstijden:

Het zwembad is alle dagen van de week geopend. Hieronder noem ik enkel de openingstijden van het recreatief zwemmen:

 • Maandag t/m vrijdag: 10.30 – 17.00 uur
 • Zaterdag: 10.00 – 16.00 uur
 • Zondag 9.00 – 16.00 uur

Adresgegevens:

Merweplein 1
3432 GN Nieuwegein

Geertjes Hoeve – Haarzuilens

Geertjes Hoeve is een biologische boerderij in het midden van het land in het plaatsje Haarzuilens met voornamelijk melkgeiten. Op deze geitenboerderij zijn een hoop diverse activiteiten te doen voor kinderen en worden er regelmatig speciale evenementen georganiseerd. Kinderen kunnen de geiten voeren en een ritje maken op één van de pony’s. Bezoek de website van Geertjes Hoeve voor meer informatie.

Tip: Combineer een bezoekje aan Geertjes Hoeve met een bezoek aan Kasteel de Haar.

Entreeprijzen:

Gratis toegang

Openingstijden:

 • Woensdag t/m zaterdag: 10.00 – 17.00 uur
 • Zondag: 11.00 – 17.00 uur

Adresgegevens:

Thermaterweg 5
3455 SM Haarzuilens

Lees voor meer informatie ook ons artikel: ‘Geitenboerderij Geertjes Hoeve in Haarzuilens‘ 

Bosspeeltuin + Restaurant Anafora – Leidsche Rijn

Als we met de kinderen naar een wat grotere speeltuin willen gaan, kiezen we meestal voor de Bosspeeltuin welke te vinden is in het Maximapark in Leidsche Rijn (aan de rand van Vleuten). Dit is een zeer grote houten speeltuin met daarnaast ook een restaurant waar je naar onze mening zeer lekker kunt eten. Wij combineren de speeltuin dan ook meestal met een lunch. Bij lekker weer kun je ook in één van de waterfietsen stappen of huur eens een barbecuedonut. Kijk voor meer informatie op de website.

Entreeprijzen:

Toegang tot de speeltuin is gratis.

Openingstijden:

De openingstijden van het restaurant zijn als volgt:

Zomerseizoen 21 april t/m 31 oktober:

 • Maandag t/m dinsdag: 10.00 t/m 17.00 uur
 • Woensdag t/m zondag: 10.00 t/m 22.00 uur

Winterseizoen van 1 november t/m 20 april:

 • Maandag t/m dinsdag: gesloten
 • Woensdag t/m donderdag: 10.00 – 17.00 uur
 • Vrijdag t/m zondag: 10.00 – 19.00 uur

Adresgegevens:

Uilenboslaan 1
3451 GB Vleuten

Nationaal Militair Museum – Soest

In het Nationaal Militair Museum in Soest kun je de geschiedenis van het leger zien. Van speerpunten tot zwaarder, van geweren tot tanks. Begrijpelijk als je zult denken dat een militair museum meer geschikt is voor volwassenen, maar ook aan kinderen is gedacht. Zij kunnen bijvoorbeeld leren hoe ze zelf buskruit kunnen maken, een virtuele F-16 besturen, in een minitank rijden en kinderen vanaf 10 jaar mogen deelnemen aan de escape room waarbij je de dreiging van de Koude Oorlog kunt ervaren. Kijk voor meer informatie op website van het Nationaal Militair Museum.

Entreeprijzen:

 • kinderen t/m 3 jaar: gratis
 • kinderen van 4 t/m 12 jaar: €7,50
 • vanaf 12 jaar: €15
 • CJP-pas, collegekaart: €11
 • Parkeren: gratis

Openingstijden:

Het Nationaal Militair Museum is van dinsdag tot en met zondag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. In de vakanties is het museum ook op maandag geopend.

Adresgegevens:

Verlengde Paltzerweg 1
3768 MX Soest

Lees ook ons artikel: ‘De geschiedenis van defensie: een dagje in het Nationaal Militair museum

Heb jij nog leuke aanvullingen voor deze lijst? We horen het graag!

Foto’s © Opwegmetmama.nl

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.