15x de leukste dagjes uit in de provincie Drenthe

Van dierentuin tot museum, van hunebedden tot speeltuin. De provincie Drenthe heeft het allemaal! Of je nou graag iets met een jong gezien of juist wat met oudere kinderen wil ondernemen: in de provincie Drenthe is echt voor iedereen iets leuks te beleven! Hieronder vind je een lijst met de vijftien leukste dagjes uit in deze provincie.  Lees, kies en plan dat dagje uit in Drenthe! 

Attractiepark Drouwnerzand – Drouwen

Attractiepark Drouwnerzand is een attractiepark met een all inclusive systeem. Niet alleen het gebruik van de attracties zit bij de entreeprijs inbegrepen, maar ook het eten en drinken. Het is dus niet nodig om zelf consumpties mee te slepen. Voor ieders voorkeur zijn er attracties te vinden: vliegende olifanten voor de kleinste avonturiers, achtbanen voor de durfallen en ponyrijden voor de dierenliefhebbers, slechts een greep uit het uitgebreide aanbod. Wil je na een dag spelen lekker blijven slapen? Dit kan op het aangrenzende vakantiepark. Een leuk dagje voor kinderen vanaf 3 jaar oud. Voor meer informatie, bezoek de website.

Entreeprijzen:

 • 0 t/m 2 jaar: gratis
 • vanaf 3 jaar: € 14,50*

*bij online aankoop van de tickets krijg je €1,25 korting per ticket.

Openingstijden:

Het attractiepark is dagelijks geopend vanaf 10.00 uur. De tijden verschillen per seizoen. Voor de actuele openingstijden, bezoek de website van Drouwnerzand.

Adresgegevens:

Gasselterstraat 7
9533 PC
Drouwen

Lees ook ons artikel: ‘Een dagje naar Attractiepark Drouwenerzand

Het Hunebedcentrum – Borger

In het Hunebedcentrum waan je jezelf in de prehistorie, op bezoek bij onze vroegste voorouders. Door middel van verschillende exposities, leer je hoe de mens vroeger leefde. Op een interactieve manier kom je in contact met de hunebedbewoners. Het Hunebedcentrum in Borger bestaat uit meerdere onderdelen. Niet alleen kan je hier het grootste hunebed van Nederland bezoeken, maar er is hier ook een museum, een keientuin, een Geopark én een Oertijdpark. En naast het centrum, vind je de grootste hunebed van de wereld.

Het hunebed is trouwens gratis te bezoeken. Je loopt dan door de ontvangsthal van het bezoekerscentrum heen (waar je kaartjes kunt kopen voor het Geo-, en Oertijdpark) naar de tuin. Vanaf daar volg je de bordjes naar het hunebed. Ook de keientuin is gratis toegankelijk en erg leuk om te bekijken.

En heb je na jullie bezoek de hunebed-smaak te pakken? Rij dan verder over de Hunebed Highway: Van de 53 hunebedden in Drenthe zijn er 47 aan deze N-weg te vinden.

Voor meer informatie, bezoek de website.

Entreeprijzen:

 • 0 t/m 3 jaar: gratis
 • 4 t/m 11 jaar: € 6,50
 • vanaf 12 jaar: € 12,50

Openingstijden:

Het centrum is iedere dag geopend van 10.00 – 17.00 uur.

Adresgegevens:

Hunebedstraat 27
9531 JT
Borger

Vogel- en Dierenpark Ruinen – Ruinen

In vogel- en dierenpark Ruinen kun je allerlei soorten vogels bewonderen: van Hollandse weidenvogels tot hun tropische broers en zussen. In het park wordt voorlichting gegeven over gezonde voeding, leefgebieden en leefgewoontes. Maar er zijn ook dieren zonder veren te vinden, zoals prairiehonden, eekhoorns en schapen. Een leuk dagje uit voor alle leeftijden. Voor meer informatie, bezoek de website.

Entreeprijzen:

 • tot 11 jaar: € 4,00
 • vanaf 11 jaar: € 7,50

Let op: er is geen mogelijkheid om te pinnen.

Openingstijden:

In mei en juni: iedere zaterdag, zondag en feestdag van 12.00 – 17.00 uur.

In juli en augustus: iedere dag van 12.00 – 17.00 uur.

Adresgegevens:

Postweg 3
7963 PD
Ruinen

Herinneringscentrum Kamp Westerbork – Hooghalen

Het museum Kamp Westerbork verteld het verhaal over de Jodenvervolging tijdens de tweede wereldoorlog. Het leven in het werkkamp wordt verteld door middel van persoonlijke verhalen, filmfragmenten en tentoongestelde voorwerpen. Met een gratis pendelbus is het kampterrein te bezoeken (je mag dit niet op eigen gelegenheid doen). Je kunt dit ook lopen wat ongeveer 30 à 45 minuten duurt. Op dit terrein staan verschillende deels ingerichte barakken om de bezoeker een idee te geven hoe het kamp eruit heeft gezien. Een indrukwekkende dag voor kinderen die er klaar voor zijn over de geschiedenis van ons land te leren.

Let op! Het museum richt zich voornamelijk op volwassenen en kinderen in de middelbare schoolleeftijd. De filmpjes en geluidsfragmenten in het museum zijn soms behoorlijk heftig. Er is wel een tentoonstelling buiten die zie richt op iets jongere kinderen, maar daar ben je binnen 10 minuten weer mee klaar. Als je met jonge kinderen gaat, is het wellicht een beter idee om het herinneringscentrum over te slaan en enkel de wandeling naar het kamp te maken.

Voor meer informatie, bezoek de website.

Entreeprijzen:

 • 0 t/m 7 jaar: gratis
 • 8 t/m 18 jaar: € 4,50
 • volwassenen: € 9,25

Openingstijden:

Het herinneringscentrum is maandag tot en met vrijdag geopend van 10.00 – 17.00 uur. Op zaterdag en zondag is het geopend van 11.00 – 17.00 uur.

Adresgegevens:

Oosthalen 8
9414 TG
Hooghalen

Kabouterland – Exloo

In Kabouterland kunnen (jongere) kinderen heerlijk genieten van en in het dorp van de kabouters en de trollengrot. Ook kan je hier fijn klimmen en klauteren in verschillende speeltuinen én allerlei dieren bekijken.

Openingstijden & adres:

In de zomermaanden is Kabouterland dagelijks geopend van 10:00 tot 18:00. In het voor-, en naseizoen wisselen de openingstijden, dus kijk vooral even op de website voor de actuele openingstijden. Het adres is Zuiderhoofdstraat 11, 7875 BW,  Exloo.

Entreeprijzen: 

 • Kinderen tot en met 2 jaar mogen gratis naar binnen;
 • Voor kinderen vanaf 2 jaar betaal je €8,50 entree;

Ook leuk: Bij de kassa is ook een combinatieticket te verkrijgen waarmee je ook een bezoekje kunt brengen aan Wonderwereld in Ter Apel. Een combinatieticket kost €12.50.

Wildlands Adventure Zoo – Emmen

Klaar om een wereldreis te maken? Het mooie is: deze reis kan in één dag! Door een bezoek te brengen aan Wildlands ga je van de Noordpool naar de Savanne en van de Savanne naar de jungle. Sta oog in oog met de dieren die hier leven en leer alles over hen wat je altijd hebt willen weten. Wildlands geeft een heel ander beeld van de term dierentuin. De verblijven van de dieren zijn ruim en prachtig ingericht met voldoende “verstop” mogelijkheden.

Je kunt hier niet alleen genieten van de dieren, ook kan je in een spannende achtbaan stappen! Of wat denk je van een boottocht door de Jungola en een heuse safari door de Serenga? En nog gaver: In Animazia kunnen kinderen zich uren vermaken in de indoor speeltuin! Een leuk dagje uit voor alle leeftijden. Voor meer informatie, bezoek de website.

Entreeprijzen:

 •  0 t/m 2 jaar: gratis
 • 3 t/m 9 jaar: € 19,50 online /€ 23,00 aan de kassa
 • 10 t/m 64 jaar: € 22,50 online / € 27,50 aan de kassa
 • 65+: € 21,50 online / € 26,00 aan de kassa

Openingstijden:

Wildlands is meestal geopend van 10.00 – 17.00 uur. Voor afwijkende openingstijden, bezoek de website. In de zomer is Wildlands vaak extra lang geopend, soms wel tot 20:00!

Adresgegevens:

Raadhuisplein 99
7811 AP
Emmen

Attractiepark Duinen Zathe – Appelscha

Duinen Zathe is een all inclusive attractiepark, de entreeprijs is inclusief gebruik van de attracties en eten en drinken. Het attractiepark biedt een ruime keuze aan attracties, zoals trampolines, draaimolens, reuzeglijbanen, botsbootjes en zo kan ik nog wel even doorgaan. Een actief dagje uit voor het hele gezin. Voor meer informatie, bezoek de website.

Entreeprijzen:

 • 0 – 1 jaar: gratis
 • 1 t/m 2 jaar: € 5,00
 • vanaf 3 jaar: € 15,50 (online €14,50)

Openingstijden:

Het attractiepark is van begin april tot eind augustus geopend van 9.30 – 17.00/18.00 uur. Voor actuele sluitingstijden, bezoek de website.

Adresgegevens:

Noorder Es 1
8426 GW
Appelscha

Sprookjeshof – Zuidlaren

In dit geweldig leuke park kan je heerlijk door het sprookjesbos slenteren en met vele bekende kinderliedjes meezingen. Ook kan je hier buiten fijn spelen en genieten van allerlei nostalgische speeltoestellen. Ook is er een groot indoorspeelparadijs waar je op een warme zomerdag erg goed kunt vertoeven (lang leve climate control!), en kan je geitjes aaien in de kinderboerderij.

Openingstijden & adres:

In het hoogseizoen, dat van eind april tot eind september loopt, is het Sprookjeshof dagelijks geopend tussen 10:00 en 18:00 uur. Als je het park buiten het hoogseizoen wil bezoeken, dan kan je het beste hier even checken op welke dagen je kunt komen spelen.

Het adres is: Groningerstraat 10, 9471 AR, Zuidlaren

Entreeprijzen: 

 • Kinderen tot 2 jaar mogen gratis naar binnen
 • Ben je 2 jaar of ouder, dan betaal je €9,95

Bestel je je kaartjes vooraf online, dan krijg je €0,50 korting

Museum Kinderwereld – Roden

In het speelgoedmuseum Kinderwereld vind je speelgoed van vroeger tot nu. Klassieke poppen, allerlei soorten Lego en treinen, teveel om op te noemen. En in een speelgoedmuseum moet natuurlijk gespeeld worden! Ook dat kan hier met fietsen, tollen, diabolo’s en er is een draaimolen aanwezig. Een heerlijk uitje voor kinderen vanaf ongeveer 3 jaar oud. Voor meer informatie, bezoek de website.

Entreeprijzen:

 • 0 t/m 3 jaar: gratis
 • 4 t/m 12 jaar: € 4,00
 • vanaf 13 jaar: € 5,00
 • 65+: € 4,50

Openingstijdens:

Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 – 17.00 uur.

Adresgegevens:

Brink 31
9301 JK
Roden

De Drentse Koe – Ruinerwold

Boeren en boerinnen opgelet: Trek je overall aan zodat je heerlijk kunt gaan spelen bij Speelschuur en Speelboerderij de Drentse Koe. Stap binnen of buiten maar snel op één van de vele tractoren of klim op een speelpaard in de speelmanege en laat de avonturen maar beginnen! Of vind je het misschien leuker om over koeien heen te klimmen in het klimpark? Ook is er hier een waterspeelplaats en een maisdoolhof. Voor iedereen is hier wel wat te doen! En het fijne van deze speeltuin is dat je zowel bij goed als bij slecht weer heerlijk kunt komen spelen.

Openingstijden & adres:

In het zomerseizoen en tijdens de schoolvakanties is de speel- en ijsboerderij elke dag geopend van 10 uur ’s morgens tot 18 uur ’s avonds. In het winterseizoen kan je hier op dezelfde tijdstippen terecht, maar dan wel alleen op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag. Op de website van de speeltuin kan je lezen tot wanneer het zomerseizoen loopt. Speel- en IJsboerderij de Drentse Koe is te vinden aan de Wolddijk 23, 7961 NA te Ruinerwold.

Entreeprijzen: 

 • Kinderen tot en met 3 jaar betalen € 5,00 entreegeld;
 • Voor kinderen vanaf 4 jaar betaal je € 8,50 entree;
 • Volwassenen (vanaf 17 jaar) mogen voor € 3,50 naar binnen.

Wil je meer lezen over de Drentse Koe? Lees dan vooral ook even dit artikel

Plopsa Indoor Coevorden – Dalen

In Plopsa Indoor staat alles in het teken van jouw kinds favoriete tv helden. Grijp samen met Mega Mindy de boeven, maak grappen met clown Bumba en dans op de muziek van K3.  De kinderen kunnen sterren zoals kabouter Plop en Piet Piraat in het echt ontmoeten en iedere dag is er een liveshow te aanschouwen. En natuurlijk zijn er heel veel attracties om van te genieten. Samengevat is Plopsa Indoor een geweldig uitje voor kinderen vanaf ongeveer 3 jaar oud. Voor meer informatie, bezoek de website.

Entreeprijzen:

 • met een lengte onder de 85 cm: gratis
 • lengte tussen de 85 – 100 cm: € 10,99
 • lengte boven 100 cm: € 19,99

Openingstijden:

Het attractiepark is iedere dag geopend van 10.30 – 17.00 uur.

Adresgegevens:

Reindersdijk 57
7751 SH
Dalen

Boomkroonpad – Drouwen

Bij Buitencentrum het Boomkroonpad is voor kinderen vanaf een jaartje of 4 meer dan genoeg te beleven. Je kunt bijvoorbeeld heerlijk spelen op de Bosweide of in het Lorkenspeelbos. Ook kan je hier leuke speurtochten doen. En, zoals de naam al verklapt, is hier ook een boomkroonpad. Dit 150 meter lange pad slingert door de toppen van bomen heen.

Let op: het boomkroonpad zelf is alleen te bereiken middels een trap en is daardoor niet geschikt voor mindervaliden. 

Openingstijden & adres:

Het buitencentrum en het boomkroonpad zijn van 1 april tot 1 november dagelijks geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur. Tussen 1 november tot 1 april kan je alleen op zaterdag van 12.00 uur tot 16.00 uur en zondag van 10.00 uur tot 16.00 uur een bezoekje brengen. Tijdens de overige schoolvakanties is het park dagelijks tussen 10:00 en 16:00 geopend.

Het adres: Steenhopenweg 4, 9533 PN, Drouwen

Entreeprijzen: 

 • Kinderen tot en met 12 jaar betalen € 2,00 entree;
 • Iedereen ouder dan 12 jaar betaalt € 4,00 entree.

Rijk der kabouters – Eext

Ga op bezoek bij kabouters in het Rijk der kabouters. Wandel over de kronkelpaadjes tussen de huizen van de kleine sprookjesfiguren en geniet van de verhalen, gedichten en feiten die al eeuwenlang verteld worden. Naast een bezoekje brengen aan de kabouters, kan je ook kaboutergolf spelen, een rit maken over de skelterbaan of energie kwijt in de speeltuin. En heb je zin in een hapje en/of een drankje? Zoek dan de kabouterhut op. Een leuk dagje uit voor het hele gezin. Voor meer informatie, bezoek de website.

Entreeprijzen:

 • 0 – 1 jaar: gratis
 • vanaf 1 jaar: € 8,50

Openingstijden:

Het Rijk der Kabouters is iedere dag geopend vanaf 10.00 uur. De sluitingstijd verschilt per periode, van 17.00 uur of 18.00 uur. Bekijk de actuele openingstijden op de website.

Adresgegevens:

Gieterstraat 20
9463 PX
Eext

Speelparadijs Cowboy en Indianen – Coevorden

Altijd al een dagje willen spelen in het Wilden Westen? In Coevorden kan het. Speelparadijs Cowboy en Indianen is een speelgelegenheid dat zich binnen en buiten bevindt. Er is voor iedereen iets leuks te doen, van springkussen tot glijbanen, en van schietkanonnen tot een klimwand. Kinderen tussen de één en twaalf jaar oud kunnen hier heerlijk spelen. Voor meer informatie, bezoek de website.

Entreeprijzen:

 • 1 t/m 12 jaar: € 7,95
 • vanaf 12 jaar: € 3,95

Openingstijden:

Het speelparadijs is maandag tot en met vrijdag geopend van 9.00 – 18.00 uur en op zaterdag en zondag van 10.00 – 18.30 uur.

Adresgegevens:

Monierweg 2
7741 KT
Coevorden

Nationaal Gevangenismuseum – Veenhuizen

In het Gevangenismuseum leer je alles over het straffen van vroeger tot nu. Wil je iemand in de boeien slaan, je verstoppen voor de politie, praten met echte boeven of weten hoe een gevangeniscel eruit ziet? Dan is dit museum zeker de moeite waard. Er is veel te doen voor kinderen en het leren over gevangenissen is op een leuke manier opgezet. Een leuk uitstapje voor kinderen vanaf ongeveer zes jaar oud. Voor meer informatie, bezoek de website.

Entreeprijzen:

 • 0 t/m 4 jaar: gratis
 • 5 t/m 12 jaar: € 4,75
 • vanaf 12 jaar: € 9,50

Openingstijden:

Het museum is dinsdag tot en met zondag geopend van 10.00 – 17.00 uur.

Adresgegevens:

Oude Gracht 1
9341 AA
Veenhuizen

Heb jij nog leuke aanvullingen voor deze lijst? We horen het graag!

Foto’s © Opwegmetmama.nl

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.